Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
-
- Δημοσιεύσεις: 114
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 03, 2010 1:22 am
- Όνομα: Ζήσης
- Μηχανή:: Gaggia classic
- 2η Μηχανή:: illy X7.1
- Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Barista shop, TAF, Divino... αναζητώντας
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Κατά την πρώτη (προ πολλών ετών) επίσκεψη στην Ιταλία, έμαθα πως εκεί ΔΕΝ υπάρχει freddo cappuccino..
Μαλιστα κατάλβα πως και τον freddo espresso δεν τον ονομάοζυν έτσι και γευστικά ο παγωμένος τους εσπρεσσο ΔΕΝ μου θύμισε τον δικό μας.. Ακόμη και το σερβίρισμα δεν είναι το ίδιο
ΜΟυ φάνηκε πως του βάζουν κάποιο αρωματικό - ή και εγω δεν ξέρω τι άλλο-.
Γνωρίζει κανείς τι πίνουν οι Ιταλοί?
Μαλιστα κατάλβα πως και τον freddo espresso δεν τον ονομάοζυν έτσι και γευστικά ο παγωμένος τους εσπρεσσο ΔΕΝ μου θύμισε τον δικό μας.. Ακόμη και το σερβίρισμα δεν είναι το ίδιο
ΜΟυ φάνηκε πως του βάζουν κάποιο αρωματικό - ή και εγω δεν ξέρω τι άλλο-.
Γνωρίζει κανείς τι πίνουν οι Ιταλοί?
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Στο βορά της Ιταλίας Freddo δεν υπάρχει.
Στο νότο έχουν αλλά κατά περιοχές και ειδικά σε Ρώμη και Νάπολι.
Στη Σικελία κατά τόπους μπορείς να βρεις και το Caffè Greco όπως λένε οι Ιταλοί τον Frappe.
Τώρα πάλι μπορείς να βρεις και σιρόπια και λικέρ μέσα στο Ιταλικό Freddo αλλά στο λένε πριν αν το θέλεις.Δεν είναι τόσο συνηθισμένο.Κανουν και κάτι με παγωτά και freddo εχω ακούσει τελευταία.
Τι να κάνουν όμως όταν ο freddoccino είναι Ελληνική πατέντα που την πουλήσαμε στη Nestle:
http://www.athensmagazine.gr/portal/new ... 0HPOdFRVdY
Τώρα σε προσωπικές συζητήσεις μου με Ιταλούς τους έχω πει κρατήστε τον espresso και αφήστε μας τον freddo γιατί δεν το "έχετε"...
Στο νότο έχουν αλλά κατά περιοχές και ειδικά σε Ρώμη και Νάπολι.
Στη Σικελία κατά τόπους μπορείς να βρεις και το Caffè Greco όπως λένε οι Ιταλοί τον Frappe.
Τώρα πάλι μπορείς να βρεις και σιρόπια και λικέρ μέσα στο Ιταλικό Freddo αλλά στο λένε πριν αν το θέλεις.Δεν είναι τόσο συνηθισμένο.Κανουν και κάτι με παγωτά και freddo εχω ακούσει τελευταία.
Τι να κάνουν όμως όταν ο freddoccino είναι Ελληνική πατέντα που την πουλήσαμε στη Nestle:
http://www.athensmagazine.gr/portal/new ... 0HPOdFRVdY
Τώρα σε προσωπικές συζητήσεις μου με Ιταλούς τους έχω πει κρατήστε τον espresso και αφήστε μας τον freddo γιατί δεν το "έχετε"...
- Alex D.
- Δημοσιεύσεις: 187
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2012 4:19 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Gaggia Evolution
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Ascaso i1 mini
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Home roasted
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Freddo espresso όντως δεν υπάρχει στην Ιταλία. Ένα αντίστοιχο όμως που έχουν (όχι παντού) είναι ο caffe shakerato, ο οποίος είναι ουσιαστικά espresso χτυπημένος σε σέικερ με παγάκια (αν και υπάρχουν και παραλλαγές με αλκοολ νομίζω). Επίσης υπάρχει και ο caffe in ghiaccio όπου σου φέρνουν απλά ένα ποτήρι με παγάκια, ένα άλλο με τον καφέ, και τον ρίχνεις εσύ. Βέβαια οι Ιταλοί σπάνια τον προτιμούν, συνήθως πίνουν κανονικό εσπρέσσο και το καλοκαίρι.
- Makron
- Δημοσιεύσεις: 117
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 14, 2013 9:11 pm
- Όνομα: Ντίνος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
- Μύλος:: Graef CM702
- Οι καφέδες μου:: Finest Coffee Berlin, TAF, Hausbrandt
- Τοποθεσία: Πήλιο
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Πριν ένα χρόνο βρέθηκα στο Μιλάνο και ήπια εξαιρετικούς καφέδες. Η φίλη μου ζήτησε έναν παγωμένο, σε ένα καλό cafe που είχε μεγάλη ποικιλία. Πήρε ένα εξαιρετικό ρόφημα με κρέμα και αρωματισμένο σιρόπι. Αλλά δεν ήταν freddo. Σε άλλο κατάστημα κεντρικό, ζήτησε freddo espresso και την κοίταζαν αμίλητοι. Δεν υπάρχει freddo espresso και καπουτσίνο στην Ιταλία, είναι δικιά μας πατέντα όπως ο φραπέ. Ο barista που μιλούσε καλά αγγλικά, μου εξήγησε ότι αν ο espresso κρυώσει χάνονται τα αρώματα και τα έλαια και η γεύση μας δεν μπορεί να συλλάβει την γκάμα των αρωμάτων που έχει ο ζεστός καφές. Συμφώνησα απόλυτα μαζί του και ας πίνω καταχρηστικά κανένα freddo το καλοκαίρι. Αλλά συνήθως πίνω ζεστό ακόμη και τον Αύγουστο γιατί απολαμβάνω την γεύση του.
Ποιος ο λόγος να συζητάμε για γκουρμέ γεύσεις καφέδων, άνθη, σοκολάτα, εσπεριδοειδή και μπαχαρικά όταν στην συνέχεια τα παγώνουμε και τα εκμηδενίζουμε;
Ποιος ο λόγος να συζητάμε για γκουρμέ γεύσεις καφέδων, άνθη, σοκολάτα, εσπεριδοειδή και μπαχαρικά όταν στην συνέχεια τα παγώνουμε και τα εκμηδενίζουμε;
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Makron έγραψε:Ποιος ο λόγος να συζητάμε για γκουρμέ γεύσεις καφέδων, άνθη, σοκολάτα, εσπεριδοειδή και μπαχαρικά όταν στην συνέχεια τα παγώνουμε και τα εκμηδενίζουμε;
Kι εγώ της ίδιας άποψης είμαι!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
+1Makron έγραψε:...
Ποιος ο λόγος να συζητάμε για γκουρμέ γεύσεις καφέδων, άνθη, σοκολάτα, εσπεριδοειδή και μπαχαρικά όταν στην συνέχεια τα παγώνουμε και τα εκμηδενίζουμε;
και από εμένα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex D.
- Δημοσιεύσεις: 187
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2012 4:19 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Gaggia Evolution
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Ascaso i1 mini
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Home roasted
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Και γω συμφωνώ μ'αυτό αν και συγκρινουμε λίγο διαφορετικά πράγματα. Τον εσπρέσσο μπορεί να τον πιει κανείς και να εκτιμήσει τα αρώματα και τη γεύση του καφέ. Τον freddo θα τον πιει όταν έχει 40 βαθμούς και θέλει κάτι να πιει να συνέλθει. Σε extreme ειδικά καταστάσεις σα νέκταρ μπορεί να φανεί . Το να πίνεις όμως όλο το χρόνο specialty σε freddo τον υποβαθμίζεις σίγουρα.
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Makron έγραψε: Ποιος ο λόγος να συζητάμε για γκουρμέ γεύσεις καφέδων, άνθη, σοκολάτα, εσπεριδοειδή και μπαχαρικά όταν στην συνέχεια τα παγώνουμε και τα εκμηδενίζουμε;
Εξάλου αν θες να δροσιστείς πιες ένα ή και δυο ποτήρια παγωμένο νερό μαζί με τον εσπρεσσο σου και είσαι πρώτος.
espresso junkie...
- mitsos1311
- Δημοσιεύσεις: 166
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 13, 2014 7:43 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Bezzera BZ99s
- 2η Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Αscaso i-steel Ι-1
- Οι καφέδες μου:: Στο Ψάξιμο...
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Τι να μας πουν κι οι Ιταλοί , επειδή εφηύραν ένα καφέ για να μην αργούν στο διάλειμμα της δουλειάς ???
όταν αυτοί τρώγανε βατόμουρα , εμείς είχαμε χοληστερίνη ! (που λέει κι ο Χάρυ Κλύνν )
Πιστεύω ο καφές είναι θέμα γούστου κυρίως , άλλα και τέχνη και όπως έχει την τέχνη του ο espresso και ο cappuccino, έχει την τέχνη του και ο Freddo .
Για μένα προσωπικά , μπορώ να πω ότι ο espresso είναι το πιο γρήγορο πράγμα στον κόσμο , ξεπερνάει σε ταχύτητα και την σκέψη και την ταχύτητα του φωτός ,
όταν τον πιω , ούτε το φως προλαβαίνω να ανάψω , ούτε να το σκεφτώ !
Γι αυτό προτιμώ τον freddo και γιατί κρατάει περισσότερο παρέα στο τσιγάρο (χαχαχα).
Τώρα τα αρώματα που περιγράφουν , πιστεύω ότι χρειάζεται πολύς καιρός για να καταφέρεις να τα αναγνωρίζεις και συμφωνώ ότι για να τα διακρίνεις , θα πρέπει να τον πίνεις espresso και σκέτο .
Εγώ πάντως για την ώρα και στον freddo που πίνω βλέπω διαφορά από καφέ σε καφέ και στους αρωματικούς καφέδες μου έρχονται κάποια ευχάριστα αρώματα που μου μένουν στο στόμα αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση του freddo , άλλα δεν μπορώ να τα διαχωρίσω σε άνθη - φυτά , φρούτα και λαχανικά .
Ο λόγος που επιλέγω καφέδες γκουρμέ για freddo είναι γιατί με ευχαριστεί το άρωμά τους γενικότερα και για αλλαγή ή για απογευματινό καφέ .
Αντιλαμβάνομαι ότι όποιος έχει μάθει να πίνει καφέ ζεστό , στο κρύο του , επειδή αραιώνει του φαίνεται ότι χάνεται η ουσία και άρα πάει "χαμένος" , άλλα για μένα που δεν τον έχω συνηθίσει σε ζεστό , δεν μου φαίνεται αυτή η διαφορά , μπορώ να πω μάλιστα το αντίθετο έχω πιει καφέ σε ζεστό που τον έπινα σε freddo και έλεγα τι δηλητήριο είναι αυτό . Απλά πιστεύω ότι με την σωστή τεχνική και δοσολογία μπορείς να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα και στον freddo .
Αν κάποιος πίνει συνεχώς freddo όπως εγώ πιστεύω θα καταλάβει ότι ο αρωματικός καφές φαίνεται και θα καταλάβει την διαφορά .
Ήδη με έχετε "καταστρέψει" και δεν μπορώ να πιω καφέ απέξω , ακόμα και τον πιο φθηνό που έχω φτιάξει μου φαίνεται καλύτερος από τους έξω και δεν ξέρω τι να κάνω , δεν μπορώ να πάω ούτε για καφέ έξω με ένα φίλο , φαντάσου να μύριζα και ορτανσίες και μενεξέδες , φραγκοστάφυλα και ακτινίδια , θα έπρεπε να αγοράσω κινητή καντίνα για να έχω τον εξοπλισμό μου όπου πάω μαζί .
ΥΓ. Καλή ιδέα triptsis με το παγωμένο νερό και μετά μπορείς αν θέλεις να κάνεις κολοτούμπες να ανακατευτεί και θα έχεις στο στομάχι σου freddo .χαχαχαχα
όταν αυτοί τρώγανε βατόμουρα , εμείς είχαμε χοληστερίνη ! (που λέει κι ο Χάρυ Κλύνν )
Πιστεύω ο καφές είναι θέμα γούστου κυρίως , άλλα και τέχνη και όπως έχει την τέχνη του ο espresso και ο cappuccino, έχει την τέχνη του και ο Freddo .
Για μένα προσωπικά , μπορώ να πω ότι ο espresso είναι το πιο γρήγορο πράγμα στον κόσμο , ξεπερνάει σε ταχύτητα και την σκέψη και την ταχύτητα του φωτός ,
όταν τον πιω , ούτε το φως προλαβαίνω να ανάψω , ούτε να το σκεφτώ !
Γι αυτό προτιμώ τον freddo και γιατί κρατάει περισσότερο παρέα στο τσιγάρο (χαχαχα).
Τώρα τα αρώματα που περιγράφουν , πιστεύω ότι χρειάζεται πολύς καιρός για να καταφέρεις να τα αναγνωρίζεις και συμφωνώ ότι για να τα διακρίνεις , θα πρέπει να τον πίνεις espresso και σκέτο .
Εγώ πάντως για την ώρα και στον freddo που πίνω βλέπω διαφορά από καφέ σε καφέ και στους αρωματικούς καφέδες μου έρχονται κάποια ευχάριστα αρώματα που μου μένουν στο στόμα αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση του freddo , άλλα δεν μπορώ να τα διαχωρίσω σε άνθη - φυτά , φρούτα και λαχανικά .
Ο λόγος που επιλέγω καφέδες γκουρμέ για freddo είναι γιατί με ευχαριστεί το άρωμά τους γενικότερα και για αλλαγή ή για απογευματινό καφέ .
Αντιλαμβάνομαι ότι όποιος έχει μάθει να πίνει καφέ ζεστό , στο κρύο του , επειδή αραιώνει του φαίνεται ότι χάνεται η ουσία και άρα πάει "χαμένος" , άλλα για μένα που δεν τον έχω συνηθίσει σε ζεστό , δεν μου φαίνεται αυτή η διαφορά , μπορώ να πω μάλιστα το αντίθετο έχω πιει καφέ σε ζεστό που τον έπινα σε freddo και έλεγα τι δηλητήριο είναι αυτό . Απλά πιστεύω ότι με την σωστή τεχνική και δοσολογία μπορείς να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα και στον freddo .
Αν κάποιος πίνει συνεχώς freddo όπως εγώ πιστεύω θα καταλάβει ότι ο αρωματικός καφές φαίνεται και θα καταλάβει την διαφορά .
Ήδη με έχετε "καταστρέψει" και δεν μπορώ να πιω καφέ απέξω , ακόμα και τον πιο φθηνό που έχω φτιάξει μου φαίνεται καλύτερος από τους έξω και δεν ξέρω τι να κάνω , δεν μπορώ να πάω ούτε για καφέ έξω με ένα φίλο , φαντάσου να μύριζα και ορτανσίες και μενεξέδες , φραγκοστάφυλα και ακτινίδια , θα έπρεπε να αγοράσω κινητή καντίνα για να έχω τον εξοπλισμό μου όπου πάω μαζί .
ΥΓ. Καλή ιδέα triptsis με το παγωμένο νερό και μετά μπορείς αν θέλεις να κάνεις κολοτούμπες να ανακατευτεί και θα έχεις στο στομάχι σου freddo .χαχαχαχα
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Οι ιταλοί τι παγωμένο espresso πίνουν
Οτι και να είναι ο freddo σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνιατή του που είναι ο frappé είναι πάντα καλύτερος.
Το σωστό είναι να συγκρίνουμε και τον espresso με τον nes που είναι στη ίδια κατηγορία των ζεστών καφέδων.
Και πάλι φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση και ο Ελληνας αυτό το καταλαβαίνει και το δείχνει η καθοδική πορεία πωλήσεων του στιγμιαίου καφέ.
Το σωστό είναι να συγκρίνουμε και τον espresso με τον nes που είναι στη ίδια κατηγορία των ζεστών καφέδων.
Και πάλι φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση και ο Ελληνας αυτό το καταλαβαίνει και το δείχνει η καθοδική πορεία πωλήσεων του στιγμιαίου καφέ.