-
laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 651
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Lelit Anna PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αττική
Δημοσίευση
από laonikos78 » Παρ Μαρ 25, 2022 5:25 pm
After έγραψε: ↑Παρ Μαρ 25, 2022 4:49 pm
Άσχετο με το θέμα του θρεντ, αλλά....
Κανονικά ο κάθε κόκκος θέλει άλλο προφίλ για να αποδώσει τα μέγιστα, αλλά αυτό απαιτεί πολύ πέταγμα καφέ πράγμα που οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν
Αυτό δεν σημαίνει πως ένα προφίλ κονσέρβα δεν μπορεί να βγάλει άριστο καφέ, βέβαια και εκεί ο ψηστης θα πρέπει να προσέξει πότε θα αφαιρέσει τον καφέ, που είναι ίσως και το πιο σημαντικό θέμα στο ψήσιμο, για μένα
Πρόσφατα επισκέφτηκα γνωστό μαγαζί και είπα στον μπαριστα, θέλω έναν καφέ ήπιο που να έχει σοκολάτες κάργα, τον θέλω για δοκιμή
Μου λέει πάρε αυτόν, και βλέπω το προφίλ 4 φρούτα, μπλα μπλα και μετά σοκολάτα κτλ
Μα του λέω αυτός γράφει φρούτα
Άσε τι γράφει μου λέει, σοκολάτα σκέτη είναι





#Δεν υπάρχουν γεγονότα παρά μόνο ερμηνείες#
-
pankostas
- Δημοσιεύσεις: 193
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Δημοσίευση
από pankostas » Σάβ Μαρ 26, 2022 4:46 am
After έγραψε: ↑Παρ Μαρ 25, 2022 4:49 pm
Άσχετο με το θέμα του θρεντ, αλλά....
Κανονικά ο κάθε κόκκος θέλει άλλο προφίλ για να αποδώσει τα μέγιστα, αλλά αυτό απαιτεί πολύ πέταγμα καφέ πράγμα που οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν
Αυτό δεν σημαίνει πως ένα προφίλ κονσέρβα δεν μπορεί να βγάλει άριστο καφέ, βέβαια και εκεί ο ψηστης θα πρέπει να προσέξει πότε θα αφαιρέσει τον καφέ, που είναι ίσως και το πιο σημαντικό θέμα στο ψήσιμο, για μένα
Πρόσφατα επισκέφτηκα γνωστό μαγαζί και είπα στον μπαριστα, θέλω έναν καφέ ήπιο που να έχει σοκολάτες κάργα, τον θέλω για δοκιμή
Μου λέει πάρε αυτόν, και βλέπω το προφίλ 4 φρούτα, μπλα μπλα και μετά σοκολάτα κτλ
Μα του λέω αυτός γράφει φρούτα
Άσε τι γράφει μου λέει, σοκολάτα σκέτη είναι




Δεν μας λες ποιος καφές είναι να τον τιμήσουμε?
-
After
- Δημοσιεύσεις: 918
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Δημοσίευση
από After » Σάβ Μαρ 26, 2022 9:14 am
Δεν μπορώ να πω γιατί θα γίνει αρνητική διαφήμιση και δεν είναι σωστό, άσε που μου άρεσε πρώτα από όλα
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
homekafetzis
- Δημοσιεύσεις: 51
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 06, 2020 9:02 pm
- Όνομα: Μάρκος
- Μηχανή:: La Marzocco Linea mi
- Μύλος:: Caedo E37s 83mm flat
- 2ος Μύλος:: HG-one 83mm conical
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Δημοσίευση
από homekafetzis » Σάβ Μαρ 26, 2022 3:21 pm
Ε...αμα σ' αρεσε πες το δεν θα ειναι αρνητικη διαφημιση...αν σου αρεσε εσενα και ειναι καλος να τον δοκιμασουμε κ εμεις.Σιγα τωρα επειδη ειχε αλλο προφιλ...Τοσα ξυδια εχουμε χρυσοπληρωσει...αυτο ειναι πταισμα.
Ασε που το σωστο ειναι να γινεται και δυσφημιση (οσο σκληρο και να ακουγεται) οχι μονο να διαφημιζουμε...να λεμε και τα καλα, αλλα και τα κακα.
Λεφτα δινουμε, με κοπο τα βγαζουμε...οταν πληρωνεις κατι το οποιο δεν ανταποκρινεται σε αυτο πληρωσες, σε αυτο που σου πουλησαν λογω διαφημισης ή λογω παραπλανητικου πλουσιοπαροχου προφιλ που δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα πρεπει να λεγεται...
-
After
- Δημοσιεύσεις: 918
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Δημοσίευση
από After » Σάβ Μαρ 26, 2022 4:16 pm
Προτιμώ να μην πω γιατί κατά κύριο λόγο έχει πολύ αξιόλογους καφέδες
Το μόνο που μπορώ να πω, είναι να εμπιστεύεστε καλύτερα το άρωμα από την βαλβίδα
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
digibill
- Δημοσιεύσεις: 39
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: Graef CM702
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Ipanema
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από digibill » Τρί Μαρ 29, 2022 9:15 am
Τελείωσα ένα πακέτο 250γρ με ημ. λήξης 21/1/23 - άρα παραγωγή 21/1/22. Έχω ήδη κάνει 3-4 καφέδες από το δεύτερο πακέτο, αυτό όμως με ημερομηνία λήξης 18/2/23 - άρα παραγωγή 18/2/22.
Από το πακέτο παραγωγής 21/1 κατάφερα και έκανα έναν -ίσως δύο- καφέδες που οριακά πινόντουσαν. Όλοι οι υπόλοιποι είχαν χαρακτηριστική γεύση channelling, θεόξινοι και θεόπικροι ταυτόχρονα, με πολύ φλατ σώμα και με κρέμα διαφόρων επιπέδων. Από το δεύτερο πακέτο, παραγωγής 18/2, όλοι οι μέχρι τώρα καφέδες έχουν πολύ πιο "συμπαγές" σώμα, πολύ σταθερότερη κρέμα, και πολύ πιο σταθερό γευστικό προφίλ (οριακά ξινό ή οριακά γλυκό). Δεν τους έχω φέρει εκεί που θα ήθελα, αλλά πάντως πίνονται. Στην τεχνική μου δεν άλλαξα απολύτως τίποτα.
Ένας μήνας παραπάνω στην παραγωγή κάνει τόση διαφορά άραγε;
-
After
- Δημοσιεύσεις: 918
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Δημοσίευση
από After » Τρί Μαρ 29, 2022 10:08 am
1 μήνας;
Εδώ μια βδομάδα παραπάνω και μπορεί να χάσει τα πάντα, ειδικά στους κόκκους που είτε έχουν ψηθεί περισσότερο είτε είναι χαμηλού υψομέτρου, επειδή κάνουν πιο γρήγορα Degas
Ο μέσος όρος είναι 2-3 βδομάδες για τους ελαφρά/μέτρια ψημένους, και 2 βδομάδες για τους dark
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 651
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Lelit Anna PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αττική
Δημοσίευση
από laonikos78 » Τρί Μαρ 29, 2022 10:58 am
Σύμφωνο και εγώ σε όσα λέει ο Γιώργος.
Τελείως προσωπικά όμως ότι καλύτερο έχω πάρει στο φλιτζάνι μου είναι σε light 23 με 25 ημέρες από την ημερομηνία ψησίματος και σε medium 14 με 16 ημέρες από το ψήσιμο.
#Δεν υπάρχουν γεγονότα παρά μόνο ερμηνείες#
-
digibill
- Δημοσιεύσεις: 39
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: Graef CM702
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Ipanema
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από digibill » Τρί Μαρ 29, 2022 12:10 pm
Πολύ χρήσιμες επισημάνσεις, ευχαριστώ

-
ellenikus
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2015 3:22 pm
- Όνομα: GEORGIOS
- Μηχανή:: Lelit Plus PID/
- 2η Μηχανή:: elektra microcasa
- Μύλος:: eureka mignon
- 2ος Μύλος:: COMPAK K3
- Οι καφέδες μου:: tigrato
Δημοσίευση
από ellenikus » Κυρ Μάιος 29, 2022 6:15 pm
σημερα εφτιαξα τιγκρατο με τον eureka mignon specialita και το αποτελεσμα ηταν πολυ ανωτερο απο πριν που χρησιμοποιουσα τον Compak k3 στην ιδια μηχανη lelit plus t pid.
Tελικα ο μυλος παιζει τεραστιο ρολο ειδικα σε αυτα τα light roast.Πριν η γευση ηταν ξυνη και ο τιγκρατο κατεληγε νεροχυτατος.