Cold drip coffee

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Cold drip coffee

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Ιουν 30, 2017 3:03 pm

Και οι δύο αν κρίνω από υψόμετρο κοκ, πρέπει λογικά να είναι medium to light σε ψήσιμο, σωστά?

Το πιο βασικά για μένα στον iced filter που έρχεται από "ζεστή" μέθοδο (πχ V60), είναι:
- όσο το δυνατόν μεγαλύτερα παγάκια τα οποία και θα αφαιρεθούν από το server ΑΜΕΣΩΣ μετά το dripping (μπορεί να φαίνεται λιγάκι αστείο αυτό, αλλά διαπίστωσα ότι παίζει μεγάλο ρόλο στο να μην χάσεις την ένταση του ροφήματος, λόγω της γρήγορης τήξης του πάγου. Είναι που είναι η φύση του καφέ φίλτρου τέτοια, αν 'νερουλιάσει' ακόμα περισσότερο θα βγει πολύ άτονο το ρόφημα). Τα κλασικά παγάκια της φόρμας που έχουμε σε κοινή κατάψυξη, είναι μικρά και λιώνουν στο πι και φι. Δεν 'κρυώνουν' απλά τον καφέ, αλλά λόγω επιφάνειας λιώνουν γρήγορα και μέχρι να τελειώσει το δίλεπτο/τρίλεπτο της εκχύλισης, δεν υπάρχουν σχεδόν στο δοχείο. Αν μπορείς να βρεις μεγάλα παγάκια (σαν αυτά των επαγγελματικών παγομηχανών, που με 3-4 έχεις φουλάρει μεγάλο ποτήρι) θα δεις διαφορά στην ένταση του ροφήματος καθώς και στην γλυκήτητα. Trust me, έχω κάνει ώρες πειράματα αλλάζοντας τα παγάκια... (υπό την κοροϊδία των συναδέλφων φυσικά... :? )
- Αρκετά gr καφέ. Minimum 17g/μερίδα. Εγώ βάζω συνήθως (ανάλογα με τον καφέ) 18-20 γρ. Φαίνονται ίσως πολλά, αλλά εκεί μου αρέσει το αποτέλεσμα περισσότερο. Είναι πιο έντονο και πιο καθαρό και δυνατό. Βέβαια γούστα είναι αυτά, κάποιοι μπορεί να βρουν τη ποσότητα υπερβολική, αλλά ο ουρανίσκος μου έχει άλλη άποψη, χαχα.
- Λεπτότερη άλεση από το κλασικό. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο καφέ θα βάλεις τελικά. Συγκριτικά να πω ότι αν πάρεις ως 'σταθερά' το 7 στον EKK43 για brew στο V60 (σε κλασική ζεστή εκχύλιση), εγώ για την 'κρύα' διαδικασία κόβω από 5-6.5.
- Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θες να πάρεις, διαμορφώνεις το Water-to-Coffee Ratio. Κάπου είχα διαβάσει παλαιότερα προτεινόμενες αναλογίες. Αν θυμάμαι καλά, το weak προσδιορίζεται στο 20:1 και πάνω, και και το strong στο 17:1 και κάτω. -δεν είμαι σίγουρη γι αυτό- (είχα διαβάσει και συνταγή με 9:1. Για την ακρίβεια 25g καφέ και νομίζω 230 ml νερό μαζί με πάγο !)
Προσωπικά προτιμώ "δυνατά" ροφήματα με αναλογία ~12:1. Στην αναλογία, συμπεριλαμβάνεται και ο πάγος, εφόσον αυτός δεν αφαιρείται στο τέλος. Εγώ πλέον τον αφαιρώ πάντα για τους λόγους που ανέφερα πριν.
- Χρόνοι από 2min έως 3min.

Αυτά είναι τα must για μένα. Επίσης πλυμένες Αιθιοπίες, κλάσεις πιο γευστικές εδώ. (Εμένα ο yirga μου αρέσει)

Μία πρόταση που εμένα μου άρεσε πολύ όταν τη δοκίμασα σε kenya:
19-20 gr καφέ, 190 gr ζεστό νερό, σε χρόνο περίπου 2:20, 5 μεγάλα παγάκια στο server, τα αφαιρείς αμέσως μετά το dripping, σερβίρεις σε ποτήρι (λογικά θα είσαι ήδη στα 240gr) και βάζεις και 2 μεγάλα παγάκια.

Απάντηση