Σελίδα 1 από 1

Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 13, 2011 10:22 pm
από focus
Σε αντιστοιχία με τον espresso, βασικό στοιχείο επιτυχίας της μεθόδου pour over είναι να εξασφαλιστεί θερμοκρασία γύρω στους 90-93°C για την εκχύλιση. Το ρόλο του boiler έχει σε αυτή τη περίπτωση έχει η κανάτα εκχύλισης που πρέπει :
  • Να μπορεί να κατανείμει με ακρίβεια και αργή ροή το νερό.
  • Να έχει δομή τέτοια ώστε το ακροφύσιό της να μπορεί να έρθει πάνω από το χάρτινο φίλτρο
  • Να διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού χωρίς μεγάλες απώλειες.

Η πιο γνωστή κανάτα που χρησιμοποιείται είναι η Buono της Hario.
hario buono water kettle.jpg
Τη βρίσκετε στα γνωστά καταστήματα Ελλάδας-Ευρώπης με τιμή κοντά στα 60€.

Πιο φθηνές εναλλακτικές είναι δυστυχώς σπάνιες. Στο ebay υπάρχει κάτι ενδιαφέρον με τιμή κοντά στα 35€ και καλά σχόλια από τους χρήστες:
kettle.jpg
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, με κάποιους συμβιβασμούς, κάποια πορσελάνινη κανάτα που συνήθως υπάρχει ξεχασμένη σε κάθε σπίτι. Το μειονέκτημα είναι συνήθως η δομή του ακροφυσίου που δεν μπορεί να έρθει επακριβώς εκεί που θέλουμε καθώς και ο έλεγχος της ροής που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να ελεγχθεί. Παρ΄ολα αυτά, πλεονέκτημα είναι η θερμοκρασιακή σταθερότητα που μπορεί να εξασφαλίσει η πορσελάνη. Έχω την εντύπωση ότι ακόμα και η Buono υστερεί σε αυτό το θέμα καθώς το η μεγάλη σχετικά επιφάνεια μετάλλου είναι ιδανικός αγωγός θερμότητας.

Έκανα μια μέτρηση λοιπόν για το ρυθμό επαγωγής θερμότητας στη πορσελάνινη κανάτα που χρησιμοποιώ το οποίο έχει νομίζω κάποια ενδιαφέρον: Το νερό που βγαίνει από το boiler της μηχανής είναι πολύ κοντά στους 100°C, παρ' όλα αυτά μπαίνοντας στη (προθερμασμένη) κανάτα πέφτει πολύ γρήγορα στους 93°C. Από εκεί και πέρα, σε διάστημα 3 περίπου λεπτών που διαρκεί η εκχύλιση , καταλήγει στους 85°C. Με λίγη δόση μεταμεσονύκτιου χιούμορ ένα videάκι :

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 13, 2011 10:33 pm
από Y.V
:lol: Eισαι απίθανος!

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 13, 2011 10:54 pm
από Christos
Ξέρεις πως να κάνεις ένα θέμα ενδιαφέρον.
"Let΄s switch to HD mode now..." Πέθανα. :lol:

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 13, 2011 11:20 pm
από focus
Να είστε καλά παιδιά. :D
Spoiler: show
Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι πιο ασφαλές για το στήσιμο της κάμερας, παρακαλώ ας το κάνει. :e014:
IMG_20111212_212508.jpg
IMG_20111212_212600.jpg

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 13, 2011 11:27 pm
από Loizos
Μπράβο ρε Γιωργάρα. Και για το video, και για το χιούμορ σου (αν και χάθηκες από το topic "casting στο forum") αλλά και για τις πατέντες σου (βλ. στήριξη κάμερας).

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 04, 2015 10:35 am
από cadm8
Ξεθάβω :a058:

Ξέρει κάποιος εαν το παρακάτω flow restrictor για το buono κυκλοφορεί σε μαγαζί με υδραυλικά με κάποια ονομασία ή γενικά κάπου στην Ελλάδα;

http://coffeehit.co.uk/water-inlet-filt ... restrictor

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 04, 2015 1:22 pm
από Artisti
Ρώτα στο Tailor Made αν υπάρχει στην Ελλάδα αυτοί θα το ξέρουν.

https://m.youtube.com/watch?v=y4Wq7KrBoX0

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσιεύτηκε: Τετ Απρ 15, 2015 6:02 pm
από Wildjohn
cadm8 έγραψε:Ξεθάβω :a058:

Ξέρει κάποιος εαν το παρακάτω flow restrictor για το buono κυκλοφορεί σε μαγαζί με υδραυλικά με κάποια ονομασία ή γενικά κάπου στην Ελλάδα;

http://coffeehit.co.uk/water-inlet-filt ... restrictor
Εχω δει τέτοια σε συστήματά αέρος
Είναι σαν πολλα μπρούτζινα μπαλάκια κολλημένα.
Σκαστρα νομιζω λέγεται.
Πιστεύω ότι θα βρεις σε μαγαζι με βιομηχανικά επαγγελματικά ανταλλακτικά/προϊόντα.