Katerina-1- έγραψε:Μάλλον θα πάω για συσκευή για αφρόγαλα. Πάλι έκανα καφέ το πρωί, τίποτα, λίγο αφρό έχει στην επιφάνεια και απο κάτω είναι όλο γάλα καυτό.
Σκέφτηκα κι εγώ να ανέβαζα ένα βιντεάκι, θα το έκανα τώρα αλλα μου τελείωσε πάλι το γάλα.
Κατερίνα, θα σου πω πώς τα κατάφερα εγώ αφού πέταξα κάμποσες καρδάρες γάλα σαν κι εσένα. Οπότε, αν δεν έσπασαν τελείως τα νεύρα σου και πριν αγοράσεις Aeroccino, ξέχνα για μια στιγμή τις τραυματικές εμπειρίες και σκέψου τι πάμε να κάνουμε: ουσιαστικά θέλουμε να βάλουμε αέρα μέσα στο γάλα.
Για να βάλουμε αέρα στο γάλα, το στροβιλίζουμε. Αν πάρουμε είτε κρύο, είτε ζεστό γάλα και το γυρίσουμε, πχ με μια φραπεδιέρα, θα αφρατέψει και θα γίνει αφρόγαλα.
Το steam wand θέλει κάποια μαγκιά επειδή πάμε να κάνουμε δύο δουλειές ταυτόχρονα: στροβιλισμό και θέρμανση. Να θυμάσαι το εξής βασικό: το γάλα στροβιλίζεται πιο εύκολα όταν το steam wand είναι κοντά στην επιφάνεια (επειδή ο ατμός έχει να γυρίσει μικρότερη μάζα γάλακτος). Αρκετά η θεωρία όμως.
Τύπος γάλακτος
Δεν έχω δει καμιά επίπτωση στη διαδικασία από τον τύπο του γάλακτος, και έχω δοκιμάσει κάμποσους.
Φάση 1: έντονος αερισμός - μέτρια θέρμανση
Βάζουμε το steam wand λίγο κάτω από την επιφάνεια και υπό γωνία, ώστε να βοηθάει στο στροβιλισμό. Καθώς το γάλα γυρίζει, παίρνει αέρα και φουσκώνει. Θερμοκρασιακά είναι ακόμη χλιαρό.
Αν παραβάλουμε αέρα, θα πάρουμε μαρέγκα. Το σωστό αφρόγαλα είναι ρευστό. Δυνατό αλλά ρευστό, όχι μαρέγκα. Άρα, μόλις το γάλα φουσκώσει λίγο περνάμε στη Φάση 2.
Φάση 2: μέτριος αερισμός - εντονότερη θέρμανση
Κατεβάζουμε το steam wand 2 cm μέσα στο γάλα. Εκεί ο ατμός δυσκολεύεται να στροβιλίσει τη μεγαλύτερη μάζα γάλακτος που έχει πάνω του, αλλά μεταδίδει καλύτερα τη θερμότητα: περισσότερο ζεσταίνουμε και λιγότερο βάζουμε αέρα. Ο στροβιλισμός αργεί να ξεκινήσει, η αδράνεια είναι μεγαλύτερη, και έχει σημασία να μη κουνάς το steam wand πέρα-δώθε αλλά να το κρατάς σταθερό στην ίδια θέση, και πάντα υπό γωνία. Έχε το χέρι σου κάτω από τη γαλατιέρα και, μόλις αρχίσει να σε καίει, σταμάτα.
Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες αυτές, πιστεύω ότι δεν θα ξανακάψεις ποτέ το γάλα και σιγά-σιγά θα μπορείς να παίρνεις αυτό που θέλεις με κλειστά μάτια.
Καλή επιτυχία!
-Χ