Σελίδα 1 από 2

Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 10, 2017 6:36 pm
από Gaggia BC
Θα ηθελα να μαθω ποιος ειναι ο ενδεδειγμενος τροπος για pour over. Εχω στο σπιτι το V60,εχω και το σκευος με το duck neck αλλα τα χρησιμοποιει η γυναικα μου με κατι καφεδες φουντουκι(δεν κρινω) οποτε οπως καταλαβαινετε δεν το εχω δοκιμασει ποτε. Ποια ειναι η σωστη μεθοδος και ποιο ειναι το σωστο κοψιμο? Ο μυλος μου εχει μια αριθμηση απο το 1 εως το 7. Στο 2(και τριγυρω) κοβω για εσπρεσσο. Δε νομιζω να με κερδισει καθως λατρευω το σωμα του εσπρεσσο αλλα κριμα δεν ειναι να μη δοκιμασω καν?

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 10, 2017 7:15 pm
από Βασιλης Α.
Πάρε μια ιδέα.

https://vimeo.com/46612013

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 10, 2017 10:16 pm
από Thanos87
Στο pourover δεν απαιτείται η ακρίβεια του εσπρέσο. Ένας μπούσουλας είναι η αναλογία 60γρ καφέ για 1 λίτρο νερό. Δηλαδή 15γρ καφέ για μια μέση κούπα 250μλ. Συνήθως ξεκινάς και ρίχνεις περίπου 2-3 φορές το βάρος του καφέ για το αρχικό bloom το οποίο αφήνεις για 30 sec. Απο κεί και έπειτα μπορείς είτε να ρίξεις κατευθείαν όλο το υπόλοιπο, είτε να το κάνεις σε δόσεις. Ο γενικός στόχος είναι να βγει περίπου δύομιση με 3 λεπτά μέχρι να τελειώσει η εκχύλιση. Όχι πως αν βγεις λιγότερο η περισσότερο θα πάρεις κακό αποτέλεσμα.

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 11, 2017 5:09 pm
από Gaggia BC
Λοιπον κοβοντας στο 5(με το μεγιστο να βρισκεται στο 7 και το ευρος εσπρεσσο στο 2) σε lelit fred τα 250 ml απο 16gr καφε ηρθαν αρκετα πιο μετα τα 3 λεπτα. Οποτε υποθετω θελω πιο χοντρη αλεση? Αν και ηδη αρχιζε να εχει πολλα fines(υποθετω οτι μιλαμε για τις ανοιχτοχρωμες "νιφαδες").
Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι το αρωμα! Και γενικα δεν ηταν οσο ξενερωτο οσο πιστευα οτι θα ειναι. Θα κανω κι άλλες δοκιμές

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 11, 2017 5:30 pm
από Thanos87
Οι low end μύλοι στις πιο medium coarse αλέσεις έχουν ένα ζήτημα με τα fines. Πόσο μετά τα 3 λεπτά ήταν η εκχύλιση; Αν γι παράδειγμα είσαι μέχρι και 3μιση δεν είναι και ασχημα. Αν πας για 4 λεπτά συν τότε άλεσε οπωσδηποτε πιο χοντρά. Επίσης, όσα περισσότερα pours κάνεις, (σε όσες περισσότερες δόσεις ρίχνεις το νερό δηλαδή) τόσο αυξάνεται και ο συνολικός χρόνος.

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 11, 2017 6:44 pm
από Gaggia BC
Μιλαμε τουλαχιστον για πεβταλεπτο με 7-8 pour overs. Εριχνα ουσιαστικα μεχρι να φτασει το νερο στην κορυφη της μαζας του καφε

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 11, 2017 6:50 pm
από Thanos87
Αν έκανες 7-8 pours λογικό είναι να βγει τόσο πολύ. Περιορισε τα σε 3-4. Σκέψου πως σε κάθε pour που κάνεις, αναταράσεις περισσότερο και "φράζει" από fines το φίλτρο όλο και πιο πολύ. Εγώ συνήθως με τις ίδιες ποσότητες(16/250) κάνω 3 pour και το bloom. Ρίχνω περίπου 40 γρ για το bloom, στα 30 sec ρίχνω μέχρι το 100, στο 1 λεπτό ρίχνω μέχρι το 170-180, και περί το ενάμιση λεπτό ρίχνω το υπόλοιπο.

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 11, 2017 8:34 pm
από Gaggia BC
Ειχα στο μυαλο μου οτι αν το νερο φυγει αρκετα πανω απο τη σταθμη του καφε θα ειχα μεγαλύτερη ροη απο τα τοιχωματα αρα πιο "νερουλο" αποτελεσμα. Υπερβολικη σκεψη λοιπον. Παντως οντως καμμια σχεση με οτι γαλλικο εχω πιει. Ηταν ωραιο πειραμα γιατι τον συγκεκριμενο καφε τον πινω αρκετες μερες σε εσπρεσσο και μπορεσα να καταλαβω τι εκανα λαθος εχοντας γενικα την αναμνηση του προφιλ/γευσης. Εχουμε καει με τον καφε τελειως....

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 15, 2017 11:07 pm
από tasosonic
Τη θερμοκρασία του νερού στην κανάτα για να την κρατήσω σταθερή τί κάνω;;; Εχω θερμομετρο φτανει στους 94 και ξεκιναω τη διαδικασία αλλα η θερμοκρασία πεφτει! Να βάζω την κανατα μου πανω σ ενα γκαζάκι ενδι'αμεσα στα pour overs;; τί στο καλό να κάνω;;

Re: Pour over τεχνικη κ tips

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 16, 2017 10:03 am
από Βασιλης Α.
Θα σου έλεγα για τα 2-3 λεπτα που κρατάει το pourover, δεν χρειάζεται να κανεις κάτι, ειναι λογικό να υπάρχει κάποια απώλεια θερμοκρασίας αλλά μην νομίζεις οτι σε αυτό το διάστημα θα χάσεις 10 βαθμούς.

Αν τώρα έφτιαχνες τη φορά 50gr καφε εκεί να το συζητήσουμε γιατί θα πάρει ώρα η εκχύλιση.