CUP10 coffee roaster
- M.speciality
- Δημοσιεύσεις: 132
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: San Reno racer
- 2η Μηχανή:: Gina goat story
- Μύλος:: Mythos
- 2ος Μύλος:: Bunn G2
- Οι καφέδες μου:: Cup10
- Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
- Επικοινωνία:
Re: CUP10 coffee roaster
Όσο αφορά το blend βεβαιωθείτε ότι η ρουτίνα σας είναι ίδια (γραμμάρια in-out, χρόνος, πάτημα, θερμοκρασία κτλπ) θυμηθείτε πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες (Υγρασία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, θερμοκρασία κόκκων, θερμοκρασία φύλαξης κόκκων) το εν λόγο blend το δουλεύω καθημερινά και το καταναλώνω καθημερινά χωρίς να έχω παρατηρήσει κανένα σκαμπανέβασμα από την 10η ημέρα και μετά!!! Αν παρόλα αυτά ΔΕΝ παρακαλώ επικοινωνήστε μαζι μου στον προσωπικό αριθμό μου που θα βρείτε στο: http://cup10.gr/index.php?route=information/contact
-
- Δημοσιεύσεις: 15
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 21, 2018 9:41 pm
- Όνομα: Μανώλης
- Μηχανή:: Rocket Giotto Evo v2
- Μύλος:: DIP DKS-65
- 2ος Μύλος:: Kinu M47 Simplicity
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: CUP10 coffee roaster
Εδώ προβληματίστηκα Μήπως εκ παραδρομής έγραψες χοντρή άλεση;Όσο περνάνε οι μέρες ο καφές θέλει ποιο χοντρή αλεση γιατί έχει αποβάλει περισσότερο διοξείδιο άρα το νερό βρίσκει λιγότερη ( μικρότερη ) αντίσταση λόγο της αποβολής του αερίου που σχηματίζετε κατά το καβουρδισμα!!!
- M.speciality
- Δημοσιεύσεις: 132
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: San Reno racer
- 2η Μηχανή:: Gina goat story
- Μύλος:: Mythos
- 2ος Μύλος:: Bunn G2
- Οι καφέδες μου:: Cup10
- Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
- Επικοινωνία:
Re: CUP10 coffee roaster
Όχι σωστά χοντρή έγραψα !!! Έχουμε λιγότερο αέριο άρα το νερο εισχωρεί ποιο εύκολα στα κελιά αρα και ποιο εύκολη η εκχύλιση !!! δλδ δεν χρειάζεστε να αλέθουμε τόσο λεπτά για να πετύχουμε τον ίδιο στόχο!!! Το νερό βρίσκει λιγότερη αντίσταση άρα μικρότερη η πιθανότητα να δημιουργήσει ακανόνιστη δίοδο διαφυγής, ρήγμα ( channeling)!! Αν αλέσουμε το ίδιο λεπτά την 7η και την 20η ημέρα την 20η θα μπουκώσει ή θα αργήσει πολύ σε Σημείο να πικριζει!!! ή αν κάνουμε το αντίστροφο την 7η θα έχουμε πλημμύρα άρα ξινίλα!!!!
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: CUP10 coffee roaster
Σε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!
Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!
Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
-
- Δημοσιεύσεις: 66
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
- Μύλος:: Niche Zero
Re: CUP10 coffee roaster
Xωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία και σε μένα το ίδιο συμβαίνει. Αν αφήσω την ίδια ρύθμιση στον μύλο με την μέρα που πρωτοάνοιξα το σακουλάκι θα μου δώσει 40gr σε 20 δευτερόλεπτα ενώ τις πρώτες μέρες μου τα έδινε στα 30 δεύτερα. Άρα αναγκάζομαι να αλέσω πιο ψιλά για να δυσκολέψω την ροή του νερού μέσα στο puk ώστε να πάρω τα ίδια γραμμάρια σε 30 δεύτερόλεπτα.brexei έγραψε: ↑Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 amΣε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!
Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
Τώρα αν το γευστικό αποτέλεσμα στα 20 δεύτερα θα ήταν το ίδιο με το αρχικό στα 30 και θα είχαν φύγει οι ξυνίλες είναι άλλο θέμα και δεν το ξέρω. Πάντως πάντα μιλάγαμε για 25-30 δεύτερα εκχύλιση ανεξάρτητα αν ο καφές είναι φρέσκος ή μπαγιάτικος. Πάντα τα δευτερόλεπτα αφήναμε σταθερά και ¨παίζαμε¨με την άλεση.
- M.speciality
- Δημοσιεύσεις: 132
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: San Reno racer
- 2η Μηχανή:: Gina goat story
- Μύλος:: Mythos
- 2ος Μύλος:: Bunn G2
- Οι καφέδες μου:: Cup10
- Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
- Επικοινωνία:
Re: CUP10 coffee roaster
Μιλάμε για την αντίσταση που βρίσκει το νερό να μπει στα κελιά και να παρασύρει τα υδατοδιαλυτά στοιχεία!!!!και όχι την αντίσταση που βρίσκει από το πακ!!! Ο χρόνος, τα γραμμάρια, το πάτημα, τα γραμμάρια του ροφήματος και η θερμοκρασία δεν πρέπει να αλλάξουν!!! Αν πάμε σε ποιο λεπτή άλεση θα έχουμε υπέρ εκχύλιση!!! Στόχος είναι τα ολικά διαλυτα σταθερά ( TDS) να είναι στο 20% και να είναι τα επιθυμητά ( καλή γεύση ) ΟΧΙ ξινά (υπό εκχυλίσματα) ΟΧΙ πικρά(υπερ εκχυλισμενα)brexei έγραψε: ↑Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 amΣε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!
Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
-
- Δημοσιεύσεις: 128
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
- Όνομα: Θοδωρης
- Μηχανή:: Flair espresso pro
- 2η Μηχανή:: Graef es850EU
- Μύλος:: Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred
Re: CUP10 coffee roaster
Το tds μετράται μόνο με διαθλασιμετρο (refractometer)? Στο eBay τα βλέπω απο 100 και πάνω, εκτός απο κάποια που γράφει οτι ειναι για μέτρηση αλκοόλ
-
- Δημοσιεύσεις: 66
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
- Μύλος:: Niche Zero
Re: CUP10 coffee roaster
M.speciality έγραψε: ↑Τετ Ιαν 15, 2020 1:32 pmΜιλάμε για την αντίσταση που βρίσκει το νερό να μπει στα κελιά και να παρασύρει τα υδατοδιαλυτά στοιχεία!!!!και όχι την αντίσταση που βρίσκει από το πακ!!! Ο χρόνος, τα γραμμάρια, το πάτημα, τα γραμμάρια του ροφήματος και η θερμοκρασία δεν πρέπει να αλλάξουν!!! Αν πάμε σε ποιο λεπτή άλεση θα έχουμε υπέρ εκχύλιση!!! Στόχος είναι τα ολικά διαλυτα σταθερά ( TDS) να είναι στο 20% και να είναι τα επιθυμητά ( καλή γεύση ) ΟΧΙ ξινά (υπό εκχυλίσματα) ΟΧΙ πικρά(υπερ εκχυλισμενα)brexei έγραψε: ↑Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 amΣε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!
Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
Μιχάλη είμαι ο Κώστας που μιλάγαμε χτες στο τηλέφωνο και σου κανα την παραγγελία. Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: Αν μείνουν όλα σταθερά τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μειωθούν τα δευτερόλεπτα εκχύλισης για να πάρω τα ίδια γραμμάρια καφέ. Αυτό λέει και το άλλο παλικάρι πιο πάνω. Άρα αναγκαστικά αναγκαστικά οδηγούμαστε σε πιο ψιλή άλεση για να πετύχουμε ίδιο χρόνο με ίδια γραμμάρια. Η ουσία δηλαδή είναι ότι όσο μπαγιατεύει ο καφές το νερό διαχέεται πιο γρήγορα μέσα στο puk κάνοντας την εκχύλιση πιο δυναμική οπότε ο μόνος τρόπος είναι να αλέσουμε πιο ψιλά.
Συνεπώς δεν γίνεται να μείνουν σταθερά (με το πέρασμα του καιρού) και η άλεση και τα δευτερόλεπτα και τα γραμμάρια και το πάτημα στο tamper γιατί δεν θα βγει το ίδιο αποτέλεσμα.
-
- Δημοσιεύσεις: 128
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
- Όνομα: Θοδωρης
- Μηχανή:: Flair espresso pro
- 2η Μηχανή:: Graef es850EU
- Μύλος:: Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred
Re: CUP10 coffee roaster
Εγώ καταλαβαίνω ότι κρατάμε σταθερά γραμμάρια αλεσμένου καφε, χρόνο, θερμοκρασία και tamping, και προσαρμόζουμε την άλεση ώστε να πάρουμε 20% tds. Οταν αλλάξει η άλεση για να έχουμε να ειναι 20%tds, τότε αναγκαστικά θα αλλάζουν τα γραμμάρια του ροφήματος (εκτός αν αλλάξουμε κάποια αλλη παράμετρο). Όπως το βλέπω χωρίς να μπορούμε να μετρήσουμε το tds δεν μπορούμε να κάνουμε κ πολλα. Το brew ratio που βλέπουμε στην συνταγή το 1.5 καταλαβαίνω οτι ειναι αυτό που δίνει το tds όταν βάλεις 18γρ. καφε και τηρήσεις τον χρόνο της συνταγής σε vst καλαθάκι. Εγώ όπως το σκέφτομαι θα πρέπει να βρω έναν τρόπο να μετρήσω το tds, όταν πάρω το επιθυμητό σημαίνει ότι έχω φθάσει στην συνταγή για την μηχανή μου ! Και στην συνέχεια όπως θα μπαγιατευει ο καφές θα χρειαστεί μικρή αλλαγή στην άλεση ώστε να μείνει το tds σταθερό, ακόμη κ αν αλλάξουν τα γραμμάρια του ροφήματος ( ή αν θελουμε σταθερά γραμμάρια ροφήματος θα πρέπει να αλλάξουμε τον χρόνο). Ίσως η αλλαγή στην άλεση για να έχουμε σταθερό tds ίσως κ να οδηγεί κ σε σταθερά γραμμάρια εξόδου ροφήματος, απλά εμείς που μετράμε τα γραμμάτια εισόδου και εξόδου ίσως να κρατάμε κ σταθερό tds και να μην το ξέρουμε !
- M.speciality
- Δημοσιεύσεις: 132
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: San Reno racer
- 2η Μηχανή:: Gina goat story
- Μύλος:: Mythos
- 2ος Μύλος:: Bunn G2
- Οι καφέδες μου:: Cup10
- Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
- Επικοινωνία:
Re: CUP10 coffee roaster
Εγώ λέω ότι για να παραμείνουν όλα σταθερά στο πέρασμα των ημερών θα πρέπει να πάμε την άλεση προς το χοντρό!!!! Δεν ξέρω αν κάπου το αναφέρουν αλλά στο πέρασμα του καιρού ο καφές γίνετε ποιο σκούρος, αποβάλει το διοξείδιο χάνει πτητικές ουσίες ( αρωματικές ) και γίνετε ποιο εύθραυστος !!!!
Έχω μια ιδέα : με το αυριανό ψήσιμο να στείλω 3 σακουλάκια δωρεάν σε έναν από εσάς να τα ανοίγει κάθε 7 μέρες και να μας κάνει βίντεο τις εκχύλισης με σταθερή άλεση!!! Εγώ θα μετράω κάθε 5 μέρες χρώματα με το color meter!!! Εγώ μέτρηση tds περνώ με vst. Αν σκεφτεί κάποιος πως μπορούμε να το προσαρμόσουμε στο πείραμα είμαι ανοικτός στις προτάσεις !!!!
Έχω μια ιδέα : με το αυριανό ψήσιμο να στείλω 3 σακουλάκια δωρεάν σε έναν από εσάς να τα ανοίγει κάθε 7 μέρες και να μας κάνει βίντεο τις εκχύλισης με σταθερή άλεση!!! Εγώ θα μετράω κάθε 5 μέρες χρώματα με το color meter!!! Εγώ μέτρηση tds περνώ με vst. Αν σκεφτεί κάποιος πως μπορούμε να το προσαρμόσουμε στο πείραμα είμαι ανοικτός στις προτάσεις !!!!