Americano

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
Yannis_H
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Δευ Ιουν 25, 2018 10:25 am

Americano

Δημοσίευση από Yannis_H » Δευ Νοέμ 05, 2018 11:37 am

Καλημέρα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον americano; Τον θεωρείτε υποδεέστερο του espresso - ή περί ορέξεως....

Και επίσης, θεωρείτε πως δεν είναι τόσο απαιτητικός όσον αφορά τη μηχανή και τον μύλο όσο ο κλασικός espresso;

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Americano

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Νοέμ 05, 2018 11:55 am

Ο Αμερικάνο είναι ένας εσπρέσο με την εκ των υστέρων προσθήκη ζεστού νερού. Η μόνη απαίτηση είναι να κάνεις σωστό εσπρέσο. Το τι θα προσθέσεις μετά (γάλα, αφρόγαλα, παγωτό, νερό...) είναι θέμα γούστου.

Yannis_H
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Δευ Ιουν 25, 2018 10:25 am

Re: Americano

Δημοσίευση από Yannis_H » Δευ Νοέμ 05, 2018 4:22 pm

Εξ όσων γνωρίζω, είναι espresso με την εκ των **προτέρων** προσθήκη ζεστού νερού.

Ένας φίλος, φανατικός εσπρεσακιας, μου είπε ότι είναι λιγότερο απαιτητικός. Δεν συμφωνώ ομως και είπα να ρωτήσω την ομήγυρη. :)

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Americano

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Νοέμ 05, 2018 8:43 pm

Δλδ αν ρίξεις το ζεστό νερό μέσα σε ένα shot εσπρέσο έχει διαφορά από το να ρίξεις τον εσπρέσο στο ζεστό νερό; Το ίδιο πράγμα είναι.
Πρέπει να ρωτήσεις τον φίλο σου γιατί θεωρεί κάτι τέτοιο μιας σε όλες αυτές τις παραλλαγές (americano, capuccino, macchiato, affogato, latte, flat white...) η βάση είναι πάντα ο εσπρέσο. Άρα οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες.
Άντε στους γαλακτερούς καφέδες να θέλει λίγο τεχνική παραπάνω για να κάνεις foaming κ microfoaming.

Yannis_H
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Δευ Ιουν 25, 2018 10:25 am

Re: Americano

Δημοσίευση από Yannis_H » Τρί Νοέμ 06, 2018 2:13 pm

Υπάρχει διαφορά στη σειρά που θα μπουν τα υλικά, όπως μας δείχνουν αρκετά παραδείγματα. Π.χ., από τον ταπεινό φραπέ, όπου βάζουμε πρώτα τον καφέ και τη ζάχαρη και μετά το νερό και ποτέ το αντίθετο, μέχρι το μαρινάρισμα και πολλά φαγητά.

Αλλά και στον espresso, πολλοί βάζουν πρώτα λίγο ζεστό νερό στο φλιτζάνι, το αδειάζουν και μετά ξεκινούν την εκχύλιση. Προφανώς, για να διατηρήσει ο espresso τη θερμοκρασία του - να μην "πάθει σοκ", ας πούμε.

Θα περιμένω και τις απόψεις περισσότερων χρηστών.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Americano

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Νοέμ 06, 2018 3:14 pm

Μπλέκεις πράγματα που δεν συγκρίνονται μεταξύ τους. Τι σχέση έχει το μαρινάρισμα που είναι μια πολυσύνθετη ιστορία με τη συγκεκριμένη απλή συνταγή που λέγεται καφές "Αμερικάνο";
Όπως επίσης τι σχέση η προετοιμασία του φλυτζανιού με την ίδια τη συνταγή;
Προφανώς και θα ζεστάνεις το φλυτζάνι πριν από τον οποιοδήποτε καφέ.
Ο καλύτερος τρόπος είναι πάνω στη μηχανή, όπου η θερμοκρασία είναι ήπια. Ο καφές αν πέσει στο κρύο φλιτζάνι δεν παθαίνει κανένα σοκ, ούτε θα σου κρατήσει μούτρα, απλά θα κρυώσει. Μην τρελαίνεστε, δεν είναι καμιά πυρηνική φυσική.
Εδώ έχεις 2 βήματα. Φτιάχνεις εσπρέσο, το ανακατευτείς με ζεστό νερό. Για το ποιο θα βάλεις πρώτο, αν εσύ κάνεις blind τεστ και δεις διαφορά, εγώ πάω πάσο.
Όλη η ουσία όμως είναι στον εσπρέσο. Μάπα ο εσπρέσο; Μάπα κ ο Αμερικάνο. Καλός ο εσπρέσο; Καλός κ ο Αμερικάνο.

Yannis_H
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Δευ Ιουν 25, 2018 10:25 am

Re: Americano

Δημοσίευση από Yannis_H » Τετ Νοέμ 07, 2018 12:27 pm

Συμφωνούμε (πως διαφωνούμε). :)

Θα χαρώ να διαβάσω και τις απόψεις άλλων μελών.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3314
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Americano

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Νοέμ 07, 2018 12:41 pm

Χαμένοι στη μετάφραση όπως στη ταινία της Κόπολα όταν με τον ίδιο όρο έχουμε δύο εκδοχές.
Στη Αμερική πλέον αυτόν τον ελαφρύ και νερωμένο καφέ τον φτιάχνουν πλέον με Aeropress.
Στη Ευρώπη είναι όπως τα λέει το Starbucks

http://www.starbucks.com.gr/menu-list/b ... -americano

Yannis_H
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Δευ Ιουν 25, 2018 10:25 am

Re: Americano

Δημοσίευση από Yannis_H » Τετ Νοέμ 07, 2018 3:21 pm

Για την παρασκευή με aeropress δεν το ήξερα.

Εννοείται πως αναφέρομαι στον ευρωπαϊκό.

evaskal
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Compak K10 Conic
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Americano

Δημοσίευση από evaskal » Τετ Νοέμ 07, 2018 9:21 pm

Η σειρά δεν εχει καμιά επίδραση στη γευση. Συνηθίζουμε όμως να βάζουμε πρώτα το νερό και να εκχυλίζουμε τον εσπρέσο μετά, κατευθείαν μέσα στην κούπα, ωστε να μην σπάει η κρέμα. Τίποτα περισσότερο.

Απάντηση