το καψαμε το γαλα..

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
re4male
Δημοσιεύσεις: 464
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 02, 2013 12:09 pm
Όνομα: κωστας
Μηχανή:: bezzera unica pid
Μύλος:: Eureka Zenith E 65
Τοποθεσία: κατερινη

το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από re4male » Τρί Μαρ 11, 2014 9:39 am

μηπως γνωριζει καποιος (wega mininova ) πως κανουμε σωστο αφρογαλα αφου εχει πολυ δυναμη ο ατμος και συνηθως καιω το γαλα ? :a134:

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από afonic » Τρί Μαρ 11, 2014 1:15 pm

Πιο κρύο γάλα (βάλτο για 10mins στην κατάψυξη), περισσότερο γάλα (μεγαλύτερο pitcher) και θερμόμετρο.

Άβαταρ μέλους
glf
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Wega Mininova EPU
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από glf » Τρί Μαρ 11, 2014 7:47 pm

εγώ δεν έχω ασχοληθεί με αφρόγαλα όμως η γυναίκα μου που είναι του καπουτσίνο το βρήκε πολύ γρήγορα και τώρα κάνει σταθερά πολύ καλό αφρόγαλα.
Όπως ειπώθηκε, εγώ έχω γαλατιέρα inox που είναι πάντα στο ψυγείο, το γάλα πάντα κρύο και αυτό και πλήρες από λιπαρά.

απο κει και πέρα η μηχανή έχει πολύ καλό ατμό όπως είπες και να μη ξεχνάς να αδειάζεις πρώτα το νερό στο σωληνάκι του ατμού πριν το βάλεις μέσα στο γάλα.

Άβαταρ μέλους
mitsos1311
Δημοσιεύσεις: 166
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 13, 2014 7:43 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Bezzera BZ99s
2η Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Αscaso i-steel Ι-1
Οι καφέδες μου:: Στο Ψάξιμο...
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από mitsos1311 » Τετ Μαρ 12, 2014 12:37 am

Επειδή κι εγώ όταν βάζω λίγο γάλα (για ένα καπουτσίνο) στην γαλατιέρα (500ml , το καίει πριν προλάβω να ανοίξω και να κλείσω .

Κάνω την εξής πατέντα .

Σε μια κούπα καφέ βάζω περίπου 100ml γάλα και το χτυπάω στην φραπεδιέρα , μόλις γίνει αφρόγαλα το βάζω στο ακροφύσιο ατμού λίγο πριν τον πάτο για να ζεσταθεί χωρίς να φουσκώσει και από πάνω ρίχνω τον διπλό εσπρέσο (κάνω Espresso Art :lol: ) και είμαι έτοιμος .

Τώρα δεν ξέρω αν θεωρείται καπουτσίνο ή τσινοκάπου άλλα εμένα το αποτέλεσμα με ικανοποιεί που πιστεύω είναι και το ζητούμενο . Δοκίμασε το και μου λες εντυπώσεις .

ΥΓ. Το ίδιο κάνω και στον Freddo Cappuccino (χωρίς το ζέσταμα ), χτυπάω το αφρόγαλα με παγάκι , το ρίχνω στο ποτήρι με τα παγάκια (έχω βάλει ήδη 1 παγάκι στον espresso να κρυώνει για να μην νερώσει) και τον ρίχνω πάνω από το αφρόγαλα . Αποτέλεσμα πιο σταθερή γεύση από την αρχή μέχρι το τέλος . :a013:

Άβαταρ μέλους
re4male
Δημοσιεύσεις: 464
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 02, 2013 12:09 pm
Όνομα: κωστας
Μηχανή:: bezzera unica pid
Μύλος:: Eureka Zenith E 65
Τοποθεσία: κατερινη

Re: το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από re4male » Τετ Μαρ 12, 2014 9:29 am

θα τα δοκιμασω ολα τα κολπα για να δω :priest:
ευχαριστω για την βοηθεια :a013:

gpardali
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 22, 2014 8:49 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: Anfim Best Black
2ος Μύλος:: Comandante
Οι καφέδες μου:: Freshly roasted coffees
Τοποθεσία: Νομός Aττικής

Re: το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από gpardali » Παρ Μάιος 02, 2014 3:15 pm

Eχω ακούσει ότι πρέπει να τηρούνται κάποιες συγκεκριμένες θερμοκρασίες στην παρασκευή αφρογάλακτος και θα ήθελα να διασταυρώσω την πληροφορία μαζί σας...Για να φουσκώσει το γάλα, τοποθετώ αρχικά το ακροφύσιο 1 εκατοστό μεσα απο την επιφάνεια του γάλακτος μεχρι να πάρει το γάλα θερμοκρασία λιγο πριν τους 34 (?) βαθμούς Κελσίου, οπότε και βυθίζω λίγο περισσότερο το ακροφύσιο στο πλάι για να στροβιλιστεί το γάλα, δηλαδή να επέλθει η ομογενοποίηση και αυτό μέχρι η θερμοκρασία να ανέβει στούς 65 (?) βαθμούς Κελσίου. Τότε κλείνω την στρόφιγγα του steamer.
Το γάλα θα πρέπει να ειναι ελαστικό και να γυαλίζει σαν υγρή μπογιά.
Παρακαλώ τα σχόλιά σας για τις ακριβείς θερμοκρασίες.
Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
re4male
Δημοσιεύσεις: 464
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 02, 2013 12:09 pm
Όνομα: κωστας
Μηχανή:: bezzera unica pid
Μύλος:: Eureka Zenith E 65
Τοποθεσία: κατερινη

Re: το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από re4male » Παρ Μάιος 02, 2014 7:05 pm

ασε φιλε ... οπως λεει η διαφημηση το χασαμε το κορμι πατριωτη... με την wega ακομα δεν καταφερα να κανω αφρογαλα.... :a014:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8788
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από Christos » Παρ Μάιος 02, 2014 9:18 pm

gpardali έγραψε:Eχω ακούσει ότι πρέπει να τηρούνται κάποιες συγκεκριμένες θερμοκρασίες στην παρασκευή αφρογάλακτος και θα ήθελα να διασταυρώσω την πληροφορία μαζί σας...Για να φουσκώσει το γάλα, τοποθετώ αρχικά το ακροφύσιο 1 εκατοστό μεσα απο την επιφάνεια του γάλακτος μεχρι να πάρει το γάλα θερμοκρασία λιγο πριν τους 34 (?) βαθμούς Κελσίου, οπότε και βυθίζω λίγο περισσότερο το ακροφύσιο στο πλάι για να στροβιλιστεί το γάλα, δηλαδή να επέλθει η ομογενοποίηση και αυτό μέχρι η θερμοκρασία να ανέβει στούς 65 (?) βαθμούς Κελσίου. Τότε κλείνω την στρόφιγγα του steamer.
Το γάλα θα πρέπει να ειναι ελαστικό και να γυαλίζει σαν υγρή μπογιά.
Παρακαλώ τα σχόλιά σας για τις ακριβείς θερμοκρασίες.
Ευχαριστώ.
Το 65C είναι κάπως πολύ, πιστεύω ότι πρέπει να σταματάς σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία.
Για παραπάνω δες σχετικές συζητήσεις:
viewtopic.php?f=23&t=828#p9302
viewtopic.php?f=23&t=1768#p27983
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
glf
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Wega Mininova EPU
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: το καψαμε το γαλα..

Δημοσίευση από glf » Πέμ Μάιος 22, 2014 1:22 pm

re4male έγραψε:ασε φιλε ... οπως λεει η διαφημηση το χασαμε το κορμι πατριωτη... με την wega ακομα δεν καταφερα να κανω αφρογαλα.... :a014:
κρύο γάλα, κρύα γαλατιέρα το κρατάς στην αρχή σε γωνία 45, το σωστό βύθισμα είναι όταν κάνει τσιριχτό ήχο (τραβάει ελάχιστο αέρα) και μετά απλώς κοιτάς μη το κάψεις αφού το κάνεις με σχεδόν τέρμα ανοιχτό τον ατμό.
για mininova

Απάντηση