El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από Jazz » Σάβ Σεπ 24, 2016 5:36 pm

Καλησπέρα στην espressoπαρέα!

Βασικά, όπως λέει και ο τίτλος του θέματος ... El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)!
Μόλις χτες άνοιξα το συγκεκριμένο σακουλάκι-δώρο από Barista.gr. Είχα μόλις τελειώσει το πρώτο σακουλάκι Tigrato, και αν και κανονικά θα ήταν πιο σωστό να ανοίξω και το δεύτερο συνεχίζοντας με το ίδιο blend μιας και μόλις είχα αρχίσει να βγάζω τα αναμενόμενα γευστικά αποτελέσματα, αποφάσισα να πάω κόντρα στο κατεστημένο! χαχα :lol:

Λοιπόν, ο καφές:

EL SALVADOR
Santa Rita
Guachupilin Nano- lot
Bourbon Variety
1350m altitude

Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για washed επεξεργασία (κάτι που στην αρχή με ...ανησύχησε γιατί έχω διαβάσει ότι είναι πιο δύσκολο να βγάλεις ένα ισορροπημένο γευστικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι σου, αλλά τελικά no problemo)

(από τη σελίδα του taresso): "...Η δύναμη των γεύσεων και των αρωμάτων μας θύμισε έντονα καφέδες που είναι από διαγωνισμό Cup of Excellence.
Τα αρώματα είναι έντονα λουλουδένια που θυμίζουν καφέ από Yirgachieffe ή Lintong, αλλά με πιο απαλή λουλουδένια επίγευση.
Η γεύση είναι μία γλυκύτητα και απαλή οξύτητα κίτρου, κάτι σαν μανταρίνι με κανέλα.
Όσο ο καφές περνάει από την ημερομηνία ψησίματος η γεύση αλλάζει σε πιό ώριμη και πολύπλοκη, μετά από 5 μέρες γυρνάει σε πιο γλυκιά επίγευση με μειωμένη οξύτητα."


Αν και ομολογώ πως ήμουν προκατειλημμένη με την "οξύτητα" και ακόμα και με τη λέξη "φρούτο", όταν αυτή μπαίνει με οποιοδήποτε τρόπο δίπλα στον καφέ, αποδείχθηκα Λάθος! Αν ο καφές εκχυλιστεί σωστά, το αποτέλεσμα που παίρνεις είναι Μοναδικό! Μιλάμε για έκρηξη στον ουρανίσκο!! :clap:

Οι πρώτες 4 προσπάθειες μου αποδείχθηκαν άκαρπες. Μ'ία Ξινίλα, μία Πίκρα, και τα συναφή. Και ξαφνικά, αποφασίζω να ανεβάσω τα gr, κόβω πιο ψιλά και δίνω ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο tamping... και εγένετο Μέλι!! (Chanelling = 0)

Δυστυχώς δε σκέφτηκα να τραβήξω βίντεο την εκχύλιση. (επιφυλάσσομαι για αργότερα, αν και να αναφέρω ότι δεν έχω γυμνό portafilter)

Ρυθμίσεις στο PID, οι γνωστές προτεινόμενες του Χρήστου, με 20 min προθέρμανση μηχανής.
- 19,3 gr (ακριβώς)
- 55 ml
- (ξέχασα να σταματήσω από τη χαρά μου το χρονόμετρο, αλλά κάπου στα 33sec πρέπει να ήταν... Δε παίρνω και όρκο)

Η φωτό νομίζω αδικεί ίσως λιγάκι τον καφέ, που από γεύση ήταν Άπαιχτος!! (RD: 13 Σεπτεμβρίου) Ότι λέει το προφίλ, βγήκε!! :b050:

Συμπέρασμα: Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!

https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... k9rTC1JOHM

Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 1001
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από buddy » Σάβ Σεπ 24, 2016 6:42 pm

Μπραβο! Ωραιο φλυτζανι!

Νομιζω επρεπε να σταματησεις λιγο νωριτερα (40ml - 45 ml) για να αποφυγεις το blonding που φαινεται στην κρεμα...

Ξερω ακουγονται λιγα τα 40 ml... αλλα εστι ειναι οι specialty...και μενα στην αρχη δεν μου καθοταν καλα τα 40 ml...

Γενικα σε αυτους τους καφεδες καλο ειναι να βγαζεις 30 γρ τελικου ροφηματος (ζυγιζε το καλυτερα)

Παντως ωραιο αποτελεσμα και αφου ειχε και τελεια γευση εισαι :b050:

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από Jazz » Δευ Σεπ 26, 2016 1:50 am

Καλησπέρα ! (... ή καλύτερα καλό ξημέρωμα, τέτοια ώρα που με έπιασε ο 'οίστρος' να αραδιάσω τους προβληματισμούς μου)

Λοιπόν, όσο καλά πήγε η προχθεσινή προαναφερθείσα εκχύλιση με το συγκεκριμένο καφέ, άλλο τόσο στραβά πήγαν οι σημερινές...
Σήμερα άνοιξα το 2ο και τελευταίο μου σακουλάκι από τον συγκεκριμένο, αλλά από τις 10(!) μου προσπάθειες οι 6 πρέπει να κατέληξαν στον νεροχύτη: ΞΙΝΙΛΑ! Ακολούθησα τα βήματα της προχθεσινής σουπερ-επιτυχημένης εκχύλισης, αλλά ό,τι και να έκανα, αποτέλεσμα της προκοπής δε πήρα. ( εντωμεταξύ εδώ να προσθέσω πως δε βοηθάει ιδιαίτερα και ο καινούριος μύλος, καθώς μέσα σε σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα, "ξε-ρυθμίζεται" και κάνει το έργο μου δυσκολότερο...)

Και το κορυφαίο που μου έκανε εντύπωση (και εδώ θέλω να σταθώ), ήταν ότι στις περισσότερες εκχυλίσεις, μέχρι τη 'μέση' είχα μια καθόλα ομαλή και σωστή ροή (όπως έπρεπε) και ξαφνικά από τη μέση και μετά ο καφές άρχιζε να τρέχει σε άλλη ταχύτητα λες και τον είχα χωρίσει σε δύο μέρη και τον είχα κόψει σε διαφορετικές βαθμίδες άλεσης (!) ... Που μπορεί να οφείλεται αυτό;;

Σε τουλάχιστον 5 εκχυλίσεις είχα τραβήξει βίντεο (λέω είχα γιατί τα έσβησα αργότερα από την απογοήτευση...) τα οποία και παρακολουθούσα αρκετές φορές, αφού δοκίμαζα πρώτα το φλιτζάνι, για να παρατηρήσω καλά και από την αρχή ενδεχόμενα λάθη μου. Κάποια τα εντόπισα και τα διόρθωσα στη συνέχεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι 3 φορές 'τράβηξα' την εκχύλιση από τα μαλλιά κυριολεκτικά για να την φτάσω στα 50 ml και στα 30 sec, καθότι βλακωδώς ακόμα δυσκολεύομαι να συνηθίσω την αναλογικά 1:1.55, και τα 30gr του ροφήματος που μου φαίνονται τόσο λίγα... (χαζομάρα μου και λάθος μου, το ξέρω). Το κατάλαβα από το blonding το οποίο ξεπέρασα αρκετά (και το μετέπειτα chanelling φυσικά), από τις λευκές κηλίδες στη κρέμα στο τέλος [ https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... HZrVHY4SGM ] και φυσικά από την ξινίλα που με έκανε να καταλάβω πως είχα 'τρέξει' παραπάνω νερό από όσα θα έπρεπε για τα συγκεκριμένα gr καφέ...

Ακόμα νομίζω ότι θα πρέπει να βελτιώσω αρκετά το πάτημά μου. Μάλλον βάζω παραπάνω kg από όσα θα έπρεπε για έναν specialty καφέ, που από όσο γνωρίζω δε χρειάζεται τόσο δυνατό tamping.

Προφανώς και ο καφές είναι τρομερός (αποδείχθηκε προχθές άλλωστε) και προφανώς εγώ "στραβά αρμενίζω"...

Άλλο ένα λάθος που πιστεύω πως κάνω είναι πως κάνω "διπλή" μεταφορά του καφέ: Δηλαδή ναι μεν ζυγίζω τον κόκκο σε χάρτινο ποτηράκι 4oz, αλλά μετά ο αλεσμένος καφές από το μύλο, επιστρέφει στο ίδιο χάρτινο ποτηράκι -ζυγίζεται-, και αφού χρησιμοποιήσω την οδοντογλυφίδα, τον μεταφέρω στο καλαθάκι. Νομίζω αυτό είναι λάθος, γιατί δε γίνεται σωστά η κατανομή... Απλά το κάνω για 2 λόγους:
(α) για να είμαι σίγουρη για τα ακριβή gr μετά την όποια κατακράτηση του μύλου και
(β) για να μη λερώσω όλο τον τόπο ( :e014: ) μιας και όταν επιχείρησα να βάλω το portafilter στη γνωστή υποδοχή στο μύλο, έγινε ολίγον τι χαμός και έχασα και κάποια ποσότητα καφέ... [βρίστε με ελεύθερα. Δίκιο θα έχετε]

... Ότι μιλάμε για ένα 'δύσκολο' καφέ, νομίζω είναι βέβαιο, αν κρίνω από την επεξεργασία του, το υψόμετρο, και την οξύτητα του. Γι αυτό και αποφάσισα να συνεχίσω τις προσπάθειες μου για όσο λίγο (πλέον) καφέ απέμεινε, και μετά να στραφώ (εφόσον είμαι στην αρχή ακόμα) σε ένα πιο εύκολο προφίλ καφέ. (πχ tigrato) Άλλωστε όπως έχω ξαναπεί, δεν είμαι και η νούμερο ένα fan της οξύτητας! Θα προτιμούσα έναν καφέ για αρχή με πιο "σαφή" χαρακτήρα και αν είναι δυνατόν με όσο το δυνατόν χαμηλότερη οξύτητα και μεγαλύτερη γλυκύτητα. (αν έχει και σοκαλατώδη επίγευση ακόμα καλύτερα)...
Εννοείται, ότι μόλις αποκτήσω λίγο περισσότερη εμπειρία, θα ξανά στραφώ σε αυτό τον καφέ.

_________________________________________________________________
(Υ.Γ) Μεγάλη βλακεία που έσβησα τα βίντεο... Χάνω έτσι τις πολύτιμες συμβουλές σας καθώς Μία εικόνα = 1000 λέξεις!

lio14
Δημοσιεύσεις: 599
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
Όνομα: Λεονάρδος
Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
2η Μηχανή:: Illy Francis X3
Μύλος:: Quamar M80E
Οι καφέδες μου:: Taresso tigrato,
Τοποθεσία: Δροσιά

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από lio14 » Δευ Σεπ 26, 2016 8:21 am

Μην παίρνεις σαν τυφλό μπουσουλα τα 50ml σε 30 sec. Από τη στιγμή που έχεις μονοποικιλιακο καφέ, μπορείς να παίξεις και σε άλλους χρόνους ανάλογα το κόψιμο που χρειάζεται ο καφές . Επίσης προσπάθησε να μην ξεπερνας τα 35-40 gr τελικού ροφήματος, αλλαζουν πολλά πράγματα και κυρίως ή γεύση. Ο μύλος είναι λογικό να χάνει προς το παρόν εύκολα τις ρυθμίσεις του. Θεωρώ πως όταν στρώσει θα βελτιωθεί και αυτό . Οι ξυνίλες οφείλονται και στο γεγονός ότι ακόμη έχεις καινούρια μηχανήματα . Έτσι κι εγώ στην αρχή και αππγοητευόμουν. Θα στρώσει ο μύλος σου, θα συνηθίσεις να προθερμαίνεις πολύ καλά τη μηχανή σου ( πάντα πάνω από μισή ώρα είναι η γνώμη μου ) και μετά θα απολαύσεις ωραίους καφέδες . Ακόμη και ο tigrato στην αρχή μπορεί να σου βγάλει ξινά φλιτζάνια . Μην αππγοητευεσαι όμως. Θεωρώ πως είναι ακόμη νωρίς για τα μηχανήματα σου . Θέλουν το χρόνο τους .

Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 1001
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από buddy » Δευ Σεπ 26, 2016 9:01 am

Σταυριανα ακριβως το ιδιο προβλημα που λες "απο τη μεση και μετα τρεχει νερο" εχω και γω οταν παιρνω καφεδες με light ψησιμο..
Δηλαδη απο την αρχη της εκχυλισης μεχρι τη μεση η ροη ειναι τελεια και μετα τρεχει νερο...μηπως ο καφες ειναι light ψησιμο?δηλαδη πιο ξανθος ο κοκκος?αμα ειναι και full washed και μεγαλο υψομετρο και light ψησιμο αστα να πανε...δεν δινουν καλες εκχυλισεις ανεξαρτητου εξοπλισμου ειναι πιο πολυ για καφε φιλτρου...
Παντως με γυμνο κλειστρο βελτιωνονται αισθητα τα πραγματα αλλα και παλι δεν εχεις τελεια οπτικα αποτελεσματα αλλα απο γευση εισαι οκ
Μου κανει εντυπωση ομως οτι προχθες εβγαλες ωραιο φλυτζανι χωρις τετοια θεματα...μηπως ειναι τιποτε αλλο?
Για σοκολατενιους παρε απο mokka τον mokka espresso blend..ευκολος πολυ νοστιμος και σε καλη τιμη...

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από Jazz » Δευ Σεπ 26, 2016 11:00 am

Καλημέρα παιδιά και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Λεονάρδε, έχεις δίκιο για το θέμα των καινούριων μηχανημάτων. Θα ταλαιπωρηθώ λίγο και το ξέρω. Τη μηχανή πάντως την προθερμαίνω τουλάχιστον 20 λεπτά. Τώρα για παράδειγμα, ύστερα από την ανάγνωση του μηνύματός σου, την άνοιξα πριν 35 λεπτά. Σε λίγο θα αρχίσω τις πρώτες σημερινές μου προσπάθειες. Πάντως, αναφορικά με το θέμα της Ξινίλας, αν με ρωτούσαν να επιλέξω αναγκαστικά, μεταξύ της πρώτης ή της πίκρας, θα διάλεγα ασυζητητί τη δεύτερη!! Η πίκρα παλεύεται, το ξύδι όχι...
_____________________________________________________________________________

Χρήστο, επειδή μία εικόνα = 1000 λέξεις, στέλνω σε link μία φωτογραφία, όπου φαίνονται από τη μία κόκκοι Coffee Island που ξέρω πως το ψήσιμό τους χαρακτηρίζεται ως "μέτριο προς σκούρο", και από την άλλη κόκκοι του El Salvador. Θεωρώ ότι οι δεύτεροι είναι αρκετά πιο ανοιχτόχρωμοι, οπότε υποθέτω ότι πρόκειται ίσως για μέτριο προς ελαφρύ ψήσιμο.
https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... cwcTBfdEpN

Βέβαια με προβληματίζει και εμένα που κατάφερα προχθές να βγάλω μία αξιόλογη εκχύλιση, γι αυτό και προσανατολίζομαι στο ότι κάνω κάτι λάθος που δυστυχώς δε το έχω ακόμα εντοπίσει...

Τέλος πάντων, πάω να αρχίσω τις δοκιμές. Θα τραβήξω και βίντεο για να με βοηθήσετε με τις επισημάνσεις σας.
___________________________________________________________________________________

Ο πατέρας μου (που και αυτός πίνει τον espresso του σκέτο) συνεχίζει να προτιμά τις κάψουλες της Nespresso (συγκεκριμένα αυτές χωρίς άρωματα, αλλά με μία ελαφρά επίγευση 'πικρού' ξύλου). Ακόμα και εκείνη η προχθεσινή εκχύλιση, του φάνηκε άσχημη, γιατί λέει είχε την εντύπωση ότι δεν έπινε κανονικό καφέ, αλλά καφέ με γεύσεις, που μάλιστα είχε και επίγευση μανταρίνι! Από όσα μου έχει πει ο ίδιος και από όσο έχω καταλάβει, δε πρόκειται ποτέ να θεωρήσει ο ουρανίσκος του καφέ, κάποιον single origin με λουλουδένιες επιγεύσεις, φρούτα και τα συναφή. Θέλει μάλλον "σκούρο" κόκκο... Τι να κάνω;; Να του πάρω τίποτα Commercial να τον ευχαριστήσω;; Πάντως ο Coffee Island λέει ότι του αρέσει. Θα ήθελα αν ξέρετε να μου προτείνετε κάποιον καφέ με σκούρο ψήσιμο, χαμηλές (αν όχι ανύπαρκτες) οξύτητες, χωρίς ιδιαίτερη επίγευση, πέραν της πικράδας του καφέ, για να πάρω για τον μπαμπά μου. Να μη μένει και αυτός παραπονεμένος! :)

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3065
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από Artisti » Δευ Σεπ 26, 2016 11:49 am

Μέχρι να στρώσει ο εξοπλισμός σου μείνε στα χαρμάνι διαφορετικά θα μας γράφεις σεντόνια εδώ σαν κάποιο άλλο (όνομα και μη χωριό) :lol:
Ο mokka blend έχει θέμα με τον Κ3 οπότε άσε τον για αργότερα.
Ο father δεν είναι ότι δεν κουλτούρα εσπρέσο (που οι πολλοί δεν έχουν) απλά είναι εθισμένος στο μπαγιάτικο και δεν αντέχει το σοκ του φρέσκου καφέ
Πρότασή μου για αυτόν είναι ο Lavazza Oro.

https://m.youtube.com/watch?v=S5kTgI8EkFA

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 959
Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
Μύλος:: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Τοποθεσία: Βόλος

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από UltiMo_ » Δευ Σεπ 26, 2016 12:07 pm

τι έγινε jazz; ουτε σημερα θα δουμε βίντεο;
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από Jazz » Δευ Σεπ 26, 2016 12:15 pm

Λοιπόν μόλις τελείωσε το σακουλάκι (...ευτυχώς, γιατί δεν άντεχα άλλη απογοήτευση...). Έχω τραβήξει και βίντεο, δώστε μου λίγα λεπτά να το ανεβάσω.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)

Δημοσίευση από Jazz » Δευ Σεπ 26, 2016 12:32 pm

Το βάζω σε link. Θαυμάστε την αποτυχία μου! χαχα :a048:
Και chanelling, και άσχημη ροή, και ξινίλα... όλα τα καλά. Προφανώς και έκανα πολλά λάθη.
(Επειδή είχα ανοιχτό το ραδιόφωνο, προτείνω να κλείσετε τη φωνή για να μη σας ενοχλεί)

Επίσης θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τα μακροσκελή κείμενά μου, που όπως κατάλαβα είναι λιγάκι ενοχλητικά/κουραστικά. Θα προσπαθήσω να είμαι πιο σύντομη και περιεκτική. :)

https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... ElWc2I1T2s

Απάντηση