milk frothing
- dimach
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
- Όνομα: Αχιλλέας
- Μηχανή:: ECM Classika
- Μύλος:: Timemore Sculptor78s
- 2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
- Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
- Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη
Re: milk frothing
Μηπως το γαλα που πρεπει να χρησιμοποιουμε πρεπει να ειναι μακρας διαρκειας ?
Εγω κρυο αφρογαλα πετυχαινω μονο με γαλα μακρας διαρκειας με το μιξερακι του φραπε.
Εγω κρυο αφρογαλα πετυχαινω μονο με γαλα μακρας διαρκειας με το μιξερακι του φραπε.
Re: milk frothing
To μακρας διαρκειας ειναι το μονο σιγουρο ...γινεται καλυτερο το αφρογαλα !!Το θεμα ειναι η τεχνικη μετα...
Re: milk frothing
Έχω βρει το κόλπο στη gaggia colour για να αυξήσω την πίεση του ατμού:Manos80 έγραψε:Thanks volt_tiger αλλα αυτα τα εχω δοκιμασει πολλες φορες κι εγω..Εχω δει και απειρα βιντεακια..Εχω την αισθηση οτι το ακροφυσιο χωρις τη μαυρη προεκταση χανει λιγο σε δυναμη ατμου...Απο την αλλη παλι με το αλλο το μακρυναρι φουσκωνει πολυ γρηγορα..Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα
Σε ένα θερμοανθεκτικό δοχείο, βάζεις νερό, βυθίζεις το ραβδί και ανοίγεις τη βαλβίδα. Μόλις σβήσει το λαμπάκι του ατμού, σημαίνει ότι η αντίσταση άρχισε να ζεσταίνει το μποιλερ. Κλείνεις αμέσως τη βαλβίδα και περιμένεις μέχρι να ανάψει το πάλι το λαμπάκι! Θα έχεις πίεση υπέρ του δέοντος. Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτό το λίγο temp surfing!
Ακόμα και με αυτό το ματζαφλάρι, η τεχνική πρέπει να είναι ίδια. Δηλαδή πρέπει να ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα που έγραψα για να κάνεις καλό αφρόγαλα. Απλά το ραβδί αυτό δεν έχει τρύπες και είναι πιο στενό, οπότε αυξάνει την πίεση του ατμού και θα κάνεις πιο εύκολα καλό αφρόγαλα. Ακόμα κι έτσι όμως, αν βυθίσεις τελείως το ραβδί, πάλι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ζεστάνεις το γάλα, όπως και με το απλό. Δεν θέλω να σου το χαλάσω, αλλά δεν είναι το ραβδί. Είναι κυρίως θέμα τεχνικής!nikp81 έγραψε:Επειδη κοντευουν να σπασουν τα νευρα μου με το αφρογαλα, μπηκα τωρα στο ιταλικο ebay και αγορασα το εξαρτημα για latte art ωστε να αντικαταστηω το μαμα Panarello !
http://cgi.ebay.it/Gaggia-Coffee-Maker- ... 255c2617a1
Οταν ερθει και θα σας γραψω τις εντυπωσεις μου!!
Κάντε εξάσκηση με σαπουνόνερο! Θα γλιτώσετε πολλά λεφτά από χυμένο γάλα!
Μέχρι να πετύχω αξιοπρεπές αφρόγαλα, μου πήρε 7 μήνες στην Krups και 1 μήνα στην Gaggia. Είναι θέμα εξάσκησης! Αν μένετε Αθήνα, περάστε από το taf και αν τα παιδιά δεν έχουν πολλή δουλειά, ρωτήστε τα να σας δώσουν μερικά tips!
Re: milk frothing
Εννοειται οτι πρεπει να υπαρχει τεχνικη απλα δεν ηξερα πως να φτιαξω το αρχικο ωστε να ειναι σωστη η εξοδος του ατμου...τουλαχιστον τωρα θα δω οτι οφειλεται μονο στην τεχνικη μου το λαθος και οχι στο ακροφυσιο!Ακόμα και με αυτό το ματζαφλάρι, η τεχνική πρέπει να είναι ίδια. Δηλαδή πρέπει να ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα που έγραψα για να κάνεις καλό αφρόγαλα. Απλά το ραβδί αυτό δεν έχει τρύπες και είναι πιο στενό, οπότε αυξάνει την πίεση του ατμού και θα κάνεις πιο εύκολα καλό αφρόγαλα. Ακόμα κι έτσι όμως, αν βυθίσεις τελείως το ραβδί, πάλι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ζεστάνεις το γάλα, όπως και με το απλό. Δεν θέλω να σου το χαλάσω, αλλά δεν είναι το ραβδί. Είναι κυρίως θέμα τεχνικής!
Κάντε εξάσκηση με σαπουνόνερο! Θα γλιτώσετε πολλά λεφτά από χυμένο γάλα!
Μέχρι να πετύχω αξιοπρεπές αφρόγαλα, μου πήρε 7 μήνες στην Krups και 1 μήνα στην Gaggia. Είναι θέμα εξάσκησης! Αν μένετε Αθήνα, περάστε από το taf και αν τα παιδιά δεν έχουν πολλή δουλειά, ρωτήστε τα να σας δώσουν μερικά tips!
Με το γαλα οπως εχω γραψει δεν εχω προβλημα μιας και στην δουλεια (λογω ανθυγιεινου) μου δινουν 2 κουτες Φαρμα Φαγε , που δεν ξερω τι να το κανω καθε φορα!!!Οποτε απο εξασκηση δεν εχω προβλημα
Εγω θα πηγαινα σε σεμιναριο στον Taf για Latte Art αμα γινοτανε...Γιατι καλες και οι συμβουλες αλλα θες και καποιον απο πανω σου μεχρι να μαθεις
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: milk frothing
Έχει ξαναγραφεί βεβαια , απλά να τονίσω ότι η μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος στη κανάτα (π.χ >300ml) επιτρέπει να διορθωθούν λάθη της τεχνικής και συνήθως φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Προσωπικά, με δυσκολεύει ιδιαίτερα να φτιάξω αφρόγαλα για ένα μόνο cappuccino(~120ml) , μιας και το γάλα ζεσταίνεται πολύ γρήγορα και δεν έχω προλάβει να ομογενοποιήσω τις μεγαλύτερες φουσκάλες τις επιφάνειας.
Re: milk frothing
Τεφλόν και άγιος ο θεός!nikp81 έγραψε:Εννοειται οτι πρεπει να υπαρχει τεχνικη απλα δεν ηξερα πως να φτιαξω το αρχικο ωστε να ειναι σωστη η εξοδος του ατμου...τουλαχιστον τωρα θα δω οτι οφειλεται μονο στην τεχνικη μου το λαθος και οχι στο ακροφυσιο!
Σοβαρά πάντως, ένας τρόπος για να κλείσεις πιθανές τρύπες στο ραβδί είναι να το περάσεις με τεφλόν. Πάντως μην σε παίρνει απο κάτω! Όλα θέμα εξάσκησης είναι!
Μπα, εγώ μόνος μου έμαθα! Μου πήρε βέβαια καιρό, αλλά όταν στην Krups είχα το 1/5 του ραβδιού που έχω στη Gaggia, τότε η μετάβαση είναι εύκολη.nikp81 έγραψε:Εγω θα πηγαινα σε σεμιναριο στον Taf για Latte Art αμα γινοτανε...Γιατι καλες και οι συμβουλες αλλα θες και καποιον απο πανω σου μεχρι να μαθεις
Πολύ σωστό! Τουλάχιστον 250 με 300 ml γάλα στην αρχή! Και με 120 ml δεν παίζει να κάνεις τίποτα. Καλύτερα να πετάξεις λίγο γάλα, παρά να το κάψεις, γιατί το καμένο γάλα, έχει γεύση γιαουρτιού!focus έγραψε:Έχει ξαναγραφεί βεβαια , απλά να τονίσω ότι η μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος στη κανάτα (π.χ >300ml) επιτρέπει να διορθωθούν λάθη της τεχνικής και συνήθως φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Προσωπικά, με δυσκολεύει ιδιαίτερα να φτιάξω αφρόγαλα για ένα μόνο cappuccino(~120ml) , μιας και το γάλα ζεσταίνεται πολύ γρήγορα και δεν έχω προλάβει να ομογενοποιήσω τις μεγαλύτερες φουσκάλες τις επιφάνειας.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: milk frothing
Μία μικρή παρέμβαση,
μιλάτε όλοι για το ίδιο πράγμα; Δηλαδή αφρόγαλα κατάλληλο για cappuccino (ακόμα και με free pour) ή αφρόγαλα συγκεκριμένα για latte art;
μιλάτε όλοι για το ίδιο πράγμα; Δηλαδή αφρόγαλα κατάλληλο για cappuccino (ακόμα και με free pour) ή αφρόγαλα συγκεκριμένα για latte art;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: milk frothing
Εγω μιλαω για Latte Art Χρηστο ...Αφρογαλα καταλληλο για capuccino το εχω καταφερει απο τοτε που εκλεισα τις τρυπες στο ακροφυσιο!
Εχω δει πολλαααα βιντεακια αλλα ακομα τπτ...Πιστευω οτι ισως κανω και λατι λαθος οταν ριχνω το γαλα στην κουπα!!
Εχω δει πολλαααα βιντεακια αλλα ακομα τπτ...Πιστευω οτι ισως κανω και λατι λαθος οταν ριχνω το γαλα στην κουπα!!
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: milk frothing
Όντως, ίσως πρέπει να αποσαφηνίσουμε για τι αφρόγαλα μιλάμε.
Πιστεύω ότι η πλειοψηφία καταφέρνει άνετα ένα αφρόγαλα ικανό να σταθεί ομοιόμορφα πάνω σε ένα cappuccino, έστω και με μερικές πιο μεγάλες φουσκάλες γάλακτος. Μια άλλη ομάδα (μέσα και εγώ) καταφέρνει micro-foaming και προσπαθεί latte art με μέτρια αποτελέσματα. Ο κοινός υψηλός στόχος νομίζω είναι latte art αυστηρά για cappuccino, όπου με λίγη ποσότητα γάλατος πρέπει να "προλάβεις" να αποτυπώσεις το εκάστοτε σχέδιο.
Πιστεύω ότι η πλειοψηφία καταφέρνει άνετα ένα αφρόγαλα ικανό να σταθεί ομοιόμορφα πάνω σε ένα cappuccino, έστω και με μερικές πιο μεγάλες φουσκάλες γάλακτος. Μια άλλη ομάδα (μέσα και εγώ) καταφέρνει micro-foaming και προσπαθεί latte art με μέτρια αποτελέσματα. Ο κοινός υψηλός στόχος νομίζω είναι latte art αυστηρά για cappuccino, όπου με λίγη ποσότητα γάλατος πρέπει να "προλάβεις" να αποτυπώσεις το εκάστοτε σχέδιο.
Re: milk frothing
Αμαρτωλή ιστορία αυτό το ρημαδιασμένο το αφρόγαλα! Μέχρι στιγμής, έχω καταφέρει να φτιάξω στην καλύτερη των περιπτώσεων μεγαλοfoam! Όταν μεγαλώσω...θέλω να καταφέρω να φτιάχνω και microfoam. Για το latte art πρέπει να φάω πολλά ψωμάκια ακόμα (συνιστάται με ζεστό γαλατάκι από τις αποτυχημένες προσπάθειες σε μορφή παπάρας!)