Προσπάθεια για Latte Art
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Δεν διαφωνώ πουθενά σε αυτα που λές Ιωσηφ!
Αν και οπου ήπια καφέ με σχέδιά δεν ήταν «κλασσικός» cappuccino! Ούτε στην υφή, ούτε στην αίσθηση στο στομα, αλλά ουτε και στην συνολική γεύση! (Εκτός μιας-δυο εξαιρέσεων από πολύ-πολύ έμπειρους barista, οι οποίοι όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα)
Ο κλασσικός cappuccino έχει παχος της κρέμας στο φλυτζάνι γύρω στα 12-13 χιλιοστα, ενώ αυτοί με τα σχέδια, συνήθως γύρω στα 7-8, αν και τις περισσοτερες φορες είναι πιό κοντα στα 4-5.
Αν και οπου ήπια καφέ με σχέδιά δεν ήταν «κλασσικός» cappuccino! Ούτε στην υφή, ούτε στην αίσθηση στο στομα, αλλά ουτε και στην συνολική γεύση! (Εκτός μιας-δυο εξαιρέσεων από πολύ-πολύ έμπειρους barista, οι οποίοι όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα)
Ο κλασσικός cappuccino έχει παχος της κρέμας στο φλυτζάνι γύρω στα 12-13 χιλιοστα, ενώ αυτοί με τα σχέδια, συνήθως γύρω στα 7-8, αν και τις περισσοτερες φορες είναι πιό κοντα στα 4-5.
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Y.V έγραψε:Δεν διαφωνώ πουθενά σε αυτα που λές Ιωσηφ!
Αν και οπου ήπια καφέ με σχέδιά δεν ήταν «κλασσικός» cappuccino! Ούτε στην υφή, ούτε στην αίσθηση στο στομα, αλλά ουτε και στην συνολική γεύση! (Εκτός μιας-δυο εξαιρέσεων από πολύ-πολύ έμπειρους barista, οι οποίοι όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα)
Ο κλασσικός cappuccino έχει παχος της κρέμας στο φλυτζάνι γύρω στα 12-13 χιλιοστα, ενώ αυτοί με τα σχέδια, συνήθως γύρω στα 7-8, αν και τις περισσοτερες φορες είναι πιό κοντα στα 4-5.
+1
Τώρα το εαν οι μηχανες και οι τεχνικές βελτιώθηκαν και "ανακαλύφθηκε" ο ελαστικός αφρός του latte που βγάζει και σχέδιο στο φλυτζάνι οπότε ξεχνάμε το τι κάναμε πριν (λες και ο scae δεν υπήρχε τότε) και υιοθετούμε αυτή την γαλατόκρεμα (γιατι τέτοια είναι) αφρόγαλα....
Πάντως σαν υλικό ρέει απο την αρχη ως το τέλος ρευστά η γαλατόκρεμα του latte στο φλυτζάνι και ενώνεται με τον καφέ απο την αρχή σε ένα "γάλα με γεύση καφέ" ενώ η υφή του καϊμακιού είναι αυτή που επιτρέπει το latte art.
Ο αφρός του αφρόγαλου για καπουτσίνο στέκεται πάνω απο το καϊμάκι.
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 448
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Για να δωσουμε ποιο πυκνη υφη στο αφρογαλα για κλασσικο καπουτσινο ποια διαδικασια χρειαζεται?
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Βασικά χρειάζεται περισσότερη ώρα στο ακροφύσιο ωστε το γάλα να πάρει και άλλη θερμοκρασία. Όμως η γραμμή είναι λεπτή μεταξύ του καψίματος και του σημείου αυτού έτσι λοιπόν θέλει προσοχή να μην κάψεις το γάλα. Το ιδανικό είναι η χρήση θερμόμετρου. όταν φτιαχτεί το αφρόγαλα εγώ προσωπικά παλαιόθεν έπαιρνα με ένα κουτάλι το πάνω μερος του αφρού και το κάθιζα επάνω στον καφέ. Δεν έπαιρνα καθόλου ζεστό γάλα και έτσι διαλυόταν σιγά σιγά ο αφρός στον καφέ. βέβαια ο καπουτσίνο έχει και μια δόση ζεστού γάλακτος λιγότερου απο τον latte. Αυτό είναι προσωπική επιθυμία πόσο γαλακτερό θες τον καφέ σου.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Εγω δεν θεωρώ ότι υπάρχει, ή πρεπει να υπάρχει διαφορα στην θερμοκρασία.
Ομως εδώ δεν ειναι το καταλληλο θεμα για να συζητησουμε για τον cappuccino
Καλύτερα να πάμε σε νέο θεμα να τα πούμε.
Ομως εδώ δεν ειναι το καταλληλο θεμα για να συζητησουμε για τον cappuccino
Καλύτερα να πάμε σε νέο θεμα να τα πούμε.
- dimitris1
- Δημοσιεύσεις: 14
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 01, 2014 10:07 am
- Όνομα: dimitris
- Μηχανή:: gaggia classic
- Μύλος:: Ascaso Steel i-2
- Τοποθεσία: peristeri
Re: Προσπάθεια για Latte Art
καλημερα σε ολους...προσπαθησα μεσα απο αυτα που διαβασα να κανω αφρογαλα με την gaggia clasic...διαβασα το πως παρασκευαζετε το αφρογαλα στην σελιδα που μου υπεδιξε ο γιαννης λιγο ποιο πανω το ξαναδιαβασα αλλα τιποτα...γαλατακι του θεου...τωρα παρατηρω οτι ι δυναμη του ατμου στο ακροφυσιο οση ωρα το εχω μεσα στο γαλα σιγα σιγα πεφτει...και μετα για να το καθαρισω πρεπει να περιμενω λιγα δευτερα και να το ανοιξω να ξαναβγαλει παλι ατμο με δυναμη...
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Διαβάζοντας τα παραπάνω σήμερα έκανα μια απόπειρα να φτιάξω το αφρόγαλα διαφορετικά ώστε η παρασκευή να πλησιάσει τα Ιταλικά πρότυπα. Αν και ψιλοαποτυχημένη προσπάθεια νομίζω πως το αποτέλεσμα μοιάζει λόγο με μήλο...
Δημήτρη μάλλον η ερώτηση σου πρέπει να απαντηθεί σε πιο κατάλληλο νήμα...
Δημήτρη μάλλον η ερώτηση σου πρέπει να απαντηθεί σε πιο κατάλληλο νήμα...
- tristanos
- Δημοσιεύσεις: 105
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 25, 2012 11:43 am
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia Baby
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Taf και ότι φρέσκο πέσει στα χέρια μου!
- Τοποθεσία: Αθήνα-Βύρωνας
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Ένα πολύ καλό κόλπο που κάνω εγώ και έχει προταθεί από το forum για τον ατμό είναι το εξής: όταν ανάψει η λυχνία ότι είναι έτοιμος ο ατμός εσύ εκτόνωσε τον ατμό μέχρι να σβήσει η λυχνία πράγμα που σημαίνει ότι το στοιχείο λειτουργεί. Μόλις λοιπόν σβήσει η λυχνία μέτρα περίπου 10 δεύτερα και ξεκίνα την παρασκευή του αφρόγαλου! Θα δεις μεγάλη διαφορά! Πολύ καλό εργαλείο να ξέρεις για αφρόγαλο σε gaggia είναι αυτό: viewtopic.php?f=23&t=1053&hilit=paranelo.dimitris1 έγραψε:καλημερα σε ολους...προσπαθησα μεσα απο αυτα που διαβασα να κανω αφρογαλα με την gaggia clasic...διαβασα το πως παρασκευαζετε το αφρογαλα στην σελιδα που μου υπεδιξε ο γιαννης λιγο ποιο πανω το ξαναδιαβασα αλλα τιποτα...γαλατακι του θεου...τωρα παρατηρω οτι ι δυναμη του ατμου στο ακροφυσιο οση ωρα το εχω μεσα στο γαλα σιγα σιγα πεφτει...και μετα για να το καθαρισω πρεπει να περιμενω λιγα δευτερα και να το ανοιξω να ξαναβγαλει παλι ατμο με δυναμη...
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Δημήτρη ο συνονόματος σου έχει βάλει ήδη το wand της Silvia το οποίο έχει την ίδια αν όχι καλύτερη απόδοση με το παρανέλο της gaggia... Οπότε είναι θέμα τεχνικής, πάντως ο τρόπος που αναφέρεις είναι σωστός και δίνει όντως δυνατό ατμό...
- dimitris1
- Δημοσιεύσεις: 14
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 01, 2014 10:07 am
- Όνομα: dimitris
- Μηχανή:: gaggia classic
- Μύλος:: Ascaso Steel i-2
- Τοποθεσία: peristeri
Re: Προσπάθεια για Latte Art
καλημερα σε ολους...τελικα μετα απο 3 και κατι κουτια γαλα πεταμενα,πολυ σκεψη,πολυ διαβασμα και πολλα κατεληξα οτι δεν το εχω το αθλημα...αφρογαλα στην gaggia δεν θα κανω ποτε!την τριτη θα παω να παρω ενα μηχανηματακι να μου βγαζει αφρογαλα γιατι δεν μπορω να δω προκοπη...