Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
Απάντηση
Katerina-1-
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Δευ Δεκ 16, 2013 3:04 am
Μηχανή:: Delonghi EC155
Οι καφέδες μου:: Lavazza, Jacobs
Τοποθεσία: Λάρισα

Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από Katerina-1- » Δευ Δεκ 16, 2013 3:38 am

Γεια και χαρά στην παρέα του espresso. Είμαι νέο μέλος αλλα παρακολουθώ αρκετό καιρό το φόρουμ!
Εδώ και δυο βδομάδες είμαι κάτοχος της Delonghi EC155...

Ξεκινάω απο το πιο σημαντικό που με τρώει και με έχει αγώσει δύο βδομάδες τώρα που έχω τη μηχανή....
1ον: Πιο εύκολα θα κατασκευάσω μόνη μου ένα αμάξι να πετάει παρά να φτάξω ζεστό αφρόγαλα. Τελείωσα τσάμπα κουτιά γάλα μακράς διαρκείας, τι 1,5 τι 3,5 λιπαρά, τι barista κάτι ειδικά έχω αγοράσει, δεν πετυχαίνει με τίποτα. Έχω διαβάσει όλες τις σελίδες με οδηγίες για παρασκευή ζεστού αφρόγαλα. Κάθομαι όλη μέρα και βλέπω βιντεάκια πως γίνεται, ακόμη δεν κατάφερα... Μια φορά μου βγήκε ΤΕΛΕΙΟ αλλα δεν κατάλαβα τι έκανα και βγήκε έτσι, όσο και αν ξανα προσπάθησα γίνεται σαν σαπουνάδα, άλλες φορές καίγεται, άλλες δεν φουσκώνει. Η εσπρεσιέρα η συγκεκριμένη έχει τέλειο ατμό πάντως, οφείλω να ομολογήσω οπότε δεν φταίει αυτό. Κάτι κάνω λάθος.
Ανοίγω τον ατμό σιγά σιγά το γάλα κοχλάζει, το ανοίγω τέρμα στην αρχή και το κλείνω σιγά σιγά στο τέλος πάλι τίποτα! Τελικά πως πρέπει να ανοίγω τη ροδέλα. Τέρμα; Το δοκίμασα με όλους τους τρόπους, επιφάνεια, μισό εκατοστό κάτω απο το γάλα, 1 εκατοστό, 2,3,4,5, στον πάτο. Τίποτα. Τι κατάρα με κυνηγάει; Το κρύο αφρόγαλα να σημειώσω το κάνω σαν παγωτό, δεν έχω θέμα εχω βρει κόλπο. Το ζεστό δεν φανταζόμουν ότι ήταν τόσο δύσκολο.

2ον. Θέμα με άοσμο ζεστό καφέ. Στην αρχή στους πρώτους καφέδες ακόμη αφου έπλυνα καλαθάκια κλπ ο καφές έβγαινε με μια γεύση μετάλλου, αηδιαστική, ήθελα να την πετάξω και έκλαιγα τα 80€. Με τις μέρες, αφού πετούσα το πρώτο νερό να φύγει απο τα σωληνάκια, έφυγε η μυρωδιά πλέον αλλά δε βγαίνει καθόλου μα καθόλου αρωματικός ο καφές. Ενώ βγάζει καιμάκι βάζω τη μύτη μου απο πάνω και είναι σαν ναν κάτι άοσμο. Πηρα jacobs και τώρα έχω douwe egberts με δυνατό άρωμα. Δεν το περίμενα έτσι. Ενώ στη γεύση είναι εντάξει δεν έχει άρωμα καθόλου. Έτσι πρέπει να είναι ο καφές στην εσπρεσιέρα ενώ στο κουτί του μοσχοβολάει; Σίγουρα θα ήταν καλό να είχα φρεσκοκομμένο καφέ και μύλο αλλα δυστυχώς αυτόν το καιρό δεν είμαι για άλλα έξοδα. Αργότερα ίσως.

Σας ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα. :)

Υ.Γ Εχω εμπειρία με εσπρεσιέρα της κακιάς ώρας United 2 χρόνια, απο το ακροφύσιο έβγαζε πάντα νερό, αφρόγαλα ζεστό δεν είδα ποτέ μου ακόμη και όταν τη πήγα για φτιάξιμο εντός εγγύησης.

mathaiosside
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 05, 2011 8:10 pm
Όνομα: Ματθαίος
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: Delonghi EC220
Μύλος:: Compak K3 Touch
2ος Μύλος:: Delonghi KG79
Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Academia
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από mathaiosside » Δευ Δεκ 16, 2013 5:34 am

Για το θέμα με το αφρογάλα ελπίζω να έχεις κοιτάξει βίντεο με ακροφύσιο ανάλογο της δικής σου μηχανής. Αν δεις το βίντεο αυτό http://www.youtube.com/watch?v=iYONShA8ca4 και φτάσεις μέχρι το τέλος θα καταλάβεις τι εννοώ. Μηχανές τέτοιου τύπου έχουν panarello το οποίο ρουφάει αέρα και σε βοηθά να φτιάξεις πιο εύκολα αφρόγαλα. Βέβαια δεν έχει την ίδια υφή και ποιότητα με αυτό που πετυχαίνεις με ένα κανονικό ακροφύσιο που απλά σου βγάζει ατμό από μια ή τρεις οππές με δύναμη. Ωστόσο, απ' ό,τι καταλαβαίνω εσύ παλεύεις ακόμη με έστω ένα υποτυπώδες αφρόγαλα.

Όταν χρησιμοποιούσα τη Delonghi (διαφορετικό μοντέλο από το δικό σου, αλλά με ίδιο ακροφύσιο), δεν θυμάμαι να είχα δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Ανοίγεις τον ατμό ώστε να φύγει τυχόν νερό που έχει παγιδευτεί και να βγάλει ατμό. Το κλείνεις.

Βυθίζεις το ακροφύσιο μέχρι μάξιμουμ τηνμέση του, στην πλάγια πλευρά του δοχείου με το γάλα και το βάζεις υπό ελαφριά κλίση. Προσοχή ΔΕΝ βυθίζεις το πάνω τμήμα του μαύρου πλαστικού καθώς από εκεί ρουφάει αέρα. Κατόπιν ανοίγεις τον ατμό ώστε να έχει τη μάξιμουμ δύναμη. Κράτα σταθερή την ένταση του ατμού στο μάξιμουμ και μην χαμηλώνεις/δυναμώνεις. Φροντίζεις αν μπορείς τυχον μποουρμπουλήθες που θα δημιουργηθούν να θέσεις το δοχείο υπό τέτοια κλίση και γωνία ώστε αυτές που υπάρχουν να φαίνεται σαν να τις ρουφάει το ακροφύσιο. Με λίγα λόγια προσαρμόζεις πρωτίστως το ύψος που βυθίζεται το ακροφύσιο και δευτερευόντως τη γωνία του έστι ώστε να βλέπεις το γάλα να φουσκώνει χωρίς ομως να έχεις μπουρμπουλήθρες.

Καθώς τα κάνεις όλα αυτά έχεις το άλλο χέρι σου στην βάση του δοχείου, ώστε να αντιλαμβάνεσαι αν έχει ζεσταθεί πολύ οπότε και πρέπει να το κλείσεις. Δεν θέλουμε το γάλα να πλησιάσει σε σημείο βρασμού. Αυτά υπό την προυπόθεση ότι δεν έχει θερμόμετρο να ελέγχεις τη θερμοκρασία του γάλακτος. (παρόλαυτα just for the record, δεν είναι ακριβό 8 ευρώ έχει ένα της eurogat).

Αν επιμένεις ότι τα κάνεις όλα αυτά σωστά, και εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα πιθανοί λόγοι πέραν της τεχνικής σου ίσως είναι:

α) Δεν ανοίγεις το ακροφύσιο πριν ξεκινήσεις παρασκευή, οπότε φεύγει νερό στο γάλα (και πάλι δύσκολο να φταίει μονο αυτό).
β) Λάθος ποσότητα γάλακτος (μικρή->η θερμοκρασία ανεβαίνει νωρίς και δεν προλαβαίνουμε να έχουμε αφρόγαλα, μεγάλη->η δύναμη του ατμού δεν είναι αρκετή).
γ) Πρόβλημα στη μηχανή (το λέω γιατί ενώ με άλλες μηχανές αυτόματες είχα ανάλογο θέμα λόγω αδύναμου ατμού, με τη delonghi ήμουν οκ).

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 448
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από Giwrgos » Δευ Δεκ 16, 2013 7:23 am

Καλημέρα Κατερίνα ,
Δέν μας είπες αν το ακροφυσιο ειναι το πλαστικό που εχει το εργοστασιακό ή έχεις κανει καμία μετατροπή ?
Αν έχεις το εργοστασιακό τότε ειναι ένας λόγος που δέν μπορείς να πετύχεις καλό αφρογαλα.
Η παλιά μου delonghi έτσι ήταν και έκανα μια μετατροπή απλή και είχα πολύ καλα αποτελέσματα.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3003
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από Artisti » Δευ Δεκ 16, 2013 12:15 pm

Για το αφρόγαλο θέλεις ενα ειδικό θερμόμετρο που κάνει πέντε ευρώ.Ετσι θα είναι παντα ζεστό το γάλα και δεν θα το καις.Κανει και για τις ζεστές σοκολάτες.
Αν δεν έχεις γαλατιέρα δοκίμασε με ένα ανοξειδοτο μπρίκι του Ελληνικού καφέ.
Για το αρωμα του καφέ μην περιμένεις πολλά από προαλεσμένο καφέ του σούπερ μάρκετ.
Αν έχεις απαιτήσεις ποιότητας από τον καφέ σου πρέπει να έχεις και ένα μύλο.
Η φθηνότερη επιλογή είναι ενας χειροκίνητος μύλος.

Katerina-1-
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Δευ Δεκ 16, 2013 3:04 am
Μηχανή:: Delonghi EC155
Οι καφέδες μου:: Lavazza, Jacobs
Τοποθεσία: Λάρισα

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από Katerina-1- » Δευ Δεκ 16, 2013 2:50 pm

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθειά σας! Το έχω δεί απο την αρχή μέχρι το τέλος το βιντεάκι και δεν μου έβγαινε ποτέ στην πράξη! Σημερα το πρωί που έφτιαξα καφέ ξανα προσπάθησα για αφρόγαλα, έβαλα αρκετή ποσότητα σε ένα μπρίκι, πάλι σαπουνάδα βγήκε. Δεν το πιστεύω έλεος. Όλα τα υπόλοιπα τα κάνω πιστεύω σωστά, έχω μπρίκι, κρατάω σωστη γωνία δεν βυθίζω πολύ το ακροφύσιο. Βγάζω πάντα όλο το νερό που μπορεί να υπάρχει στο ακροφύσιο και όταν βεβαιωθώ πως βγαίνει μόνο ατμός τότε ξεκινάω την παρασκευή.
Δεν έχω κάνει καμμία μετατροπή, είναι εργοστασιακή η καφετιέρα. Αυτό με το pf και το φίλτρο θα ήθελα να κάνω κάποια στιγμή αλλα απ'ότι διάβασα είναι πολύ δύσκολη η μετατροπή αυτή στη μηχανή μου. Έβγαλα το φίλτρο που έχει πάνω όπως έβλεπα σε κάτι βιντεάκια "πως να βελτιώσετε την ποιότητα του εσπρέσσο" και μου βγήκε Γαλλικός στην κυριολεξία.. Απο τότε δεν το ξανα βγάζω.

Μήπως φταίει κάτι με τον ατμό; Τη ροδέλα στον ατμό πρέπει να την ανοίγω στο τέρμα ή σταδιακά; Εγώ την ανοίγω σιγά σιγά, σήμερα την άνοιξα στο τέρμα με πολύ ατμό αλλά πάλι δε γίνεται σωστά... Δεν είδα να αναφέρεται πουθενά στο φόρουμ συγκεκριμένη τεχνική για τον ατμό, πόσο πρέπει να είναι ανοιχτός. Τελικά μήπως παίζει ρόλο αυτό; Μα το κατάφερα μια φορά το έκανα κρέμα το αφρόγαλα, γιατί δεν μπορώ να το ξανα πετύχω όσο και αν προσπαθώ; ΠΙστεύω μόνο αν πάω σε μπαρίστα και μου μάθει την τεχνική, γιατί άλλο στο βίντεο και άλλο στη πράξη.

Το πρόβλημά μου δεν είναι απλά ότι γίνεται σαπουνάδα, να φούσκωνε και λίγο καλά θα ήταν και δε με πείραζαν οι φουσκάλες, δε φουσκώνει ρε παιδιά! Γίνεται όπως όταν φυσάμε με το καλαμάκι μέσα στο γάλα και βγαίνουν μπουρπουλίθρες....

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 448
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από Giwrgos » Δευ Δεκ 16, 2013 3:57 pm

Κατερινα δες εδω τι ειχα κανει στην δικια μου viewtopic.php?f=23&t=2209&p=36618&hilit=icona#p36618

Οσο για τον ατμο εξαρταται τι δυναμη εχει.Εγω δεν ανοιγω τερμα την βανα με την μια,αλλα ουτε και πολυ λιγο.Εχω παρατηρησει οτι αν ανοιγω λιγο κανει φυσαλιδες.
Ακομα στο ψαξιμο ειμαι λογο καινουργιας μηχανης.
Δοκιμασε να βυθισεις το ακροφυσιο στο γαλα αρχικα.
Ανοιγεις να εχεις αρκετο ατμο αλλα οχι και τερμα και αμεσως σηκωσε το ακροφυσιο μεχρι την επιφανεια.Οχι αποτομα και βγει ποιο πανω και γινεις χαλια.Την εχω πατησει ετσι :a016:
Αρχιζει και φουσκωνει το γαλα,με το ενα χερι να κρατας το μπρικι για να ελεγχεις την θερμοκρασια,ΔΕΝ πρεπει να καψει το γαλα
Οταν εχει σχεδον διπλασιαστει βαλε σε κλιση το μπρικη να αρχισει να περιστρεφεται το γαλα και αν δεις οτι θελει και αλλο ατμο τοτε ανοιξετο ολο τον ατμο.
Οταν δεις και δεν αντεχει το χερι σου την θερμοκρασια κλεισε τον ατμο.
Παντος πιστευω οτι το πλαστικο που εχει για τον ατμο στα χαλαει ολα.
Στειλε μια φωτο το ακροφυσιο του ατμου σου.

Katerina-1-
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Δευ Δεκ 16, 2013 3:04 am
Μηχανή:: Delonghi EC155
Οι καφέδες μου:: Lavazza, Jacobs
Τοποθεσία: Λάρισα

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από Katerina-1- » Δευ Δεκ 16, 2013 5:08 pm

Λοιπόν είμαι πολύ χαρούμενη επιτέλους έφτιαξα πραγματικό αφρόγαλα, μόλις αφου μου ζητησε η μητέρα μου έναν καπουτσίνο! ΚΑι με φρέσκο γάλα παρακαλώ!

:a049: :a049: :a049: Επιτέλους βρήκα τι συνέβαινε!!! Επειδή το πλαστικό που καλύπτει το ακροφύσιο, βγαίνει πιο κάτω απο το στόμιο (δηλαδή το ακροφύσιο στην πραγματικότητα είναι πιο πάνω και μέσα στο πλαστικό) εγώ νόμιζα πως ήταν στην ευθεία και ενώ το έβαζα ένα εκτοστό κάτω απο το γάλα στην πραγματικότητα το σκροφύσιο ήταν απ'έξω και μου τα χαλούσε όλα... Επειδή πάει και το άλλο κουτί απο γάλα μπαρίστα UHT που πήρα... Το έφτιαξα με φρέσκο γάλα carrefour όχι μακράς διαρκείας, απλά φρέσκο που είχα στο ψυγείο.... Βύθισα το ακροφύσιο ακβιβώς στη μέση και λίγο πιο πάνω στο μισό πλαστικό δηλαδή και το γάλα όχι μόνο τριπλασιάστηκε, έγινε σαν κρέμα γάλακτος. Αυτό ήταν το πρόβλημα απ'ότι φάνηκε... Απλά απο τα πολλά σχόλια που διάβαζα, να το βάζω ένα εκατοστό κάτω απο την επιφάνεια του γάλακτος κι εγώ έβαζα το πλαστικό, αγνωώντας πως η μεταλλική άκρη ήταν πιο πάνω με αποτέλεσμα να είναι απ'εξω!!!
Γιώργο το ανακάλυψα αφού πήγα να βγάλω φωτογραφία το ακροφύσιο κι εκεί λύθηκε το μυστήριο....

Το πλαστικό κάλυμμα απο το ακροφύσιο πως το βγάζω; Δείχνει να είναι κολλημένο και καλά στερεωμένο πάνω, φοβάμαι μήπως κάνω καμμία ζημιά!

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 448
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από Giwrgos » Δευ Δεκ 16, 2013 5:29 pm

Εγω το ξεβιδωσα αριστερόστροφα απλα.
Δοκιμασε μπας και βγει.
Και εγω με φρέσκο γάλα φτιαχνω δεν μπαίνω στην διαδικασία να ψάχνω για γαλατα.Πιστέυω ειναι το τελευταίο που πρέπει να κοιτάξεις.

tsipoura

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από tsipoura » Δευ Δεκ 16, 2013 6:36 pm

1. Θα βάζεις το γάλα κανένα τεταρτάκι πριν στην κατάψυξη
2. Θα ακουμπάς με το χέρι σου το μπρίκι και όταν αρχίζει να καίει και δεν μπορείς να το ακουμπήσεις τότε θα σταματάς γιατί δεν θες να βράσει το γάλα και να μυρίζει

Άβαταρ μέλους
Angeldust
Δημοσιεύσεις: 385
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
Όνομα: Kostas
Μηχανή:: Gaggia Classic gold
2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
Μύλος:: Saeco M2002
2ος Μύλος:: Hand mill
Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
Τοποθεσία: Tirana
Επικοινωνία:

Re: Ζεστό αφρόγαλα, μόνο στα όνειρα μπορώ να το πετύχω!

Δημοσίευση από Angeldust » Δευ Δεκ 16, 2013 8:01 pm

Η Delonghi τα πάει μια χαρά με τον ατμό.Αφού πατήσεις το διακόπτει του ατμού άνοιξε τι βάνα για να φύγει το νερό μέχρι να σταματήσει,έτσι θα υπάρχει χορός στο boiler να δημιουργηθεί αρκετό ατμό και στεγνό.Η γαλατιέρα καλο είναι να μείνει στην καταψύξει και το gala στο ψυγείο και όχι με πολλά λιπαρά.Αφού τελειώσεις χτυπα την γαλατιέρα με το αφρόγαλα κάτω στο μπάγκο για να κάθεται ο αφρός και με μια κουτάλα παίρνεις από πάνω το afro και το πετάς(lipara).Μετά ανακατεύεις γυρνώντας την γαλατιέρα με το xέρει κυκλικά για να γίνει η κρέμα ομοιόμορφοι.Καλά καπουτσινα.

Απάντηση