El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
- Βασιλης Α.
- Δημοσιεύσεις: 256
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Γενικώς το χόμπυ αυτό δεν είναι εύκολο στην αρχή, οπότε είναι αναμενόμενο τα πρώτα καφεδάκια (1-2 μήνες) να μην είναι τα καλύτερα. Γι αυτό καλό είναι η αρχή να γίνεται με εύκολα blend και αφού έχουμε βελτιωθεί σε θέματα τεχνικής, επαναληψιμότητας κλπ, τότε προχωράμε σε πιο δύσκολους specialty καφέδες.
-
- Δημοσιεύσεις: 660
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
- Όνομα: Λεονάρδος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
- 2η Μηχανή:: Illy Francis X3
- Μύλος:: Quamar M80E
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
- Τοποθεσία: Δροσιά
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Σταυριανα μου εαν κοταξεις καποια απο ποστ μου του Ιουνιου και Ιουλιου, σχεδον οταν παρελαβα το νεο μου σετ, θα διαβασεις για ξινιλες και ,λάθος μου, τα εριχνα στος Ελληνες roasters . Τα πραγματα ομως ηταν πολυ πιο απλα. Ειχα εναν νεο μυλο, οπου δεν τον γνωριζα ακομη, τα μαχαιρια του ακομη δεν ειχαν στρωσει ( τωρα αρχιζουν) με αποτελεσμα να ειχα πολυ ξινα αποτελεσματα ακομη και με οολυ ευκολους καφεδες , οπως ενας tigrato. Τελικα μετα απο καποια ξινα φλυτζανια, πλεον ακομη και ο rwanda του taf μου φαινεταο μελι. Για τον tigrato δε, δεν το συζητω...
Συνιστώ λοιπον... Υπομονη !!!
Συνιστώ λοιπον... Υπομονη !!!
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Jazz έγραψε: Δεν είναι κατάσταση αυτή... Ο πατέρας μου σήμερα έβαλε μπρος τη Nespresso για να πιει εσπρεσσάκι... Με ακούει και εμένα που κάνω δεήσεις όλη τη μέρα μπας και πάρω ένα shot της προκοπής, και δε πλησιάζει το φλιτζάνι στο στόμα του... Βέβαια μη λέμε και ότι θέλουμε, δεν παίρνω πια τόσο συχνά ξινίλες όπως με τους specialty, αλλά και πάλι...
Μην μας τρελάνεις τώρα ότι ακόμα και έτσι στη αρχή βγάζεις χειρότερο καφέ από την nespresso.
Πάλι καλά που δεν είχατε και dolce gusto να πηδηχθούμε από το παράθυρο
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Καλησπέρα στην παρέα!
Να πω και εγώ την ταπεινή μου άποψη σχετικά με αυτό που εξέφρασε ο Γιώργος και ο Χρήστος. Λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εννοείται ότι με αρκετό παίδεμα, διάβασμα, προσπάθειες, δοκιμές κλπ κλπ, και με καινούρια ακόμα μηχανήματα, μπορείς να πάρεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Όμως, άριστο δε νομίζω ότι γίνεται. Ακόμα και αν ο home barista (τρομάρα μας) τα κάνει όλα σωστά (κατανομή, πάτημα κλπ), τις μέγιστες δυνατότητες του εξοπλισμού δε τις εκμεταλλεύεσαι τον πρώτο καιρό. (και εδώ θα αναφέρω κάτι μετά, βάζω *) Και αν το καταφέρεις δε θα έχει επαναληψιμότητα. Πχ. μπορεί να βγάλεις ένα πολύ καλό φλιτζάνι τώρα, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να το επαναλάβεις. Προς θεού, δε λέω ότι φταίει αποκλειστικά ο καφές, η μηχανή, ο μύλος, ο roaster, ο ανάδρομος Ερμής, και ο οποιοσδήποτε τέλος πάντων 'άλλος' εκτός από εμάς. Δε ρίχνουμε τις ευθύνες αλλού. Σαφώς και στην αρχή (όπως και σε κάθε αρχή) όλοι κάνουμε λάθη. Λάθη από την τεχνική μας μέχρι και από το πως αντιλαμβανόμαστε γευστικά/οπτικά μια σωστή εκχύλιση. Από τη πρώτη μέρα όμως πρέπει να κοιτάμε τη τεχνική μας, και το πως θα την βελτιώσουμε, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα σφάλματα. Και πάλι όμως, ο καινούριος εξοπλισμός πάντα σε τρενάρει λίγο. Και αυτό με την ξινίλα που ανέφερε ο Λεονάρδος, το επιβεβαιώνω και εγώ με τη σειρά μου. Κάθε μέρα (χωρίς να κάνω τρομερές αλλαγές στην τεχνική μου εγώ) ο καφές είναι όλο και καλύτερος. Πόσους καφέδες να έχω φτιάξει από τη πρώτη μέρα;; Εκατό, 150;; Εκεί περίπου. Κάθε μέρα, καφέ με καφέ, φλιτζάνι με το φλιτζάνι, βλέπω διαφορά. Μπορεί μικρή αλλά υπαρκτή.
Οπότε ναι, σαφώς και μπορείς να πάρεις ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά τέλειο, χλωμό.
*Και έρχομαι στον αστερίσκο: Όταν ανοίξαμε το μαγαζί (άσχετη τελείως εγώ τότε, απλά κοιτούσα με ενθουσιασμό), θυμάμαι 2 μέρες πριν την "επίσημη έναρξη", μαζεύτηκε στο μαγαζί όλο το προσωπικό (τότε μόνο 6 άτομα ήταν μαζί και με το θείο μου και το συνέταιρο) και για 2 μέρες όλοι 'δούλευαν' κανονικά τη βάρδια τους χωρίς κόσμο. Τι εννοώ;; Έβγαζαν αβέρτα καφέδες, δοκίμαζαν τις ρυθμίσεις του μύλου (καινούριος τότε), προσάρμοζαν τις εκχυλίσεις προσπαθώντας να φτάσουν στο προτεινόμενο από την εταιρεία 'προφίλ', και γενικότερα, για 2 μέρες απλά δούλεψαν τον εξοπλισμό, ώστε και να 'στρώσει' αλλά και εκείνοι να ήταν προετοιμασμένοι. Και πραγματικά το πιστεύω, αυτό έκανε τη διαφορά. Εγώ τότε δεν έπινα καφέ, αλλά θυμάμαι πως όλοι σχολίασαν τη διαφορά στη γεύση του 1ου καφέ της μηχανής/μύλου, από τον νούμερο 300 πχ που δόθηκε στον πρώτο πελάτη.
Οπότε ναι, και εγώ πιστεύω, ότι στην αρχή ένας εξοπλισμός του "κουτιού", σε σου δίνει το 100% του. Ακόμα και αν εσύ ως επί το πλείστον δουλεύεις σωστά.
Αυτά.
_______________________________________________________________________
Να ευχαριστήσω προσωπικά και το Βασίλη για τη συμβουλή του να "σπρώξω" καφέ από το κέντρο στην περιφέρεια του καλαθιού. Είχε αποτέλεσμα, και σίγουρα οπτικά είδα διαφορά. Το chanelling περιορίστηκε αρκετά. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τη μέση της εκχύλισης (προς το τέλος ήταν λιγάκι πιο έντονο).
Σήμερα ήπιε καφέ και πατέρας μου (αφού τον πίεσα, χαχα) και μου είπε ότι γευστικά ήταν πολύ κοντά στου μαγαζιού (ξαφνιάστηκε όπως είπε), πράγμα που το επιβεβαιώνω και εγώ, διότι δεν βρήκα ξινίλα σήμερα σε 4 extraction στη σειρά.
Α! Αν θέλετε βάζω και φωτό, το clamping του μύλου σαν να περιορίοστηκε κάπως σήμερα.
Να πω και εγώ την ταπεινή μου άποψη σχετικά με αυτό που εξέφρασε ο Γιώργος και ο Χρήστος. Λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εννοείται ότι με αρκετό παίδεμα, διάβασμα, προσπάθειες, δοκιμές κλπ κλπ, και με καινούρια ακόμα μηχανήματα, μπορείς να πάρεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Όμως, άριστο δε νομίζω ότι γίνεται. Ακόμα και αν ο home barista (τρομάρα μας) τα κάνει όλα σωστά (κατανομή, πάτημα κλπ), τις μέγιστες δυνατότητες του εξοπλισμού δε τις εκμεταλλεύεσαι τον πρώτο καιρό. (και εδώ θα αναφέρω κάτι μετά, βάζω *) Και αν το καταφέρεις δε θα έχει επαναληψιμότητα. Πχ. μπορεί να βγάλεις ένα πολύ καλό φλιτζάνι τώρα, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να το επαναλάβεις. Προς θεού, δε λέω ότι φταίει αποκλειστικά ο καφές, η μηχανή, ο μύλος, ο roaster, ο ανάδρομος Ερμής, και ο οποιοσδήποτε τέλος πάντων 'άλλος' εκτός από εμάς. Δε ρίχνουμε τις ευθύνες αλλού. Σαφώς και στην αρχή (όπως και σε κάθε αρχή) όλοι κάνουμε λάθη. Λάθη από την τεχνική μας μέχρι και από το πως αντιλαμβανόμαστε γευστικά/οπτικά μια σωστή εκχύλιση. Από τη πρώτη μέρα όμως πρέπει να κοιτάμε τη τεχνική μας, και το πως θα την βελτιώσουμε, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα σφάλματα. Και πάλι όμως, ο καινούριος εξοπλισμός πάντα σε τρενάρει λίγο. Και αυτό με την ξινίλα που ανέφερε ο Λεονάρδος, το επιβεβαιώνω και εγώ με τη σειρά μου. Κάθε μέρα (χωρίς να κάνω τρομερές αλλαγές στην τεχνική μου εγώ) ο καφές είναι όλο και καλύτερος. Πόσους καφέδες να έχω φτιάξει από τη πρώτη μέρα;; Εκατό, 150;; Εκεί περίπου. Κάθε μέρα, καφέ με καφέ, φλιτζάνι με το φλιτζάνι, βλέπω διαφορά. Μπορεί μικρή αλλά υπαρκτή.
Οπότε ναι, σαφώς και μπορείς να πάρεις ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά τέλειο, χλωμό.
*Και έρχομαι στον αστερίσκο: Όταν ανοίξαμε το μαγαζί (άσχετη τελείως εγώ τότε, απλά κοιτούσα με ενθουσιασμό), θυμάμαι 2 μέρες πριν την "επίσημη έναρξη", μαζεύτηκε στο μαγαζί όλο το προσωπικό (τότε μόνο 6 άτομα ήταν μαζί και με το θείο μου και το συνέταιρο) και για 2 μέρες όλοι 'δούλευαν' κανονικά τη βάρδια τους χωρίς κόσμο. Τι εννοώ;; Έβγαζαν αβέρτα καφέδες, δοκίμαζαν τις ρυθμίσεις του μύλου (καινούριος τότε), προσάρμοζαν τις εκχυλίσεις προσπαθώντας να φτάσουν στο προτεινόμενο από την εταιρεία 'προφίλ', και γενικότερα, για 2 μέρες απλά δούλεψαν τον εξοπλισμό, ώστε και να 'στρώσει' αλλά και εκείνοι να ήταν προετοιμασμένοι. Και πραγματικά το πιστεύω, αυτό έκανε τη διαφορά. Εγώ τότε δεν έπινα καφέ, αλλά θυμάμαι πως όλοι σχολίασαν τη διαφορά στη γεύση του 1ου καφέ της μηχανής/μύλου, από τον νούμερο 300 πχ που δόθηκε στον πρώτο πελάτη.
Οπότε ναι, και εγώ πιστεύω, ότι στην αρχή ένας εξοπλισμός του "κουτιού", σε σου δίνει το 100% του. Ακόμα και αν εσύ ως επί το πλείστον δουλεύεις σωστά.
Αυτά.
_______________________________________________________________________
Να ευχαριστήσω προσωπικά και το Βασίλη για τη συμβουλή του να "σπρώξω" καφέ από το κέντρο στην περιφέρεια του καλαθιού. Είχε αποτέλεσμα, και σίγουρα οπτικά είδα διαφορά. Το chanelling περιορίστηκε αρκετά. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τη μέση της εκχύλισης (προς το τέλος ήταν λιγάκι πιο έντονο).
Σήμερα ήπιε καφέ και πατέρας μου (αφού τον πίεσα, χαχα) και μου είπε ότι γευστικά ήταν πολύ κοντά στου μαγαζιού (ξαφνιάστηκε όπως είπε), πράγμα που το επιβεβαιώνω και εγώ, διότι δεν βρήκα ξινίλα σήμερα σε 4 extraction στη σειρά.
Α! Αν θέλετε βάζω και φωτό, το clamping του μύλου σαν να περιορίοστηκε κάπως σήμερα.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Ισως η λεξη "αριστο αποτελεσμα" να ηταν λιγο παρατραβηγμενη...
Παντως και με αστρωτα μαχαιρια μπορεις να παρεις πολυ καλο αποτελεσμα και γευστικα και οπτικα με ομορφη ομαλη ροη στην εκχυλιση...
Προσφατα αλλαξα μαχαιρια στο μυλο και δεν εχω παραπονο...απλα χανει τη ρυθμιση σχετικα συχνα...(το μονο σπασιμο) ισως επειδη εγω ξερω ηδη την μηχανη, μου ειναι πιο ευκολο σε αντιθεση με σενα που τωρα την μαθαινεις...
Σε λιγο καιρο που θα βελτιωσεις τελειως την τεχνικη σου και θα στρωσουν και τα μαχαιρια θα πετας...και τοτε να παρεις να δοκιμασεις και κανενα specialty...
Παντως και με αστρωτα μαχαιρια μπορεις να παρεις πολυ καλο αποτελεσμα και γευστικα και οπτικα με ομορφη ομαλη ροη στην εκχυλιση...
Προσφατα αλλαξα μαχαιρια στο μυλο και δεν εχω παραπονο...απλα χανει τη ρυθμιση σχετικα συχνα...(το μονο σπασιμο) ισως επειδη εγω ξερω ηδη την μηχανη, μου ειναι πιο ευκολο σε αντιθεση με σενα που τωρα την μαθαινεις...
Σε λιγο καιρο που θα βελτιωσεις τελειως την τεχνικη σου και θα στρωσουν και τα μαχαιρια θα πετας...και τοτε να παρεις να δοκιμασεις και κανενα specialty...
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Καλά, εννοείται ότι θα στραφώ ξανά σε specialty! Δεν έδωσα τόσα χρήματα για να μείνω απλά από τη 1η απογοήτευση μου στα γνωστά μου χαρμάνια/γεύσεις! Θα ξανακάνω προσπάθεια σε λίγο καιρό, όταν θα έχω πάρει τον "αέρα" που λέμε.xristospet21 έγραψε:Ισως η λεξη "αριστο αποτελεσμα" να ηταν λιγο παρατραβηγμενη...
Παντως και με αστρωτα μαχαιρια μπορεις να παρεις πολυ καλο αποτελεσμα και γευστικα και οπτικα με ομορφη ομαλη ροη στην εκχυλιση...
Προσφατα αλλαξα μαχαιρια στο μυλο και δεν εχω παραπονο...απλα χανει τη ρυθμιση σχετικα συχνα...(το μονο σπασιμο) ισως επειδη εγω ξερω ηδη την μηχανη, μου ειναι πιο ευκολο σε αντιθεση με σενα που τωρα την μαθαινεις...
Σε λιγο καιρο που θα βελτιωσεις τελειως την τεχνικη σου και θα στρωσουν και τα μαχαιρια θα πετας...και τοτε να παρεις να δοκιμασεις και κανενα specialty...
Όσον αφορά τον μύλο, ναι η αλήθεια είναι ότι είναι κουραστικό που χρειάζεται συνέχεια προσαρμογή της ρύθμισης. Πάντως, μου έκανε εντύπωση που σήμερα διαπίστωσα ότι είχα λίγο λιγότερο clamping. Οπότε ευελπιστώ όλο αυτό να οφείλεται στο ότι είναι καινούριος, και να μου φύγει έτσι και μένα έστω και η αμυδρά πεποίθηση πως μπορεί να είναι προβληματικός. Μακάρι όταν στρώσει, να βελτιωθούν τα όποια θέματα αντιμετωπίζω.
Σχετικά με την τεχνική μου. Διαπιστώσεις:
- Όπως είπα, βοήθησε το σπρώξιμο καφέ στη περιφέρεια.
- Σήμερα όμως έκανα και μία ακόμη αλλαγή: Βρήκα σε ένα ντουλάπι στη κουζίνα, μία μικρή φόρμα για ζελέ από αλουμίνιο (σα μικρό ποτηράκι 8oz έμοιαζε σε διάμετρο). Με κέντρισε το σχήμα της, και την πήρα και τη δοκίμασα στο portafilter. Και το αποφάσισα: Της πήρα τα "μέτρα" με ένα μαρκαδοράκι σύμφωνα με το πως φαντάστηκα τη mini πατέντα, και ζήτησα από τον πατέρα μου να μου δώσει το χειροκίνητο πριονάκι. Επειδή δε με άφησε να το κάνω μόνη μου, έκοψε εκείνος στα ζωγραφισμένα σημεία τη φόρμα, αφαίρεσε τον πάτο, και χάραξε και μια εγκοπή που είχα σημειώσει για να εφαρμόζει καλά το στόμιο από όπου βγαίνει ο καφές. Και έτσι, η άλεση πλέον γίνεται κατευθείαν στο portafilter, από όπου μετά με το συνδετήρα κάνω ένα γρήγορο κυκλικό ανακάτεμα για να αφρατέψω τον καφέ και να σπάσω τους σβόλους. Μετά αφαιρώ τη φόρμα, σπρώχνω καφέ με το δείκτη στα πλάγια, χτυπάω δύο φορές στον πάγκο και τέλος πατάω όπως συνηθίζω, με 2 διαφορές: Πιο γρήγορα την όλη διαδικασία, και με περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το βιντεάκι που είδατε. Αυτά.
- UltiMo_
- Δημοσιεύσεις: 959
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Η μπορεί απλά ο οργανισμός σου να συνηθίζει τις εκλεπτισμένες αυτές εξωτικές ξινές γεύσειςJazz έγραψε:Κάθε μέρα ο καφές είναι όλο και καλύτερος. Πόσους καφέδες να έχω φτιάξει από τη πρώτη μέρα;; Εκατό, 150;; Εκεί περίπου. Κάθε μέρα, καφέ με καφέ, φλιτζάνι με το φλιτζάνι, βλέπω διαφορά.
When life throws you curves, aim for the apex
-
- Δημοσιεύσεις: 74
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 03, 2013 12:52 am
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
- Μύλος:: DF64
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Παντώς κι εγώ που προσπαθώ με τη νεα μου Lelit και χρησιμοποιώντας μόνο Tigrato όλο ξινίλες έχω όσες αλλαγές κι αν έχω κάνει στις ρουτινες μου. Ο μύλος μου είναι ενας ascaso imini i2 και μέχρι στιγμής έχει κόψει 5-6 κιλά καφέ
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Άλλαξε καφέ δεν έχει νόημα να επιμένεις αν δεν σου βγαίνει.