CUP10 coffee roaster
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: CUP10 coffee roaster
Καλησπέρα σε όλους!
Μόλις άνοιξα το Brazil Espresso Blend-Monte Alegre, στις 7 μέρες από RD. Και πολύ άντεξα by the way. Κοίταζα κάθε πρωί τα σακουλάκια και 'πάλευα' να μην ενδώσω στη φωνούλα που φώναζε με θέρμη "Άνοιξέ τα!"... Τι να κάνω ρε παιδιά, δε μπορώ να αντισταθώ στον καφέ! ...
Δε θα πω πολλά, γιατί μόλις έκανα τη 1η μου δοκιμή και είμαι σχετικά πολύ κοντά στο ψήσιμο, αλλά κάποια πράγματα φωνάζουν με το "καλημέρα σας":
Όταν ένα φλιτζάνι ακόμα και στην πρώτη προσπάθεια εκχύλισης (όπου πας ολίγον τι στα τυφλά) είναι Ισορροπημένο (βασικότατο για μένα στο να δώσω θετικό πρόσημο σε έναν καφέ) και Γευστικό (και δη μάλιστα μετά από μόλις 7 ημέρες από roasting), τότε μάλλον προμηνύονται Καφεδάρες στο άμεσο μέλλον, γιατί προφανώς ο Ψήστης είναι Τεχνίτης!!
Προσπαθώ μετά βίας να μην παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό μου (απήλαυσα πραγματικά το 1ο εσπρεσσάκι μου), και να περιμένω να περάσουν λιγάκι οι μέρες, να κάνω και αρκετές δοκιμές, για να προβώ τελικά στην παρουσίαση.
Αλλά όπως και να έχει, δε μπορούσα να μη δηλώσω τις πρώτες μου θετικότατες εντυπώσεις.
Για την "ιστορία" αυτό το 1ο espressaκι ήρθε στις εξής παραμέτρους:
18.3g καφέ//1.3 brew ratio// 103 pid ~ 93-94°C//40 sec.
Το μόνο που θέλω να αλλάξω στη συνέχεια είναι να ανεβάσω λίγο τα g του τελικού ροφήματος. Αισθάνομαι ότι έχει να μου δώσει και κάτι ακόμα ο καφές. Μετά θα δοκιμάσω και σε χρόνους κοντά στα 35''.
Όπως και να έχει, πρώτες εντυπώσεις: ++++++++++++++++
Μόλις άνοιξα το Brazil Espresso Blend-Monte Alegre, στις 7 μέρες από RD. Και πολύ άντεξα by the way. Κοίταζα κάθε πρωί τα σακουλάκια και 'πάλευα' να μην ενδώσω στη φωνούλα που φώναζε με θέρμη "Άνοιξέ τα!"... Τι να κάνω ρε παιδιά, δε μπορώ να αντισταθώ στον καφέ! ...
Δε θα πω πολλά, γιατί μόλις έκανα τη 1η μου δοκιμή και είμαι σχετικά πολύ κοντά στο ψήσιμο, αλλά κάποια πράγματα φωνάζουν με το "καλημέρα σας":
Όταν ένα φλιτζάνι ακόμα και στην πρώτη προσπάθεια εκχύλισης (όπου πας ολίγον τι στα τυφλά) είναι Ισορροπημένο (βασικότατο για μένα στο να δώσω θετικό πρόσημο σε έναν καφέ) και Γευστικό (και δη μάλιστα μετά από μόλις 7 ημέρες από roasting), τότε μάλλον προμηνύονται Καφεδάρες στο άμεσο μέλλον, γιατί προφανώς ο Ψήστης είναι Τεχνίτης!!
Προσπαθώ μετά βίας να μην παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό μου (απήλαυσα πραγματικά το 1ο εσπρεσσάκι μου), και να περιμένω να περάσουν λιγάκι οι μέρες, να κάνω και αρκετές δοκιμές, για να προβώ τελικά στην παρουσίαση.
Αλλά όπως και να έχει, δε μπορούσα να μη δηλώσω τις πρώτες μου θετικότατες εντυπώσεις.
Για την "ιστορία" αυτό το 1ο espressaκι ήρθε στις εξής παραμέτρους:
18.3g καφέ//1.3 brew ratio// 103 pid ~ 93-94°C//40 sec.
Το μόνο που θέλω να αλλάξω στη συνέχεια είναι να ανεβάσω λίγο τα g του τελικού ροφήματος. Αισθάνομαι ότι έχει να μου δώσει και κάτι ακόμα ο καφές. Μετά θα δοκιμάσω και σε χρόνους κοντά στα 35''.
Όπως και να έχει, πρώτες εντυπώσεις: ++++++++++++++++
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: CUP10 coffee roaster
Ξανα παρελαβα σημερα και το συγκεκριμενο. Απο τις πλεον ευχαριστες εκπληξεις ετσι?
Απο τον Costa Rica ακολουθωντας τη συνταγη δεν πηρα εξισου εκπληκτικα αποτελεσματα αλλα το ψαχνω ακομα. Και το χειροτερο shot που εκανα ητα υπεροχο αλλα το blend ηταν αλλο πραγμα!Αν εχεις παρει και Guji Sidamo Natural ριξε review γιατι το εχω εν αναμονη degasαρισματος.
Απο τον Costa Rica ακολουθωντας τη συνταγη δεν πηρα εξισου εκπληκτικα αποτελεσματα αλλα το ψαχνω ακομα. Και το χειροτερο shot που εκανα ητα υπεροχο αλλα το blend ηταν αλλο πραγμα!Αν εχεις παρει και Guji Sidamo Natural ριξε review γιατι το εχω εν αναμονη degasαρισματος.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: CUP10 coffee roaster
Όπως τα λες! Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Δε περίμενα από blend τέτοιο αποτέλεσμα ομολογώ.Gaggia BC έγραψε:Ξανα παρελαβα σημερα και το συγκεκριμενο. Απο τις πλεον ευχαριστες εκπληξεις ετσι?
Απο τον Costa Rica ακολουθωντας τη συνταγη δεν πηρα εξισου εκπληκτικα αποτελεσματα αλλα το ψαχνω ακομα. Και το χειροτερο shot που εκανα ητα υπεροχο αλλα το blend ηταν αλλο πραγμα!Αν εχεις παρει και Guji Sidamo Natural ριξε review γιατι το εχω εν αναμονη degasαρισματος.
Gaggia (by the way, πως σε λένε; Αισθάνομαι ότι μιλάω στην ομώνυμη μάρκα κάθε φορά που σε προσφωνώ ), ναι έχω πάρει τη natural Αιθιοπία, αλλά αυτή θα ανοιχτεί μετά τη 17η μέρα. Τελευταία θα την ανοίξω να δώσω στα φρουτάκια το χρόνο τους!
Παρουσίαση/review θα κάνω σε κάθε καφέ που δοκιμάζω. Οπότε, όταν έρθει η σειρά του Sidamo θα γίνω ιδιαίτερα αναλυτική! Χαχα
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: CUP10 coffee roaster
Το συμπληρωσα στο προφιλ μου λοιπον. Οταν γραφτηκα δεν περιμενα οτι θα εμενα τοσο πολυ εδω στο forum ή οτι ειχα τοσα πολλα να μαθω απο ολους! Γι'αυτο και το username αυτο...Jazz έγραψε:Gaggia (by the way, πως σε λένε; Αισθάνομαι ότι μιλάω στην ομώνυμη μάρκα κάθε φορά που σε προσφωνώ )
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: CUP10 coffee roaster
Μία από τα ίδια. Αλλά τελικά το forum αυτό είναι πραγματικό "Σχολείο"! Και η αύρα του, τέρμα παρείστικη! Ζήτω το greekespresso.gr και το έμψυχο δυναμικό του!Gaggia BC έγραψε:Το συμπληρωσα στο προφιλ μου λοιπον. Οταν γραφτηκα δεν περιμενα οτι θα εμενα τοσο πολυ εδω στο forum ή οτι ειχα τοσα πολλα να μαθω απο ολους! Γι'αυτο και το username αυτο...Jazz έγραψε:Gaggia (by the way, πως σε λένε; Αισθάνομαι ότι μιλάω στην ομώνυμη μάρκα κάθε φορά που σε προσφωνώ )
Γεια σου Γεράσιμε!! (ήδη αισθάνομαι καλύτερα. πιο οικεία βρε αδερφέ! χαχα)
Ποιον καφέ δοκιμάζεις/πίνεις τώρα?
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: CUP10 coffee roaster
Τωρα τελειωνω τον Los Robles de Naranjo - West Valley Costa Rica απο Cup10 βεβαια.Νομιζω πως κυριως λογω πειραματισμων με τον εξοπλισμο και με πολλους διαφορετικους καφεδες καπου αναλωθηκε σε ρυθμισεις αυτος και δεν τον ευχαριστηθηκα τοσο....
Το ειχα πει και το ξαναλεω,εδω μεσα κυριολεκτικα εμαθα τον καφε! Ημουν κι εγω περιπτωση "ελα μωρε που θελω και μυλο..Βλακειες..."και τωρα μπαινω 3 φορες τη μερα να τσεκαρω μην χασω κανα tip! Υπαρχει πολυ περισσοτερη γνωση για τον καφε απ'οτι μπορει να φανταστει κανεις ή να μαθει σε καφετερια!
Το ειχα πει και το ξαναλεω,εδω μεσα κυριολεκτικα εμαθα τον καφε! Ημουν κι εγω περιπτωση "ελα μωρε που θελω και μυλο..Βλακειες..."και τωρα μπαινω 3 φορες τη μερα να τσεκαρω μην χασω κανα tip! Υπαρχει πολυ περισσοτερη γνωση για τον καφε απ'οτι μπορει να φανταστει κανεις ή να μαθει σε καφετερια!
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: CUP10 coffee roaster
Το έχω πάθει και εγώ αυτό με καφέ. Επειδή στο σπίτι τους "ποτίζω" robusta (μιας και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις) και επειδή δουλεύω 3 διαφορετικούς κόκκους καθημερινά, το θέμα "ρύθμιση" μύλου/πειραματισμοί με εξοπλισμό, μου έχει 'στοιχίσει' κάποιες φορές. Ειδικά σε δύσκολους καφέδες που θέλουν λεπτομέρεια.
Προσωπικά το έχω αναφέρει και στο παρελθόν. Σχεδόν οι μισές μου γνώσεις πάνω στον καφέ προήλθαν από το φόρουμ, και 'συμπλήρωσαν' θεωρώ ιδανικά τις γνώσεις που είχα πάρει από την εταιρεία και την εκπαίδευση γενικότερα στο μαγαζί.
_______________________________
2η εκχύλιση: 18.3 g//27 gr ροφήματος//103pid//35 sec :
(Αν και θα τα πω αυτά μετά στην παρουσίαση, θα κάνω μία νίξη για τα πρώτα συμπεράσματα: Ανακινώντας το φλιτζάνι και βουτώντας τη μυτούλα μέσα η Καραμέλα είναι ξεκάθαρη! Μυρίζει έντονα. Τα φρούτα κάνουν μπαμ επίσης. Και στη τελευταία γουλιά του φλιτζανιού -και στα 2 μου φλιτζάνια- υπάρχει η Σταφίδα. Δεν υπερβάλλω, δοκιμάστε και θα το δείτε. Aftertaste σοκολάτα/ξηροί καρποί. Αυτό που επίσης θέλω να σημειώσω είναι το κάτι spicy που διακρίνω και δεν αναφέρεται στο προφίλ. Βέβαια αυτό μπορεί να είναι και η προσωπική μου αίσθηση από το CO2, λόγω υπερβολικής φρεσκάδας! Θα δείξει στην πορεία! )
Προσωπικά το έχω αναφέρει και στο παρελθόν. Σχεδόν οι μισές μου γνώσεις πάνω στον καφέ προήλθαν από το φόρουμ, και 'συμπλήρωσαν' θεωρώ ιδανικά τις γνώσεις που είχα πάρει από την εταιρεία και την εκπαίδευση γενικότερα στο μαγαζί.
_______________________________
2η εκχύλιση: 18.3 g//27 gr ροφήματος//103pid//35 sec :
(Αν και θα τα πω αυτά μετά στην παρουσίαση, θα κάνω μία νίξη για τα πρώτα συμπεράσματα: Ανακινώντας το φλιτζάνι και βουτώντας τη μυτούλα μέσα η Καραμέλα είναι ξεκάθαρη! Μυρίζει έντονα. Τα φρούτα κάνουν μπαμ επίσης. Και στη τελευταία γουλιά του φλιτζανιού -και στα 2 μου φλιτζάνια- υπάρχει η Σταφίδα. Δεν υπερβάλλω, δοκιμάστε και θα το δείτε. Aftertaste σοκολάτα/ξηροί καρποί. Αυτό που επίσης θέλω να σημειώσω είναι το κάτι spicy που διακρίνω και δεν αναφέρεται στο προφίλ. Βέβαια αυτό μπορεί να είναι και η προσωπική μου αίσθηση από το CO2, λόγω υπερβολικής φρεσκάδας! Θα δείξει στην πορεία! )
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: CUP10 coffee roaster
Geek mode ON :
Εχω ανοιξει θεμα στο "Αρχειο Καφεδων"!Ας μην χανεται η πολυτιμη πληροφορια αλλου!Κριμα ειναι
Geek mode OFF
Εχω ανοιξει θεμα στο "Αρχειο Καφεδων"!Ας μην χανεται η πολυτιμη πληροφορια αλλου!Κριμα ειναι
Geek mode OFF
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: CUP10 coffee roaster
Σταυριανα & Γερασιμε χαιρομαι που απολαμβανεται τις καφεδαρες, βγαζει εξαιρετικα προφιλ ο master roaster!!!
Επισης Σταυριανα, αν ανοιξεις αλλο τοπικ για το guji natural περα απο το δικο μου, να ξερεις θα παρεξηγηθω
Επισης Σταυριανα, αν ανοιξεις αλλο τοπικ για το guji natural περα απο το δικο μου, να ξερεις θα παρεξηγηθω
espresso junkie...
-
- Δημοσιεύσεις: 44
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 26, 2014 1:22 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Porlex
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: CUP10 coffee roaster
Jazz έγραψε:Το έχω πάθει και εγώ αυτό με καφέ. Επειδή στο σπίτι τους "ποτίζω" robusta (μιας και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις) και επειδή δουλεύω 3 διαφορετικούς κόκκους καθημερινά, το θέμα "ρύθμιση" μύλου/πειραματισμοί με εξοπλισμό, μου έχει 'στοιχίσει' κάποιες φορές. Ειδικά σε δύσκολους καφέδες που θέλουν λεπτομέρεια.
Προσωπικά το έχω αναφέρει και στο παρελθόν. Σχεδόν οι μισές μου γνώσεις πάνω στον καφέ προήλθαν από το φόρουμ, και 'συμπλήρωσαν' θεωρώ ιδανικά τις γνώσεις που είχα πάρει από την εταιρεία και την εκπαίδευση γενικότερα στο μαγαζί.
_______________________________
2η εκχύλιση: 18.3 g//27 gr ροφήματος//103pid//35 sec :
(Αν και θα τα πω αυτά μετά στην παρουσίαση, θα κάνω μία νίξη για τα πρώτα συμπεράσματα: Ανακινώντας το φλιτζάνι και βουτώντας τη μυτούλα μέσα η Καραμέλα είναι ξεκάθαρη! Μυρίζει έντονα. Τα φρούτα κάνουν μπαμ επίσης. Και στη τελευταία γουλιά του φλιτζανιού -και στα 2 μου φλιτζάνια- υπάρχει η Σταφίδα. Δεν υπερβάλλω, δοκιμάστε και θα το δείτε. Aftertaste σοκολάτα/ξηροί καρποί. Αυτό που επίσης θέλω να σημειώσω είναι το κάτι spicy που διακρίνω και δεν αναφέρεται στο προφίλ. Βέβαια αυτό μπορεί να είναι και η προσωπική μου αίσθηση από το CO2, λόγω υπερβολικής φρεσκάδας! Θα δείξει στην πορεία! )
Το pid γιατι το εχεις στο 103; 93 δεν πρέπει να είναι;