El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
- warhawk
- Δημοσιεύσεις: 70
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 19, 2016 8:19 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: Rancillio Silvia v5
- 2η Μηχανή:: Krups EA8250
- Μύλος:: Mahlkönig Vario v3
- Οι καφέδες μου:: Ακόμα ψάχνω...
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Δεν την ξέρω τη μηχανή σου αλλά μηχανή από μηχανή σίγουρα έχει διαφορά.
Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί να είναι ξύδι η εκχύλιση. Ανέβα θερμοκρασία χωρίς να πειράξεις τίποτα να δεις τι θα κάνει.
ΥΓ. Μήπως έχεις συνηθίσει σε ιταλικούς καμένους καφέδες και σου φαίνεται ξύδι και είναι σωστός ο καφές;
Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί να είναι ξύδι η εκχύλιση. Ανέβα θερμοκρασία χωρίς να πειράξεις τίποτα να δεις τι θα κάνει.
ΥΓ. Μήπως έχεις συνηθίσει σε ιταλικούς καμένους καφέδες και σου φαίνεται ξύδι και είναι σωστός ο καφές;
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Για να σου φύγει η ιδέα ότι είναι ο μύλος δοκίμασε να αφήσεις τον δικό σου στη θέση του και δοκίμασε τον vario στο σπίτι.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Ναι. Σε λίγο αν είναι θα ανεβάσω και αυτό που μου ζήτησες με τη ροή νερού.xristospet21 έγραψε:Μπορεις καποια στιγμη να δειξεις με ενα βιντεο σκετη ροη νερου χωρις portafilter να τη συγκρινω με την δικη μου?
Στο μυλο μπορεις να αλεσεις πιο ψιλα ή εισαι τερμα?
Η μηχανη αντεχει και πιο ψιλο κοψιμο...και στις 2 εκχυλισεις η ροη ξεκιναει στα 6'' του βιντεο...
Στη 2η ξεκιναει κανονικα και παει μετα απο το ενα spaut για λιγο σε σταγονες...κατα την γνωμη μου αυτο δεν οφειλεται στην ψιλη αλεση αλλα σε υπερβολικο - στραβο πατημα ή λαθος κατανομη του καφε...
Αν εχουμε πολυ ψιλη αλεση ο καφες ή δεν θα βγει καθολου ή θα αρχισει με σταγονες και θα μενει στις σταγονες ή θα αρχισει με σταγονες και μετα θα ξεκινησει η ροη
Στις 2 τελευταιες περιπτωσεις την πρωτη σταγονα θα την δουμε μετα τα 10'' στην τελευταια περιπτωση μπορει να παρουμε και καλο αποτελεσμα δεδομενου οτι την επομενη φορα θα κανουμε πιο ελαφρυ πατημα...
Αν παιρνει τον μυλο δοκιμασε να κοψεις ενα κλικ πιο ψιλα και δοκιμασε παλι...χωρις να αλλαξεις πατημα και γραμμαρια σε σχεση με τα προηγουμενα βιντεο
Δε μπορώ να αλέσω άλλο πιο ψιλά. Αν πάω πιο ψιλά, θα "φωνάξουν" τα μαχαίρια.
Το πάτημά μου δεν νομίζω ότι είναι στραβό: Το τσεκάρω από όλες τις πλευρές. Είναι πάντα επίπεδο. (Το προτελευταίο tamping: https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... y1ScDJKdDg )
Για την κατανομή δεν είμαι σίγουρη, μιας και ο αλεσμένος καφές βγαίνει από τι μύλο σε κάποια σημεία σε "σβόλους" [κατά τόπους]. Οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιώ αρκετά την οδοντογλυφίδα...
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Στο 2ο βιντεο εχεις σωστο κοψιμο, απλως δεν εχεις καλη κατανομη και σε συνδυασμο με τα αστρωτα μαχαιρια χαλαει η εκχυλιση μετα τα 25" εκει επρεπε να στατησεις. Βγαλε καφε απο το κεντρο στη περιφερεια του καλαθιου και να μην ξαναδω γεματες κουπες 40 μλ το πολυ.
Η ξυνιλα στη 2η οφειλεται στη καταρευση του πακ με τα 20"+ και τη κρατας μεχρι τα 35".
Η santa rita ειναι λαιτ για να τη τιθασευσεις, θελει εκχυλισεις γυρω στα 40" με πολυ καλη κατανομη (η ροη απο τα spouts να παραμενει σταθερη σχεδον μεχρι τελους) και τουλαχιστον 94C.
Οταν θα στρωσουν τα μαχαιρια σου θα αρχισεις να παιρνεις σταθερα και καλα αποτελεσματα.
Μεχρι τοτε υπομονη
Ευχομαι ο Αι Βασιλης να σου φερει το γυμνο pf για να αξιολογεις καλυτερα τη τεχνικη σου.
Υ.Γ Αυτα τα spout ειναι απαραδεκτα αλλαξε τα γρηγορα, τα ειδα στο βιντεο και μου γυρισε το μυαλο
Η ξυνιλα στη 2η οφειλεται στη καταρευση του πακ με τα 20"+ και τη κρατας μεχρι τα 35".
Η santa rita ειναι λαιτ για να τη τιθασευσεις, θελει εκχυλισεις γυρω στα 40" με πολυ καλη κατανομη (η ροη απο τα spouts να παραμενει σταθερη σχεδον μεχρι τελους) και τουλαχιστον 94C.
Οταν θα στρωσουν τα μαχαιρια σου θα αρχισεις να παιρνεις σταθερα και καλα αποτελεσματα.
Μεχρι τοτε υπομονη
Ευχομαι ο Αι Βασιλης να σου φερει το γυμνο pf για να αξιολογεις καλυτερα τη τεχνικη σου.
Υ.Γ Αυτα τα spout ειναι απαραδεκτα αλλαξε τα γρηγορα, τα ειδα στο βιντεο και μου γυρισε το μυαλο
espresso junkie...
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Νομιζω απο την Eurocat σου ειχαν πει οτι οταν εχεις καφε μεσα μπορεις να κοψεις πιο ψιλα και οτι τα μαχαιρια ακουγονται οταν ειναι "αδεια"
Δοκιμασε με καφε μεσα και αν ακουγονται σταματα.Παντως και γω πολλες φορες κοβω κοντα στο να ακουστει ο ηχος αλλα δεν ξερω σιγουρα οτι ειναι αυτος ο ηχος των μαχαιριων μιας και ο μυλος μου μπορει να κοψει αρκετα πιο ψιλα...
Ηθελα να πω...οχι υπερβολικα στραβο πατημα ή στραβο (που δεν ειναι) ή υπερβολικο πατημα...
Δοκιμασε με καφε μεσα και αν ακουγονται σταματα.Παντως και γω πολλες φορες κοβω κοντα στο να ακουστει ο ηχος αλλα δεν ξερω σιγουρα οτι ειναι αυτος ο ηχος των μαχαιριων μιας και ο μυλος μου μπορει να κοψει αρκετα πιο ψιλα...
Ηθελα να πω...οχι υπερβολικα στραβο πατημα ή στραβο (που δεν ειναι) ή υπερβολικο πατημα...
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Τη φωτο με το πατημα τι να τη κανουμε δε μπορουμε να βγαλουμε καποιο συμπερασμα για τη τεχνικη σου, βιντεο θελει με τη ρουτινα σου. Ποσες μερες ειναι ο τιγκρατος???
espresso junkie...
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Αυτό πίστευα και εγώ στη αρχή και τον πήγα στη Eurogat. Τους είπα ότι μάλλον θέλει καλιμπράρισμα, γιατί μου φαίνεται αδύνατον να μην μπορεί να κόψει πιο ψιλά. Τους έδειξα και το σημάδι με το μαρκοδοράκι μου (όπου βρήκα που αρχίζουν να ακουμπούν τα μαχαίρια -είναι περίπου στο 5) και ενώ μου είπαν ότι πράγματι εκεί ακουμπούν, εγώ λέει μπορώ να πηγαίνω και πιο fine μέχρι το μηδέν, γιατί όταν έχει ο μύλος μέσα κόκκους και αλέθει, δεν υπάρχει πρόβλημα/κίνδυνος... Εμένα αυτό μου φάνηκε εξωπραγματικό, αλλά αφού έτσι μου είπαν, έτσι έκανα... Κόβω και στο 4 με μια μικρή υποψία 'γρυλίσματος'. Αλλά παρά κάτω δε πάω, βρε παιδιά, φοβάμαι. Το δοκίμασα και άρχισε να φωνάζει ο μύλος...christos.k έγραψε:https://goo.gl/photos/NrNqSy4HLKDGvTL69
Έχω ρυθμίσει το μύλο έτσι ώστε όταν το 0 είναι πάνω από το στόμιο να ακουμπούν τα μαχαίρια. Δεν έχω κατέβει ποτέ κάτω από το 11. Τώρα είναι στο 14 και πίνω Tigrato.
Αν όντως κόβεις στο 4 ο μύλος σου έχει πρόβλημα.
Τώρα τι να κάνω;;
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Ρε Βασιλη που θα βρουμε αλλα spauts που να ταιριαζουν στην lelit?
Θελω να τα αλλαξω και δεν μπορω να βρω αλλα που να ταιριαζουν τα πασα...
Εχεις καμια ιδεα για καποια?Ολο και θα ξερεις εσυ...
Θελω να τα αλλαξω και δεν μπορω να βρω αλλα που να ταιριαζουν τα πασα...
Εχεις καμια ιδεα για καποια?Ολο και θα ξερεις εσυ...
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Δεν ξερουμε την ακριβη θερμοκρασια που εχουμε και πιθανον δεν θα τη μαθουμε και ποτε...υπολογιζουμε ομως "γευστικα" οτι ειμαστε στους 93 μιας και στους περισσοτερους καφεδες αν οχι ολους παιρνουμε αυτο που θελουμε χωρις πικρες και καμμενες γευσεις που θα ειχαμε αν ημασταν πανω απο τους 93Jazz έγραψε:Και η 2η και η 1η, τέρμα ξινίλα. Δεν έχω δοκιμάσει να ανεβάσω άλλο τη θερμοκρασία. (Είναι στους 101 με offset 0 - οπότε σίγουρα θα βρίσκομαι πάνω από τους 93. Είναι οι ρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Χρήστος για τη συγκεκριμένη μηχανή, και έχουν αποδειχθεί πολύ βολικές όπως διάβασα για όσα μέλη τη δοκίμασαν) Πόσο πιο ψιλά να πάω δηλαδή;warhawk έγραψε:Η δεύτερη εκχύλιση δε θα έπρεπε να είναι ξύδι. Δεν είναι τέλεια αλλα δε δικαιολογείτε... κάτι είναι πολύ λάθος. Εάν ανέβεις λίγο θερμοκρασία βγαίνει καμένος μετά;
Εμένα τώρα άλλο έχει αρχίσει να με φοβίζει: Ο μύλος. Είναι φυσιολογική αυτή η λειτουργία του;;
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Ο Tigrato είναι 13 ημερών.
Βασικά ευχαριστώ όλους σας για τη βοήθεια και τις συμβουλές σας. Προσπαθώ και εγώ τώρα να καταλάβω τι συμβαίνει.
Ερώτηση: Λες βασίλη ότι έπρεπε να σταματήσω την εκχύλιση στα 25 sec και ότι το κόψιμο ήταν σωστό, με λάθος κατανομή. Δεν υποτίθεται όμως ότι πρέπει να 'πιάνω' τουλάχιστον τα 30 sec στους περισσότερους specialty για να έχω το αναμενόμενο γευστικό αποτέλεσμα; Αν το κόψιμο ήταν σωστό, το όλο θέμα είχε να κάνει μόνο με την κατανομή; Έχω καταλάβει κάτι λάθος;
(πάντως με 40 ml, την έχω την απορία: Cappuccino γίνεται; Μου φαίνεται πολύ λίγη η ποσότητα. Η κούπα που είδες είναι για το μονό espressακι. Χωράει μέχρι πάνω 60 ml μετρημένα)
Βασικά ευχαριστώ όλους σας για τη βοήθεια και τις συμβουλές σας. Προσπαθώ και εγώ τώρα να καταλάβω τι συμβαίνει.
Ερώτηση: Λες βασίλη ότι έπρεπε να σταματήσω την εκχύλιση στα 25 sec και ότι το κόψιμο ήταν σωστό, με λάθος κατανομή. Δεν υποτίθεται όμως ότι πρέπει να 'πιάνω' τουλάχιστον τα 30 sec στους περισσότερους specialty για να έχω το αναμενόμενο γευστικό αποτέλεσμα; Αν το κόψιμο ήταν σωστό, το όλο θέμα είχε να κάνει μόνο με την κατανομή; Έχω καταλάβει κάτι λάθος;
(πάντως με 40 ml, την έχω την απορία: Cappuccino γίνεται; Μου φαίνεται πολύ λίγη η ποσότητα. Η κούπα που είδες είναι για το μονό espressακι. Χωράει μέχρι πάνω 60 ml μετρημένα)