freddo espresso

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
Απάντηση
mads

Re: freddo espresso

Δημοσίευση από mads » Σάβ Ιούλ 03, 2010 4:53 am

Επειδή το καλοκαίρι έχει μπεί για τα καλά και είναι κρίμα τέτοιο φόρουμ να μην έχει συνταγές με κρύα ροφήματα που περιέχουν εσπρέσο (πρέπει να γίνει τόπικ νομίζω) θα προσπαθήσω να βοηθήσω κι εγώ όπως μπορώ.

Λοιπόοον... για ν' αποφύγω συνταγογραφίες....

1. Καπουτσίνο Φρέντο:

Καμία σχέση ο ελληνικός με τον ιταλικό τρόπο παρασκευής. Στην Ιταλία μπορείς να πιείς Καπουτσίνο Φρέντο (ΚΦ) μόνο στη Νάπολη και πουθενά αλλού, γιατί πολύ απλά δεν έχουν ιδέα τι είναι στην υπόλοιπη Ιταλία, και το πιο πιθανό είναι να σου φέρουν λάτε κρύο στην καλύτερη των περιπτώσεων... Στη Νάπολη λοιπόν ο ΚΦ είναι εσπρέσο ο οποίος έχει μετατραπεί σε γρανίτα σερβιρισμένος σε ποτήρι με το αφρόγαλα από πάνω (αν θες κι άλλη ζάχαρη προσθέτεις αφού σου τον σερβίρουν). Έχω φτιάξει με επιτυχία και είναι πολύ ωραίος...πάει καιρός όμως (ίσως να κάνω κάποιο post σχετικά με την παρασκευή του)...

Στα δικά μας όμως....
Ο ελληνικός τρόπος είναι αυτός πάνω κάτω (ο καλύτερος κατά τη γνώμη μου)...
http://www.youtube.com/watch?v=UBlUnIK1_Qo ...και εγώ περίπου έτσι τον
κάνω με κάποιες διαφορές (ίσως ποστάρω πάνω και σ' αυτό)...

ή
αυτός... http://www.youtube.com/watch?v=EJm_LZp9 ... re=related
....τον οποίο συνήθως σερβίρουν έξω λόγω ευκολίας (τον κάνει και η γιαγιά μου)... :lol:

Τώρα αν κάποιος έχει υπ' όψη του κάτι άλλο που να δίνει καλύτερο αποτέλεσμα δεν ξέρω...πάντως αυτοί είναι πάνω κάτω οι 2 τρόποι παρασκευής που γνωρίζω, εύκολοι, χωρίς "ατσαλιές" στην κουζίνα και δίνουν καλό αν όχι το καλύτερο αποτέλεσμα.

2. Εσπρέσο Φρέντο:

Το πράγμα είναι απλό και έχει ως εξής... http://www.youtube.com/watch?v=Cj_MIRBHDCk ...δύσκολο να πέσεις έξω.

Τώρα για όσους βαριούνται πολύ κ θέλουν μία παγωμένη δόση εσπρέσο στα γρήγορα υπάρχει και ο shakerato όπως έιδαμε απο το βιντεάκι που παρέθεσε ο "apolitana" στο παραπάνω πόστ, όμως η μαγκιά στον shakerato είναι να μην γίνει όλο το μείγμα αφρός, γι' αυτό και θέλει κούνημα απο χέρι μάστορα... με βλέπω να κάνω άλλο πόστ και γι' αυτό.. :shock:

Αυτά τα ολίγα... θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη αλλά ήδη έγραψα αρκετά... Άντε και καλά πειράματα...

lefteris

Δημοσίευση από lefteris » Δευ Αύγ 02, 2010 2:49 pm

help ρε παιδιά γιατί έχω σαλτάρει δεν ξέρω τι φταίει και μου νερώνει ο καφές :(

λοιπόν εγώ πίνω μονο freddo espresso , βάζω διπλή δόση καφέ εφόσον τελειώσει η μηχανή ,με 2 παγάκια στο σείκερ + ζάχαρη το χτυπάω μέχρι να λιώσουνε τα παγάκια και μετά στο ποτήρι βάζω αλλα 4 για να διατηρείται.

Μόλις λιώσουνε τα παγάκια στο ποτήρι , που λιώνουνε γρήγορα διότι ο καφές είναι αρκετά ζεστός , τότε γίνετε νερό και ο καφές μάπα.

τι κάνω λάθος ? δεν γίνετε να πίνω τον καφέ σε 15 λεπτά πριν λιώσουνε τα παγάκια και νερώσει... lol.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Αύγ 02, 2010 6:47 pm

Ο καφές πρέπει να κρυώσει με το χτύπημα!
Όταν τον ρίξεις στο ποτήρι πρέπει να έχει παγώσει σχεδόν..
Προσπάθησε να τον χτυπήσεις με ένα μίξερ του φραπέ!
Επίσης ένα καλό κόλπο που κάνω εγώ και πιάνει, αντί για ολόκληρα παγάκια στο σέικερ,
(ΜΌΝΟ στο χτύπημα γιατί στο ποτήρι θα νερώσει κατευθείαν) βάζω 1-2 παγάκια αλλά τριμμένα!!!
Ο καφές κρυώνει αμέσως!!! :oneup:

lefteris

Δημοσίευση από lefteris » Δευ Αύγ 02, 2010 6:52 pm

και εγώ σε mixer του frappe το χτυπάω...επίσης για να κρυώσει τελείως όπως λες πρέπει να βάλω πάνω από 2 παγάκια δηλαδή ακόμα χειρότερα....
αυτό με τα τριμμένα δεν το έχω κάνει , αλλα πως θα έχω κάθε φορα τριμμένο πάγο ?

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Αύγ 02, 2010 7:03 pm

Εγώ είμαι τυχερός και βγάζει το ψυγείο..
Όντως έχω την ίδια άποψη για τα ''πολλά'' παγάκια!
Πάντως αν το δοκιμάσεις με τριμμένο, έστω και ένα παγάκι αλλά τριμμένο,
θα δεις διαφορά!
Μήπως όμως είναι ο εσπρέσο αδύναμος και γίνεται έτσι το αποτέλεσμα;

lefteris

Δημοσίευση από lefteris » Δευ Αύγ 02, 2010 7:09 pm

ζεστός βγαίνει πολύ ωραίος με τα καϊμάκια του και τα όλα του , επίσης είναι και πολύ ζεστός , το θέμα μου είναι στο κρύο....

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Αύγ 02, 2010 8:13 pm

Μην με δείρετε οι ειδικοί αλλά εγώ θα πρότεινα κάνοντας την εξής λογική σκέψη...

να μεταφερθεί ο καφές σε μεταλλικό shaker και να εβαπτισθεί σε ένα δοχείο με πάγο, έτσι θα κρυώσει χωρίς να αραιωθεί, και μετά συνεχίζετε κανονικά με την διαδικασία.
Δοκίμασε έτσι Λευτέρη και πες μας τι γευστικό αποτέλεσμα έχεις.

ΥΓ Πιστεύω ότι μαλλον το θέμα είναι στα παγάκια που μάλλον δεν είναι τόσο παγωμένα στην περίπτωση του Λευτέρη. Ένας καλός καταψύκτης για αναφορά είναι γύρω στους -18C και χαμηλότερα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

lefteris

Δημοσίευση από lefteris » Δευ Αύγ 02, 2010 8:28 pm

μεταλλικό σέικερ δεν έχω , αυτό που έχει η φραππεδιερα είναι πλαστικό.
αντί για σέικερ να βάλω σε μπρίκι καλύτερα λέτε?
θα σκάσω αν δεν τον πετύχω ρε γαμώτο :(
αυτό που λες για τα παγάκια πρέπει να έχεις δίκιο γιατί θέλει να το κάνω μια απόψυξη....

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Αύγ 02, 2010 8:37 pm

Και στο πλαστικό μια χαρά θα είναι. Το ζητούμενο είναι να γίνει η ψύξη χωρίς να έρθει σε επαφή ο καφές με τα παγάκια. Καλούς πειραματισμούς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

lefteris

Δημοσίευση από lefteris » Δευ Αύγ 02, 2010 11:05 pm

σκέφτηκα να έχω το σείκερ πάντα στην κατάψυξη έτσι λογικά θα είναι πάντα παγωμένο άρα το πολύ με 1 παγάκι θα κρυώνει ο καφές με αποτέλεσμα να μην γίνει νερό, πως ακούγεται?

Απάντηση