Cappuccino-flat white-latte
Cappuccino-flat white-latte
Καλησπέρα στην παρέα
Όσο αφορά τα ζεστά ροφήματα καφέ
Ισχύει ότι
Cappuccino doppio = διπλός εσπρέσσο (60 ml)+(60ml γάλα) +(60 ml κρέμα )= κούπα 180 ml
Flat white= διπλός εσπρέσσο (60 ml)+ (120 ml γάλα)=180 ml κούπα
Late-latte machiato =διπλός εσπρέσσο (60ml)+(300ml γάλα )+(2ml κρέμα )
Όσο αφορά τα ζεστά ροφήματα καφέ
Ισχύει ότι
Cappuccino doppio = διπλός εσπρέσσο (60 ml)+(60ml γάλα) +(60 ml κρέμα )= κούπα 180 ml
Flat white= διπλός εσπρέσσο (60 ml)+ (120 ml γάλα)=180 ml κούπα
Late-latte machiato =διπλός εσπρέσσο (60ml)+(300ml γάλα )+(2ml κρέμα )
-
- Δημοσιεύσεις: 72
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2015 10:53 pm
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: ECM Classika II pid
- Μύλος:: Graef CM 800
- Οι καφέδες μου:: BEAN HAUS Πάφος.
- Τοποθεσία: makedonia
Re: Cappuccino-flat white-latte
στο machiato ενσταση.
Re: Cappuccino-flat white-latte
Giovanni έγραψε:στο machiato ενσταση.
Γιατί ; Μόνος εσπρέσσο ;
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Cappuccino-flat white-latte
Εγώ έχω ένσταση και στο Flat White, αλλά μετά σκέφτηκα ότι αν απαντήσω θα ακολουθήσει μεγάλη συζήτηση, και θα προκύψουν πολλές διαφωνίες.
Anyway, είμαι "κατά" του να οριοθετούμε ροφήματα με ml, όγκο κοκ. Τι πάει να πει δηλαδή "διπλός espresso 60ml"? Γιατί αυτό είναι σημείο αναφοράς; Όλοι οι καφέδες σε ίδια brew ratio δουλεύουν; Μπορεί να είναι σύνηθες στα εμπορικά χαρμάνια να εμφανίζεται κατά κόρον αυτή η ποσότητα (η οποία μάλιστα 'παρακάμπτεται' και μεγαλώνει στα σερβιρόμενα freddo χάριν ποσότητος και οπτικής ικανοποίησης...) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και ο Κανόνας. Πιο πολύ νόημα έχουν οι Αναλογίες (πχ κλασματικές σε καφές/γάλα).
Το ...by the book πέθανε, και αν όχι ακόμα, τότε θα γίνει σύντομα θαρρώ υπό το πρίσμα της επιστημονικής πλέον αντιμετώπισης της καφέα. Εξέλιξη με στεγανά, δε γίνεται.
Επίσης, μιας και το ανέφερα πριν, στο flat white θες έντονη γεύση του καφέ. Το γάλα είναι 'υποστηρικτικό', εν αντίθεση με τα άλλα ροφήματα. (Αλλάζει και η αναλογία του γάλατος με τον καφέ). Οπότε πέραν του τρόπου παρασκευής του γάλατος (microfoam) και της free pour έκχυσης, θες και μια μικρή αλλά σημαντική διαφοροποίηση στη βάση σου: Θες διπλό espresso RISTRETTO. Οπότε, αν ας πούμε για παράδειγμα, δουλεύεις με τα 60ml που αναφέρθηκαν, τότε θα χρησιμοποιήσεις ως espressο, shot ~ 40-45ml.
Anyway, είμαι "κατά" του να οριοθετούμε ροφήματα με ml, όγκο κοκ. Τι πάει να πει δηλαδή "διπλός espresso 60ml"? Γιατί αυτό είναι σημείο αναφοράς; Όλοι οι καφέδες σε ίδια brew ratio δουλεύουν; Μπορεί να είναι σύνηθες στα εμπορικά χαρμάνια να εμφανίζεται κατά κόρον αυτή η ποσότητα (η οποία μάλιστα 'παρακάμπτεται' και μεγαλώνει στα σερβιρόμενα freddo χάριν ποσότητος και οπτικής ικανοποίησης...) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και ο Κανόνας. Πιο πολύ νόημα έχουν οι Αναλογίες (πχ κλασματικές σε καφές/γάλα).
Το ...by the book πέθανε, και αν όχι ακόμα, τότε θα γίνει σύντομα θαρρώ υπό το πρίσμα της επιστημονικής πλέον αντιμετώπισης της καφέα. Εξέλιξη με στεγανά, δε γίνεται.
Επίσης, μιας και το ανέφερα πριν, στο flat white θες έντονη γεύση του καφέ. Το γάλα είναι 'υποστηρικτικό', εν αντίθεση με τα άλλα ροφήματα. (Αλλάζει και η αναλογία του γάλατος με τον καφέ). Οπότε πέραν του τρόπου παρασκευής του γάλατος (microfoam) και της free pour έκχυσης, θες και μια μικρή αλλά σημαντική διαφοροποίηση στη βάση σου: Θες διπλό espresso RISTRETTO. Οπότε, αν ας πούμε για παράδειγμα, δουλεύεις με τα 60ml που αναφέρθηκαν, τότε θα χρησιμοποιήσεις ως espressο, shot ~ 40-45ml.
Re: Cappuccino-flat white-latte
Jazz έγραψε:Εγώ έχω ένσταση και στο Flat White, αλλά μετά σκέφτηκα ότι αν απαντήσω θα ακολουθήσει μεγάλη συζήτηση, και θα προκύψουν πολλές διαφωνίες.
Anyway, είμαι "κατά" του να οριοθετούμε ροφήματα με ml, όγκο κοκ. Τι πάει να πει δηλαδή "διπλός espresso 60ml"? Γιατί αυτό είναι σημείο αναφοράς; Όλοι οι καφέδες σε ίδια brew ratio δουλεύουν; Μπορεί να είναι σύνηθες στα εμπορικά χαρμάνια να εμφανίζεται κατά κόρον αυτή η ποσότητα (η οποία μάλιστα 'παρακάμπτεται' και μεγαλώνει στα σερβιρόμενα freddo χάριν ποσότητος και οπτικής ικανοποίησης...) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και ο Κανόνας. Πιο πολύ νόημα έχουν οι Αναλογίες (πχ κλασματικές σε καφές/γάλα).
Το ...by the book πέθανε, και αν όχι ακόμα, τότε θα γίνει σύντομα θαρρώ υπό το πρίσμα της επιστημονικής πλέον αντιμετώπισης της καφέα. Εξέλιξη με στεγανά, δε γίνεται.
Επίσης, μιας και το ανέφερα πριν, στο flat white θες έντονη γεύση του καφέ. Το γάλα είναι 'υποστηρικτικό', εν αντίθεση με τα άλλα ροφήματα. (Αλλάζει και η αναλογία του γάλατος με τον καφέ). Οπότε πέραν του τρόπου παρασκευής του γάλατος (microfoam) και της free pour έκχυσης, θες και μια μικρή αλλά σημαντική διαφοροποίηση στη βάση σου: Θες διπλό espresso RISTRETTO. Οπότε, αν ας πούμε για παράδειγμα, δουλεύεις με τα 60ml που αναφέρθηκαν, τότε θα χρησιμοποιήσεις ως espressο, shot ~ 40-45ml.
Έχεις απόλυτο δίκιο . Κατά τη γνώμη μ ο εσπρέσσο ο μόνος πρέπει να είναι μαξ 25 ml
Αλλά για χάρη της εμπορικης πλευράς σπάνια θα δεις stretto έστω κ σε φλατ γαιτ.
Το ποστ μου αναφέρεται κυρίως στη ποσότητα γάλα κρέμας και συνολικου ογκου
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Cappuccino-flat white-latte
Η εικόνα από το manual της ρόκετ, όπου έπεσα τυχαία χτες ψάχνοντας για κάτι άλλο.
Πάντα θα υπάρχει ένας γενικός μπούσουλας για να έχουμε μια κοινή βάση συζήτησης, αλλά και οι παρεκκλίσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Πάντα θα υπάρχει ένας γενικός μπούσουλας για να έχουμε μια κοινή βάση συζήτησης, αλλά και οι παρεκκλίσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Cappuccino-flat white-latte
Να ρωτήσω κάτι για το ριστρέττο στον flat white.
Εχουμε ενα ρόφημα με π.χ. 120gr γάλα .Αν αντι να βάλουμε 30γρ εσπρέσσο normale,βάλουμε 20γρ εσπρέσσο (ριστρέττο) και στις δύο περιπτώσεις να προέρχεται απο αλεσμένο καφέ 15γρ , θα έχουμε διαφορά στην ένταση της γεύσης?
Δηλαδή αφου η αρχική ποσότητα του καφέ ειναι δεδομένη ,τα διαλυτά στερεά του καφέ (αυτά που δίνουν τη γεύση) ειναι πιθανότερο να ειναι περισσότερα στον νορμάλε παρά στον ριστρέττο ,σε ενα ρόφημα με ήδη αρκετό γάλα ο ριστρέττο θα κάνει διαφορά στην ένταση της γεύσης ? (αν δεν χάσει κιόλας)
Εχουμε ενα ρόφημα με π.χ. 120gr γάλα .Αν αντι να βάλουμε 30γρ εσπρέσσο normale,βάλουμε 20γρ εσπρέσσο (ριστρέττο) και στις δύο περιπτώσεις να προέρχεται απο αλεσμένο καφέ 15γρ , θα έχουμε διαφορά στην ένταση της γεύσης?
Δηλαδή αφου η αρχική ποσότητα του καφέ ειναι δεδομένη ,τα διαλυτά στερεά του καφέ (αυτά που δίνουν τη γεύση) ειναι πιθανότερο να ειναι περισσότερα στον νορμάλε παρά στον ριστρέττο ,σε ενα ρόφημα με ήδη αρκετό γάλα ο ριστρέττο θα κάνει διαφορά στην ένταση της γεύσης ? (αν δεν χάσει κιόλας)
Re: Cappuccino-flat white-latte
Θα έχει λιγότερη καφεινη και πιο εντονη γεύση και άρωμαRallakias έγραψε:Να ρωτήσω κάτι για το ριστρέττο στον flat white.
Εχουμε ενα ρόφημα με π.χ. 120gr γάλα .Αν αντι να βάλουμε 30γρ εσπρέσσο normale,βάλουμε 20γρ εσπρέσσο (ριστρέττο) και στις δύο περιπτώσεις να προέρχεται απο αλεσμένο καφέ 15γρ , θα έχουμε διαφορά στην ένταση της γεύσης?
Δηλαδή αφου η αρχική ποσότητα του καφέ ειναι δεδομένη ,τα διαλυτά στερεά του καφέ (αυτά που δίνουν τη γεύση) ειναι πιθανότερο να ειναι περισσότερα στον νορμάλε παρά στον ριστρέττο ,σε ενα ρόφημα με ήδη αρκετό γάλα ο ριστρέττο θα κάνει διαφορά στην ένταση της γεύσης ? (αν δεν χάσει κιόλας)