Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσίευση από focus » Τρί Δεκ 13, 2011 10:22 pm

Σε αντιστοιχία με τον espresso, βασικό στοιχείο επιτυχίας της μεθόδου pour over είναι να εξασφαλιστεί θερμοκρασία γύρω στους 90-93°C για την εκχύλιση. Το ρόλο του boiler έχει σε αυτή τη περίπτωση έχει η κανάτα εκχύλισης που πρέπει :
  • Να μπορεί να κατανείμει με ακρίβεια και αργή ροή το νερό.
  • Να έχει δομή τέτοια ώστε το ακροφύσιό της να μπορεί να έρθει πάνω από το χάρτινο φίλτρο
  • Να διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού χωρίς μεγάλες απώλειες.

Η πιο γνωστή κανάτα που χρησιμοποιείται είναι η Buono της Hario.
hario buono water kettle.jpg
Τη βρίσκετε στα γνωστά καταστήματα Ελλάδας-Ευρώπης με τιμή κοντά στα 60€.

Πιο φθηνές εναλλακτικές είναι δυστυχώς σπάνιες. Στο ebay υπάρχει κάτι ενδιαφέρον με τιμή κοντά στα 35€ και καλά σχόλια από τους χρήστες:
kettle.jpg
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, με κάποιους συμβιβασμούς, κάποια πορσελάνινη κανάτα που συνήθως υπάρχει ξεχασμένη σε κάθε σπίτι. Το μειονέκτημα είναι συνήθως η δομή του ακροφυσίου που δεν μπορεί να έρθει επακριβώς εκεί που θέλουμε καθώς και ο έλεγχος της ροής που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να ελεγχθεί. Παρ΄ολα αυτά, πλεονέκτημα είναι η θερμοκρασιακή σταθερότητα που μπορεί να εξασφαλίσει η πορσελάνη. Έχω την εντύπωση ότι ακόμα και η Buono υστερεί σε αυτό το θέμα καθώς το η μεγάλη σχετικά επιφάνεια μετάλλου είναι ιδανικός αγωγός θερμότητας.

Έκανα μια μέτρηση λοιπόν για το ρυθμό επαγωγής θερμότητας στη πορσελάνινη κανάτα που χρησιμοποιώ το οποίο έχει νομίζω κάποια ενδιαφέρον: Το νερό που βγαίνει από το boiler της μηχανής είναι πολύ κοντά στους 100°C, παρ' όλα αυτά μπαίνοντας στη (προθερμασμένη) κανάτα πέφτει πολύ γρήγορα στους 93°C. Από εκεί και πέρα, σε διάστημα 3 περίπου λεπτών που διαρκεί η εκχύλιση , καταλήγει στους 85°C. Με λίγη δόση μεταμεσονύκτιου χιούμορ ένα videάκι :

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Δεκ 13, 2011 10:33 pm

:lol: Eισαι απίθανος!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8793
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσίευση από Christos » Τρί Δεκ 13, 2011 10:54 pm

Ξέρεις πως να κάνεις ένα θέμα ενδιαφέρον.
"Let΄s switch to HD mode now..." Πέθανα. :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσίευση από focus » Τρί Δεκ 13, 2011 11:20 pm

Να είστε καλά παιδιά. :D
Spoiler: show
Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι πιο ασφαλές για το στήσιμο της κάμερας, παρακαλώ ας το κάνει. :e014:
IMG_20111212_212508.jpg
IMG_20111212_212600.jpg

Loizos

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσίευση από Loizos » Τρί Δεκ 13, 2011 11:27 pm

Μπράβο ρε Γιωργάρα. Και για το video, και για το χιούμορ σου (αν και χάθηκες από το topic "casting στο forum") αλλά και για τις πατέντες σου (βλ. στήριξη κάμερας).

Άβαταρ μέλους
cadm8
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 05, 2014 12:02 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: V60, aeropress
Μύλος:: LSM 91
2ος Μύλος:: Porlex
Οι καφέδες μου:: Mokka

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσίευση από cadm8 » Σάβ Απρ 04, 2015 10:35 am

Ξεθάβω :a058:

Ξέρει κάποιος εαν το παρακάτω flow restrictor για το buono κυκλοφορεί σε μαγαζί με υδραυλικά με κάποια ονομασία ή γενικά κάπου στην Ελλάδα;

http://coffeehit.co.uk/water-inlet-filt ... restrictor

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3013
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσίευση από Artisti » Σάβ Απρ 04, 2015 1:22 pm

Ρώτα στο Tailor Made αν υπάρχει στην Ελλάδα αυτοί θα το ξέρουν.

https://m.youtube.com/watch?v=y4Wq7KrBoX0

Wildjohn

Re: Κανάτα για Pour Over και θερκοκρασία εκχύλισης

Δημοσίευση από Wildjohn » Τετ Απρ 15, 2015 6:02 pm

cadm8 έγραψε:Ξεθάβω :a058:

Ξέρει κάποιος εαν το παρακάτω flow restrictor για το buono κυκλοφορεί σε μαγαζί με υδραυλικά με κάποια ονομασία ή γενικά κάπου στην Ελλάδα;

http://coffeehit.co.uk/water-inlet-filt ... restrictor
Εχω δει τέτοια σε συστήματά αέρος
Είναι σαν πολλα μπρούτζινα μπαλάκια κολλημένα.
Σκαστρα νομιζω λέγεται.
Πιστεύω ότι θα βρεις σε μαγαζι με βιομηχανικά επαγγελματικά ανταλλακτικά/προϊόντα.

Απάντηση