Americano
Re: Americano
Jazz (ωραίο nickname!): ένα δάχτυλο νερό και μετά εκχύλιση μέχρι πάνω (ή λίγο πριν το χείλος εάν είναι πολύ δυνατός ο καφές).
Αυτό πως θα το ονόμαζες;
Αυτό πως θα το ονόμαζες;
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Americano
Καλησπέρα Γιάννη!
Όταν λες εκχύλιση μέχρι πάνω, εννοείς καθαρά μόνον το shot σου έτσι; Δεν εννοείς μετέπειτα προσθήκη νερού,σωστά; Ακόμη λέγοντας εκχύλιση μέχρι πάνω, εννοείς ότι 'κρατάς' την εκχύλιση αφήνοντας να περνά νερό (και χρόνος) περισσότερο από το κλασικό σου espresso ;
Επίσης, για το χείλος του φλιτζανιού που αναφέρεις, σε συνάρτηση πχ με το δάχτυλο νερό στην αρχή, έχει νόημα η 'ονοματολογία' αν γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Πόσης χωρητικότητας είναι το φλιτζάνι, πόση η ποσότητα του espresso σου που μπαίνει σε αυτό; Γιατί μπορεί πχ να βάζεις στάνταρ ένα δάχτυλο νερό στην αρχή (~20ml), αλλά η κούπα/φλιτζάνι που χρησιμοποιείς και γεμίζεις τελικώς σχεδόν μέχρι πάνω, να είναι φλιτζάνι των 80ml, των 150ml ή των 250ml ή 300ml κοκ... Εκεί λοιπόν, σε συνάρτηση και με το shot σου, έχεις διαφορετικές αναλογίες espresso/νερού και ίσως διαφορετική παρασκευή του πρώτου. Πόσο είναι πρακτικά το πρώτο και πόσο το δεύτερο;
Επειδή στην Ελλάδα, ακόμα η νοοτροπία μας στον καφέ δεν έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, και ακόμα 'μπλεκόμαστε' με τους ορισμούς των ροφημάτων, οπότε η διαφοροποίηση στην οποία (καλώς ή κακώς) εστιάζουν οι περισσότεροι, είναι στο "πόσο πολύ νερό" βάζεις εν τέλει, θα έλεγα προσωπικά, ότι πάντα στοχεύω σε έναν άρτια παρασκευασμένο espresso, από τον οποίο θέλω να πάρω τα μέγιστα, εκχυλίζοντας ό,τι καλό μπορεί να μου δώσει ο εκάστοτε κόκκος. Ποτέ δε θα τραβήξω την εκχύλιση περισσότερο, απλά και μόνο για να έχω μεγαλύτερη ποσότητα ροφήματος, αν αυτό που θα πάρω πρόκειται να είναι υπερεκχειλισμένο, και άρα να φέρει διαλυμένα στερεά που μου προσδίδουν δυσάρεστη γεύση. Αν το θέμα μας είναι η ένταση του ροφήματός μας (που συνήθως αυτό είναι), προτιμώ να ελέγχω το αποτέλεσμα με την αναλογία δόσεων νερού/καφέ. Άρα σε έναν lungo, θα προσθέσω ελάχιστο νερό, συγκριτικά με έναν Americano, που συνήθως οι "δόσεις" νερού είναι περισσότερες (συνήθως για μένα ο όγκος του espresso μου *3 ή *4).
Υ.Γ: Σαφέστατα δε γίνεται να συμφωνούμε όλοι, οπότε διαφωνίες είναι λογικό να υπάρξουν.
Υ.Γ. 2 :
Όταν λες εκχύλιση μέχρι πάνω, εννοείς καθαρά μόνον το shot σου έτσι; Δεν εννοείς μετέπειτα προσθήκη νερού,σωστά; Ακόμη λέγοντας εκχύλιση μέχρι πάνω, εννοείς ότι 'κρατάς' την εκχύλιση αφήνοντας να περνά νερό (και χρόνος) περισσότερο από το κλασικό σου espresso ;
Επίσης, για το χείλος του φλιτζανιού που αναφέρεις, σε συνάρτηση πχ με το δάχτυλο νερό στην αρχή, έχει νόημα η 'ονοματολογία' αν γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Πόσης χωρητικότητας είναι το φλιτζάνι, πόση η ποσότητα του espresso σου που μπαίνει σε αυτό; Γιατί μπορεί πχ να βάζεις στάνταρ ένα δάχτυλο νερό στην αρχή (~20ml), αλλά η κούπα/φλιτζάνι που χρησιμοποιείς και γεμίζεις τελικώς σχεδόν μέχρι πάνω, να είναι φλιτζάνι των 80ml, των 150ml ή των 250ml ή 300ml κοκ... Εκεί λοιπόν, σε συνάρτηση και με το shot σου, έχεις διαφορετικές αναλογίες espresso/νερού και ίσως διαφορετική παρασκευή του πρώτου. Πόσο είναι πρακτικά το πρώτο και πόσο το δεύτερο;
Επειδή στην Ελλάδα, ακόμα η νοοτροπία μας στον καφέ δεν έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, και ακόμα 'μπλεκόμαστε' με τους ορισμούς των ροφημάτων, οπότε η διαφοροποίηση στην οποία (καλώς ή κακώς) εστιάζουν οι περισσότεροι, είναι στο "πόσο πολύ νερό" βάζεις εν τέλει, θα έλεγα προσωπικά, ότι πάντα στοχεύω σε έναν άρτια παρασκευασμένο espresso, από τον οποίο θέλω να πάρω τα μέγιστα, εκχυλίζοντας ό,τι καλό μπορεί να μου δώσει ο εκάστοτε κόκκος. Ποτέ δε θα τραβήξω την εκχύλιση περισσότερο, απλά και μόνο για να έχω μεγαλύτερη ποσότητα ροφήματος, αν αυτό που θα πάρω πρόκειται να είναι υπερεκχειλισμένο, και άρα να φέρει διαλυμένα στερεά που μου προσδίδουν δυσάρεστη γεύση. Αν το θέμα μας είναι η ένταση του ροφήματός μας (που συνήθως αυτό είναι), προτιμώ να ελέγχω το αποτέλεσμα με την αναλογία δόσεων νερού/καφέ. Άρα σε έναν lungo, θα προσθέσω ελάχιστο νερό, συγκριτικά με έναν Americano, που συνήθως οι "δόσεις" νερού είναι περισσότερες (συνήθως για μένα ο όγκος του espresso μου *3 ή *4).
Υ.Γ: Σαφέστατα δε γίνεται να συμφωνούμε όλοι, οπότε διαφωνίες είναι λογικό να υπάρξουν.
Υ.Γ. 2 :
...Εμμ... Μόνο αυτά λέγονται ως επί το πλείστον...
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Americano
Κάτι πολύ ωραίο που διάβασα ως περιγραφή, και με έκανε να χαμογελάσω:
Μετά, ακολουθούσε το... introduction στο άρθρο, αλλά επειδή είναι και αυτό κάπως "προσκολλημένο" στα κλασσικά 60ml, το παρακάμπτω. {Αμάν και πώς κάνουμε να πάμε αποκλειστικά στα gr και στα ratio, μην υποκύπτουμε σε πισογυρίσματα,χαχαχα }Espresso has a little brother: ristretto, and two bigger brothers: lungo and doppio, and also two cousins: Americano and long black. I personally prefer the one and only espresso, but allow me to introduce you to the whole family.
Re: Americano
Jazz, ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση. Το φλιτζάνι που χρησιμοποιώ λοιπόν είναι 100 ml και το ένα δάχτυλο ζεστό νερό που βάζω στην αρχή είναι περί τα 20 ml. Και έχεις δίκιο, όταν λέω ‘εκχύλιση’ εννοώ το shot, το οποίο βγαίνει περίπου *4. Τώρα, 80 ml φαίνονται αρκετά…
Τέλος πάντων, (άσχετο), Jazz έχω ονομάσει και τη γάτα μου. Δύο πορτραίτα της εδώ:
https://www.flickr.com/photos/yannis_h/ ... yTB-8mw17L
https://www.flickr.com/photos/yannis_h/ ... yTB-8mw17L
Τέλος πάντων, (άσχετο), Jazz έχω ονομάσει και τη γάτα μου. Δύο πορτραίτα της εδώ:
https://www.flickr.com/photos/yannis_h/ ... yTB-8mw17L
https://www.flickr.com/photos/yannis_h/ ... yTB-8mw17L
Re: Americano
Η προηγούμενη συζήτηση με έβαλε σε σκέψεις. Θα μπορούσατε να πείτε ποια θεωρείτε ως ιδανική δοσολογία (shot) σε ml για έναν americano;
Ευχαριστώ.
Ευχαριστώ.
-
- Δημοσιεύσεις: 129
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
- Όνομα: Θοδωρης
- Μηχανή:: Flair espresso pro
- 2η Μηχανή:: Graef es850EU
- Μύλος:: Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred
Re: Americano
Στην παρακατω σελιδα εχει βιντεο με την παρασκευη και λεει οτι θελει μια δοση διπλου εσπρεσσο και δυο δοσεις ζεστου νερου. Το νερο περιπου στους 75 βαθμους κελσιου.
https://www.homegrounds.co/how-to-make-an-americano/
https://www.homegrounds.co/how-to-make-an-americano/