freddo espresso
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: freddo espresso
Αναλόγως με τα γούστα Γιώργο.
Γενικά οι δυνατοί καφέδες θέλουν και λιγότερα γραμμάρια.
Οι πολύ ψημένοι (ιταλικό ψήσιμο) καφέδες του εμπορίου που είναι ευρέως γνωστοί θέλουν λιγότερα γραμμάρια απο τους specialty γιατί θα έχουν πολύ δυνατή γεύση.
Όπως είπα όμως παραπάνω είναι θέμα δοκιμής.
Γενικά οι δυνατοί καφέδες θέλουν και λιγότερα γραμμάρια.
Οι πολύ ψημένοι (ιταλικό ψήσιμο) καφέδες του εμπορίου που είναι ευρέως γνωστοί θέλουν λιγότερα γραμμάρια απο τους specialty γιατί θα έχουν πολύ δυνατή γεύση.
Όπως είπα όμως παραπάνω είναι θέμα δοκιμής.
- spirgeor
- Δημοσιεύσεις: 92
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 14, 2012 4:12 pm
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: Ascaso Dream Up
- 2η Μηχανή:: Bialetti moka
- Μύλος:: Ascaso I Mini
- Οι καφέδες μου:: Mrs Rose
- Τοποθεσία: Γαλάτσι
Re: freddo espresso
Παιδιά καλημέρα και καλό καλοκαίρι! Εποχή για freddo!
Έχουμε καμμιά πρόταση καφέ για freddo και κατά προτίμηση από Taf. O Hacienda La Minita El Conquistador που πίνω σε ζεστό, δεν με καλύπτει γευστικά ως κρύος. Θα προτιμούσα μάλλον κάποιον δυνατό με ελάχιστη ως καθόλου οξύτητα. Θα το γυρίσω μεν σε Sweet blue αλλά οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι καλοδεχούμενη.
Έχουμε καμμιά πρόταση καφέ για freddo και κατά προτίμηση από Taf. O Hacienda La Minita El Conquistador που πίνω σε ζεστό, δεν με καλύπτει γευστικά ως κρύος. Θα προτιμούσα μάλλον κάποιον δυνατό με ελάχιστη ως καθόλου οξύτητα. Θα το γυρίσω μεν σε Sweet blue αλλά οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι καλοδεχούμενη.
Να λες πάντα το σωστό και όχι το ευχάριστο...
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 448
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: freddo espresso
Ειπα να φτιαξω ενα freddo σημερα αλλα δεν βγηκε..
Οταν κατα το χτυπημα γινεται ολος ο καφες αφρος τι φταιει? Λιγοτερο χτυπημα θελει?
Οταν κατα το χτυπημα γινεται ολος ο καφες αφρος τι φταιει? Λιγοτερο χτυπημα θελει?
- tristanos
- Δημοσιεύσεις: 105
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 25, 2012 11:43 am
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia Baby
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Taf και ότι φρέσκο πέσει στα χέρια μου!
- Τοποθεσία: Αθήνα-Βύρωνας
Re: freddo espresso
Προσωπικά όταν φτιάχνω fredo χτυπάω τον καφέ με ένα παγάκι και την ζάχαρη που επιθυμώ σε ένα μεταλλικό δοχείο με μιξεράκι του φραπέ (το απλό μιξεράκι ή εάν έχεις μεγάλο στην χαμηλή ταχύτητα). Σαφώς και υπάρχει αφρός όμως αδειάζοντας τον καφέ σε ποτήρι με πάγο ο αφρός "κάθετε" σε 1-2 λεπτά.
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 448
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: freddo espresso
Εμένα ήταν μόνο αφρός,δέν έπεφτε.
Έχω ένα μίξερ 2 ταχυτήτων από πρακτικερ, δέν ειναι κάτι ακριβό αλλά μάλλον εχει δύναμη η 2η ταχύτητα.
Έχω ένα μίξερ 2 ταχυτήτων από πρακτικερ, δέν ειναι κάτι ακριβό αλλά μάλλον εχει δύναμη η 2η ταχύτητα.
Re: freddo espresso
Μα δεν τον χτυπάμε όπως τον φραπέ.
Στον ζεστό καφέ ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο για να λιώσει και μετά ρίχνουμε τα παγάκια και χτυπάμε ελαφρά για να κρυώσουμε τον καφέ.
Σίγουρα θα δημιουργηθεί αφρός αλλά δεν θα είναι όπως τον περιγράφεις εσύ.
Στον ζεστό καφέ ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο για να λιώσει και μετά ρίχνουμε τα παγάκια και χτυπάμε ελαφρά για να κρυώσουμε τον καφέ.
Σίγουρα θα δημιουργηθεί αφρός αλλά δεν θα είναι όπως τον περιγράφεις εσύ.
-
- Δημοσιεύσεις: 30
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 06, 2014 6:08 pm
- Όνομα: Σπυρος
- Μηχανή:: Delonghi Icona
- Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Ψαχνομαι...
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: freddo espresso
Γεια σας παιδια!
Οπως ξεκινησα να λεω και στο welcome ποστ μου viewtopic.php?f=10&t=3155
δεν ειμαι ευχαριστημενος απο το freddo που φτιαχνω.
Ως τωρα αγοραζα freddo απο τα Σημεριλισιους(δε ξερω αν εχουμε θεμα διαφημισης) που παροτι με 1€ προσωπικα μου αρεσει και η γευση του, και η κρεμωδες υφη αλλα και η ποσοτητα που ειναι μπολικη.
Καλως η κακως προσπαθω να αντιγραψω αυτο το αποτελεσμα αλλα δε πετυχαινει πουθενα!!! Ισως λιγο πετυχαινω τη κρεμωδη υφη αλλα ειναι για το πρωτο 10λεπτο που μολις τον εχω χτυπησει με το μιξερ.
Δε μπορω να καταλαβω επισης τι παιζει με το θεμα της ποσοτητας μιας και εγω με τα 60ml εσπρεσσο που φτιαχνω μου βγαινει πολυ λιγος ο καφες και τελειωνει με 2 τζουρες...
Οπως ξεκινησα να λεω και στο welcome ποστ μου viewtopic.php?f=10&t=3155
δεν ειμαι ευχαριστημενος απο το freddo που φτιαχνω.
Ως τωρα αγοραζα freddo απο τα Σημεριλισιους(δε ξερω αν εχουμε θεμα διαφημισης) που παροτι με 1€ προσωπικα μου αρεσει και η γευση του, και η κρεμωδες υφη αλλα και η ποσοτητα που ειναι μπολικη.
Καλως η κακως προσπαθω να αντιγραψω αυτο το αποτελεσμα αλλα δε πετυχαινει πουθενα!!! Ισως λιγο πετυχαινω τη κρεμωδη υφη αλλα ειναι για το πρωτο 10λεπτο που μολις τον εχω χτυπησει με το μιξερ.
Δε μπορω να καταλαβω επισης τι παιζει με το θεμα της ποσοτητας μιας και εγω με τα 60ml εσπρεσσο που φτιαχνω μου βγαινει πολυ λιγος ο καφες και τελειωνει με 2 τζουρες...
- glf
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Wega Mininova EPU
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Re: freddo espresso
αυτό με την ποσότητα και μένα με προβληματίζει λίγο.. οκ, με 5 παγάκια κάτι κάνεις.
αλλά μήπως πρέπει να πάμε πάνω από τα 60ml; έτσι κι αλλιώς αν βγει μια κάποια πικράδα από το overextraction δε πειράζει νομίζω. ίσα ίσα που όταν δοκιμάζω freddo με 100% arabica νομίζω ότι λείπει η πικράδα του robusta! (δε μιλάω για specialty καφέδες)
αλλά μήπως πρέπει να πάμε πάνω από τα 60ml; έτσι κι αλλιώς αν βγει μια κάποια πικράδα από το overextraction δε πειράζει νομίζω. ίσα ίσα που όταν δοκιμάζω freddo με 100% arabica νομίζω ότι λείπει η πικράδα του robusta! (δε μιλάω για specialty καφέδες)
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: freddo espresso
Από την στιγμή που έχουν γίνει οι σωστές ρυθμίσεις για την παρασκευή ενός διπλού espresso δεν έχει νόημα να τραβήξεις την εκχύλιση με παραπάνω όγκο νερού. Ο καφές θα έχει δώσει ότι καλό θα ήταν να δώσει και το μόνο που θα κάναμε θα ήταν να τον αραιώσουμε με νερό κυρίως και επιπρόσθετα να του προσθέσουμε και μη επιθυμητές γεύσεις ως αποτέλεσμα της υπερεκχύλισης.
Μία δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ότι ο όγκος του freddo ροφήματος δεν εξαρτάται μόνο από τον όγκο του παρασκευασμένου καφέ αλλά και από τον όγκο που έχουν τα προστιθέμενα παγάκια και ο αφρός από την ανάδευση του.
Οπότε πάλι το σημαντικό σημείο είναι να κάνουμε πρώτα ένα σωστά παρασκευασμένο espresso. Στην περίπτωση του Σπύρου αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω του εξοπλισμού του ή μάλλον λόγω της έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού. Με Delonghi και προαλεσμένο καφέ είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγράψει τον freddo ενός μαγαζιού, που έχει μάλλον άλλο καφέ (;), επαγγελματικό μύλο και σαφέστερα ανώτερη μηχανή.
Επί τω πρακταίω, ο Σπύρος σε πρώτη φάση θα πρέπει να μάθει τι καφέ χρησιμοποιεί το μαγαζί που αναφέρει παραπάνω, να αγοράσει τον ίδιο όπως και απαραίτητα μύλο συν όλα τα βελτιωτικά κολπάκια για τις Delonghi που αναφέρονται στο forum για προσεγγίσει κάπως το ίδιο αποτέλεσμα σε freddo.
Μία δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ότι ο όγκος του freddo ροφήματος δεν εξαρτάται μόνο από τον όγκο του παρασκευασμένου καφέ αλλά και από τον όγκο που έχουν τα προστιθέμενα παγάκια και ο αφρός από την ανάδευση του.
Οπότε πάλι το σημαντικό σημείο είναι να κάνουμε πρώτα ένα σωστά παρασκευασμένο espresso. Στην περίπτωση του Σπύρου αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω του εξοπλισμού του ή μάλλον λόγω της έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού. Με Delonghi και προαλεσμένο καφέ είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγράψει τον freddo ενός μαγαζιού, που έχει μάλλον άλλο καφέ (;), επαγγελματικό μύλο και σαφέστερα ανώτερη μηχανή.
Επί τω πρακταίω, ο Σπύρος σε πρώτη φάση θα πρέπει να μάθει τι καφέ χρησιμοποιεί το μαγαζί που αναφέρει παραπάνω, να αγοράσει τον ίδιο όπως και απαραίτητα μύλο συν όλα τα βελτιωτικά κολπάκια για τις Delonghi που αναφέρονται στο forum για προσεγγίσει κάπως το ίδιο αποτέλεσμα σε freddo.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- glf
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Wega Mininova EPU
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Re: freddo espresso
Μα μιλάει για ποσοτητα.