CUP10 coffee roaster

Άβαταρ μέλους
M.speciality
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: San Reno racer
2η Μηχανή:: Gina goat story
Μύλος:: Mythos
2ος Μύλος:: Bunn G2
Οι καφέδες μου:: Cup10
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Επικοινωνία:

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από M.speciality » Δευ Ιαν 13, 2020 8:18 pm

Όσο αφορά το blend βεβαιωθείτε ότι η ρουτίνα σας είναι ίδια (γραμμάρια in-out, χρόνος, πάτημα, θερμοκρασία κτλπ) θυμηθείτε πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες (Υγρασία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, θερμοκρασία κόκκων, θερμοκρασία φύλαξης κόκκων) το εν λόγο blend το δουλεύω καθημερινά και το καταναλώνω καθημερινά χωρίς να έχω παρατηρήσει κανένα σκαμπανέβασμα από την 10η ημέρα και μετά!!! Αν παρόλα αυτά ΔΕΝ παρακαλώ επικοινωνήστε μαζι μου στον προσωπικό αριθμό μου που θα βρείτε στο: http://cup10.gr/index.php?route=information/contact

Manolis
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 21, 2018 9:41 pm
Όνομα: Μανώλης
Μηχανή:: Rocket Giotto Evo v2
Μύλος:: DIP DKS-65
2ος Μύλος:: Kinu M47 Simplicity
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από Manolis » Τρί Ιαν 14, 2020 6:56 pm

Όσο περνάνε οι μέρες ο καφές θέλει ποιο χοντρή αλεση γιατί έχει αποβάλει περισσότερο διοξείδιο άρα το νερό βρίσκει λιγότερη ( μικρότερη ) αντίσταση λόγο της αποβολής του αερίου που σχηματίζετε κατά το καβουρδισμα!!!
Εδώ προβληματίστηκα :a014: Μήπως εκ παραδρομής έγραψες χοντρή άλεση;

Άβαταρ μέλους
M.speciality
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: San Reno racer
2η Μηχανή:: Gina goat story
Μύλος:: Mythos
2ος Μύλος:: Bunn G2
Οι καφέδες μου:: Cup10
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Επικοινωνία:

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από M.speciality » Τετ Ιαν 15, 2020 12:34 am

Όχι σωστά χοντρή έγραψα !!! Έχουμε λιγότερο αέριο άρα το νερο εισχωρεί ποιο εύκολα στα κελιά αρα και ποιο εύκολη η εκχύλιση !!! δλδ δεν χρειάζεστε να αλέθουμε τόσο λεπτά για να πετύχουμε τον ίδιο στόχο!!! Το νερό βρίσκει λιγότερη αντίσταση άρα μικρότερη η πιθανότητα να δημιουργήσει ακανόνιστη δίοδο διαφυγής, ρήγμα ( channeling)!! Αν αλέσουμε το ίδιο λεπτά την 7η και την 20η ημέρα την 20η θα μπουκώσει ή θα αργήσει πολύ σε Σημείο να πικριζει!!! ή αν κάνουμε το αντίστροφο την 7η θα έχουμε πλημμύρα άρα ξινίλα!!!!

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από brexei » Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 am

Σε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!

Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;

kchoriano
Δημοσιεύσεις: 66
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
Μύλος:: Niche Zero

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από kchoriano » Τετ Ιαν 15, 2020 12:30 pm

brexei έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 am
Σε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!

Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
Xωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία και σε μένα το ίδιο συμβαίνει. Αν αφήσω την ίδια ρύθμιση στον μύλο με την μέρα που πρωτοάνοιξα το σακουλάκι θα μου δώσει 40gr σε 20 δευτερόλεπτα ενώ τις πρώτες μέρες μου τα έδινε στα 30 δεύτερα. Άρα αναγκάζομαι να αλέσω πιο ψιλά για να δυσκολέψω την ροή του νερού μέσα στο puk ώστε να πάρω τα ίδια γραμμάρια σε 30 δεύτερόλεπτα.

Τώρα αν το γευστικό αποτέλεσμα στα 20 δεύτερα θα ήταν το ίδιο με το αρχικό στα 30 και θα είχαν φύγει οι ξυνίλες είναι άλλο θέμα και δεν το ξέρω. Πάντως πάντα μιλάγαμε για 25-30 δεύτερα εκχύλιση ανεξάρτητα αν ο καφές είναι φρέσκος ή μπαγιάτικος. Πάντα τα δευτερόλεπτα αφήναμε σταθερά και ¨παίζαμε¨με την άλεση.

Άβαταρ μέλους
M.speciality
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: San Reno racer
2η Μηχανή:: Gina goat story
Μύλος:: Mythos
2ος Μύλος:: Bunn G2
Οι καφέδες μου:: Cup10
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Επικοινωνία:

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από M.speciality » Τετ Ιαν 15, 2020 1:32 pm

brexei έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 am
Σε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!

Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
Μιλάμε για την αντίσταση που βρίσκει το νερό να μπει στα κελιά και να παρασύρει τα υδατοδιαλυτά στοιχεία!!!!και όχι την αντίσταση που βρίσκει από το πακ!!! Ο χρόνος, τα γραμμάρια, το πάτημα, τα γραμμάρια του ροφήματος και η θερμοκρασία δεν πρέπει να αλλάξουν!!! Αν πάμε σε ποιο λεπτή άλεση θα έχουμε υπέρ εκχύλιση!!! Στόχος είναι τα ολικά διαλυτα σταθερά ( TDS) να είναι στο 20% και να είναι τα επιθυμητά ( καλή γεύση ) ΟΧΙ ξινά (υπό εκχυλίσματα) ΟΧΙ πικρά(υπερ εκχυλισμενα)

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από wowthodoris » Τετ Ιαν 15, 2020 2:07 pm

Το tds μετράται μόνο με διαθλασιμετρο (refractometer)? Στο eBay τα βλέπω απο 100 και πάνω, εκτός απο κάποια που γράφει οτι ειναι για μέτρηση αλκοόλ :-(

kchoriano
Δημοσιεύσεις: 66
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
Μύλος:: Niche Zero

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από kchoriano » Τετ Ιαν 15, 2020 2:12 pm

M.speciality έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2020 1:32 pm
brexei έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 am
Σε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!

Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
Μιλάμε για την αντίσταση που βρίσκει το νερό να μπει στα κελιά και να παρασύρει τα υδατοδιαλυτά στοιχεία!!!!και όχι την αντίσταση που βρίσκει από το πακ!!! Ο χρόνος, τα γραμμάρια, το πάτημα, τα γραμμάρια του ροφήματος και η θερμοκρασία δεν πρέπει να αλλάξουν!!! Αν πάμε σε ποιο λεπτή άλεση θα έχουμε υπέρ εκχύλιση!!! Στόχος είναι τα ολικά διαλυτα σταθερά ( TDS) να είναι στο 20% και να είναι τα επιθυμητά ( καλή γεύση ) ΟΧΙ ξινά (υπό εκχυλίσματα) ΟΧΙ πικρά(υπερ εκχυλισμενα)

Μιχάλη είμαι ο Κώστας που μιλάγαμε χτες στο τηλέφωνο και σου κανα την παραγγελία. Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: Αν μείνουν όλα σταθερά τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μειωθούν τα δευτερόλεπτα εκχύλισης για να πάρω τα ίδια γραμμάρια καφέ. Αυτό λέει και το άλλο παλικάρι πιο πάνω. Άρα αναγκαστικά αναγκαστικά οδηγούμαστε σε πιο ψιλή άλεση για να πετύχουμε ίδιο χρόνο με ίδια γραμμάρια. Η ουσία δηλαδή είναι ότι όσο μπαγιατεύει ο καφές το νερό διαχέεται πιο γρήγορα μέσα στο puk κάνοντας την εκχύλιση πιο δυναμική οπότε ο μόνος τρόπος είναι να αλέσουμε πιο ψιλά.

Συνεπώς δεν γίνεται να μείνουν σταθερά (με το πέρασμα του καιρού) και η άλεση και τα δευτερόλεπτα και τα γραμμάρια και το πάτημα στο tamper γιατί δεν θα βγει το ίδιο αποτέλεσμα.

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από wowthodoris » Τετ Ιαν 15, 2020 5:25 pm

Εγώ καταλαβαίνω ότι κρατάμε σταθερά γραμμάρια αλεσμένου καφε, χρόνο, θερμοκρασία και tamping, και προσαρμόζουμε την άλεση ώστε να πάρουμε 20% tds. Οταν αλλάξει η άλεση για να έχουμε να ειναι 20%tds, τότε αναγκαστικά θα αλλάζουν τα γραμμάρια του ροφήματος (εκτός αν αλλάξουμε κάποια αλλη παράμετρο). Όπως το βλέπω χωρίς να μπορούμε να μετρήσουμε το tds δεν μπορούμε να κάνουμε κ πολλα. Το brew ratio που βλέπουμε στην συνταγή το 1.5 καταλαβαίνω οτι ειναι αυτό που δίνει το tds όταν βάλεις 18γρ. καφε και τηρήσεις τον χρόνο της συνταγής σε vst καλαθάκι. Εγώ όπως το σκέφτομαι θα πρέπει να βρω έναν τρόπο να μετρήσω το tds, όταν πάρω το επιθυμητό σημαίνει ότι έχω φθάσει στην συνταγή για την μηχανή μου ! Και στην συνέχεια όπως θα μπαγιατευει ο καφές θα χρειαστεί μικρή αλλαγή στην άλεση ώστε να μείνει το tds σταθερό, ακόμη κ αν αλλάξουν τα γραμμάρια του ροφήματος ( ή αν θελουμε σταθερά γραμμάρια ροφήματος θα πρέπει να αλλάξουμε τον χρόνο). Ίσως η αλλαγή στην άλεση για να έχουμε σταθερό tds ίσως κ να οδηγεί κ σε σταθερά γραμμάρια εξόδου ροφήματος, απλά εμείς που μετράμε τα γραμμάτια εισόδου και εξόδου ίσως να κρατάμε κ σταθερό tds και να μην το ξέρουμε !

Άβαταρ μέλους
M.speciality
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: San Reno racer
2η Μηχανή:: Gina goat story
Μύλος:: Mythos
2ος Μύλος:: Bunn G2
Οι καφέδες μου:: Cup10
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Επικοινωνία:

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσίευση από M.speciality » Τετ Ιαν 15, 2020 7:51 pm

Εγώ λέω ότι για να παραμείνουν όλα σταθερά στο πέρασμα των ημερών θα πρέπει να πάμε την άλεση προς το χοντρό!!!! Δεν ξέρω αν κάπου το αναφέρουν αλλά στο πέρασμα του καιρού ο καφές γίνετε ποιο σκούρος, αποβάλει το διοξείδιο χάνει πτητικές ουσίες ( αρωματικές ) και γίνετε ποιο εύθραυστος !!!!


Έχω μια ιδέα : με το αυριανό ψήσιμο να στείλω 3 σακουλάκια δωρεάν σε έναν από εσάς να τα ανοίγει κάθε 7 μέρες και να μας κάνει βίντεο τις εκχύλισης με σταθερή άλεση!!! Εγώ θα μετράω κάθε 5 μέρες χρώματα με το color meter!!! Εγώ μέτρηση tds περνώ με vst. Αν σκεφτεί κάποιος πως μπορούμε να το προσαρμόσουμε στο πείραμα είμαι ανοικτός στις προτάσεις !!!!

Απάντηση