Taresso Tigrato

Απάντηση
Grisos
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 01, 2020 11:42 pm
Όνομα: Στάθης
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM PID
2η Μηχανή:: Delonghi EC155
Μύλος:: 1zpresso JX-PRO
Οι καφέδες μου:: Moka Brazil, Samba Colombia

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Grisos » Τετ Σεπ 09, 2020 6:57 pm

Καλησπέρες!

Δοκίμασα και γω tirgrato σήμερα πρώτη φορά. Ακολούθησα την συνταγή που αναφέρεται πιο πάνω. Αρχικά έτριψα στα ίδια χιλιοαστά με dimello μπαγιάτικο, βλακεία μου προφανώς δεν ήξερα, και είχα τρελό channeling. Έπεσα 2 κλικς στον JX και βγήκε κούκλα αν και μάλλον τον παίρνει για λίγο πιο fine.

Ο καφές δεν έχει καμία σχέση με dimello προφανώς στην γέυση. Από κει και πέρα tips για freddo έχουμε; Δλδ τον παίρνει σαν καφέ να γίνει 1:2,5. Επίσης κάτι άλλο που παρατηρώ μπορεί να έιναι φυσιολογικό ή μπορεί η ζυγαριά να θέλει πέταμα. Πώς γίνεται 37 gr ροφήματος να μην έιναι καν πάνω από 50 ml;

Costas.Ch
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 19, 2020 10:25 am

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Costas.Ch » Παρ Σεπ 11, 2020 12:59 pm

Καλησπέρα.
Δεν ξέρω τι εννοείς με το πως γίνεται 37gr να μην είναι καν πάνω από 50ml αλλά σε όποια ιστοσελίδα μπείς που κάνει μετατροπές από gr σε ml, θα σου δείξει πως 37gr=37ml.

geathana
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM PID
2η Μηχανή:: Nespresso
Μύλος:: Eureka Mignon
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από geathana » Παρ Σεπ 11, 2020 1:10 pm

Καλησπέρα...

Αυτή η αναλογία είναι του νερού... Δηλαδή το απόλυτο 1-1. Ο καφές έχει άλλη αναλογία αν και το περισσότερο είναι νερό + την κρέμα που είναι στο δοσομετρητή κατά την εγχείλιση περίπου 1cm

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1384
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Σεπ 11, 2020 5:35 pm

Στον εσπρέσο δεν ισχύει το 1:1. Καταρχάς τα ml είναι μονάδα μέτρησης όγκου, ενώ τα γραμμάρια είναι μονάδα μέτρησης βάρους. Από τη στιγμή λοιπόν που ο εκχυλισμένος εσπρέσο σχεδόν πάντα διαθέτει μια παχιά κρέμα, η οποία έχει μηδαμινό βάρος αλλά προσμετράται στον όγκο, πάντα θα υπάρχει απόκλιση στη σχέση ml και g, επομένως αυτό που ρωτάει ο φίλος αρχικά είναι απολύτως φυσιολογικό.

Nikos21
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί Αύγ 06, 2019 1:03 am
Μηχανή:: Gaggia Classic 2019
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Nikos21 » Δευ Σεπ 14, 2020 7:27 pm

Θα ηθελα να κανω δυο ερωτησεις;
Το χρονο εκχυλισης τον μετρατε απ την πρωτη σταγονα ή απ την ωρα που πατας το κουμπι για να ξεκινησει το νερο;
Ποιος ειναι ο ιδανικος χρονος για 17.5-18γρ;

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 381
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Ascaso i mini i2
Οι καφέδες μου:: MOKKA,CUP 10,Taf,Boundi (από comersial)
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από johnsin » Δευ Σεπ 14, 2020 7:28 pm

από την ώρα που πατάς το κουμπί.

Jousis
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
Μηχανή:: lelit pl41 plus pid
Μύλος:: niche zero

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Jousis » Δευ Σεπ 14, 2020 9:58 pm

Nikos21 έγραψε:
Δευ Σεπ 14, 2020 7:27 pm
Ποιος ειναι ο ιδανικος χρονος για 17.5-18γρ;
Έχουν γραφτεί πολλές συνταγές πιο πίσω, θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις και να βρεις την δική σου.
Από ότι είδα με μια γρήγορη ματιά, μια ασφαλής επιλογή για αρχή είναι
18γρ-> 36γρ σε 30"

(Έτσι τον βγάζω κι εγώ)

Costas.Ch
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 19, 2020 10:25 am

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Costas.Ch » Παρ Οκτ 30, 2020 12:32 pm

Τελικά μετά απ όλα αυτά που διάβασα είπα να τον αγοράσω και εγώ. Είναι από τους ποιο ωραίους καφέδες που έχω δοκιμάσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον εσπρέσο. Πραγματικά τα αξίζει τα λεφτά του.

Τελικά χωρίς να το ψάξω και πολύ, κατέληξα στην εξής συνταγή. 18γρ καφέ, μέτριο προς ελαφρύ tamping, 34-38γρ εκχύλισμα στα 27-30 δευτερόλεπτα έχουν σαν αποτέλεσμα πλούσια κρέμα που διαρκεί, πλούσιο άρωμα που είναι σαν να σου λέει πιες με, πλούσια γεύση και επίγευση στα πλαίσια της περιγραφής του, καλό σώμα, αρκετά γλυκόπιοτος χωρίς πικρίλες και καθόλου οξύτητα. Το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο και σαν εσπρέσο και σαν φρέντο/φρέντο καπουτσίνο, καπουτσίνο. Μου άρεσε πιο πολύ από τον Guatemala Fedecocagua SHB.

Φοβερό χαρμάνι! Πολλά μπράβο στην Taresso! Σίγουρα θα τον ξαναπάρω!

Απάντηση