Πραγματικά πιστεύω ότι ο tigratto είναι από τους πιο Τίμιους καφέδες που έχω πιει!
Δε γίνεται να σε απογοητεύσει. Δε θα διαβάσεις στο cup profile για δράκους και τέρατα, τα οποία θα κάνεις αγώνα να τα βρεις στο φλιτζάνι σου! Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Γλυκόπιοτος καφές (όταν αυτός εκχυλιστεί σωστά), με γεύση
Σοκολάτα (κακάο- εξαρτάται πως το ορίζει η γεύση του καθενός) και στο τέλος κάθε γουλιάς είναι ορατή η
απαλή οξύτητα ενός κόκκινου φρούτου (βατόμουρο λέει το προφίλ. Κάποιος όχι ιδιαίτερα εξασκημένος ουρανίσκος -like mine- χωρίς να διαβάσει ποτέ την περιγραφή, δε θα σου πει με τη μία βατόμουρο. Θα σου πει κόκκινο φρούτο. Τώρα αν αυτό είναι μύρτιλο, σταφίδα ή φραγκοστάφυλο, δε θα πάρω και όρκο!)
Παρότι 'παίζω' με τον καφέ καμιά εβδομάδα τώρα, δεν είχα γράψει κάποιο σχόλιο, γιατί ήθελα πρώτα να περάσω από διάφορα στάδια δοκιμών (αναλογιών, χρόνων κοκ), ώστε να βρω τι ταιριάζει περισσότερο στο δικό μου ουρανίσκο.
Έχοντας διαβάζει όλο το thread και τις προτάσεις των χρηστών, κινήθηκα σε :
- θερμοκρασίες pid από 100 -103 (κατέληξα στους 101, ήτοι για μένα ~92°C).
- Γραμμάρια αλεσμένου από 18 - 19.3 (κατέληξα στα 19g).
- Γραμμάρια ροφήματος από brew ratio 1:1 - 1:2. ( ιδανικά για μένα 1:5-1:7)
- Χρόνους από 23 - 40 sec ( ήθελα να δω την 'αντοχή' του καφέ σε πιο ακραίες συνθήκες, και με εξέπληξε ευχάριστα. Αλλάζοντας χρόνο σε συνάρτηση με θερμοκρασία, πήρα φλιτζάνια που εμφάνιζαν διαφορές ως προς την ένταση και τη γλυκύτητα. Τελικά διαπίστωσα ότι από 25 - 35 sec ο καφές αποδίδει μια χαρά!)
Να πω ότι έπαιξα και με "rotation" στα καλαθάκια (με ίδιες πάντα παραμέτρους) για να τεστάρω διαφορές συμβατικού basket με vst. Εντάξει, η μέρα με τη νύχτα!!
Δε το περίμενα, αλλά το vst σε σχέση με το κλασικό basket είναι (πώς να το πω?) σαν να έχεις στα χέρια σου 2 όργανα προορισμένα για την ίδια δουλειά/μέτρηση, και απλά το ένα μπορεί και κάνει focus και zoom στο εύρος της επιθυμητής κλίμακας, με αποτέλεσμα να αντλείς δεκαπλάσιες πληροφορίες για το αποτέλεσμα!
Με το vst η ένταση που σου προσδίδει το ρόφημα πολλαπλασιάζεται, και και οι γεύσεις γίνονται πιο διακριτές. Εντυπωσιάστηκα! (Στην αρχή προβληματίστηκα που έβλεπα λιγότερο σώμα, αλλά στην τελική ο καφές δεν είναι οφθαλμόλουτρο, αλλά πρωτίστως γεύση! )
Έχοντας διαβάσει σε προηγούμενες σελίδες για brew ratio 1:2 (νομίζω κάποιος είχε πει ότι ήταν πρόταση του κ.Βασίλη), έδωσα βάση σε αυτή την αναλογία. Όμως για τα γούστα μου, το αποτέλεσμα μου φαινόταν πιο πικρό από όσο επιθυμούσα. Το 1:1 του Χρήστου (@xristospet21) ήταν too much ristretto για μένα, οπότε γευστικά κατέληξα στο 1,5-1,7. Σε χρόνους από 25 έως 35 sec, όπως είπα, ιδανικά 28-30. Στις ακραίες "συνθήκες" των 40 sec πήρα πικρό φλιτζάνι και άτονο. Το ίδιο και στα 103 pid, όπου είχα την αίσθηση ότι υπερεκχύλιζα.
Γενικότερα, ενώ στους περισσότερους καφέδες μέχρι τώρα δουλεύω με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (104 pid , βέβαια οι περισσότεροι είναι Αιθιοπίες και Κόστα Ρίκες) , διαπίστωσα ότι ο tigrato δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα χαμηλότερα (101). Επίσης δεν απαιτεί μεγάλες χρονικά εκχυλίσεις (και στα 25 sec, μια χαρά είναι, την ίδια στιγμή που άλλοι καφέδες βγάζουν δυσάρεστη οξύτητα).
Περί κατανομής ο λόγος... Μιας και πλέον δουλεύω με vst, θέλει αρκετά μεγαλύτερη προσοχή. Λάθη δε συγχωρούνται. Μία εκχύλιση με μπόλικο channeling σε vst, μπορεί να σε απογοητεύσει γευστικά, αλλά ένα σωστό extraction θα σου φέρει το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά μετά την 1η γουλιά!
Έχω πιει μέχρι στιγμής ~350g tigrato αυτή την εβδομάδα, και μόνο 2-3 φλιτζάνια με 'φρέναραν', και αυτό καθαρά λόγω δικής μου αστοχίας κατά την εκχύλιση (όχι καλή κατανομή).
Αν εκχυλίσεις σωστά, ο tigrato θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο/η! Τίμιο specialty blend!
Παρατηρήσεις:
* Θέλει αρκετά ψιλό κόψιμο. Το περίμενα λόγω vst, αλλά επειδή δοκίμασα και άλλους καφέδες στο νέο καλαθάκι, είδα ότι τελικά όντως ο τίγρης θέλει fine grinding. Συγκριτικά να πω, ότι τα μαχαίρια ακουμπούν σε μένα στο 16, και κόβω στο 18-19. Όταν σε vst σε Αιθιοπία από Cup10 κόβω στο 20 κ κάτι.
** Ξεκίνησα να τον δοκιμάζω από 9η μέρα από RD. Καλύτερα αποτελέσματα τις τελευταίες μέρες (14-15 μέρες από RD).
*** Αν ψάχνεις τρόπο να απογειώσεις έναν ήδη σωστά παρασκευασμένο tigrato, απλά τον κάνεις Cappuccino! Ο ιδανικός συνδυασμός καφέ με σοκολάτα ρόφημα!
**** Φωτό από το φλιτζάνι που απολαμβάνω τώρα.