Προσφορά ως την Μ.Δευτερα 02-04-2018
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Προσφορά ως την Μ.Δευτερα 02-04-2018
Αν και πολύ θα ήθελα να κάνω παρουσίαση στον Rwanda, εντέλει δε τα κατάφερα, και εξηγούμαι:
Αρχικά να πω, ότι είναι ένας πολύ καλός καφές, ξεκάθαρος (εάν τον αφήσεις όμως 20 ημέρες για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον), και πραγματικά τόσο σε άρωμα όσο και σε γεύση/aftertaste υπάρχει πλήρης ταύτιση με την "ετικέτα" του cup profile που λέμε. Μπράβο Μιχάλη για άλλη μια φορά!!
Εμένα μου θύμισε το άρωμα του το ...πρωινό μου. Τι εννοώ;; Τα μισά μου πρωινά γεύματα μέσα στην εβδομάδα απαρτίζονται από μια συγκεκριμένη μαρμελάδα με γεύση πορτοκάλι/βερίκοκο. Όταν λοιπόν μύριζα τα φλιτζάνια μου, είχα την αίσθηση ότι άνοιγα το βαζάκι της μαρμελάδας μου! Σε γεύση τώρα, αν με βάζανε να κάνω blind test σε cupping, πιθανότατα θα έγραφα στη "1η γουλιά" πορτοκάλι/χυμός εσπεριδοειδών και τελείωμα κίτρου. Αν μετέπειτα, παίξεις με brew ratio και χρόνους/θερμοκρασίες, σίγουρα μπορείς να πάρεις και berries/λουλούδια.
Γιατί δεν έκανα λοιπόν παρουσίαση;; Δε πρόλαβα! Χαχα! Έκανα την πατατιά από βιασύνη, να ανοίξω τον σακούλι στις 10 ημέρες, και ενώ ήξερα ότι με τους καφέδες του κάπτεν, πάντα παίρνω τα μέγιστα μεταξύ 20η και 25ης ημέρας, υπέκυψα. Το μισό σακούλι λοιπόν 'φαγώθηκε' κάπως "άκομψα", χωρίς να πάρω το καθαρό φλιτζάνι που ήθελα. Το έκλεισα και ασχολήθηκα με άλλον καφέ που είχα στο 'ρεζερβουάρ' μου (πλέον είναι πιο εύκολο να βρεις σε κάποια γωνία του σπιτιού καφέ, παρά τσίχλες! ) , και τον ξανά-άνοιξα τη Δευτέρα. Bingo! Εκεί πήρα τη γλυκάδα και το καθαρό finish που ήθελα. Βέβαια, δε μπόρεσα ποτέ να κάνω πολλές δοκιμές και να πάρω βίντεο, γιατί ο καφές καταναλώθηκε (~100g) ενόσω έλειπα από το σπίτι, από την οικογένεια και φίλους...
So, δεν έχω να postάρω βίντεο. Μπορώ να σας πω όμως τα εξής:
- Αφήστε τον καφέ τουλάχιστον 2 εβδομάδες, και για μένα καλύτερα Τρεις!! Μετά τις 20 ημέρες απολαμβάνω στο φουλ τους καφέδες του Μάστερ Μιχάλη.
- Ο καφές είναι light to medium, μη φοβηθείτε τη θερμοκρασία, πιάστε 94°C και βλέποντας μετά.
- Τσιτώστε την δεσποινίδα Rwanda. Τραβήξτε το χρόνο, 35'' σίγουρα. Θέλει fine άλεση. Σε brew ratio, δε πρόλαβα να δοκιμάσω πολλά, αλλά και σε 1/1,7 μου έδωσε το προφίλ, και σε 1/2. [από gr στο pf, έβαζα από 18.5 με 19.5γρ]
Ελπίζω σε βίντεο την επόμενη φορά!
Αρχικά να πω, ότι είναι ένας πολύ καλός καφές, ξεκάθαρος (εάν τον αφήσεις όμως 20 ημέρες για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον), και πραγματικά τόσο σε άρωμα όσο και σε γεύση/aftertaste υπάρχει πλήρης ταύτιση με την "ετικέτα" του cup profile που λέμε. Μπράβο Μιχάλη για άλλη μια φορά!!
Εμένα μου θύμισε το άρωμα του το ...πρωινό μου. Τι εννοώ;; Τα μισά μου πρωινά γεύματα μέσα στην εβδομάδα απαρτίζονται από μια συγκεκριμένη μαρμελάδα με γεύση πορτοκάλι/βερίκοκο. Όταν λοιπόν μύριζα τα φλιτζάνια μου, είχα την αίσθηση ότι άνοιγα το βαζάκι της μαρμελάδας μου! Σε γεύση τώρα, αν με βάζανε να κάνω blind test σε cupping, πιθανότατα θα έγραφα στη "1η γουλιά" πορτοκάλι/χυμός εσπεριδοειδών και τελείωμα κίτρου. Αν μετέπειτα, παίξεις με brew ratio και χρόνους/θερμοκρασίες, σίγουρα μπορείς να πάρεις και berries/λουλούδια.
Γιατί δεν έκανα λοιπόν παρουσίαση;; Δε πρόλαβα! Χαχα! Έκανα την πατατιά από βιασύνη, να ανοίξω τον σακούλι στις 10 ημέρες, και ενώ ήξερα ότι με τους καφέδες του κάπτεν, πάντα παίρνω τα μέγιστα μεταξύ 20η και 25ης ημέρας, υπέκυψα. Το μισό σακούλι λοιπόν 'φαγώθηκε' κάπως "άκομψα", χωρίς να πάρω το καθαρό φλιτζάνι που ήθελα. Το έκλεισα και ασχολήθηκα με άλλον καφέ που είχα στο 'ρεζερβουάρ' μου (πλέον είναι πιο εύκολο να βρεις σε κάποια γωνία του σπιτιού καφέ, παρά τσίχλες! ) , και τον ξανά-άνοιξα τη Δευτέρα. Bingo! Εκεί πήρα τη γλυκάδα και το καθαρό finish που ήθελα. Βέβαια, δε μπόρεσα ποτέ να κάνω πολλές δοκιμές και να πάρω βίντεο, γιατί ο καφές καταναλώθηκε (~100g) ενόσω έλειπα από το σπίτι, από την οικογένεια και φίλους...
So, δεν έχω να postάρω βίντεο. Μπορώ να σας πω όμως τα εξής:
- Αφήστε τον καφέ τουλάχιστον 2 εβδομάδες, και για μένα καλύτερα Τρεις!! Μετά τις 20 ημέρες απολαμβάνω στο φουλ τους καφέδες του Μάστερ Μιχάλη.
- Ο καφές είναι light to medium, μη φοβηθείτε τη θερμοκρασία, πιάστε 94°C και βλέποντας μετά.
- Τσιτώστε την δεσποινίδα Rwanda. Τραβήξτε το χρόνο, 35'' σίγουρα. Θέλει fine άλεση. Σε brew ratio, δε πρόλαβα να δοκιμάσω πολλά, αλλά και σε 1/1,7 μου έδωσε το προφίλ, και σε 1/2. [από gr στο pf, έβαζα από 18.5 με 19.5γρ]
Ελπίζω σε βίντεο την επόμενη φορά!
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Προσφορά ως την Μ.Δευτερα 02-04-2018
Η αληθεια ειναι οτι ειναι πολυ ξεκαθαρες οι αλλαγες στα προφιλ οταν μπεις στις "καλες" μερες τους... Ειχα ξεκινησει να χρησιμοποιω τους τελευταιους καφεδες που ειχα παρει πολυ κοντα στο RD και νομιζα οτι μου φταιει η μηχανη κτλ.. Σημερα με RD 12/3 ξαναδοκιμασα τη washed Ethiopia για να ανακαλυψω αυτη την υπεροχη οξυτητα που με τρελαινει στους Αφρικανικους...
Τη Rwanda εκανα το λαθος να τη δοκιμασω πολυ νωρις επισης με κακα αποτελεσματα, μετα τη χρησιμοποιησα για V60, παλι δε μου εβγαλε αυτα που ηθελα και την αφησα να μπει στο καλο ευρος.
Παιζει πολυ σημαντικο ρολο το timing...
Οταν ερθει η ωρα για Rwanda θα τηρησω τη συνταγη σου λοιπον!
Τη Rwanda εκανα το λαθος να τη δοκιμασω πολυ νωρις επισης με κακα αποτελεσματα, μετα τη χρησιμοποιησα για V60, παλι δε μου εβγαλε αυτα που ηθελα και την αφησα να μπει στο καλο ευρος.
Παιζει πολυ σημαντικο ρολο το timing...
Οταν ερθει η ωρα για Rwanda θα τηρησω τη συνταγη σου λοιπον!
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Προσφορά ως την Μ.Δευτερα 02-04-2018
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Γεράσιμε! Πλέον, έχω πειστεί: Το timing κάνει τη διαφορά!
Το degassing είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη χημικά διαδικασία. Είναι απίστευτο το πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του κόκκου μετά το roasting και για τις επόμενες πρώτες ημέρες. Κάποια στιγμή είχα ασχοληθεί για λίγο με τη maillard reaction και με την οξείδωση ως διαδικασία, και την επίδραση στον κόκκο. Δεν είναι τυχαίο που λέμε ότι το ψήσιμο είναι τέχνη! Είτε πρακτικά το δεις, είτε εμβαθύνεις θεωρητικά, πραγματικά διαπιστώνεις ότι μια λεπτομέρεια στον χειρισμό κάνει τη διαφορά. Στην αρχή μου φαινόταν 'αστείο' το ότι ο ίδιος κόκκος, ο ίδιος καφές, είναι ικανός να σου δώσει το χειρότερο και το καλύτερο μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών. Ναι, μόνο που στην πραγματικότητα, δεν είναι ο ίδιος κόκκος αυτός που βλέπεις! Εσωτερικά τουλάχιστον, καμία σχέση. Μεγάλο θέμα το roasting, και ακόμα μεγαλύτερο το θεωρητικό υπόβαθρο από πίσω. Κινητικά το δεις; Θερμοδυναμικά το δεις; Έχει ψωμί η υπόθεση, χαχα.
Κάποια στιγμή, μετά το πέρας των βασικών υποχρεώσεων με τη σχολή, θα ήθελα να κατευθυνθώ "επιστημονικά" προς αυτό το κομμάτι. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον και έχει τις εκπλήξεις του.
Το degassing είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη χημικά διαδικασία. Είναι απίστευτο το πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του κόκκου μετά το roasting και για τις επόμενες πρώτες ημέρες. Κάποια στιγμή είχα ασχοληθεί για λίγο με τη maillard reaction και με την οξείδωση ως διαδικασία, και την επίδραση στον κόκκο. Δεν είναι τυχαίο που λέμε ότι το ψήσιμο είναι τέχνη! Είτε πρακτικά το δεις, είτε εμβαθύνεις θεωρητικά, πραγματικά διαπιστώνεις ότι μια λεπτομέρεια στον χειρισμό κάνει τη διαφορά. Στην αρχή μου φαινόταν 'αστείο' το ότι ο ίδιος κόκκος, ο ίδιος καφές, είναι ικανός να σου δώσει το χειρότερο και το καλύτερο μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών. Ναι, μόνο που στην πραγματικότητα, δεν είναι ο ίδιος κόκκος αυτός που βλέπεις! Εσωτερικά τουλάχιστον, καμία σχέση. Μεγάλο θέμα το roasting, και ακόμα μεγαλύτερο το θεωρητικό υπόβαθρο από πίσω. Κινητικά το δεις; Θερμοδυναμικά το δεις; Έχει ψωμί η υπόθεση, χαχα.
Κάποια στιγμή, μετά το πέρας των βασικών υποχρεώσεων με τη σχολή, θα ήθελα να κατευθυνθώ "επιστημονικά" προς αυτό το κομμάτι. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον και έχει τις εκπλήξεις του.
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Προσφορά ως την Μ.Δευτερα 02-04-2018
Τι αλλο να προσθεσω για τη παρουσιαση οι προλαλησαντες με καλυψαν
Λιγες πινελιες και καινουργιο θεμα...
Λιγες πινελιες και καινουργιο θεμα...
espresso junkie...
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Προσφορά ως την Μ.Δευτερα 02-04-2018
Πίνω τον ίδιο καφέ απο το kudu .Ο καφές απο το kudu ειναι καβουρδισμένος σαν medium θα έλεγα και γι αυτό εκχυλίζεται στους 92.Σίγουρα είναι ενας γλυκός καφές ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση βγάζει γεύση πορτοκαλιού αλλα εννίοτε (δεν ειμαι σίγουρος αλλα πιστεύω σε μεγάλους χρόνους εκχύλισης?) μου βγάζει σαν δεύτερη οξύτητα μια ανεπιθύμητη ξινοπικρίλα του κίτρου/νερατζιού .Δεν ειναι κακός καφές αλλα πιστεύω οτι θα μπορούσε να καβουρδιστεί και καλύτερα απο την συγκεκριμένη υλοποίηση του Kudu.
Διαβάζω τα σχόλια για το ψήσιμο του Μιχάλη στον ίδιο καφέ και έχοντας παραγγείλει κι εγώ καφέδες για να εκμεταλλευτώ την προσφορά ,περιμένω με ανυπομονησία να κάνω τη σύγκριση των 2 roasters πάνω στον ίδιο καφέ.Ελπίζω και πιστεύω οτι το αποτέλεσμα του cup10 θα με ανταμείψει μιας και μέχρι στιγμής μου έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα .
Διαβάζω τα σχόλια για το ψήσιμο του Μιχάλη στον ίδιο καφέ και έχοντας παραγγείλει κι εγώ καφέδες για να εκμεταλλευτώ την προσφορά ,περιμένω με ανυπομονησία να κάνω τη σύγκριση των 2 roasters πάνω στον ίδιο καφέ.Ελπίζω και πιστεύω οτι το αποτέλεσμα του cup10 θα με ανταμείψει μιας και μέχρι στιγμής μου έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα .
-
- Δημοσιεύσεις: 30
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 11:41 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Bezzera unica pid
- 2η Μηχανή:: Francis x7.1
- Μύλος:: Eureka specialita 55
- Οι καφέδες μου:: Cup 10 - taresso -taf
Re: Προσφορά ως την Μ.Δευτερα 02-04-2018
Τρομεροί καφέδες και εξερετικός επαγγελματισμός...μπράβο σας !!