freddo espresso

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
babis74

Re: freddo espresso

Δημοσίευση από babis74 » Τετ Μάιος 02, 2012 4:52 pm

Καλησπέρα,
χθες έκανα τον πρώτο Freddo espresso (λόγω ζέστης βεβαίως βεβαίως) και ήταν τουλάχιστον απολαυστικός και πολύ καλύτερος από αυτούς που πίνω έξω.
Ξεκίνησα βάζοντας το ποτήρι στην κατάψηξη, στην συνέχεια κάνω διπλό espresso στην Baby dose (περίπου 17-18 γρμ.) σε φλυτζάνι, μετά ρίχνω τον καφέ σε απλό πλαστικό ποτήρι έτσι ώστε να πέσει η θερμοκρασία στου καφέ και στην συνέχεια τον χτυπάω στην γνωστή μηχανή και στο τέλος βγάζω το ποτήρι από την κατάψηξη, βάζω αρκετό πάγο και προσθέτω τον καφέ.

Επειδή έχω διαβάσει ότι σε πολλούς υπάρχει πρόβλημα με το γρήγορο λιώσιμο του πάγου με αποτέλεσμα ο καφές να γίνετε πολύ νερουλός, στον δικό μου καφέ ο πάγος δεν έλιωσε καθόλου γρήγορα, το τελευταίο παγάκι έλιωσε τουλάχιστον 1 ώρα μετά, ίσως βοήθησε το ποτήρι στην κατάψηξη, ίσως το χτύπημα του καφέ (περισσότερο χρόνο).........
Σας εύχομαι καλά και δροσερά (όχι μόνο) καφεδάκια!

georgemvg

Δημοσίευση από georgemvg » Τετ Μάιος 02, 2012 5:43 pm

Το χτύπημα το μόνο που προσφέρει είναι εμφάνιση, και όπως (αν δεν κάνω λάθος) έχει πει και ο Κώστας (Σιδέρης), χαλάει την γεύση του καφέ. Δοκίμασε να τον πιεις αχτύπητο, και ή λιώσε την ζάχαρη αν βάζεις όσο ειναι ζεστός, ή φτιάξε σιροπάκι να έχεις.

KostasSideris

Δημοσίευση από KostasSideris » Πέμ Μάιος 03, 2012 1:49 am

Ευχαριστώ Γιώργο που θυμήθηκες την επισήμανσή μου. Χοντρικά, ναι χαλάει τη γεύση όπως τη γνωρίζουμε αλλά για το τυπικό να σε διορθώσω και να πω ότι αποβάλονται τα αρώματά του με αυτή την απότομη περιστροφική κίνηση. Τώρα πώς το άρωμα επηρεάζει τη γεύση στο στόμα; Στα αλήθεια δεν την επηρεάζει. Είναι ένα παιχνίδι του εγκεφάλου που συγχέει τη γεύση με τα αρώματα που δέχεται ως σήματα την ίδια στιγμή. Κάντε το εξής πείραμα και θα καταλάβετε τι εννοώ!!!
Δοκιμάστε ένα καφέ με 3 διαφορετικούς τρόπους!
1ος: Πιείτε μία γουλιά με κλειστή μύτη.
2ος: Πιείτε μία γουλιά με κλειστή μύτη και στην εκπνοή ανοίξτε τη ώστε να περάσουν μόνο στην εκπνοή τα αρώματα του καφέ.
3ος: Πιείτε μία γουλιά κανονικά και παρατηρήστε όλα αυτά που καταλάβατε πριν ως ξεχωριστά (γεύσεις-αρώματα), πώς γίνονται ένα ενιαίο σύνολο στη γευστική σας εμπειρία.
:oneup:

georgemvg

Δημοσίευση από georgemvg » Πέμ Μάιος 03, 2012 10:19 pm

Για αυτό και όταν είμαστε συναχωμένοι, δεν καταλαβαίνουμε τίποτα εκτός από από το αν κάτι είναι αλμυρό, γλυκό, πικρό ή ξυνό.

Off topic:
Τώρα που το θυμήθηκα, είχα διαβάσει κάπου ότι κάποιοι βάζουν στο puck πριν την εκχύλιση λίγο αλάτι. Φαντάζομαι ότι ο λόγος είναι ότι είναι μια από τις βασικές γεύσεις και δίνει μία σπιρτάδα. Το έχει δοκιμάσει κανείς; Είναι κάτι που γίνεται και δεν έχει έρθει ακόμη εδώ, ή δεν πρόκειται να εδραιωθεί;
Σε πολλά γλυκά, μπισκότα, ροφήματα σοκολάτας "πικάντικα", πάει λίγο αλατάκι πάντως...

m0nomaxos
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: Gaggia Baby Dose
Μύλος:: Graef CM90

Δημοσίευση από m0nomaxos » Πέμ Μάιος 10, 2012 4:28 pm

Καλησπέρα σε όλους,

Μιας και συζητάτε για Freddo ....και επειδή προτιμώ τον πάγο θρυμματισμένο, εχει βρει - δοκιμάσει κανένας συσκευές που θρυμματίζουν τα παγάκια? Με μπλέντερ πάντως δεν γίνεται καλό γιατί τον κόβει πολύ και λιώνει αμέσως!!

dio

Δημοσίευση από dio » Πέμ Μάιος 10, 2012 7:10 pm

Ο θρυμματισμενος παγος ομως φιλε Μιχαλη λιωνει γρηγορα με αποτελεσμα να κανει τον καφε νεροζουμι!

Άβαταρ μέλους
stelios
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro

Δημοσίευση από stelios » Πέμ Μάιος 10, 2012 8:45 pm

Μιχάλη,
Η γνώμη μου είναι ότι είναι καλύτερα λίγα πολύ παγωμένα παγάκια ολόκληρα παρά ο θρυμματισμένος πάγος.
Αν επιμένεις για θρυμματισμένο πάγο, θα σου πρότεινα κατά σειρά προτίμησης τα εξής:
1. Τυλίγεις τα παγάκια σε χοντρή σχετικά πετσέτα, ακουμπάς τη πετσέτα στο πάγκο της κουζίνα και δίνεις δύο τρία γερά χτυπήματα με το χέρι ή με κάποιο σχετικά βαρύ αντικείμενο. Μην το παρακάνεις, για το καλό του πάγκου και του χεριού σου. Με αυτή τη τεχνική ο πάγος θα διατηρηθεί πάγος λίγο παραπάνω χρόνο από ότι με το blender.
2. Πολύ βολικό είναι κι αυτό εδώ, αλλά έτσι γεμίζεις συμπράγκαλα.

mathaiosside
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από mathaiosside » Κυρ Αύγ 05, 2012 3:36 pm

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί παραπάνω, αλλά εγώ αυτό που κάνω -επειδή τον πίνω για αρκετή ώρα και θέλω να νερουλιάσει όσο το δυνατό λιγότερο- είναι το εξής:

Εφαρμόζω τεχνική μπεν μαρί. Δηλαδή βάζω το ζεστό καφέ σε ένα μεταλλικό μπρίκι το οποίο στη συνέχεια τοποθετώ μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος με κρύο νερό. Ρίχνω μέσα ζάχαρη και χτυπάω. Το χτύπημα σε συνδυασμό με το μπεν μαρί φέρνει αρκετά γρήγορα τον καφέ σε θερμοκρασία δωματίου. Οπότε, όταν μπει στο ποτήρι με τα παγάκια, για να αρχίσει να γίνεται φανερό το λιώσιμο του πάγου θέλει τουλάχιστον ένα 5-10λεπτο...

Άβαταρ μέλους
spirgeor
Όνομα: Σπύρος
Μηχανή:: Ascaso Dream Up
2η Μηχανή:: Bialetti moka
Μύλος:: Ascaso I Mini
Οι καφέδες μου:: Mrs Rose

Δημοσίευση από spirgeor » Κυρ Αύγ 05, 2012 6:05 pm

Αγόρασα από Starbucks to Cold cup και βρήκα την υγειά μου.
Έχει διπλό τοίχωμα που κρατά τον καφέ κρύο, μεγάλο σε μέγεθος χωρόντας ένα μεγάλο φρέντο με παγάκια και πλούσια κρέμα, είναι BPA free, ο καφές δεν χύνεται και ταυτόχρονα κάνεις οικονομία αφού μετά από αυτό δεν χαλάς χρήματα για πλαστικά ποτηράκια. Λίγο ακριβό όμως από ότι θυμάμαι. Γύρω στα 10-11€ .
Συνημμένα
Image1.jpg
Να λες πάντα το σωστό και όχι το ευχάριστο...

Άβαταρ μέλους
Mastro
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: EXPOBAR office contr
Μύλος:: Rancilio MD 50

Δημοσίευση από Mastro » Πέμ Αύγ 09, 2012 2:13 pm

Η δική μου συνταγή
Είπα να γράψω και τον δικό μου τρόπο παρασκευής freddo capoutsino μια και διαφέρω σε δύο σημεία.
1. Έχουμε στην κατάψυξη δύο μετταλικά σκεύη (γαλατίερες π.χ.) στα οποία έχουμε προσθέση και 0,5 - 1 εκ. νερό για να παγώσει.
2. Στο ένα από τα δύο φτιάχνουμε ένα διπλό espresso και προσθέτουμε ένα παγάκι και ζάχαρη. ( όπου παγάκι αυτά απο τις παγοκυψέλες - σακούλες μιάς χρήσεως).
3.Κτυπάμε όλα τα παραπάνω με το μίξεράκι - φραπεδιέρα (έγω έχω αυτά της Nescafe) μέχρι να λιώσει το παγάκι.
4. Βάζουμε 4-5 παγάκια σε ένα ποτήρι (το εικονιζόμενο είναι από το 1€shop στην Αθηνάς) και ρίχνουμε τον καφέ. Προσοχή όμως με ένα μαχαίρι π.χ. προσέχουμε να μην πέσει ο αφρός του καφέ. Ο αφρός χαλάει την γεύση του καφέ δεν ανακατεύεται σωστά στην συνέχεια το γάλα με τον καφέ. ( το κόλπο μου το είπε επαγγελματίας).
5. Στο δεύτερο σκεύος βάζουμε 1-2 εκ. γάλα και το χτυπάμε με μιξεράκι. Μετά από λίγο έχουμε "σαντιγύ".
6. προσθέτουμε το γάλα στο καφέ και το καλαμάααακι και απολαμβάνουμε.
Άντε μπας και δροσιστούμε λιγάκι γιατί έχουμε τρελαθεί στον καύσωνα φέτος.
Συνημμένα
1.jpg
Απ ντην καταψξς
2.jpg
Παγωμένα και με λίγο πάγο μέσα
3.jpg
Ο καφές απευθείας στο παγωμένο σκευός
4.jpg
δύο δάκτυλα γάλα
5.jpg
Αρκετό για τρεις καφέδες
6.jpg