freddo espresso

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: freddo espresso

Δημοσίευση από Christos » Τετ Σεπ 08, 2010 2:46 am

Off topic:
Βρε (Γ)καρντάσι mads άσε τα freddo, ο χειμώνας έρχεται, και ανέβασε καμιά φωτό από την μηχανή σου που περιμένουμε πως και πως :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

coffee_junkie
Μηχανή:: Gaggia Evolution

Δημοσίευση από coffee_junkie » Δευ Δεκ 27, 2010 3:22 pm

Παρ' ότι μου αρέσει και ο κανονικός espresso (ζεστός), πήρα μηχανή κυρίως για να μπορώ να φτιάχνω Freddo Espresso στο σπίτι. Είναι όμως πιο περίπλοκο απ'ότι περίμενα. Μια φορά που δοκίμασα να χτυπήσω τον espresso με παγάκια για να κρυώσει, δυστυχώς χρειάστηκαν αρκετά παγάκια με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνει νερομπούλι...

Μια άλλη φορά ετοίμασα από βραδύς 2 διπλούς espresso, τους έβαλα σε ένα κλειστό shaker, το άφησα έξω να κρυώσει και μετά το έβαλα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα το χτύπησα με λίγη ζάχαρη και έβαλα 2-3 παγάκια για να γίνει πιο κρύο. Η γεύση ωστόσο είχε χαλάσει τελείως. Δεν είχε ιδιαίτερο άρωμα και ήταν ψιλοξινισμένος (προφανώς λόγω οξείδωσης όπως γράφτηκε σε προηγούμενα μηνύματα).

Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι να δοκιμάσω κάποια στιγμή να σερβίρω τον εσπρέσσο σε μεταλλική κούπα (κατά προτίμηση τοποθετημένη προηγουμένως στην κατάψυξη), να την βάλω μέσα σε ένα λεκανάκι με παγωμένο νερό για να κρυώσει αρκετά ο εσπρέσσο και μετά να κάνω μετάγγιση σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Σκοπός είναι να έρθει σε χαμηλή θερμοκρασία ο espresso πριν γίνει προσθήκη πάγου προς αποφυγή της αραίωσης. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να πάρει μεταλλική γεύση ο καφές από την κούπα.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Δευ Δεκ 27, 2010 3:29 pm

με το που εκχυλιστεί ο εσπρέσσο, ρίχνεις και ανακατεύεις με ζάχαρη. παίρνεις το ποτήρι του φρέντο εσπρέσσο και βάζεις 3-4 παγάκια και ρίχνεις τον εσπρέσσο κ ανακατεύεις με το καλαμάκι κ είσαι έτοιμος. αν το θες φρέντο καπουτσίνο απλώς προσθέτεις κρύο αφρόγαλα (σε μεγαλύτερο ποτήρι προφανώς)

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile

Δημοσίευση από PaNoSS » Δευ Δεκ 27, 2010 4:07 pm

Ακριβως ετσι φτιαχνω και γω τον Freddo μου..
Χειμωνα καλοκαιρι freddo! :a049:

Επισης μια επισημανση! Freddo espresso ειναι υπερβολικο να το λεμε..
Ξερω οτι Freddo στα ιταλικα σημαινει παγωμενο..
Οταν δηλαδη ζηταμε εναν Freddo εννοουμε ουσιαστικα εναν freddo espresso και οχι εναν freddo cappucinno που νομιζουν ολα τα μαγαζια κ ο κοσμος γενικα!!
Οταν θελουμε να ζητησουμε freddo cappucinnο λεμε freddo cappucinnο,και οχι freddo!!
Εχω κουραστει να το λεω σε ολα τα μαγαζια!! :a026:

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Δευ Δεκ 27, 2010 6:21 pm

PaNoSS έγραψε: Οταν θελουμε να ζητησουμε freddo cappucinnο λεμε freddo cappucinnο,και οχι freddo!!
Εχω κουραστει να το λεω σε ολα τα μαγαζια!! :a026:
:lol: :lol: :lol: isn't life a bitch?
Τι μου θύμισες τώρα ,πάνε 25 χρόνια περίπου που σε όλες τις καφετέριες ενω ζήταγες ενα φραπέ , σου έφερναν φραπέ με γάλα και μετά σου λένε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνετε.

efthymis

Δημοσίευση από efthymis » Δευ Δεκ 27, 2010 11:12 pm

Dimitris_P έγραψε:με το που εκχυλιστεί ο εσπρέσσο, ρίχνεις και ανακατεύεις με ζάχαρη. παίρνεις το ποτήρι του φρέντο εσπρέσσο και βάζεις 3-4 παγάκια και ρίχνεις τον εσπρέσσο κ ανακατεύεις με το καλαμάκι κ είσαι έτοιμος. αν το θες φρέντο καπουτσίνο απλώς προσθέτεις κρύο αφρόγαλα (σε μεγαλύτερο ποτήρι προφανώς)
Οπως τα λεει ο Δημητρης, μονο που εγω ανακατευω με το μιξερακι για ταχτερο αποτελεσμα, ενω μετα δεν προσθετω παγακια (δε μου αρεσουν τα πολυ κρυα) αλλα αν μου ζητησουν εξτρα ριχνω τριμμενο απο το μπλεντερ,

smoothbore έγραψε:πάνε 25 χρόνια περίπου που σε όλες τις καφετέριες ενω ζήταγες ενα φραπέ , σου έφερναν φραπέ με γάλα
αααα ωστε γι'αυτο λενε "φραπογαλο"!! :lol: :lol: (Χρηστο μη μας φωναξεις, να μαθαινουμε κι εμεις οι νεοτεροι!! :P )

G.F.

Δημοσίευση από G.F. » Σάβ Ιαν 15, 2011 12:54 pm

Εχω μια ημιαυτόματη San Marco επαγγελματική και μπορω να σας διαβεβαιώσω οτι οσοι ζητάν <<δυνατό>> (!!!) φρέντο δε ξέρουν που παν τα τέσσερα, για δύο λόγους. 1)Έχω μύλο και με 2 κλικ βάζω 2 δόσεις στο γκρουπ και τελείωσε! Μισό κλικ δεν υπάρχει και 3 κλικ δε χωράνε στο διπλό γκρουπ. 2) Ο αντιπρόσωπος της NESTLE που μου έφερε το μύλο μου κατέστησε σαφές οτι βάζοντας παραπάνω ποσότητα στο γκρουπ, ειναι επιζήμιο για την μηχανή! Άρα, όποτε έρχεται ενας <<φρεντάκιας>> και μου το ζητάει δυνατό, σφίγγω τα δόντια απ'τη μια να μη μου ξεφύγει καμμιά βρισιά κι απο την άλλη να μη γελάσω και φτιάχνω εναν κανονικό φρέντο.
.

Διαφωνώ κάθετα με τον σχολιασμό σου ως προς που παν τα τέσσερα!!! φυσικά και υπάρχει Μισό κλικ και πάνω και κάτω!! παρατήρησε την διαδρομή της κίνησης (του μοχλού του μύλου σου) και θα το διαπιστώσεις πολύ εύκολα. Όσο για τον αντιπρόσωπο σου και κατά πόσο επιζήμιο για τη μηχανή σου είναι... θέλει πολύ ανάλυση. (ως προς την τσιμούχα ? αντλία ? κ.α)

Καλό είναι λοιπόν να μην βάζουμε εύκολα ταμπελίτσες στο καθένα ιδίως αν δεν γνωρίζουμε πόσο καλά μπορεί να κατέχει το θέμα του freddo.. Προσωπικά πιστεύω ότι δύσκολα θα πιεις freddo και γενικότερα espresso στα μη ψαγμένα caffe λόγω :

1.Τελείως άσχετοι οι υποτιθέμενοι χειριστές με την παρασκευή του freddo (Στις λεπτομέρειες κρίνεται πάντοτε η διαφορά)
2. Μη συντηρημένες μηχανές
3. Φίλτρα Νερού (Ανανέωση)
4.Μπαγιάτικος καφές (και ναι!! παίζει πολύ αυτό ακόμα και όταν χρειάζεται 12 ώρες ο καφές μέσα στο hopper για να αλλοιωθεί)
5. παρασκευή caffe σε μεγάλες κανάτες τον οποίο τον διατηρούν ώρα / ώρες σε μεγάλα cafe και τον παρασκευάζουν από πολύ νωρίς το πρωί (βλέπε μεγάλα caffe, beach bar)

Ζητώ συγνώμη για τη διαφωνία μου ελπίζω ο σχολιασμός σου να ήταν καλοπροαίρετος.. Σε πάρα πολλούς αρέσει ο freddo και γενικά λόγω ότι δεν τηρούνται οι παραπάνω λόγοι εκλαμβάνουν αδύνατη γεύση που φυσικά είναι τελείως αντίθετο με αυτό που αξιώνουν και πληρώνουν χρυσό στους υποτιθέμενους επαγγελματίες με πολλά 000% κέρδος από το σπυρί του caffe.

Δεν έχω σκοπό να σε θίξω επαγγελματικά ούτε και προσωπικά από την στιγμή που δεν σε γνωρίζω όπως και τον καφέ που παρασκευάζεις (είναι καθαρά γενική διαπίστωση)

Πάντοτε φιλικά.

anastapalios
Μύλος:: Ψήνεται....
Οι καφέδες μου:: ???

Δημοσίευση από anastapalios » Σάβ Ιαν 22, 2011 7:20 pm

Καλησπέρα!Όλα ωραία και όλα καλά για την παρασκευή ενός "σωστού" espresso.Τί γίνεται όμως τώρα που ανοίγει ο καιρός και θα θέλαμε ένα δροσερό fredo espresso?Για να κάνουμε ενα fredo χρησιμοποιούε διπλό espresso και πάγο(τριμένο ή όχι)..Μία ερώτηση εδώ, η εκχύληση πρέπι να σταματάει πάλι στα 25 sec περίπου ή μπορούμε να "ξεζουμίσουμε" τον καφέ με 40-50 sec εκχύλισης? Ρωτάω γιατί στο τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε πάγο, άρα αραιώνεται ο καφές, άρα γιατί να μη ξεζουμίξουμε όλη τη ποσότητα καφέ που έχου στο pf?

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Ιαν 22, 2011 7:48 pm

anastapalios έγραψε:Καλησπέρα!Όλα ωραία και όλα καλά για την παρασκευή ενός "σωστού" espresso.Τί γίνεται όμως τώρα που ανοίγει ο καιρός και θα θέλαμε ένα δροσερό fredo espresso?Για να κάνουμε ενα fredo χρησιμοποιούε διπλό espresso και πάγο(τριμένο ή όχι)..Μία ερώτηση εδώ, η εκχύληση πρέπι να σταματάει πάλι στα 25 sec περίπου ή μπορούμε να "ξεζουμίσουμε" τον καφέ με 40-50 sec εκχύλισης? Ρωτάω γιατί στο τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε πάγο, άρα αραιώνεται ο καφές, άρα γιατί να μη ξεζουμίξουμε όλη τη ποσότητα καφέ που έχου στο pf?
Off topic:
Καταρχήν ευχαριστώ που το έγραψες εδώ. :oneup:
Κανονικά δεν πρέπει να αφήσεις να τρέξει παραπάνω δλα ο καφές γιατί θα χαλάσει η γεύση του λόγω υπερεκχείλισης.Θα ξινίσει λίγο η γεύση του.
Να σου πώ την αλήθεια όμως και εγώ το έκανα.Αφήνα την εκχείλιση λίγο παραπάνω για να έχω ποσότητα,αλλά χάλασα μερικούς.Δεν θυμάμαι πόσο έντονη ήταν η οξύτητα.
Για μένα δοκιμάζεις και βλέπεις.
Αλλιώς,αυτό που κάνω και εγώ,ένας διπλός + ένα μονό ή τριπλό καλαθάκι! :oneup:
Special!

anastapalios
Μύλος:: Ψήνεται....
Οι καφέδες μου:: ???

Δημοσίευση από anastapalios » Σάβ Ιαν 22, 2011 8:00 pm

Τριπλό καλαθάκι για την Silvia αυθεντικό υπάρχει?Και αν ναι πόσο κάνει?Ρωτάω εάν υπάρχει αυθεντικό γιατί "φοβάμαι" μη σκάσει το μέταλλο γύρω από τις τρυπίτσες του φίλτρου, όπως έχω δει στο net σε κάποια post που έδειχναν τα ιμιτασιον......

Απάντηση