Irish Coffee
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Irish Coffee
Είναι ένας καφές που έπινα συχνά πυκνά στα φοιτητικά μου χρόνια, μέχρι που τα μαγαζιά άρχισαν να τον χρεώνουν ως είδος πολυτελείας (6,50 - 7,00€ .... αίσχος) και αποφάσισα ότι ... "δεν λέει".
Ήθελα από καιρό να δοκιμάσω να κάνω, χρησιμοποιώντας espresso όμως, αντί της παραδοσιακής συνταγής που επιτάσσει ο καφές να είναι από γαλλική πρέσα.
Για όσους δεν ξέρουν, η παραδοσιακή συνταγή είναι:
1) Γαλλικός καφές
2) 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
3) 35ml Ιρλανδικό ουίσκι
4) Κρύα χτυπημένη κρέμα (whipped cream)
Εγώ τον έκανα με
1) Διπλό Εσπρέσσο (60ml)
2) 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
3) 50ml Ιρλανδικό ουίσκι (Jameson)
4) Σαντιγύ Νουνου Light, σε σπρέυ
-Ζέστανα το ουίσκι σε μπρίκι διαλύοντας μέσα την ζάχαρη.
-Σε ψηλό ποτήρι (δεν έχω τα κλασσικά του Ιρλανδικού δυστυχώς) ρίχνεις την διπλή δόση Εσπρέσσο και προσθέτεις το ουίσκι με την λιωμένη ζάχαρη
-Από πάνω πρόσθεσα αρκετή κρέμα/σαντιγύ μέχρι το χείλος του ποτηριού.
......Ήταν απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ
Ξέρω ότι οι περισσότεροι εδώ είστε σκληροπυρηνικοί εσπρεσσάδες που προτιμάτε να σας καεί το μπόιλερ παρά να νοθεύσετε τον καφέ σας με λίγη ζάχαρη , αλλά γι' αυτούς που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέες γεύσεις...απλά επιχειρήστε το . Όπως είδατε άλλαξα 2 από τα 4 βασικά συστατικά αλλά πιστεύω το σημαντικότερο είναι το ουίσκι να είναι Ιρλανδικό. Κάτι διάβασα ότι κάτι διαφορετικό "παίζει" με τα Ιρλανδικά επειδή έχουν τριπλή απόσταξη και είναι πιο μαλακά από τα σκωτσέζικα και δένουν καλύτερα με τον καφέ.
Ξέχασα να βγάλω φώτο του δημιουργήματος. Αύριο πάλι.
Δοκιμάστε όσο ακόμα ο καιρός κρατάει λίγο ψύχρα γιατί αν καλοκαιριάσει δεν πίνεται...
Υ.Γ. Ξέρω ότι το συγκεκριμένο υπο-φόρουμ είναι το "Τεχνικές Παρασκευής Εσπρέσσο" αλλά είχα προτείνει κάποτε να γίνει ένα ύπο-ύπο-φόρουμ με "Άλλα είδη καφέ" -> viewtopic.php?f=11&t=75 όπου φυσικά και θα ταίριαζε περισσότερο. Αν οι admins πιστεύουν ότι δεν ανήκει εδώ, πράξτε αναλόγως.
Ήθελα από καιρό να δοκιμάσω να κάνω, χρησιμοποιώντας espresso όμως, αντί της παραδοσιακής συνταγής που επιτάσσει ο καφές να είναι από γαλλική πρέσα.
Για όσους δεν ξέρουν, η παραδοσιακή συνταγή είναι:
1) Γαλλικός καφές
2) 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
3) 35ml Ιρλανδικό ουίσκι
4) Κρύα χτυπημένη κρέμα (whipped cream)
Εγώ τον έκανα με
1) Διπλό Εσπρέσσο (60ml)
2) 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
3) 50ml Ιρλανδικό ουίσκι (Jameson)
4) Σαντιγύ Νουνου Light, σε σπρέυ
-Ζέστανα το ουίσκι σε μπρίκι διαλύοντας μέσα την ζάχαρη.
-Σε ψηλό ποτήρι (δεν έχω τα κλασσικά του Ιρλανδικού δυστυχώς) ρίχνεις την διπλή δόση Εσπρέσσο και προσθέτεις το ουίσκι με την λιωμένη ζάχαρη
-Από πάνω πρόσθεσα αρκετή κρέμα/σαντιγύ μέχρι το χείλος του ποτηριού.
......Ήταν απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ
Ξέρω ότι οι περισσότεροι εδώ είστε σκληροπυρηνικοί εσπρεσσάδες που προτιμάτε να σας καεί το μπόιλερ παρά να νοθεύσετε τον καφέ σας με λίγη ζάχαρη , αλλά γι' αυτούς που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέες γεύσεις...απλά επιχειρήστε το . Όπως είδατε άλλαξα 2 από τα 4 βασικά συστατικά αλλά πιστεύω το σημαντικότερο είναι το ουίσκι να είναι Ιρλανδικό. Κάτι διάβασα ότι κάτι διαφορετικό "παίζει" με τα Ιρλανδικά επειδή έχουν τριπλή απόσταξη και είναι πιο μαλακά από τα σκωτσέζικα και δένουν καλύτερα με τον καφέ.
Ξέχασα να βγάλω φώτο του δημιουργήματος. Αύριο πάλι.
Δοκιμάστε όσο ακόμα ο καιρός κρατάει λίγο ψύχρα γιατί αν καλοκαιριάσει δεν πίνεται...
Υ.Γ. Ξέρω ότι το συγκεκριμένο υπο-φόρουμ είναι το "Τεχνικές Παρασκευής Εσπρέσσο" αλλά είχα προτείνει κάποτε να γίνει ένα ύπο-ύπο-φόρουμ με "Άλλα είδη καφέ" -> viewtopic.php?f=11&t=75 όπου φυσικά και θα ταίριαζε περισσότερο. Αν οι admins πιστεύουν ότι δεν ανήκει εδώ, πράξτε αναλόγως.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Irish Coffee
Εγώ είμαι σίγουρα από αυτούς που δεν βάζουν ζάχαρη στον espresso τους αλλά χαιρετίζω την ιδέα συνταγών-ροφημάτων με βάση τον espresso. Άμα μαζευτούν αρκετές (από ιδίαν πείρα των μελών) μάλλον θα άξιζε να φτιαχτεί και ειδικό topic.
Off topic:
Ήθελα να κάνω και ένα συσχετισμό μεταξύ των, Irish coffee, black russian, και συμφοιτητριών, αλλά κόπηκε από τον κώδικα δεοντολογίας του forum
Off topic:
Ήθελα να κάνω και ένα συσχετισμό μεταξύ των, Irish coffee, black russian, και συμφοιτητριών, αλλά κόπηκε από τον κώδικα δεοντολογίας του forum
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- NaGR
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 29, 2010 3:36 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Graef CM 80
- 2ος Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Athens
Re: Irish Coffee
τα ιρλανδικά ουίσκια (κλίνεται) είναι απο τα πιο πετρέλαια. το δε Jameson....
και εσύ ρε αδερφέ 50ml! άμα δεν ήταν καφές πόσο θα έβαζες δηλ.?
ο irish, όπως σερβίρεται στην Αθήνα, είναι φίλτρου με Baileys. ήμαρτον κ πάλι ήμαρτον. και τα 7 ευρώ ακατέβατα.
οπότε για την τιμή των όπλων θα δοκιμάσω το, ξεχασμένο είναι η αλήθεια, ποτάκι και θα επανέλθω με εντυπώσεις απο Ballantines.
cheers.
και εσύ ρε αδερφέ 50ml! άμα δεν ήταν καφές πόσο θα έβαζες δηλ.?
ο irish, όπως σερβίρεται στην Αθήνα, είναι φίλτρου με Baileys. ήμαρτον κ πάλι ήμαρτον. και τα 7 ευρώ ακατέβατα.
οπότε για την τιμή των όπλων θα δοκιμάσω το, ξεχασμένο είναι η αλήθεια, ποτάκι και θα επανέλθω με εντυπώσεις απο Ballantines.
cheers.
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Irish Coffee
Σίγουρα δείχνει γευστικό πάντως.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Irish Coffee
[black humor]
Και δες το από την καλή πλευρά. Αν έχεις καμιά crappy καφετιέρα που βγάζει χάλια καφέ και έντονη μεταλλική γεύση από την διάβρωση του αλουμινένιου boiler της, απλά προσθέτεις παραπάνω ουίσκι από την προβλεπόμενη δόση...
Έτσι δεν θα θυμάσαι καν αν ο καφές που ήπιες ήταν καλός ή χάλια...
[/black humor]
Χωρίς πλάκα... Απ' τα καλύτερα απογευματινά beverages. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να χτυπήσω εγώ κρέμα γάλακτος για να κάνω την δικιά μου σαντιγύ...
Και δες το από την καλή πλευρά. Αν έχεις καμιά crappy καφετιέρα που βγάζει χάλια καφέ και έντονη μεταλλική γεύση από την διάβρωση του αλουμινένιου boiler της, απλά προσθέτεις παραπάνω ουίσκι από την προβλεπόμενη δόση...
Έτσι δεν θα θυμάσαι καν αν ο καφές που ήπιες ήταν καλός ή χάλια...
[/black humor]
Χωρίς πλάκα... Απ' τα καλύτερα απογευματινά beverages. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να χτυπήσω εγώ κρέμα γάλακτος για να κάνω την δικιά μου σαντιγύ...
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Irish Coffee
Υποθέτω ότι με τον όρο "crappy" αναφέρεσαι σε μηχανές τύπου United, και όχι στην μηχανή μου φυσικά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Irish Coffee
Αν κατάλαβα καλά από τη φωτό ξέχασες να μας πείς πως ο espresso που πρόσθεσες είναι freddo και όχι ζεστός!
Αν κάνω λάθος διόρθωσε με σε παρακαλώ!
Πάντως φαίνεται όντως πεντανόστιμος και αύριο κι όλας θα το δοκιμάσω!
Αν κάνω λάθος διόρθωσε με σε παρακαλώ!
Πάντως φαίνεται όντως πεντανόστιμος και αύριο κι όλας θα το δοκιμάσω!
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Irish Coffee
Όχι ο espresso είναι ζεστός, όπως ζεστό πρέπει να είναι και το ουίσκι στο οποίο θα διαλύσεις την μαύρη ζάχαρη. Μη μπερδεύεσαι, το από πάνω είναι σαντιγύ. ΔΕΝ είναι κρύο αφρόγαλα.
Καλή επιτυχία.
Χειμώνας έρχεται.... Θα τον τιμήσω και γω πάλι, κάποια στιγμή, σίγουρα.
Καλή επιτυχία.
Χειμώνας έρχεται.... Θα τον τιμήσω και γω πάλι, κάποια στιγμή, σίγουρα.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
Re: Irish Coffee
Μισό γιατί τώρα με κούφανες(με τη καλή έννοια)!!!!
Υποννοείς ότι πάνω απ' τον εσπρέσσο είναι το ΚΑΙΜΑΚΙ του και δεν είναι αφρός????????????
Γιατί εμένα μου κάνει για καραμπινάτος κι όλας αφρός=> άρα χτυπημένος εσπρέσσο=> άρα freddo espresso !!!
Εκτός κι αν με ξεγελάει τόσο πολύ η φωτό οπότε πάω πάσο
ΥΓ: όσο για τη σαντιγύ το κατάλαβα...ο καταρράκτης δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα μου
Υποννοείς ότι πάνω απ' τον εσπρέσσο είναι το ΚΑΙΜΑΚΙ του και δεν είναι αφρός????????????
Γιατί εμένα μου κάνει για καραμπινάτος κι όλας αφρός=> άρα χτυπημένος εσπρέσσο=> άρα freddo espresso !!!
Εκτός κι αν με ξεγελάει τόσο πολύ η φωτό οπότε πάω πάσο
ΥΓ: όσο για τη σαντιγύ το κατάλαβα...ο καταρράκτης δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα μου