Σελίδα 19 από 35

Re: Taresso Tigratο

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 02, 2017 4:06 am
από Jousis
Luckees έγραψε:Αν παρατηρησεις στη μηχανη που εχεις μετα το blonding point η εκχυλιση συνεχιζει για αρκετα δευτερολεπτα. Μειωσε τα δευτερολεπτα του shot κ φτιάξε συνεχόμενα καφεδάκια, ξεκινά από 20 γρ εχχύλισης κ ανέβαινε μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει γευστικά.
Πολύ σωστός.
Ξαναδοκίμασα με μεγαλύτερες δόσεις (δεν είναι εύκολο να υπολογίσω τα γραμμάρια στην bean2cup όταν πατάω το κουμπί για 2 καφέδες) και το χρώμα βγαίνει ακριβώς όπως τα δικά σας.
Δεν τον έφτασα τόσο κοντά σε γεύση όσο τον αραιωμένο αλλά έχω ελπίδες.
Λογικά με την bean2cup δεν θα πάρω ποτέ κάτι τέλειο, έτσι για το γαμώτο δοκιμάζω :a048:

Luckees έγραψε: Όσο περνάει ο καιρός ομως θα δεις ότι θα αρχισεις να εκπαιδεύεις τη γεύση σου, θα καταλαβαινεις νοτες, επιγευσεις κλπ.
Δεν έγινε ποτέ με το κρασί (που έχω 20πλάσια εμπειρία) και δεν θα γίνει ποτέ με τον καφέ. Αρνούμαι να δώσω σημασία. :a048:

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 02, 2017 10:11 am
από Luckees
Jazz έγραψε:Νομίζω ότι μέχρι τώρα τον πιο γευστικό tigrato τον πήρα χτες στα 19 gr αλεσμένου, 30 gr ροφήματος, 36 sec, pid 102. Είχα και πάρα πολύ καλή εκχύλιση οπτικά. Ίσως μέσα στις 5 καλύτερες με γυμνό που έχω πάρει...
Θα μας τρελάνεις εσύ :a058:, 10 post πιο πάνω δεν σου είπα για 30 γρ κ είπες για 1:1;
Jazz έγραψε:...Στην κρέμα υπήρχαν πολύ σκουρόχρωμα 'στίγματα'. Επειδή το κατάλαβα αμέσως, για να μην πάει χαμένος τον έκανα cappuccino ώστε να μετριάσω την αποτυχία...
Στίγματα is good! Mottling ftw!
Αν τον κάψεις (χλωμό να γίνει κάτι τέτοιο με pid), θα το καταλάβεις στη γεύση.

Από Home-Barista
Perfecting the Naked Extraction
Tiger striping and mottling are leading visual indicators of a good extraction. Tiger striping is formed by the contrast of darker and lighter crema in the espresso stream; ideally it begins early in the pour and is sustained through the end. Mottling is the in-cup confirmation of a good extraction; it is the darker brown speckling and reddish-brown splotches formed on the surface of the crema.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 02, 2017 12:13 pm
από Jazz
Χαχα. Οχι βρε Αποστόλη. Δε θα σας τρελάνω. Απλά είχα διαβάσει το 1:1 για τον tigrato και το δοκίμαζα. Μετά μου έδωσες τη δική σου πρόταση, και τη δοκίμασα και αυτή. Πώς θα κατασταλάξω αν δε δοκιμάσω διάφορες παραμέτρους;

Βασικά, θεωρητικά, η εμφάνιση του φλιτζανιού ήταν μια χαρά. Αλλά γευστικά και σε cappuccino ακόμα φαινόταν ότι ...κάηκε λιγάκι. Πιο βαριά γεύση, χωρίς τα χαρακτηριστικά της σοκολάτας. Ίσως απλά όταν θέλω να τραβήξω χρονικά εκχυλίσεις, θα πρέπει να κατεβάζω λιγάκι τη θερμοκρασία.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 01, 2017 10:37 am
από Luckees
Δοκίμασα σήμερα για πρώτη φορά τον tigrato rd 18/1 μετά το φοβερό φλιτζάνι που μου έφτιαξε ο Μιχάλης στο event. Μυρωδάτος με το άνοιγμα του σακουλιού, μέτριο ψήσιμο. 1:1,8 αναλογία εκχύλισης από 19γρ. Δεν πέτυχα τα πολλά tiger που περίμενα (οι δοκιμές θα συνεχιστούν), αλλά η γεύση ήταν γεμάτη και ισορροπημένη, με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά του προφίλ κ με μακριά επίγευση. Δοκίμασα κ σε καπουτσίνο κ το γάλα του πάει πολύ. Καθιερώνεται :oneup: .

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 01, 2017 11:19 am
από buddy
Ειναι καφεδαρα :oneup: νομιζω βγαζεις πολυ ποσοτητα σε ροφημα γι' αυτο δεν βλεπεις και tiger stripes, με λιγα λογια εισαι over.
Mε 19γρ πρεπει να βγαλεις 40 ml και σε χρονο 32" - 35" max.
Εσυ βγαζεις 55 ml.
Για να παρεις τοσα πολλα, πρεπει να ανεβεις σε γραμμαρια αρκετα.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 01, 2017 12:56 pm
από Luckees
Ο Βασίλης προτείνει αναλογία 1:2, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, θα τον ψοφήσω στις δοκιμές :cfstd:

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 01, 2017 2:03 pm
από buddy
Πολλες φορες δεν το ξεκαθαριζουμε αυτο. 1/2 gr/ml ή gr/gr? Ο κανονας ειναι gr/gr αλλα πολλες φορες ο κοσμος εννοει gr/ml.
Aν ειναι gr/ml ειναι αυτο που σου προτεινα.
Αν ειναι gr/gr 40 γρ ροφημα ειναι υπερβολικα πολλα...ισως ξεπερνας και τα 60ml.

Eγω μετα απο πολλες δοκιμες, εκει κατεληξα.Ολες με 19 gr.
Με 30 γρ ροφημα, ηταν πολυ light για τα γουστα μου, νερουλος θα ελεγα...για 40 γρ τι να πω...? Δεν θα το επιχειρουσα ποτε :lol:

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 01, 2017 2:21 pm
από Jazz
Βασικά, πως γίνεται να αναφέρεται κανείς σε αναλογία με διαφορετικές μονάδες;; Θεωρώ ότι όταν ζυγίσεις τον καφέ σου σε gr, δεν 'ταιριάζει' να πεις αναλογία πχ 1/2 με ml. Με gr ροφήματος θα πεις. Αλλιώς δε βγάζει νόημα στην προοικονομία της συζήτησης. Αυτά όσον αφορά το κλάσμα. Όχι ότι είναι "λάθος" να μετράς με ml, απλά δε μου φαίνεται δόκιμο να τα βάζεις μετά στη συγκριτική κλίμακα των gr. Με την ίδια λογική ας πούμε θα μπορούσε κάποιος να βάλει στο κλάσμα oz. Δε θα ήταν 'λάθος', αλλά θα μας δυσκόλευε να συνεννοηθούμε.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 01, 2017 4:42 pm
από Luckees
Γραμμάρια πάντα εννοώ γιατί με τα ml δε βγαίνει άκρη.
Ρε συ Χρήστο 19γρ ροφήματος δεν είναι ούτε μια τζούρα, τι να προλάβεις να πιείς... :roll: Έχεις δοκιμάσει παραπάνω κ δεν σου άρεσε;

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 01, 2017 5:08 pm
από buddy
Σταυριανα :oneup:

Αποστολε, 3 τζουρες ειναι για την ακριβεια, αλλα ειναι θεϊκες...
Στις περισσοτερες των περιπτωσεων, αν τραβηξω παραπανω την εκχυλιση αρχιζει το blonding και τα stripes φευγουν.
Μου αρεσει πολυ να εχει stripes το καϊμακι μου, ειναι ηδονη :lol:
Εχω δοκιμασει με λιγο πιο χονδρη αλεση να αφησω παραπανω την εκχυλιση αλλα δεν μου αρεσε, νερουλιασε για τα γουστα μου στα 30γρ ροφηματος.
Ισως εχω συνηθισει στο 1:1 αλλα πρωσωπικα μου αρεσει πολυ εκει, οι γευσεις, το σωμα, ειναι πηχτος πως να το πω.
Φυσικα δεν ισχυει αυτο για ολους του καφεδες, π.χ. με ενα commercial δεν μπορεις να το κανεις αυτο με τιποτα, δεν θα πινεται.

Γενικα με medium roast παιζω 19 γρ, 20γρ ροφημα στα 35''.

Εσυ πως το πας? Να δοκιμασω με τον δικο σου τροπο, να σου πω εντυπωσεις.(αν δεν το εχω κανει ηδη δηλαδη)