Το πρόβλημα μου είναι ότι μου λείπει το consistency. Μπορεί το αποτέλεσμα να βγει πολύ καλό αλλά μπορεί και πολύ μέτριο. Επίσης δεν μπορώ να πω ότι ελέγχω ακριβώς τι κάνω. Μπορώ να ξεκινήσω για latte και να μου βγει για καπουτσίνο ή το ανάποδο.
(Να διευκρινίσω, μιας και υπάρχουν πολλοί “ορισμοί” περί latte και capucino, οι διαφορές για μένα είναι αυτές που περιγράφονται σε αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=iIOs3Bq ... e=youtu.be)
Ξέρω ότι single boiler και ατμός δεν είναι και ο καλύτερος συνδυασμός, θα ήθελα όμως να μάθω τι κάνει ο καθένας με τη συγκεκριμένη μηχανή (έχω δει πολλούς οδηγούς, βίντεο και τα σχετικά αλλά άλλο πράγμα τι κάνεις με συγκεκριμένη μηχανή), η τεχνική προφανώς κερδίζεται με τον καιρό, αλλά και ο ατμός που έχεις διαθέσιμο είναι κάτι.
Αυτό που κάνω σε γενικές γραμμές είναι:
- Όπως λέει και το manual, μόλις αλλάξω σε ατμό, βγάζω νερό από το ακροφύσιο για 10 sec (κάποιες φορές το κάνω αμέσως, κάποιες φορές περιμένω λίγο, δεν είμαι σίγουρος αν επηρεάζει)
- Όταν πιάσει θερμοκρασία, βγάζω ατμό για 1-2 sec και μετά κάνω το αφρόγαλα.
- πρόβλημα: αρχικά ο ατμός είναι πολύ υγρός. Μια τακτική που ακολουθώ είναι να βγάλω ατμό για 5-6 sec (δοκίμασα και περισσότερο), να περιμένω να ξαναπιάσει θερμοκρασία και μετά να κάνω το γάλα. Αν πχ κάνω 2 γαλατιέρες στη σειρά, στη δεύτερη ο ατμός είναι πολύ πιο στεγνός αλλά πιο αδύνατος αλλά για microfoam είναι πολύ καλύτερο.
1) 250 ml Motta αν θέλω να κάνω ενα διπλό σε κούπα 8oz~ 240ml
2) 350ml για 2 μονά καπουτσίνο (σε κούπα 160-170 ml)
3) 450ml για 2 διπλά
Θερμοκρασία στο PID για ατμό, έχω δοκιμάσει από 110 ως 115, χωρίς να έχω καταλήξει, συνήθως χρησιμοποιώ πιο χαμηλή σε μικρότερες γαλατιέρες
(βέβαια, τις γαλατιέρες τις έχω πριν στην κατάψυξη, γάλα βάζω μέχρι λίγο πριν την αρχή του της μύτης)
Οποιοδήποτε tip/γνώμη ευπρόσδεκτα