Taresso Tigrato
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Taresso Tigrato
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Αν δεν σου βγαίνει στους 93 δοκίμασε άλλη θερμοκρασία. Οδηγός είναι το προσωπικό γούστο. Τα υπόλοιπα είναι ένας γενικός μπούσουλας.
- gsisr
- Δημοσιεύσεις: 492
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Taresso Tigrato
Μετά από πολύ καιρό είπα να τον ξαναδοκιμάσω. 18γρ in 40 out. Δυστυχώς το 18 vst που έχω δε παίρνει παραπάνω στο συγκεκριμένο βρίσκει στη βίδα. Τα ζητάει τα παραπάνω. Στο επόμενο έκοψα λίγο ψηλότερα με 32 out στα 32 sec σαφώς καλύτερος. Φώτο δε πρόλαβα να βγάλω
- knight_77
- Δημοσιεύσεις: 87
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 21, 2015 5:53 pm
- Όνομα: Βάιος
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Round Cup, Cup 10, Taf
- Τοποθεσία: Κηφισιά
Re: Taresso Tigrato
Δυστυχώς στις δύο τελευταίες παρτίδες που έχω πάρει, δεν μου βγαίνει με τπτ.
Σε αντίθεση με τη συσκευασία πού είχε έρθει μαζί με τη Lelit από barista.gr μαζι με την αγορά της μηχανής,
όπου έβγαινε φανταστικός και έπαιρνα όλα τα layers της γεύσης.
Το setup μου είναι ακριβώς το ίδιο και δεν έχω αλλάξει τπτ στη διαδικασία.
101 PID (0 offset)
19.5gr in -> 40gr out
Διανομή και tamping ακριβώς τα ίδια.
Ειδικά η επίγευση βατόμουρου έχει εξαφανιστεί ενώ και το κυρίως σώμα είναι σαφέστατα λιγότερο
με τη σοκολάτα γάλακτος να είναι ανεπαίσθητη.
Δεν ξέρω αν είναι θέμα παρτίδας και χαρμανιού αλλά εκεί πηγαίνει ο νους μου.
Αν κάποιος έχει καμιά ιδέα να δοκιμάσω, θα του ήμουν υπόχρεος.
Σε αντίθεση με τη συσκευασία πού είχε έρθει μαζί με τη Lelit από barista.gr μαζι με την αγορά της μηχανής,
όπου έβγαινε φανταστικός και έπαιρνα όλα τα layers της γεύσης.
Το setup μου είναι ακριβώς το ίδιο και δεν έχω αλλάξει τπτ στη διαδικασία.
101 PID (0 offset)
19.5gr in -> 40gr out
Διανομή και tamping ακριβώς τα ίδια.
Ειδικά η επίγευση βατόμουρου έχει εξαφανιστεί ενώ και το κυρίως σώμα είναι σαφέστατα λιγότερο
με τη σοκολάτα γάλακτος να είναι ανεπαίσθητη.
Δεν ξέρω αν είναι θέμα παρτίδας και χαρμανιού αλλά εκεί πηγαίνει ο νους μου.
Αν κάποιος έχει καμιά ιδέα να δοκιμάσω, θα του ήμουν υπόχρεος.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Taresso Tigrato
κι εγώ πήρα πρόσφατα, ίδιες εντυπώσεις. Τίποτα από προφίλ.
-
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 03, 2020 4:43 pm
Re: Taresso Tigrato
Αξίζει η δοκιμή του αλλά σε μικρότερες ποσότητες, π.χ. 15gr in και 30gr out?
Καλάθι για 19-20gr δεν παίζει..
Καλάθι για 19-20gr δεν παίζει..
-
- Δημοσιεύσεις: 48
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 29, 2020 12:01 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Re: Taresso Tigrato
Εγώ τον βγάζω στα 18 γραμμαρια και περίπου 35ml εκχύλιση
Σε αυτή την συνταγή βγαίνει γλυκόπιοτος με μια οξύτητα μέτρια. Μου βγάζει και λίγο φράουλα
Σε αυτή την συνταγή βγαίνει γλυκόπιοτος με μια οξύτητα μέτρια. Μου βγάζει και λίγο φράουλα
-
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 03, 2020 4:43 pm
-
- Δημοσιεύσεις: 48
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 29, 2020 12:01 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Re: Taresso Tigrato
Τον βγάζω στα 27 με 30"
-
- Δημοσιεύσεις: 16
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 23, 2018 10:54 am
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Taresso Tigrato
Είπα και εγώ να το δοκιμάσω τον Tigrato μετά από τα διάφορα που διαβάζω στο forum.
Δε με δυσκολεψε στο χρόνο του, και με το naked pf οπτικά η εκχύλιση ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει, ένας κώνος πολύ παχύς, πηχτός κ τιγράτος, στη γεύση όμως δεν.. Αντίθετα με όσα διαβάζω, το profil του μου βγήκε ιδιαιτέρως πικρό, ίσως από τους πιο πικρούς καφέδες που έχω φτιάξει. Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ κυρίως μονοποικιλιακούς του taf, κ πιο σπάνια coffee island.
Παρατηρώ ότι το roasting είναι αρκετά πιο σκούρο απο τους taf, οπότε μήπως θέλει πιο χαμηλή θερμοκρασία? Έριξα περίπου ένα βαθμό το PID, βελτιώθηκε λίγο αλλά η επίγευση εξακολουθεί να είναι αρκετά πικρή, παρόλο που το σώμα είναι καλό και η κρέμα, και η οξύτητα αρκετά χαμηλή.
Δοκίμασα παράλληλα κ έναν Taresso Ethiopia Guji Grade 1, που είναι αρκετά φρουτώδης, έβγαλε κάποια αρώματα παραπάνω αλλά η επικρατούσα γεύση είναι πάλι πικρή, σαν χρώμα ο κόκκος φαίνεται το ίδιο σκούρος με τον Tigratto.
Οι δόσεις που δοκίμασα είναι περίπου στα 18.5, σε καλαθάκι IMS 18ρι, σε χρόνο έπαιξα τα 60ml από 25-35sec. Το κόψιμο πιστεύω είναι οκ, αν κοψω πιο ψιλά, με καλό πάτημα μπουκώνει, αν πάω πιο χοντρό βγαίνει γρήγορα.
Θα δοκιμάσω αύριο να ρίξω και άλλο έναν βαθμό θερμοκρασία.
Παρατηρείτε όντως οι συγκεκριμένοι καφέδες να θέλουν αρκετά πιο χαμηλή θερμογρασία σε σχέση με πιο light roasts (όπως του taf)?
Δε με δυσκολεψε στο χρόνο του, και με το naked pf οπτικά η εκχύλιση ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει, ένας κώνος πολύ παχύς, πηχτός κ τιγράτος, στη γεύση όμως δεν.. Αντίθετα με όσα διαβάζω, το profil του μου βγήκε ιδιαιτέρως πικρό, ίσως από τους πιο πικρούς καφέδες που έχω φτιάξει. Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ κυρίως μονοποικιλιακούς του taf, κ πιο σπάνια coffee island.
Παρατηρώ ότι το roasting είναι αρκετά πιο σκούρο απο τους taf, οπότε μήπως θέλει πιο χαμηλή θερμοκρασία? Έριξα περίπου ένα βαθμό το PID, βελτιώθηκε λίγο αλλά η επίγευση εξακολουθεί να είναι αρκετά πικρή, παρόλο που το σώμα είναι καλό και η κρέμα, και η οξύτητα αρκετά χαμηλή.
Δοκίμασα παράλληλα κ έναν Taresso Ethiopia Guji Grade 1, που είναι αρκετά φρουτώδης, έβγαλε κάποια αρώματα παραπάνω αλλά η επικρατούσα γεύση είναι πάλι πικρή, σαν χρώμα ο κόκκος φαίνεται το ίδιο σκούρος με τον Tigratto.
Οι δόσεις που δοκίμασα είναι περίπου στα 18.5, σε καλαθάκι IMS 18ρι, σε χρόνο έπαιξα τα 60ml από 25-35sec. Το κόψιμο πιστεύω είναι οκ, αν κοψω πιο ψιλά, με καλό πάτημα μπουκώνει, αν πάω πιο χοντρό βγαίνει γρήγορα.
Θα δοκιμάσω αύριο να ρίξω και άλλο έναν βαθμό θερμοκρασία.
Παρατηρείτε όντως οι συγκεκριμένοι καφέδες να θέλουν αρκετά πιο χαμηλή θερμογρασία σε σχέση με πιο light roasts (όπως του taf)?
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Taresso Tigrato
Ειχα παει στο καταστημα που εχουν στο κεντρο της Αθηνας να πιω κ με την ευκαιρια πιασαμε κουβεντα με τα παιδια που δουλευουν εκει. Απο αποψη τον ψηνουν medium προς dark κ κανουν εκχυλιση στο μαγαζι στους 90.5 (ισως κ 91.5 γιατι παει καιρος κ δεν θυμαμαι αλλα πονταρω τα λεφτα μου στο 90.5) στα 23-27 sec με 5sec preinfusion. Στο μαγαζι ηταν ελαχιστα πικρος αλλα μου αρεσε.
Στη δικια μου μηχανη δοκιμασα στους 91 αλλα εκει ηταν πικρος, αλλα οταν κατεβηκα 88-89 ηταν μια χαρα!
Στη δικια μου μηχανη δοκιμασα στους 91 αλλα εκει ηταν πικρος, αλλα οταν κατεβηκα 88-89 ηταν μια χαρα!