Σελίδα 22 από 35

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιούλ 02, 2018 11:21 am
από Dimkais
Για να μην παρεξηγηθώ δεν είπα ότι είναι κακός καφές! Είπα οτι δεν είναι του γούστου μου.
Η μηχανη μου ειναι classic με pid και πιστεύω πως στην διαδικασία της εκχύλησης δεν κάνω ιδιαίτερα λάθη. Οι καφέδες που προτιμώ είναι πιο σκούροι (δεν μιλάω για μπαγιατίλες) και μου φάνηκε παράξενο το τόσο ανοιχτό χρώμα σε σημείο που νόμιζα οτι είναι άψητος (γιατί ως σύγκριση είχα τους άλλους). Το χρώμα του μου έφερνε σε ελληνικό καφέ.
Πέρα απο αυτά, σε ότι εκχύλιση δοκίμασα απο 18γρ μέχρι 21γρ ήταν γλυκόπιοτος μέν αλλά μού έβγαζε μια μικρή οξύτητα στη γεύση (επίσης μπορώ να πω οτι την οξύτητα την μύριζα και κατά τη διάρκεια του κοψίματος), μια γεύση που δεν είναι του γούστου μου καθόλου. Επαναλαμβάνω οτι πίνω μόνο φρέντο οπότε δεν έχω ιδέα πως είναι και τι βγάζει σε ζεστό φλιτζάνι. Δεν ξέρω βέβαια αν φταίει και σε τι βαθμό ο grinder που εχω.

Αποστόλη (Χρόνια Πολλά btw), φρέντο φτιάχνω πάντα δύο διπλα εσπρεσακια (1:2,60-70γρ.) και βάζω 5 παγάκια.
Η γυναίκα μου που θέλει πολυ ελαφρύ καφέ (δεν πινει τον δικό μου με τιποτα, προτιμάει everest ή coffee island) τον πίνει ευκολότερα...

Μπορώ να βγάλω μία φωτο απο κόκκους απο αυτόν που πίνω και απο taresso, μία φώτο κομμένους αλλά και απο το φλιτζάνια μετα απο 15 λεπτα αν και πιστεύω ειναι και λογικό ο πιο σκουρος να μην νερωνει το ίδιο ευκολα...

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιούλ 02, 2018 11:36 am
από ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Η αναλογία 1:2 σημαίνει 20γραμμαρια κομμένος καφές και 40γραμμαρια εκχυλιση,.60-70γραμμαρια είναι πολλά για οποιοδήποτε καφέ. Εκτός αν εννοείς 18γραμμρια καφές και τετραπλό εσπρέσο δηλαδή 72γραμμαρια εκχυλιση, δηλαδή φουλ βαρύς άρα ακόμη και για τους συνηθισμένους σε commercial είναι κάπως... Αναρωτιέμαι πως πινεται ο καφές από τα μαγαζιά που είπες αφού το θεωρώ βασανιστικη εμπειρία. Η γυναίκα μου στην αρχή της μπαριστικης μου προσπάθειας δεν ενέκρινε το αποτέλεσμα. Τώρα όμως νιώθει ευγνώμων που μπήκα στο κύκλο αυτό. Εάν βέβαια πίνει η δικη σου φρεντο καπουτσίνο οκ έτσι όπως φτιάχνονται ή κρέμα λειτουργεί ως επικάλυψη της πικριλομπαγιατιλας των εν λόγω καφεδων......

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιούλ 02, 2018 11:56 am
από Dimkais
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ έγραψε:
Δευ Ιούλ 02, 2018 11:36 am
Η αναλογία 1:2 σημαίνει 20γραμμαρια κομμένος καφές και 40γραμμαρια εκχυλιση,.60-70γραμμαρια είναι πολλά για οποιοδήποτε καφέ. Εκτός αν εννοείς 18γραμμρια καφές και τετραπλό εσπρέσο δηλαδή 72γραμμαρια εκχυλιση, δηλαδή φουλ βαρύς άρα ακόμη και για τους συνηθισμένους σε commercial είναι κάπως... Αναρωτιέμαι πως πινεται ο καφές από τα μαγαζιά που είπες αφού το θεωρώ βασανιστικη εμπειρία. Η γυναίκα μου στην αρχή της μπαριστικης μου προσπάθειας δεν ενέκρινε το αποτέλεσμα. Τώρα όμως νιώθει ευγνώμων που μπήκα στο κύκλο αυτό. Εάν βέβαια πίνει η δικη σου φρεντο καπουτσίνο οκ έτσι όπως φτιάχνονται ή κρέμα λειτουργεί ως επικάλυψη της πικριλομπαγιατιλας των εν λόγω καφεδων......
Βάζω 16γρ. καφε οπότε παίρνω 35γρ ροφήματος περίπου και αυτό επί 2.
Σωστα σκέφτηκες και για τη γυναίκα, φρέντο καπουτσίνο πίνει. Σε καφέ της αρεσει ο τιερρα απο όσους έχω δοκιμάσει....

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιούλ 02, 2018 12:19 pm
από Luckees
Dimkais έγραψε:
Δευ Ιούλ 02, 2018 11:21 am
...Πέρα απο αυτά, σε ότι εκχύλιση δοκίμασα απο 18γρ μέχρι 21γρ ήταν γλυκόπιοτος μέν αλλά μού έβγαζε μια μικρή οξύτητα στη γεύση (επίσης μπορώ να πω οτι την οξύτητα την μύριζα και κατά τη διάρκεια του κοψίματος), μια γεύση που δεν είναι του γούστου μου καθόλου...
Τώρα είσαι πιο σωστός στην περιγραφή και από την άλλη απολύτως δεκτό να μην θες οποιαδήποτε οξύτητα. Θα σου πρότεινα να τον παλέψεις λίγο ακόμα πριν κοιτάξεις αλλού γιατί με τον καιρό ενδεχομένως να αλλάξεις γευστικά μονοπάτια. Κάποτε και η γυναίκα μου έπινε ευχάριστα τα πικροζούμια που κυκλοφορούν, αλλά τώρα μόνο που μυρίζει καφέ από αλυσίδα απορεί πως κάποτε της άρεσαν!
Να 'σαι καλά για τις ευχές!

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιούλ 02, 2018 10:46 pm
από Jazz
Luckees έγραψε:
Δευ Ιούλ 02, 2018 10:37 am
[...] όπως κάνει η πλειοψηφία των μαγαζιών έξω που σε μια δόση 50γρ βάζουν ένα κουβά παγάκια;
Φίλε μου Αποστόλη, μακάρι τα μαγαζιά έξω να σέρβιραν δόσεις με τελικό 50g ρόφημα... Το θέμα είναι ότι το 50gr είναι το minimum που θα βρεις ! (Συνήθως τα περισσότερα μαγαζιά take away, είτε γνωστά είτε όχι, είτε αλυσίδες, είτε όχι, ειδικά σε freddo Πάντα υπερεκχυλίζουν φτάνοντας μέχρι και 70 με 90 gr!) {έχω ακούσει και 100(!!) γραμμάρια μάζα espresso προοριζόμενο για freddo}
Ρωτώντας και αρκετούς γνωστούς μου (όχι μόνο από Αθήνα), που απασχολούνται στο χώρο της εστίασης, έχω διαπιστώσει πλέον πως σχεδόν παντού, σερβίρεται μόνο... ποσότητα! Να χορταίνει το μάτι, και όλα τα άλλα είναι ... δευτερευούσης σημασίας! :roll:

*Χρόνια Πολλά Αποστόλη για το Σάββατο! :D

Σχετικά τώρα με τα πικροζούμια που αναφέρθηκαν και για το πως (και γιατί) αρέσκεται σχεδόν όλος ο κόσμος να τα καταναλώνει μαζικά, έχω να πω το εξής: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, δυστυχώς, ΔΕ πίνει καφέ!! Πίνει καφέ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ! Περίπου 8 στους 10 βάζουν ζάχαρη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. (το ποσοστό είναι από την εμπειρία μου αυτά τα 3 χρόνια). Από ολίγη έως γαλακτομπούρεκο, σε κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό. Με ζάχαρη? Με μέλι? Με σιρόπια? Με στέβια/ζαχαρίνη κοκ? Με ό,τι θες! Αυτός λοιπός που δε πίνει σκέτο τον καφέ, ΔΕΝ μπορεί να αντιληφθεί το overextraction. Δε δύναται να καταλάβει τη διαφορά. Βάζει κάτι πρόσθετο στο καφέ του, που αυτόματα επηρεάζει τα αρωματικά/γευστικά χαρακτηριστικά του. Γλυκύτητα, Οξύτητα , Bitterness κοκ, ΟΛΑ καλύπτονται από τη C6H12O6 και τα ... παράγωγά της!
Αυτός λοιπόν ο καταναλωτής (που αντιπροσωπεύει και το μέσο όρο δυστυχώς), με βάση τα παραπάνω, κοιτάει τη ποσότητα στο ποτήρι του. Άμα δεν έχει αναλογία ο καφές του 1:4 τουλάχιστον, δε τον πίνει! :lol:

Αντιθέτως, επιβεβαιώνω πως όσοι πίνουν σκέτο το καφέ τους, πολύ συχνά θα σου πουν, "τον θέλω πιο βαρύ" (και άλλες παρόμοιες εκφράσεις) και όταν θα τους εκχυλίσεις σε πιο "λογική" αναλογία, θα μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι!
Προσφορά και ζήτηση. Ό,τι έχει συνηθίσει ο καταναλωτής, το ζητάει. Και ό,τι ζητάει, ως προϊόν κερδίζει μεγάλο μέρος της αγοράς. Και ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 03, 2018 11:56 am
από fantomXxXx
Καλησπέρα στην παρέα.
Διαβάζοντας τα σχόλια για το συγκεκριμένο καφέ θα ήθελα να παραθέσω κι εγώ την εμπειρία μου.
Με τον εξοπλισμό που βλέπετε ότι έχω είχα καταλήξει εδώ και 2, 5 χρόνια να παίρνω καφέ από kudu, κυρίως τα 2 καλά blend του και μονοποικιλιακούς από rred.
Μπήκα στον πειρασμό να δώσω για 3η φορά ευκαιρία στον tigratto επειδή στην Ξάνθη τον δουλεύει κάποιος φίλος.
Τα σχόλια μου είναι τα εξης:
1)Έχω την αίσθηση ότι φέρνει πιο κοντά σε sm η γεύση του πάρα σε φρέσκοψημένο specialty blend.
2)Δεν διακρίνω οξύτητα ή λοιπές επιγεύσεις όσο κι αν έπαιξα με gr, άλεσμα, πάτημα κτλ.
Χρησιμοποιώ 18.5 gr στο διπλό basket της gaggia, και παίρνω 60 ml σε 35''.

Κατι κάνω προφανώς λάθος, οπότε πριν τον απορρίψω μια και καλή θα ήθελα να μου δώσετε καμία ιδέα για το τι μπορώ να διορθώσω. Όσον αφορά τα σχόλια για το πόσο εύκολος καφές είναι κι ότι συγχωρεί λάθη, πραγματικά με έχουν βάλει σε σκέψεις διότι δεν έχω πιει ακόμη καλό καφέ από το συγκεκριμένο κι έχω προσπαθήσει περισσότερο από κάθε άλλον.

Ακούω γνώμες!!!

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 03, 2018 12:24 pm
από ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Αν και έχω πολύ καιρό να τον χρησιμοποιήσω θυμάμαι τελευταία φορά 21.5 γραμμάρια (κομμενου καφέ) και 38 γραμμάρια εκχυλισης σε περίπου 35δευτερολεπτα.Προσοχη ζυγιζουμε σε κάθε βήμα και η εκχυλιση όχι σε Ml αλλά σε γραμμάρια ...Και αυτή η συνταγή για τα δικά μου γούστα

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 03, 2018 2:10 pm
από Luckees
Μανώλη μήπως ο καφές ήταν πεθαμένος κ όχι ιδανικά φρέσκος; Όσες φορές έχω πάρει δεν μου έχει δώσει τόσο χάλια εικόνα, ώστε να συγκρίνεται με καφέ από SM.
PID έχεις στη Baby;

Σταυριάνα σε ευχαριστώ!

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 03, 2018 3:09 pm
από fantomXxXx
PID δεν έχω, αλλά έχω μάθει να δουλεύω την μηχανή έτσι. Με τους άλλους 2 καφέδες δεν είχα ποτέ κακό αποτέλεσμα.επισης η rd του tigrato είναι 29/05 και τον άνοιξα την ίδια ημέρα που έκανα τις δοκιμές. Και είναι η τρίτη φορά που τον παίρνω λόγω σχολίων κυρίως και δεν τα καταφέρνω.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Δευ Σεπ 10, 2018 4:11 pm
από tommas
Τελικα υπαρχει καποιος τυπικος κανονας για να βγει το εν λογω cup profile του tigratto με την μαλακη οξυτητα και το γλυκοπιοτο χαρακτηρα?