Νίκο καλησπέρα! Άνοιξα σήμερα την Κόστα Ρίκα (honey). Δεν είναι light, δε φταίει το ψήσιμο. Στα μάτια μου μοιάζει Ελαφρύ προς μέτριο. Παραθέτω παρακάτω φωτογραφία σε σύγκριση με Ethiopia Kochere Yirga από το μαγαζί (Coffee island), η οποία είναι light to medium.
Το θέμα είναι στη πυκνότητα του κόκκου! Πιο stricly dense δεν έχω δουλέψει μέχρι τώρα(!) Βασικά, δεν είχα δοκιμάσει ποτέ san gabriel από τη φάρμα Mercedes Sur. Διαβάζοντας μόνο θεωρητικά, ήξερα μόνο ότι έχεις cup profile που διαφοροποιείται από τις πιο "συνηθισμένες" κοστα ρικανές, με έντονη και διαρκή σοκολατώδη επίγευση + γλύκα. Σήμερα που έψαξα περισσότερο, έμαθα πως άλλο ένα χαρακτηριστικό, είναι ο εξαιρετικά πυκνός καρπός.
Και, ναι, πράγματι, για 1η φορά είδα και διαφορετική αντιμετώπιση στον Ε10. Δε δυσκολεύτηκε προφανώς ή μπούκωσε, αλλά ο ήχος άλεσης ήταν εντονότερος (αρκετά) και η άλεση διήρκεσε και κατιτίς πιο πολύ χρονικά (+1sec, στα περίπου 3.5 χοντρικά που έχω μέσο όρο σε κάθε καφέ).
Feedback για τον καφέ (είμαστε 9η ημέρα από RD) στις 3 συνολικά εκχυλίσεις που έκανα:
Κρίνοντας κυρίως από το χρώμα του κόκκου, και εφόσον ήμουν 54 (αρίθμηση κολάρου) στον (επίσης φρέσκο) Ethiopia Yirga του μαγαζιού, ξεκίνησα 1η δοκιμή στο 52, μιας και ούτως ή άλλως για τον εν λόγω καφέ του μαγαζιού, το προφίλ το "έχω" σε ratio 1:2 στα 26-29 sec, και ήξερα ότι στους καφέδες του Μιχάλη συνήθως ικανοποιούμαι και ξεκινάω σε κάθε καφέ από 1:2 (ή 1:1.7)σε χρόνους από 30sec και πάνω.
1η Εκχύλιση: 1:2 ratio || 26 sec
2η Εκχύλιση: 1:1.7 ratio || 27 sec
3η Εκχύλιση: 1:1.7 ratio || 30 sec
Σε όλες γραμμάρια (in) = 18.5 και Θερμοκρασία στα κλασικά μας.
Όπως σε όλους τους SHB που έχω δουλέψει, οπτικά οι εκχυλίσεις (στο naked) ξέρω και αναμένω ότι δεν είναι (και ίσως δε πρέπει να είναι) και το πιο αξιόπιστο κριτήριο. Δηλαδή, μπορεί το μάτι να μη "χορταίνει" εν συγκρίσει με άλλες επιλογές, (χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι έχεις channeling ή tunneling κοκ), αλλά η γεύση αποζημιώνει.
Γευστικό Αποτέλεσμα: Γεμάτο φλιτζάνι. Το 1ο χαρακτηριστικό που κάνει εντύπωση. Βουτυρώδες σώμα, μου θύμισε τη Κένυα Kainamoui του μαγαζιού. Ιδιαίτερα φρουτώδες, λουλουδάτα και γλυκά αρώματα. Την έντονη επίγευση σοκολάτας την αισθάνθηκα μόνον στη 3η εκχύλιση (λογικό). Ακόμα, δεν είναι τόσο ξεκάθαρες οι γεύσεις (νομίζω θέλει ακόμα 3-4 μέρες), αλλά αν κάτι εμένα μου έμεινε 100% με θετική χροιά, είναι οι νότες λεμονιού, που είναι
Γλυκέςρε φίλε! Πολύ ευχάριστη οξύτητα, ακόμα και στα 27 sec, παρ' όλο που φαινόταν ότι θέλει ακόμα λιγάκι 'σφίξιμο' στην άλεση.
Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τις πρώτες μου δοκιμές!
Μονάχα μια υποσημείωση από εμένα:
Ίσως ο Μιχάλης, θα ήταν καλό να βάλει κάποιο σχετικό σχόλιο στο site για τη φύση της πυκνότητας του κόκκου. Διαισθάνομαι, ότι εφόσον ένιωσα τη διαφορά στον Ε10, μύλοι με μικρότερα μαχαίρια και αδύναμο συγκριτικά μοτέρ, θα εμφανίσουν δυσκολίες! Οπότε, νομίζω θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια σημείωση για να ξέρει και ο αγοραστής τι να περιμένει.
Αυτά σε πρώτη φάση. Θα επανέλθω αργότερα με σωστό και πλήρες feedback.
__________________
EDIT: Με πρόλαβε σχόλιο του Μιχάλη, αχαχα. Πόση ώρα έγραφα ?