Taresso Tigrato

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Φεβ 01, 2017 9:50 pm

Η δικιά μου συνταγή λέει από 19γρ παίρνω 32γρ στα 30''. Καταρχάς για να παω στα 35'' πρέπει να κόψω ψιλότερα... :a014: θα το δοκιμάσω ομως, μου φαίνεται οτι με το συγκεκριμένο καφέ μπορώ να πέσω κι άλλο χωρίς να πάρω οξύτητες.
Μέχρι τώρα αγόραζα κυρίως από kudu με τους περισσοτερους να έχουν μέτριο ψήσιμο. Όταν δοκίμασα τον tigrato μου φάνηκε πολύ ισορροπημένος, ρώτησα για το ψήσιμο μου λένε μέτριο, αλλά όπως μου εξήγησε ο Βασιλης μπορεί 2 καφέδες να έχουν μέτριο ψήσιμο κ μερικοί μόνο βαθμοί διαφορά στο καβούρδισμα, να αλλάξουν όλη τη γεύση.

Άβαταρ μέλους
Antonioz
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: Τρί Ιαν 08, 2013 10:14 am
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Gaggia New Baby
2η Μηχανή:: SilverCrest
Μύλος:: Graef CM80
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Antonioz » Κυρ Απρ 02, 2017 10:00 am

Artisti έγραψε:Αστρωτος μύλος + Tigrato = οξύτητα
τι σημαίνει αστρωτος μύλος; κάτω απο 7kg καφέ;
Ειμαι σε φάση δοκιμής του tigrato και με 17γg πηρα 60gr καφέ και παρα πολύ πικρα!!
δεν είχα διαβάσει βέβαια το ποστ.
Επειδη εχω μπερδευτεί.. ιδανική αναλογία ειναι 1:1 gr καφε/ gr ροφηματος ή 1:2;
και πάντα πάνω απο 40ml ροφήματος(δηλ τουλαχιστον 20ml καφέ);
:c034: :c034:
Coffee.. the gazoline of life..

Άβαταρ μέλους
gsisr
Δημοσιεύσεις: 372
Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Super Caimano
2ος Μύλος:: MAZZER Major Dsrless
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από gsisr » Κυρ Απρ 02, 2017 10:39 am

Από 17γρ πήρες 60 ρόφημα και απορεις; Δοκίμασε να πάρεις γύρω στα 25γρ στα 32-35 sec. Ο tigrato όμως σηκώνει αρκετά γραμμάρια στο καλάθι. 19 και πάνω

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Luckees » Κυρ Απρ 02, 2017 10:46 am

Γιατί μπερδεύεστε τόσο πολύ ρε παιδιά; Έχεις ζυγαριά; Υπολογιζεις γραμμάρια, ξέχνα τα ml. Ξεκίνα με αναλογια 1:2, που σημαινει βαζεις 17γρ στο καλαθάκι, βάζεις την κούπα με την ζυγαριά κάτω από το pf και βγαζεις 34γρ ρόφημα σε 25 με 30sec. Δεν πιανεις τους χρόνους; Παίζεις με το κόψιμο (δεν πειράζεις κάτι άλλο πχ αυξάνεις γραμμάρια ή κάνεις πιο δυνατό πάτημα γιατι θα χασεις τη μπάλα). Ξαναδοκιμάζεις. Δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα; Παίζεις με την αναλογία. Κρατάς όπως είπαμε τα πάντα σταθερά κ βγάζεις από 17γρ πχ 25 γρ καφέ. Την επομενη φορά από 17γρ καφέ 20γρ καφέ κλπ. αλλά σε καμία περίπτωση 60γρ! ειναι σκέτο νερό.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1056
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Ιουν 16, 2017 4:40 pm

Πραγματικά πιστεύω ότι ο tigratto είναι από τους πιο Τίμιους καφέδες που έχω πιει!
Δε γίνεται να σε απογοητεύσει. Δε θα διαβάσεις στο cup profile για δράκους και τέρατα, τα οποία θα κάνεις αγώνα να τα βρεις στο φλιτζάνι σου! Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Γλυκόπιοτος καφές (όταν αυτός εκχυλιστεί σωστά), με γεύση Σοκολάτα (κακάο- εξαρτάται πως το ορίζει η γεύση του καθενός) και στο τέλος κάθε γουλιάς είναι ορατή η απαλή οξύτητα ενός κόκκινου φρούτου (βατόμουρο λέει το προφίλ. Κάποιος όχι ιδιαίτερα εξασκημένος ουρανίσκος -like mine- χωρίς να διαβάσει ποτέ την περιγραφή, δε θα σου πει με τη μία βατόμουρο. Θα σου πει κόκκινο φρούτο. Τώρα αν αυτό είναι μύρτιλο, σταφίδα ή φραγκοστάφυλο, δε θα πάρω και όρκο!)

Παρότι 'παίζω' με τον καφέ καμιά εβδομάδα τώρα, δεν είχα γράψει κάποιο σχόλιο, γιατί ήθελα πρώτα να περάσω από διάφορα στάδια δοκιμών (αναλογιών, χρόνων κοκ), ώστε να βρω τι ταιριάζει περισσότερο στο δικό μου ουρανίσκο.

Έχοντας διαβάζει όλο το thread και τις προτάσεις των χρηστών, κινήθηκα σε :
- θερμοκρασίες pid από 100 -103 (κατέληξα στους 101, ήτοι για μένα ~92°C).
- Γραμμάρια αλεσμένου από 18 - 19.3 (κατέληξα στα 19g).
- Γραμμάρια ροφήματος από brew ratio 1:1 - 1:2. ( ιδανικά για μένα 1:5-1:7)
- Χρόνους από 23 - 40 sec ( ήθελα να δω την 'αντοχή' του καφέ σε πιο ακραίες συνθήκες, και με εξέπληξε ευχάριστα. Αλλάζοντας χρόνο σε συνάρτηση με θερμοκρασία, πήρα φλιτζάνια που εμφάνιζαν διαφορές ως προς την ένταση και τη γλυκύτητα. Τελικά διαπίστωσα ότι από 25 - 35 sec ο καφές αποδίδει μια χαρά!)

Να πω ότι έπαιξα και με "rotation" στα καλαθάκια (με ίδιες πάντα παραμέτρους) για να τεστάρω διαφορές συμβατικού basket με vst. Εντάξει, η μέρα με τη νύχτα!!
Δε το περίμενα, αλλά το vst σε σχέση με το κλασικό basket είναι (πώς να το πω?) σαν να έχεις στα χέρια σου 2 όργανα προορισμένα για την ίδια δουλειά/μέτρηση, και απλά το ένα μπορεί και κάνει focus και zoom στο εύρος της επιθυμητής κλίμακας, με αποτέλεσμα να αντλείς δεκαπλάσιες πληροφορίες για το αποτέλεσμα!
Με το vst η ένταση που σου προσδίδει το ρόφημα πολλαπλασιάζεται, και και οι γεύσεις γίνονται πιο διακριτές. Εντυπωσιάστηκα! (Στην αρχή προβληματίστηκα που έβλεπα λιγότερο σώμα, αλλά στην τελική ο καφές δεν είναι οφθαλμόλουτρο, αλλά πρωτίστως γεύση! )

Έχοντας διαβάσει σε προηγούμενες σελίδες για brew ratio 1:2 (νομίζω κάποιος είχε πει ότι ήταν πρόταση του κ.Βασίλη), έδωσα βάση σε αυτή την αναλογία. Όμως για τα γούστα μου, το αποτέλεσμα μου φαινόταν πιο πικρό από όσο επιθυμούσα. Το 1:1 του Χρήστου (@xristospet21) ήταν too much ristretto για μένα, οπότε γευστικά κατέληξα στο 1,5-1,7. Σε χρόνους από 25 έως 35 sec, όπως είπα, ιδανικά 28-30. Στις ακραίες "συνθήκες" των 40 sec πήρα πικρό φλιτζάνι και άτονο. Το ίδιο και στα 103 pid, όπου είχα την αίσθηση ότι υπερεκχύλιζα.
Γενικότερα, ενώ στους περισσότερους καφέδες μέχρι τώρα δουλεύω με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (104 pid , βέβαια οι περισσότεροι είναι Αιθιοπίες και Κόστα Ρίκες) , διαπίστωσα ότι ο tigrato δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα χαμηλότερα (101). Επίσης δεν απαιτεί μεγάλες χρονικά εκχυλίσεις (και στα 25 sec, μια χαρά είναι, την ίδια στιγμή που άλλοι καφέδες βγάζουν δυσάρεστη οξύτητα).

Περί κατανομής ο λόγος... Μιας και πλέον δουλεύω με vst, θέλει αρκετά μεγαλύτερη προσοχή. Λάθη δε συγχωρούνται. Μία εκχύλιση με μπόλικο channeling σε vst, μπορεί να σε απογοητεύσει γευστικά, αλλά ένα σωστό extraction θα σου φέρει το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά μετά την 1η γουλιά!

Έχω πιει μέχρι στιγμής ~350g tigrato αυτή την εβδομάδα, και μόνο 2-3 φλιτζάνια με 'φρέναραν', και αυτό καθαρά λόγω δικής μου αστοχίας κατά την εκχύλιση (όχι καλή κατανομή).
Αν εκχυλίσεις σωστά, ο tigrato θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο/η! Τίμιο specialty blend!

Παρατηρήσεις:
* Θέλει αρκετά ψιλό κόψιμο. Το περίμενα λόγω vst, αλλά επειδή δοκίμασα και άλλους καφέδες στο νέο καλαθάκι, είδα ότι τελικά όντως ο τίγρης θέλει fine grinding. Συγκριτικά να πω, ότι τα μαχαίρια ακουμπούν σε μένα στο 16, και κόβω στο 18-19. Όταν σε vst σε Αιθιοπία από Cup10 κόβω στο 20 κ κάτι.
** Ξεκίνησα να τον δοκιμάζω από 9η μέρα από RD. Καλύτερα αποτελέσματα τις τελευταίες μέρες (14-15 μέρες από RD).
*** Αν ψάχνεις τρόπο να απογειώσεις έναν ήδη σωστά παρασκευασμένο tigrato, απλά τον κάνεις Cappuccino! Ο ιδανικός συνδυασμός καφέ με σοκολάτα ρόφημα!
**** Φωτό από το φλιτζάνι που απολαμβάνω τώρα. :)
Συνημμένα
tigratto.jpg

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Ιουν 16, 2017 5:18 pm

Jazz έγραψε:...( ιδανικά για μένα 1:5-1:7)..
Eλπίζω να εννοείς 1:1,5 και 1:1,7 γιατί μετά πάμε σε σούπα :lick:

O tigrato είναι ο καφές που δεν θα σε παιδέψει, θα αρέσει στην παρέα που δεν είναι εξοικειωμένη με μάνγκο και παπάγιες και στα ζεστά καπουτσινάκια κάνει ωραίο ντουέτο με το γάλα.
Η δικιά μου συνταγή λέει 18,5g->34g.

Όσo για το vst, που πολύ το εκθειάζεις, θα είναι σίγουρα η επόμενη αγορά.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1056
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Ιουν 16, 2017 5:21 pm

Χα, χα, ναι, ναι! Εννοώ 1:1.5 έως 1:1.7. Μπερδεύτηκα!
Vst με τα χίλια Αποστόλη! :oneup:

Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Specialty Coffees
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από buddy » Παρ Ιουν 16, 2017 6:42 pm

Γινεται και πολυ ωραιος σε freddo!

Άβαταρ μέλους
tasosonic
Δημοσιεύσεις: 168
Εγγραφή: Τετ Ιαν 22, 2014 12:20 am
Όνομα: Τάσος
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
Μύλος:: Mazzer SJ
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από tasosonic » Παρ Ιουν 16, 2017 7:44 pm

Σταυριάνα ευχαριστόυμε για την παρουσίαση και τα χρήσιμα συμπεράσματά σου! Όταν ξαναδοκιμάσω θα τα λάβω υποψιν. Να σε ρωτήσω στο puck σου αφήνει καθόλου γυρω γύρω μαυρο δαχτυλίδι;; Εχεις παρατηρήσει κάτι;;
Επίσης την πίεση την μηχανής την κατέβασες ή την αφησες ως είχε;;
Εγώ τον tigrato τον είχα πάρει κανα 2 φορές αλλα δεν με ξετρέλανε σαν καφές.. Σϊγουρα κάτι θα έκανα λάθος στη διαδικασία..
Το vst καλό καλαθάκι αλλα πολυ απαιτητικο!! Το παραμικρό λαθάκι να κανα φουλ channeling!

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1056
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Jazz » Κυρ Ιουν 18, 2017 9:29 pm

xristospet21 έγραψε:Γινεται και πολυ ωραιος σε freddo!
Δε τον είχα δοκιμάσει. Το έκανα σαφώς! Θυμίζει βραζιλιάνικο καφέ. Ωραίος λοιπόν και σε κρύο. Τον δοκίμασα και σε iced latte, και μου άρεσε ακόμη περισσότερο. (Well, ήταν προφανές όμως από τη στιγμή που αυτός ο καφές συνδυάζεται πολύ όμορφα με το γάλα)
tasosonic έγραψε:Σταυριάνα ευχαριστόυμε για την παρουσίαση και τα χρήσιμα συμπεράσματά σου! Όταν ξαναδοκιμάσω θα τα λάβω υποψιν. Να σε ρωτήσω στο puck σου αφήνει καθόλου γυρω γύρω μαυρο δαχτυλίδι;; Εχεις παρατηρήσει κάτι;;
Επίσης την πίεση την μηχανής την κατέβασες ή την αφησες ως είχε;;
Εγώ τον tigrato τον είχα πάρει κανα 2 φορές αλλα δεν με ξετρέλανε σαν καφές.. Σϊγουρα κάτι θα έκανα λάθος στη διαδικασία..
Το vst καλό καλαθάκι αλλα πολυ απαιτητικο!! Το παραμικρό λαθάκι να κανα φουλ channeling!
Για ποιο καλάθάκι μιλάς;
Αν λες για το συμβατικό, η ύπαρξη στην εξωτερική περιφέρεια ενός στενού μαύρου δαχτυλιδιού, είναι αποτέλεσμα της μορφολογίας του καλαθιού. Ακόμα και σε ιδανική εκχύλιση υπάρχει. (Δε μιλάω για υπερβολική μαυρίλα και εκτεταμένη, που μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παραμέτρους, πχ υπερεκχύλιση, underdosing κοκ)
Αν μιλάς για το vst, όταν γεμίζεις σωστά, το χρώμα του puck είναι ομοιογενές και πιο ανοιχτόχρωμο σε σχέση με του συμβατικού basket. Πιο συμπαγές, και μοιάζει και σαν φαγώσιμο κεκάκι! Ειδικά αν περάσει ώρα και 'χαθεί' και η όποια υγρασία. Μη ξεχνάς ότι το vst έχει κάθετα τοιχώματα, άρα σε ένα καλό extraction αυτό που αναμένεις είναι ένα puck με ίδιο χρωματισμό σε όλη του την έκταση. Πάντως το vst, μπορεί στην αρχή να νομίσεις ότι το έχεις "φουλάρει" και τελικά να χρειάζεται κι άλλο καφέ, χωρίς να του φαίνεται εύκολα. Ειδικά στο ridgeless, όπου δεν έχεις 'οδηγό' τη κλασική γραμμούλα.

Την πίεση της μηχανής δεν την έχω πειράξει. Φοβάμαι μήπως χαλάσω την opv. Πώς να ξεκολλήσω τέτοια κόλλα? ... Γευστικά, είμαι ικανοποιημένη όμως, οπότε δεν τραβάω ιδιαίτερο ζόρι. Βέβαια κατά καιρούς με πιάνουν τα διαόλια μου και θέλω να τη στείλω barista να μου τη ρυθμίσουν, να μου βάλουν και μανόμετρο, να πάρω και τον compak k10, να πάρω και το ένα, να πάρω και το άλλο...... αλλά μετά έρχομαι στα συγκαλά μου! (πάλι καλά, γιατί δε με παίρνει στην παρούσα φάση που διέκοψα τη δουλειά να μπαίνω σε νέα έξοδα)

Ο tigrato, δεν είναι ο θεϊκός καφές. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Δε με ξετρελαίνει πχ ούτε εμένα. Αλλά είναι Τίμιος 100%. Είναι ευκολόπιοτος, ταιριάζει στους περισσότερους ουρανίσκους, και σου δίνει συγκεκριμένα πράγματα. Όχι γευστικές εκρήξεις, αλλά ένα τίμιο φλιτζάνι. Μη ξεχνάμε ότι είναι blend.

Το vst, ειδικά στην αρχή όταν το αποκτάς (σε αυτή τη φάση είμαι), θέλει λίγο εξοικείωση. Μέχρι να βρεις τον 'τρόπο' κατανομής που θα σου δώσει σωστή εκχύλιση, μπορεί να ταλαιπωρηθείς. Δε συγχωρεί λάθη. Θέλει σωστό γέμισμα, καλή κατανομή (ίδια πυκνότητα αλεσμένου παντού), όχι clamping, επίπεδο και σταθερό πάτημα. Κάτι να σου ξεφύγει, θα φανεί. Θες με πιτσίλισμα, θες με 2-3 κώνους αντί για έναν, θες με νεκρές τρύπες, θες με blonding υπερβολικά νωρίς? Θέλει προσοχή.
Εγώ μία εβδομάδα τώρα, και ακόμα δεν έχω όλες τις εκχυλίσεις μου σωστές. Μία στις πέντε, θα έχει θεματάκια.

Απάντηση