Σελίδα 34 από 60

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 15, 2020 10:31 pm
από Nimrodel
Ουαου πειράματα!!! Έτσι! αυτά Μ αρέσουν.
Κι εγώ θα πάρω μέρος. Έχω μάλιστα και κλειστά σακουλάκια ίδιο καφέ με διαφορετικό rd (Αιθιοπία ) οπότε θα το δοκιμάσω αύριο κιόλας. Θα ανοίξω και τα δυο σακουλάκια, θα κάνω εκυλιση με ίδιες παραμέτρους και στα δύο και θα μετρήσω το αποτέλεσμα με διαθλασιμετρο.

Σχετικά με ο,τι έχω παρατηρήσει πάντως στον Μπουρουντί που είχα πάρει αρκετά σακουλάκια από το ίδιο ψήσιμο είναι ότι δεν έχω αλλάξει παρα ελάχιστα την άλεση. Προς το πιο ψιλό όμως. Δλδ 1-1,5 (στον niche).

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 15, 2020 11:21 pm
από brexei
Καλή η ιδεα με το πείραμα! Ετσι πρεπει να γινεται οταν διαφωνουμε πανω στη θεωρια και ενα σωστα σχεδιασμένο και μελετημενο πειραμα δειχνει πολλα...

Θα πρεπει να το κανει καποιος με αξιοπιστο μυλο. Ο Vario που εχω δεν προσφερεται για τετοια... Επισης ο παραγοντας 'μικρα παιδια' ειναι μη αποδεκτος για το πείραμά μας... ;)

Επισης όποιος το αναλαβει θα πρεπει να τηρει τη διαδικασια σωστα, δηλαδη ιδια γραμμαρια καθε φορα, ιδια σκαλα αλεσης, ιδιο ανακατεμα και πατημα κτλ και γενικα να ξερει τη διαδικασια.

Ετσι αν κρατησουμε χρονο σταθερο θα μπορει να μετρα τα γραμμάρια του τελικου ροφήματος και πως αυτα αλλαζουν με την παροδο του χρονου, σε συγκεκριμενες ημερομηνίες που θα εχουμε συμφωνησει. Στις ιδιες ημερομηνιες θα πρεπει να γίνει και η μέτρηση χρώματος. Τωρα για τα στερεα δεν ξερω...

Το μονο που μπορω να σας πω με σιγουρια ειναι οτι για το ιδιο σακουλι οσο περναει ο καιρος πρεπει να αλεθω ελαχιστα πιο ψιλα για να μενουν οι υπολοιπες παραμετροι ιδιες.

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 15, 2020 11:35 pm
από wowthodoris
Δυστυχώς ουτε εγω μπορώ να αναλάβω το πείραμα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 16, 2020 10:16 am
από kchoriano
Αναστασία μήπως είσαι διαθέσιμη να αναλάβεις και το πείραμα? Εγώ δεν έχω την απαιτούμενη πείρα και έχω και ένα μωρό με συνέπεια να μην ξέρω αν θα μπορώ να ανταποκριθώ με συνέπεια στα συμφωνηθέντα...Εσύ πάλι ψοφάς για τέτοια.... :)

Τι λές??? :a014:

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 16, 2020 10:27 am
από Nimrodel
χαχα φυσικά.
ήδη είπα ότι θα το κάνω με ό,τι έχω διπλό στο σπίτι.

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 16, 2020 12:04 pm
από mplevris
Όσον αφορά εμένα το σίγουρο είναι ότι πήρα λάθος αποτέλεσμα λόγω του ότι δεν δούλευε η μηχανή μου καλά .Τώρα θα πάει για σέρβις
σήμερα έφτιαξα καφέ στην δεύτερη μηχανή που δεν είναι και ότι καλύτερο(Delonghi ec685) και το blend είναι πολύ καλύτερο οπότε άκυρη η προηγούμενη μου τοποθέτηση για πρόβλημα στον καφέ
το πρόβλημα ήταν η μηχανη

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 22, 2020 10:38 am
από brexei
Παλεύοντας με την Αιθιοπία του cup10 είπα να ακολουθήσω τη συνταγή κατά γράμμα... Εβαλα 18 γρ καφέ και πέτυχα να πάρω 32-34 γρ ρόφημα σε 35 με 40 δευτερόλεπτα. Η ροή καλή φαινόταν με το μάτι. Οι πρώτες σταγόνες στα 7-8 δευτερόλεπτα. Γεύση... ξινός!! Τον μισό τον πέταξα! Ανεβάζω θερμοκρασία από τους 94 στους 95 και σε επόμενη δοκιμή στους 96+ , προθερμαίνω πολύ καλά τη μηχανή και... πάλι μια έντονη οξύτητα που έμοιαζε πάρα πολύ με λεμόνι. Σε καμία περίπτωση ξύδι, αλλά ξεκάθαρα λεμόνι. Στην πρώτη γουλια γεύτηκα το λεμόνι και αμέσως μετά κάτι σαν σκούρα σοκολάτα. Στις επόμενες γουλιές μόνο λεμόνι! (ο ουρανίσκος μου δεν ειναι και πολύ ευαίσθητος για να έπιανα οτιδήποτε άλλο μπορεί να έβγαζε ο καφές)

Μετά είπα να δοκιμάσω την υπερεκχύλιση... Πήγα σε λόγο 1:3, δηλαδή έβγαζα 50-53 γρ ρόφημα στον ίδιο χρόνο και στους 94 βαθμούς και το λεμονάκι περιορίστηκε πολύ. Ο καφές αραίωσε λιγάκι σε σώμα, αλλά πίνονταν πιο ευχάριστα. Είχε μια οξύτητα που έφερνε πιο πολύ σε λεμόνι παρά σε φρουτα.

Και ερωτώ: Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Ποιά η σχέση της Αιθιοπίας με τη λεμονάδα; :? Μήπως το "lime, citrus fruit" κυριαρχεί;

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 22, 2020 11:19 am
από M.speciality
brexei έγραψε:
Τετ Ιαν 22, 2020 10:38 am
Παλεύοντας με την Αιθιοπία του cup10 είπα να ακολουθήσω τη συνταγή κατά γράμμα... Εβαλα 18 γρ καφέ και πέτυχα να πάρω 32-34 γρ ρόφημα σε 35 με 40 δευτερόλεπτα. Η ροή καλή φαινόταν με το μάτι. Οι πρώτες σταγόνες στα 7-8 δευτερόλεπτα. Γεύση... ξινός!! Τον μισό τον πέταξα! Ανεβάζω θερμοκρασία από τους 94 στους 95 και σε επόμενη δοκιμή στους 96+ , προθερμαίνω πολύ καλά τη μηχανή και... πάλι μια έντονη οξύτητα που έμοιαζε πάρα πολύ με λεμόνι. Σε καμία περίπτωση ξύδι, αλλά ξεκάθαρα λεμόνι. Στην πρώτη γουλια γεύτηκα το λεμόνι και αμέσως μετά κάτι σαν σκούρα σοκολάτα. Στις επόμενες γουλιές μόνο λεμόνι! (ο ουρανίσκος μου δεν ειναι και πολύ ευαίσθητος για να έπιανα οτιδήποτε άλλο μπορεί να έβγαζε ο καφές)

Μετά είπα να δοκιμάσω την υπερεκχύλιση... Πήγα σε λόγο 1:3, δηλαδή έβγαζα 50-53 γρ ρόφημα στον ίδιο χρόνο και στους 94 βαθμούς και το λεμονάκι περιορίστηκε πολύ. Ο καφές αραίωσε λιγάκι σε σώμα, αλλά πίνονταν πιο ευχάριστα. Είχε μια οξύτητα που έφερνε πιο πολύ σε λεμόνι παρά σε φρουτα.

Και ερωτώ: Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Ποιά η σχέση της Αιθιοπίας με τη λεμονάδα; :? Μήπως το "lime, citrus fruit" κυριαρχεί;
Είναι ο ίδιος καφές που την περασμένη εβδομάδα είχαμε διαφορά στην αλεση;;;
Αν ναι την περασμένη εβδομάδα πως ήταν η γεύση του ;;;

Αν όχι!!! Ποιας ημερομηνίας είναι;; Και ποια η σχέση του με την άλεση;;

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 22, 2020 12:11 pm
από Artisti
brexei έγραψε:
Τετ Ιαν 22, 2020 10:38 am

Και ερωτώ: Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Ποιά η σχέση της Αιθιοπίας με τη λεμονάδα; :? Μήπως το "lime, citrus fruit" κυριαρχεί;

Αν είναι Sidamo σίγουρα :


viewtopic.php?f=34&t=4992&p=72701&hilit ... %CE%B9#top

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 22, 2020 1:09 pm
από brexei
M.speciality έγραψε:
Τετ Ιαν 22, 2020 11:19 am

Είναι ο ίδιος καφές που την περασμένη εβδομάδα είχαμε διαφορά στην αλεση;;;
Αν ναι την περασμένη εβδομάδα πως ήταν η γεύση του ;;;

Αν όχι!!! Ποιας ημερομηνίας είναι;; Και ποια η σχέση του με την άλεση;;
Έχω πάρει δύο φορές τον συγκεκριμένο καφέ. Την πρώτη (Νοέμβριος 2019) είχα παρατηρήσει ότι έπρεπε να πάω πολύ πιο ψιλά από οτιδήποτε είχα κόψει μέχρι τώρα και μου έκανε εντύπωση. Τη δεύτερη φορά (πριν από 25 μέρες) πήρα τον ίδιο και η άλεση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, περίπου εκεί που έκοψα και το blend cup10. Αυτόν δοκιμάζω τώρα.

Για να ειμαι ειλικρινής την προηγούμενη φορά δεν ακολούθουσα ακριβώς τη συνταγή, αλλά έβγαζα λιγάκι παραπάνω καφέ, κάπου στα 40 γρ, ενώ τώρα έβγαλα 32 γρ. Οπότε ίσως αυτή να ειναι και η πραγματική γεύση του καφέ αυτού! Κάτι σαν lime, ή σα να γλύφεις ένα κομένο λεμόνι και μετά από λίγα δευτερόλεπτα χάνεται η οξύτητα (ειναι έντονη και ξεκάθαρη) και σου μένει η γευση του καφέ και μια υποψία σοκολάτας.
Artisti έγραψε:
Τετ Ιαν 22, 2020 12:11 pm

Αν είναι Sidamo σίγουρα :


viewtopic.php?f=34&t=4992&p=72701&hilit ... %CE%B9#top
Όχι δεν είναι. Λέει ότι είναι Heirloom Gr1. Αλλά και στην περιγραφή του Sidama δε γράφει πουθενά για λεμόνι! Μιλάει για σταφύλια, καραμέλες και σοκολάτες... :a014:

Ίσως οι ψήστες θα έπρεπε να γράφουν πιο καθαρά ποια ειναι η κυρίαρχη γεύση στον καφέ για εμας τους απαίδευτους που δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις "νότες" στις γεύσεις. Και όχι να αναφέρονται όλες οι γευσεις/αρώματα μαζεμένα και να μη μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο θα ειναι το βασικό και κυρίαρχο. Ευτυχώς υπάρχει και το φόρουμ και μπορείς να διαβάσεις απόψεις για αρκετούς καφέδες πριν αγοράσεις, ώστε να έχεις βρει κάποιον που να ταιριάζει περισσότερο στο προφιλ γεύσεων που σου αρέσει.