Σελίδα 27 από 60

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 12:13 pm
από M.speciality
Για την Fully washed θα διαφωνήσω κάθετα μιας και έχω κρατήσει και έκανα δοκιμές βγενει απλόχερα!
18,5g καφές 93c 35g ρόφημα 30sec
Jazz έγραψε:
Τετ Ιαν 23, 2019 7:15 pm

Πριν δυο μέρες άνοιξα τη Fully Washed (San Gabriel Costa Rica) :
Ακόμα χειρότερα τα αποτελέσματα... Ακόμα δεν έχω πιει φλιτζάνι και έχει φύγει ακριβώς το μισό σακούλι. Έφτασα το pid μέχρι και 105(!) (και έπεσα και στο 100 σε δοκιμή), {πρακτικά θ = ~92-97°C ±1}, χρόνοι από 30-40 sec για το προτεινόμενο ratio, αλλά και πάλι ... τίποτα...
Αυτό που με προβληματίζει, είναι ότι η συμπεριφορά στο naked είναι ασθενική.

Θα το παλέψω λίγο ακόμα (όσο φτάσει το σακούλι), και θα επανέλθω. Αν χρειαστεί, ίσως βιντεοσκοπήσω το γυμνό extraction για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει.
Τώρα για την honey που όσο και αν έψαξα δεν βρήκα από την εν λόγο ημερομηνία οποίος θέλει και έχει την διάθεση να μου την επιστρέψει με δικα μου έξοδα ώστε να δω και εγώ τι μπορεί να συμβαίνει!!! Και εγώ θα του στείλω έναν καφέ φρέσκο καβουρδισμένο της επιλογής του!!!

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 7:43 pm
από brexei
Λοιπόν, έκανα κι άλλες δοκιμές. Έκοψα 4 κλικ πιο ψιλά και πήρα 38γρ ρόφημα σε περίπου 34 sec. Κρέμα ανοιχτόχρωμη. Η ροή δεν ήταν καλή, σαν μέλι, αλλά έτρεχε κάπως ακανόνιστα. Στην αρχή άργησε λίγο και μετά άρχισε να τρέχει αργά και κατόπιν λίγο πιο γρήγορα.

Από γεύση τώρα πήρα πάλι οξύτητα κάμποση, αλλά καλύτερη γεύση σε σχέση με πριν. Σαν να υπήρχε και μια υπόνοια πικρής σοκολάτας... κάτι σαν κακάο σκέτο... Γενικά όμως εγώ δεν έχω πιει ποτέ καφέ γλυκό που να μην έχει οξύτητα (εκτος από του μαρτ που πικρίζει) και δεν έχω καταλάβει ξεκάθαρα κάποια άλλη γεύση. Ίσως να μου φάνηκε ότι είχε και κάτι το λουλουδάτο, ίσως να κάνω και λάθος.

Να δοκιμάσω να εκχυλίσω στο μέγιστο της θερμοκρασίας; Δηλαδή μόλις ανάψει το λαμπάκι; Εκεί θα έχω κάπου 98 C!

Επίσης, μπορώ να κάνω cupping? Αν κατάλαβα καλά κόβεις λίγο καφέ και βάζεις ζεστό νερό (95C) και ανακατεύεις και μετά από 3-4 λεπτά δοκιμάζεις με ένα κουτάλι.. Σωστά; Ίσως πιάσω τίποτα αρώματα ή γεύσεις έτσι;

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 7:50 pm
από Nimrodel
Ήπια ενα σακουλάκι προ ολίγου καιρού (Βραζιλία) το οποίο έγραφε processing natural, honey, washed. Ήθελα να ρωτήσω πως γίνεται να έχει και τα τρία? (Απλή απορια). Και επίσης να πω ότι μου άρεσε πολύ, σε όποιον έφτιαξα καφέ άρεσε πάρα πολύ και γενικά μεγάλο σουξέ.
Μεγάλο εύρος, δεν μπορώ να πω ότι έφτιαξα καφέ που δεν μου άρεσε και δοκίμασα διαφορα (κ με προεκχυλιση κ χωρίς, και 18 κ 18.5 και 19 γραμμάρια και έκανα κ πιο ψιλή άλεση με μεγαλύτερη προεκχυλιση και πάλι βγήκε πολύ ωραίος.) Γεμάτο σώμα, τα αρώματα του μου βγήκαν κ έβγαλε και πολύ καλό φρέντο.

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 8:29 pm
από evaskal
Έχει και τα τρία είδη επεξεργασίας, διότι είναι blend τριών διαφορετικών καφέδων που ο κάθε ένας από τους τρεις έχει υποστεί διαφορετικό είδος επεξεργασίας.

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 9:37 pm
από Nimrodel
Χμ....ναι..τώρα που το λες το θυμάμαι ότι είχε κι άλλο μπλεντ πέρα από το cup10 blend αλλά είχα ξεχάσει ότι το είχα παραγγείλει..σωστός ;)

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 9:51 pm
από M.speciality
Είναι ένας καφές ο ποιος προέρχεται από μια φάρμα είναι μιας ποικιλίας η οποία είναι bourbon αλλά έχει γίνει διαφορετική επεξεργασία όπως στους καφέδες που είχα από Costa Rica. Μόνο που στην Βραζιλία τους κάνω blend μετά το καβουρδισμα για να έχω ένα πιο κοινά αποδεκτό φλιτζάνι και έναν καφέ να στέκεται και σε καφέ παραγωγής!!

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 9:57 pm
από evaskal
Άρα μεσα στο μπλεντ έχουμε τον ίδιο καφέ Αλλά σε τρεις διαφορετικές επεξεργασίες;

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 10:02 pm
από Nimrodel
Πάντως καιρό τωρα έψαχνα έναν καφέ να μπορώ να τον φτιάχνω σε όποιον έρχεται στο σπίτι και να αρέσει σε όλους. Απ' όσα δοκίμασα για αυτήν την λογική, κανένας άλλος δεν είχε τόση επιτυχία. Πήρα μπλεντ από διαφορους roasters (συμπεριλαμβανομένου κ του cup10 blend ) αλλά αυτό άρεσε και σε μένα και στους υπόλοιπους.
Από μένα κατοχυρώνεται για μόνιμη παραγγελία πλέον.
Ευχαριστούμε Μιχάλη :inlove:

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 11:55 pm
από Jazz
evaskal έγραψε:
Τετ Ιαν 23, 2019 10:47 pm
[...] Το ότι δεν σου βγήκε ένας καφές δεν σημαίνει τίποτα! Κάποια πράγματα απλά δεν διορθώνονται! Μην φας το χρόνο σου όπως εγω... Απλά προχώρα. Φιλική συμβουλή.
[...]Κι εγώ άλεθα πολύ fine. Κι έδειχνε ότι έπρεπε να κατέβω κι άλλο. Αλλά όλα έδειχναν ότι ο καφές δεν είχε καμία υδραυλική αντίσταση οπότε δεν πήγα παρακάτω. Τον είχα σχεδόν τερματίσει τον Mazzer.
Καλησπέρα Βαγγέλη! Ευχαριστώ για την απάντησή σου και το χρόνο σου.
Όχι, εγώ έχω περιθώριο στον Ε10 για finer. Δε νομίζω ότι έχει θέμα ο καφές, μάλλον εγώ έχω. Ίσως φταίει που είμαι και άρρωστη και η γεύση & η όσφρηση μου δεν είναι σύμμαχοι. Από τον Μιχάλη παίρνω αρκετά συχνά καφέ 1.5 χρόνο τώρα, ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα (μια Κένυα μοναχά σε ένα μόνο σακουλάκι, που πιθανώς έφταιγε και το ότι το άνοιξα στον μήνα). Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι η συμπεριφορά στο naked, δεν είναι η αναμενόμενη. Οπότε, δε μπορώ και να πω, ότι ξέρεις εκχύλισα σωστά, αλλά καφέ δεν ήπια.
M.speciality έγραψε:
Πέμ Ιαν 24, 2019 12:13 pm
Για την Fully washed θα διαφωνήσω κάθετα μιας και έχω κρατήσει και έκανα δοκιμές βγενει απλόχερα!
18,5g καφές 93c 35g ρόφημα 30sec
Τώρα για την honey που όσο και αν έψαξα δεν βρήκα από την εν λόγο ημερομηνία οποίος θέλει και έχει την διάθεση να μου την επιστρέψει με δικα μου έξοδα ώστε να δω και εγώ τι μπορεί να συμβαίνει!!! Και εγώ θα του στείλω έναν καφέ φρέσκο καβουρδισμένο της επιλογής του!!!
Σήμερα έκανα Μιχάλη μια δοκιμή, εκεί στους ~93°C, 18.3g ΙΝ, 32g OUT, σε χρόνο t=34sec. Δε τα κατάφερα και πάλι. Δε πειράζει όμως, έχω σκοπό τα υπόλοιπα ~100g να τα κάνω brew. Σε ευχαριστώ πολύ που το έψαξες και που απάντησες.

Re: CUP10 coffee roaster

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 25, 2019 4:52 pm
από M.speciality
Να ευχηθώ καλή και γρήγορη ανάρρωση