Πρωτα Βrew και μετα Steam η το αναποδο τελικα?
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 448
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Πρωτα Βrew και μετα Steam η το αναποδο τελικα?
Εγω μεχρι τωρα εκανα το αφρογαλα,εκλεινα τον διακοπτη του ατμου,αδειαζα τον ατμο απο το ακροφησιο και μετα παταγα να τρεξει νερο και να φυγει ο ατμος.
Δεν ειχα θεμα με το αφρογαλα.Δεν χαλαγε μεχρι να κανω την εκχυλιση.
Δοκιμασα να κανω το αντιθετο αλλα δεν ειδα διαφορα στην γευση απλα μου φανηκε οτι εχω ποιο στεγνο ατμο.
Θα δοκιμασω και αλλες φορες να δω αν συνεχιζει ο ατμος να ειναι στεγνος.
Δεν ειχα θεμα με το αφρογαλα.Δεν χαλαγε μεχρι να κανω την εκχυλιση.
Δοκιμασα να κανω το αντιθετο αλλα δεν ειδα διαφορα στην γευση απλα μου φανηκε οτι εχω ποιο στεγνο ατμο.
Θα δοκιμασω και αλλες φορες να δω αν συνεχιζει ο ατμος να ειναι στεγνος.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Πρωτα Βrew και μετα Steam η το αναποδο τελικα?
Πρεπει να σκεφτείτε το ρόλο του γκρούπ και την ανάγκη για όσο το δυνατόν καλύτερη θερμοκρασιακή σταθερότητα στον εσπρέσσο!
Τότε θα καταλάβετε από μονοι σας, γιατι πρέπει να γινεται πρώτα η εκχύλιση και μετα ο ατμός, αλλα και ποιο είναι το μεγαλο μειονέκτημα των μηχανών με μονό μπόιλερ!
Τότε θα καταλάβετε από μονοι σας, γιατι πρέπει να γινεται πρώτα η εκχύλιση και μετα ο ατμός, αλλα και ποιο είναι το μεγαλο μειονέκτημα των μηχανών με μονό μπόιλερ!
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Πρωτα Βrew και μετα Steam η το αναποδο τελικα?
E αφου το λεει η γκομενα σε βιντεάκι στο ιντερνετ, έτσι θαναι!
Η δική μου αποψη για μηχανες μονού μπόιλερ ειναι αυτή:
viewtopic.php?f=5&t=1874&p=47938#p47938
Διότι μπορει μεν να αλλαξεις νερό στο μπόιλερ ώστε να κρυώσει, αλλά η μαζα του γκρουπ είναι που θα διατηρησει υψηλή την θερμοκρασία και θα την χάνει πολύ αργά, επίσης ποσο θα το κρυωσεις το νερό μεσα; Δεν θα χρειαστει να περιμένεις μεχρι να έρθει στην ζητουμενη θερμοκρασία το μπόιλερ αλλά και όλο το συστημα (μποιλερ +γκρούπ) και να έρθει σε ισορροπία; Αλλά πως θα γνωριζεις ποτε θα έρθει αυτή;
Oι μηχανες μονου μποιλερ και ειδικα σαν την classic kαι την silvia που δεν ζεσταίνουν το γκρούπ με θερμοσιφωνισμό, αλλα με την απ ευθείας επαφή ολου του κατω μερους του νερού του μπόιλερ πολύ γρηγορα ανεβαζουν την θερμοκρασια του γκρούπ.
Αν υπολογισουμε και την αυξημένη θερμοκρασία (γυρω στους 170 βαθμούς) που χρειάζονται αυτού του τυπου οι μηχανες για να ατμοποιήσουν, τότε "shit high and stare" κατα την ελληνοαμερικανική διάλεκτο!
Μην ξεχναμε ότι πάντα το ζητουμενο είναι η μεγιστη θερμοκρασιακή σταθερότητα (που μπορεί να δώσει η μηχανή) κατα την εκχύλιση, αλλά και ο έλεγχός της!
Αλλιως οι καφέδες μας, εκτος της κακής γευσης, θα είναι μη ελεγξιμοι, πότε έτσι, πότε αλλιώς και πότε παρααλλιώς!
Πάντως είναι ωραία γκομενα...Κι εγώ θα την πίστευα!
Ολα τα άλλα που λέει είναι σωστα και λογικά, για τις υπόλοιπες όμως μηχανές! (εκτος κι αν κάποιος έχει καμμιά μονού μπόιλερ της πλάκας με αλουμινένιο γκρούπ και πορταφίλτερ όπότε δεν έχει αγχος για το ότι θα έχει αποθηκευσει θερμότητα το γκρούπ, αφου το αλουμίνιο όσο εύκολα την μεταδίδει τόσο εύκολα την χάνει!
Η δική μου αποψη για μηχανες μονού μπόιλερ ειναι αυτή:
viewtopic.php?f=5&t=1874&p=47938#p47938
Διότι μπορει μεν να αλλαξεις νερό στο μπόιλερ ώστε να κρυώσει, αλλά η μαζα του γκρουπ είναι που θα διατηρησει υψηλή την θερμοκρασία και θα την χάνει πολύ αργά, επίσης ποσο θα το κρυωσεις το νερό μεσα; Δεν θα χρειαστει να περιμένεις μεχρι να έρθει στην ζητουμενη θερμοκρασία το μπόιλερ αλλά και όλο το συστημα (μποιλερ +γκρούπ) και να έρθει σε ισορροπία; Αλλά πως θα γνωριζεις ποτε θα έρθει αυτή;
Oι μηχανες μονου μποιλερ και ειδικα σαν την classic kαι την silvia που δεν ζεσταίνουν το γκρούπ με θερμοσιφωνισμό, αλλα με την απ ευθείας επαφή ολου του κατω μερους του νερού του μπόιλερ πολύ γρηγορα ανεβαζουν την θερμοκρασια του γκρούπ.
Αν υπολογισουμε και την αυξημένη θερμοκρασία (γυρω στους 170 βαθμούς) που χρειάζονται αυτού του τυπου οι μηχανες για να ατμοποιήσουν, τότε "shit high and stare" κατα την ελληνοαμερικανική διάλεκτο!
Μην ξεχναμε ότι πάντα το ζητουμενο είναι η μεγιστη θερμοκρασιακή σταθερότητα (που μπορεί να δώσει η μηχανή) κατα την εκχύλιση, αλλά και ο έλεγχός της!
Αλλιως οι καφέδες μας, εκτος της κακής γευσης, θα είναι μη ελεγξιμοι, πότε έτσι, πότε αλλιώς και πότε παρααλλιώς!
Πάντως είναι ωραία γκομενα...Κι εγώ θα την πίστευα!
Ολα τα άλλα που λέει είναι σωστα και λογικά, για τις υπόλοιπες όμως μηχανές! (εκτος κι αν κάποιος έχει καμμιά μονού μπόιλερ της πλάκας με αλουμινένιο γκρούπ και πορταφίλτερ όπότε δεν έχει αγχος για το ότι θα έχει αποθηκευσει θερμότητα το γκρούπ, αφου το αλουμίνιο όσο εύκολα την μεταδίδει τόσο εύκολα την χάνει!
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 448
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Πρωτα Βrew και μετα Steam η το αναποδο τελικα?
Συνεχιζω να εχω στεγνο ατμο κανοντας πρωτα την εκχυλιση και μετα τον ατμο.
Υπαρχει εξηγηση σε αυτο?
Υπαρχει εξηγηση σε αυτο?
-
- Δημοσιεύσεις: 33
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 22, 2014 8:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: Anfim Best Black
- 2ος Μύλος:: Comandante
- Οι καφέδες μου:: Freshly roasted coffees
- Τοποθεσία: Νομός Aττικής
Re: Πρωτα Βrew και μετα Steam η το αναποδο τελικα?
Kαλησπέρα. Εδω και ενα χρονο που δουλευω την Silvia,έκανα πάντα την εκχύλιση και μετά το steaming. Ομως, δεν πετυχαινα πάντα το σωστό αφρόγαλα με τις ίδιες παραμέτρους (πληρες γάλα, θερμοκρασίες στο φουσκωμα και στον στροβιλισμό κλπ). Ετσι ένας υπάλληλος στο TAF μου πρότεινε να κάνω πρώτα το αφρόγαλα και μετά την εκχύλιση για να έχει ο ατμός περισσότερη δύναμη μιας και η μηχανή έχει μονό boiler.
-
- Δημοσιεύσεις: 33
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 22, 2014 8:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: Anfim Best Black
- 2ος Μύλος:: Comandante
- Οι καφέδες μου:: Freshly roasted coffees
- Τοποθεσία: Νομός Aττικής
Re: Πρωτα Βrew και μετα Steam η το αναποδο τελικα?
Noμίζω πως στο thread:
viewtopic.php?f=23&t=815
βρήκα το κουμπί της δεσπονίδος Σίλβιας ώστε να κάνω πρώτα την εκχύλιση και μετά το αφρόγαλα. Θα τηρήσω την διαδικασία τις προσεχείς ημέρες και τα ξαναλέμε.
viewtopic.php?f=23&t=815
βρήκα το κουμπί της δεσπονίδος Σίλβιας ώστε να κάνω πρώτα την εκχύλιση και μετά το αφρόγαλα. Θα τηρήσω την διαδικασία τις προσεχείς ημέρες και τα ξαναλέμε.
-
- Δημοσιεύσεις: 33
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 22, 2014 8:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: Anfim Best Black
- 2ος Μύλος:: Comandante
- Οι καφέδες μου:: Freshly roasted coffees
- Τοποθεσία: Νομός Aττικής
Re: Πρωτα Βrew και μετα Steam η το αναποδο τελικα?
Ολο αυτό το διάστημα, ακολούθησα πιστά την διαδικασία που περιγραφει ο Χρηστος (Admin) για το αφρόγαλα με καλά αποτελέσματα αφου ειχα δυναμη στον ατμό, κάνοντας πρωτα την εκχυλιση και μετα το αφρόγαλα.
Προσφατα όμως ο Χρήστος Λουκάκης απο TAF μου εξηγησε οτι για cappuccino, ο καφές μπορεί να περιμένει μεχρι 30 δευτερόλεπτα, μετά ή πίνεται σκέτος ή πετιέται. Οποτε, ακολουθώ πρώτα τη διαδικασία του Χρήστου (Αdmin) για το αφρόγαλα και μετά αφου τρέξει νερό απο το group για να πέσει η θερμοκρασία, κάνω και την εκχύλιση. Aν αναδεύεται το γάλα κατα την αναμονή για την εκχύλιση, δεν μειώνεται η ελαστικότητά του.
Προσφατα όμως ο Χρήστος Λουκάκης απο TAF μου εξηγησε οτι για cappuccino, ο καφές μπορεί να περιμένει μεχρι 30 δευτερόλεπτα, μετά ή πίνεται σκέτος ή πετιέται. Οποτε, ακολουθώ πρώτα τη διαδικασία του Χρήστου (Αdmin) για το αφρόγαλα και μετά αφου τρέξει νερό απο το group για να πέσει η θερμοκρασία, κάνω και την εκχύλιση. Aν αναδεύεται το γάλα κατα την αναμονή για την εκχύλιση, δεν μειώνεται η ελαστικότητά του.