freddo espresso

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: freddo espresso

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 07, 2010 8:37 pm

Πολύ ελκυστικό αποτέλεσμα αν κρίνω από τις φωτογραφίες. Μερικές διευκρινήσεις μόνο. Έχεις σωστά την αναλογία με το αφρόγαλα; (μου δείχνει πολύ). Το γάλα το αναδεύεις και αυτό με παγάκια; Παρατηρείς διαχωρισμό στο αφρόγαλα ή είναι ενιαίο σε όλο τον όγκο του; και τέλος προσθέτεις τον αφρό με το κουτάλι;

Μερικές πιθανές βελτιώσεις (χε χε άσχετος με το θέμα και κάνω και προτάσεις :lol: )
1) Η ζάχαρη καλό είναι να προστεθεί στον καφέ όσο είναι ακόμα ζεστός, και μετά όλα μαζί στο μιξεράκι με τα παγάκια.
2) Το ποτήρι να έχει ήδη το αφρόγαλα με τα παγάκια μέσα και μετά να προστεθεί ο καφές (σιγά-σιγά στα τοιχώματα του ποτηριού).

Υ.Γ. Μόλις ο υδράργυρος πάει 35+ C ίσως να δοκιμάσω και εγώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Τετ Απρ 07, 2010 8:54 pm

Christos έγραψε:Στο link που έβαλες ο Αδαμόπουλος δείχνει αυτό για freddo.
Τοσο αφρό δεν μου κάνει τον freddo κανένα καφε (εαν τον ζητησω χωρίς ζάχαρη). Προφανώς βοήθησε η ζάχαρη . Αυτο που συνηθως ξέρω περίπου στο μισο δάχτυλο ή και πολύ λιγότερο . Αρα την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να βαλω μοτερακι στο ποτηρι αμέσως μετά την παρασκευή και θα βγαλω και εγώ μερικές φωτό .

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Τετ Απρ 07, 2010 9:01 pm

http://www.youtube.com/watch?v=niJL-_qhDR0

ειναι οπως τα πρωτο ειπα ... μ εφαγες ...

Costas

Δημοσίευση από Costas » Τετ Απρ 07, 2010 9:04 pm

Christos έγραψε:Έχεις σωστά την αναλογία με το αφρόγαλα; (μου δείχνει πολύ)
Στην τρίτη φωτογραφία είναι διαφορετικός καφές και έχεις δίκιο είναι πολύ το αφρόγαλα , είναι μισό μισό με τον καφέ.Στις δύο πρώτες μου φαίνεται καλή η ποσότητα..
Christos έγραψε:Το γάλα το αναδεύεις και αυτό με παγάκια;
Όχι, σκετο το γάλα μέχρι να γίνει κρέμα.Με λίγο εβαπορέ σφίγγει πιο εύκολα, αλλά προσωπικά δεν έβαζα και γινόταν και έτσι κρέμα,όλο ενιαίο (περίπου με 150 Ml γάλα είχα 450 ml αφρόγαλα).Όχι με κουτάλι,το έριχνα σιγά σιγά από πάνω.
Christos έγραψε:1) Η ζάχαρη καλό είναι να προστεθεί στον καφέ όσο είναι ακόμα ζεστός, και μετά όλα μαζί στο μιξεράκι με τα παγάκια.
Βασικά έχοντας στο μίξερ κανα δυο παγάκια και τη ζάχαρη που θες μόλις ρίξεις τον ζεστό espresso που μόλις έφτιαξες και το αναδεύσεις για λίγο έχει λιώσει η ζάχαρη αμέσως.
Christos έγραψε:2) Το ποτήρι να έχει ήδη το αφρόγαλα με τα παγάκια μέσα και μετά να προστεθεί ο καφές (σιγά-σιγά στα τοιχώματα του ποτηριού).
Δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ αυτό..κάτι σαν ''κρύο macchiato'' ε??

Costas

Δημοσίευση από Costas » Τετ Απρ 07, 2010 9:20 pm

mx1001 έγραψε:Προφανώς βοήθησε η ζάχαρη . Αυτο που συνηθως ξέρω περίπου στο μισο δάχτυλο ή και πολύ λιγότερο
Πιστεύω πως εκτός από τη ζάχαρη που σίγουρα παίζει ρόλο στον αφρό είναι και το πόση ώρα θα χτυπήσεις τον καφέ στο μίξερ.Είναι άλλα καφέ που σου φτιάχνουν freddo με ελάχιστο αφρό και άλλα με περισσότερο που στην αρχή η εμφάνιση του freddo μοιάζει με φραπέ.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 07, 2010 9:37 pm

Εγώ παιδιά κάνοντας ένα διάβασμα τα σχόλια στο Blog του Αδαμόπουλου (φίλε mouhtis εκεί διάβασα την προσθήκη του γάλακτος πρώτα) βλέπω ότι για την παρασκευή cap-fre υπάρχουν δύο σχολές. Στην μία ο καφές χτυπιέται σε μιξεράκι και μετά μπαίνει το αφρόγαλα και στην άλλη όχι (όπως στο video που έστειλε ο Mιχάλης και που ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ το αναφέρει espresso-freddo αφού βάζει γάλα).
Για το freddo espresso δεν βλέπω να γίνεται κάποια αναφορά, αν και οπτικά όσα έχω δει σε cafe έμοιαζαν σαν φραπέ. Γι αυτό και εγώ σας προτείνω να παρατήσετε αυτά τα "παραπροϊόντα"(1) και να εστιάσετε στον κλασικό espresso (και χωρίς ζάχαρη plz) :lol:
Μου φαίνεται και στα φρεντοειδή θα είναι το ίδιο όπως και με τον φραπέ. Όχι shaker μόνο με κουταλάκι και τα συναφή.
Άρα μάλλον είναι όπως αρέσει στον καθένα.

(1) Εννοείται ότι κάνω πλάκα με τον όρο "παραπροϊόντα". :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Costas

Δημοσίευση από Costas » Τετ Απρ 07, 2010 9:56 pm

Christos έγραψε:(φίλε mouhtis εκεί διάβασα την προσθήκη του γάλακτος πρώτα)
Σπάνια βλέπεις τέτοιο Freddo (να βάζει πρώτα το γάλα και μετά τον καφέ)και συγκεκριμένα έχω δει μόνο τα flocafe κατά αυτό τον τρόπο(αν δεν κάνω λάθος) να φτιάχνουν τον fr.cap.
Christos έγραψε:Άρα μάλλον είναι όπως αρέσει στον καθένα.
Συμφωνώ!
Christos έγραψε:Γι αυτό και εγώ σας προτείνω να παρατήσετε αυτά τα "παραπροϊόντα"(1)
Διαφωνώ! :lol:
Το ''φρεντάκι'' από Μάρτιο και μετά κρίνεται απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού!! :lol: :lol:

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Πέμ Απρ 08, 2010 7:10 am

Christos έγραψε:Γι αυτό και εγώ σας προτείνω να παρατήσετε αυτά τα "παραπροϊόντα"...
Εν μέρη σωστός γιατί χάνεται η όλη μαγεία του espresso αρώματος .

Από την άλλη αφου λες δεν το δοκιμασες . Κατσε εσυ τον Ιουλιο , να εχει νταλα καυσωνα , 42 κελσίου υπο σκιά , οτι σταγόνα πέφτει κάτω να εξαφανίζεται, να μην μπορεις να ανασανεις , να παιρνανε ολα τα σορτσακια και τα υπο-μπλουζακια απο διπλα και να εισαι και με εναν καυτο espresso στο χέρι ... κολαση !

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Πέμ Απρ 08, 2010 8:25 am

mx1001 έγραψε: Από την άλλη αφου λες δεν το δοκιμασες . Κατσε εσυ τον Ιουλιο , να εχει νταλα καυσωνα , 42 κελσίου υπο σκιά , οτι σταγόνα πέφτει κάτω να εξαφανίζεται, να μην μπορεις να ανασανεις , να παιρνανε ολα τα σορτσακια και τα υπο-μπλουζακια απο διπλα και να εισαι και με εναν καυτο espresso στο χέρι ... κολαση !
Off topic:
Τι μου θύμισες... Πέρσι τον Μάιο πήγαμε γαμήλιο ταξίδι στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι, ούτε λόγος για κρύο καφέ. Και αν και ήταν Μάιος μόνο, ο καιρός ήταν καλός και μετά από τις περιηγήσεις και το περπάτημα, το κρύο το επιζητούσε ο οργανισμός. Πουθενά όμως. Μόνο ζεστά εσπρέσσο και καπουτσίνο, το οποίο παρεπιπτόντως το σερβίρουν ΠΑΝΤΑ με νιφάδες σοκολάτας από πάνω, εκεί.
Ευτυχώς ανακαλύψαμε το(α) ΜΟΝΟ(α) σημείο(α) στο Παρίσι που σερβίρουν κρύο καφέ και αυτό(α) ήταν τα Starbucks.
Τα ψαχναμε σαν ζομπι που κυνηγάνε brains.... :twisted:

Και η πλάκα είναι ότι εκεί, όλοι οι Γάλλοι κρύο καφέ πίναν. Μόνο στις καφετέριες, στα εστιατόρια και στις μπρασερί τοχαν δει σωβινιστικά το πράγμα και επέμεναν "ζεστά".
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Απρ 08, 2010 3:30 pm

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας γιατί εδώ υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για το greekespresso.gr με το να προσφέρει τον τυποποίηση - ορισμό για το freddo.
Ας τα πάρουμε βήμα-βήμα (κάθε βήμα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 σχόλια για να περνάμε στο επόμενο).

1ο ΒΗΜΑ
Τι ποτήρι αγοράζουμε; σχήμα και χωρητικότητα; Άμα υπάρχουν και online shops ακόμα καλύτερα.

Απάντηση