Taresso Tigrato

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.
Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
2η Μηχανή:: LP Prof. 83
Μύλος:: Monolith Flat
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Παρ Δεκ 23, 2016 5:02 pm

Γενικά όσοι εργάζονται Δευτέρα-Παρασκευή ως επι των πλείστον το Σάββατο το έχουν για να κάνουν δουλειές και κατά τη διάρκεια αυτών πίνουν και τον καφε τους.

Την πέρασα και εγώ τη φάση σου, σχολή και δουλειά ταυτόχρονα, πίστεψε με αργότερα τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, όταν θα πρέπει να καλύπτεις τα πάντα μόνη σου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα πάψουμε να απολαμβάνουμε έναν καλό καφε, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία (στο σπίτι ή έξω). :oneup:

Ρώτησε μήπως συνεργάζονται με κάποιον άλλο κούριερ, μπορεί να γίνεται να σε εξυπηρετήσουν.

Αλλιώς απλώς ψάξε για άλλες επιλογές καφε :-)

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Δεκ 23, 2016 5:24 pm

Καλησπέρα σε όλους!

Βασίλη ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Η αλήθεια είναι ότι για μένα οι πιο πιεστικές μέρες είναι τα Σαββατοκύριακα. Και φαγητό "στο πόδι" τρώω... Το ξέρω ότι αυτό που κάνω δεν είναι και το πιο δόκιμο. Ειδικά τώρα τελευταία η παρέα μου με επισκέπτεται στο μαγαζί για να τα πούμε. Τόσο τρέξιμο να καταλάβεις.
Για να επιστρέψω στο θέμα, η παραγγελία έφτασε και πάλι πρωί... Ευτυχώς στο σπίτι ήταν ο αδερφός μου και άνοιξε. Παρέλαβε 3 σακουλάκια Tigrato με RD 13 Δεκεμβρίου. Μια χαρά δηλαδή θεωρώ, γιατί δε χρειάστηκε να περιμένω κιόλας για να ανοίξω ένα (10 ημέρες από ψήσιμο)!

Αφού απογειώθηκα λόγω χαράς για την αντικατάσταση επιτέλους του ελαττωματικού μου μύλου, άνοιξα τον Τίγρη!

Για 1η προσπάθεια σε νέο μύλο, έμεινα ευχαριστημένη: 19 gr αλεσμένου καφέ, 22 gr ροφήματος, 29 second! Pid 102. Η εκχύλιση με το γυμνό δεν ήταν τέλεια: μπορεί να μην είχα channeling, αλλά φάνηκε ότι δεν είχα άριστη κατανομή στην αρχή. Όπως και να έχει λοιπόν, δοκίμασα, ενώ ενδόμυχα ήμουν 'προετοιμασμένη' για την περίπτωση της "ξινίλας" που βίωσα στην αρχή του εξοπλισμού μου με τον ίδιο καφέ... Και παιδιά, τα έπαιξα! Απειροελάχιστη υπόνοια ξινίλας (καμία σχέση με φακή που έλεγα), και έντονη επίγευση σοκολάτας! Πολύ έντονη! Στον ουρανίσκο μου ένιωσα μια παράξενη αίσθηση, που πιθανολογώ είναι η περιβόητη επιθυμητή οξύτητα βατόμουρου.
Δε θέλω να βιάζομαι και να υπερ-ενθουσιάζομαι, γιατί ήταν η πρώτη μου προσπάθεια, αλλά έχω την εντύπωση ότι με λίγο πιο λεπτό κόψιμο, δηλαδή να πάω στα 35 sec που έχει προτείνει ο Χρήστος, ο καφές δε θα παίζεται και η ελάχιστη υπόνοια ξινίλας θα εξαφανιστεί!!!

Στο μισό καφέ έβαλα γάλα που φούσκωσα: Αποτέλεσμα: Ρόφημα σοκολάτας! Τόσο ωραίο! Μέλι! Απίστευτο δέσιμο. Καλά για άρωμα δε θα συζητήσω!

Ένα έχω να πω: Αν συνεχίζω να έχω αποτελέσματα τέτοια που με αφήνουν τόσο ικανοποιημένη, πολύ φοβάμαι ότι θα απογοητεύσω τον φίλο μου τον UltiMo με τις επιλογές μου... Για να δούμε... Δε πρέπει να βιάζομαι. Να δω και τα επόμενα φλιτζάνια πως θα είναι.

Υ.Γ: Ο καινούριος μύλος τα σπάει! Είναι μύλος ρε παιδιά!!! :clap:

buddy
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural

Δημοσίευση από buddy » Παρ Δεκ 23, 2016 5:34 pm

Xωρις καλη κατανομη, μη περιμενεις σωστο γευστικο αποτελεσμα.

Στο τελος ο Ultimo θα ειναι ο μονος εδω μεσα που δεν εχει καταφερει να εκχυλισει σωστα εναν specialty και ο μονος που θα πινει lavazza... :a016: Kαι επειδη δεν μπορει να τους εκχυλισει, τους κραζει :down:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος buddy την Παρ Δεκ 23, 2016 5:44 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Jazz

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Δεκ 23, 2016 5:43 pm

Εγώ πιστεύω ότι μια χαρά τους έχει εκχυλίσει. Αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες προτιμήσεις και τον ίδιο ουρανίσκο, Εγώ θεωρώ πιθανότερο απλά να μη του ταιριάζουν οι οξύτητες. Οι οποιεσδήποτε οξύτητες. (Σαν τον μπαμπά μου δηλαδή που θέλει καφέ με απλή γεύση πικρού κακάο και ξύλου... Ιταλικό πράγμα δηλαδή)
Δεν είναι τυχαίο που άτομα (έστω και ελάχιστα) που έχουν πιει παρόμοιους καφέδες (φίλοι μου -συμφοιτητές μου για την ακρίβεια- έχουν πιει από Taf καφέ στη Ομόνοια) και μου έχουν πει επί λέξη "η ξινίλα δε παλεύεται". Οπότε εδώ εικάζω, σαφώς και δε παίζει θέμα ξινίλας, αλλά οξύτητας που δεν είναι αρεστή σε όλους...

Αλλά όπως είπα, δε πρέπει να ενθουσιάζομαι. Να δω πως θα πάνε και οι υπόλοιπες εκχυλίσεις και βλέπουμε. Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι θετικά!

buddy

Δημοσίευση από buddy » Παρ Δεκ 23, 2016 5:47 pm

Μπα....αλλα εχει γραψει...
Αλλο πραγμα η ξινιλα, αλλο η οξυτητα. Αλλο να γευεσαι φρουτο, αλλο ξυδι.Δεν θελει και πτυχιο γευσιγνωσιας για να καταλαβεις την διαφορα.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Όνομα: Νεκτάριος
Μηχανή:: lelit Pl42 temd
Οι καφέδες μου:: Tiggrato taresso,underdog

Δημοσίευση από ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ » Παρ Δεκ 23, 2016 5:51 pm

Αρχιζοντας απο τον τιγρη να εφαρμοζω το σταματημα στο blonding point σχεδον δεν πεταω καφε αφου με ικανοποιει γευστικα (και την βοηθεια του γυμνου pf,speciality coffees), χωρις να εμμενω στο ζυγισμα της εκχυλισης, συμφωνειτε παιδια;

Άβαταρ μέλους
Jazz

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Δεκ 23, 2016 6:17 pm

προς Χρήστο: Τι να σου πω. Θα έχω κατασταλλαγμένη άποψη στο άμεσο μέλλον. Πάντως, θα ήθελα και εσένα προσωπικά να ευχαριστήσω Χρήστο για τις συμβουλές/παρατηρήσεις σου γενικότερα. Μία με τα καλαθάκια, μία με τον tigrato, μία με τη μηχανή (pid) κοκ, με έχεις βοηθήσει απίστευτα. Οπότε ευχαριστώ.

Ομοίως και όσους με έχουν βοηθήσει τόσο καιρό εδώ πέρα (Artisti, Βασίλης, UltiMo, Gaggia BC, georgevag, Luckees, coolmind, Edesso, gespresso, lio14,christos.k, -ελπίζω να μην ξεχνάω κανέναν :e014: )

Είμαι στο φόρουμ λίγους μήνες, και έχω μάθει τόσα πολλά πράγματα, λες και έχω κάνει extra σεμινάρια! :D

Theodorgio
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
2η Μηχανή:: Evolution Gaggia
Μύλος:: Ascaso i2 White
Οι καφέδες μου:: Οτι κάτσει

Δημοσίευση από Theodorgio » Παρ Δεκ 23, 2016 10:24 pm

Καλησπερα. Σημερα παρελαβα τον συγκεκριμενο καφε. Τα πια καλα αποτελεσματα τα πηρα με 21 γρ κοντα στα 40δ με 35γρ εκχύλισης.
Πολυ καλος καφες θα τον προτιμησω σιγουρα στο μελλον.. Δυστυχως δεν εχω βιντεο απο τη συγκεκριμενη εκχυλιση.
Παραθετω μια αλλη η οποια γευστικα ηταν πολυ καλη αλλα με περισσοτερη οξυτητα ομως και με αρκετο channeling κατα τη γνωμη μου λογο λαθος κατανομης του καφε.
ims σιτα
ims καλαθακι
96 βαθμους pid
9.3 bar περιπου
Περιμενω συμβουλες.
https://www.youtube.com/watch?v=HnjbWxqvjbw

harryv
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: DIY Mod G Classic
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Newbie roaster

Δημοσίευση από harryv » Σάβ Δεκ 24, 2016 10:22 am

xristospet21 έγραψε:Xωρις καλη κατανομη, μη περιμενεις σωστο γευστικο αποτελεσμα.

Στο τελος ο Ultimo θα ειναι ο μονος εδω μεσα που δεν εχει καταφερει να εκχυλισει σωστα εναν specialty και ο μονος που θα πινει lavazza... :a016: Kαι επειδη δεν μπορει να τους εκχυλισει, τους κραζει :down:
Εγώ βλέπω με τους φόρους που βάζουνε ότι σε λίγο όλοι θα θεωρούμε το Lavazza specialty και αυτόν του Makro αποδεκτής ποιότητας. Ο Ultimo είναι απλά μπροστά από την εποχή του.

buddy

Δημοσίευση από buddy » Σάβ Δεκ 24, 2016 10:37 am

Toν Lavazza δεν τον "πιανει" η αυξηση φορου? Επομενως στα ιδια που ειμαστε τωρα θα ειμαστε, απλα ολοι οι καφεδες θα ανεβουν.
Κανενας δεν μπορει να βαλει χερι στα γευστικα γουστα του αλλου...το θεμα ειναι να κρινουμε 2 σωστα εκχυλισμενους καφεδες.
Το "μπροστα απο την εποχη του" το αφηνω ασχολιαστο, μερες που ειναι...
Δεν πινει lavazza για οικονομια, αλλα επειδη οι specialty του βγαινουν ξυδια...

Απάντηση