Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Διαχωρισμός θέματος από εδώ:
Christo αν δεν ηταν το φορουμ δεν θα γνωριζα την "βοηθεια του κοινου" (after) ...
Εγω προσωπικα δεν εχω κατασει να γραψω τυφλοσουρτη για Latte Art γιατι εχω παρατηρησει διαφορες στην παρασκευη του γαλακτος απο μηχανη σε μηχανη , ακομα και στην δικη μου μηχανη κανω διαφορετικα το αφρογαλα αν ξεκινησω την παρασκευη του γαλαkτος στους 152C(βαθμοι που δειχνει το PID) και αλλιως αν το ξεκινησω στους 165C(βαθμοι στο PID)
Κατι που μπορω ομως να γραψω για να βοηθησω :
1)Παιζει τεραστιο ρολο η γαλατιερα και ιδιαιτερα η "μυτη" της!Καλο θα ειναι η μυτη να ειναι "ανοιχτη" και να κεκιναει απο την μεση της γαλατιερας!
2)Πριν ξεκινησουμε την παρασκευη του espresso γεμιζουμε την γαλατιερα και την αφηνουμε στην καταψυξη μεχρι να ερθει η ωρα να κανουμε το αφρογαλα!
Την γαλατιερα την γεμιζω μεχρι εκει που ξεκιναει η "μυτη" της γαλατιερας (σε 500cl motta)
Oσο πιο κρυο ειναι το μεταλλο και το γαλα τοσο περισσοτερο χρονο θα μας δωσει να διορθωσουμε τυχον λαθη!
3)Αν εχουμε PID , τσεκαρουμε την υψηλοτερη θερμοκρασια που παει οταν παταμε το κουμπι του ατμου και ξεκιναμε την παρασκευη του γαλακτος 12-15C πιο πριν
πχ Στην μηχανη μου οταν παταω το κουμπι του ατμου το PID φτανει μεχρι τους 166 βαθμους , αλλα εγω ξεκιναω στους 152 περιπου ..Αυτο μου δινει πιο δυνατο ατμο και μεγαλυτερη θερμοκρασια σε ολη την διαρκεια της παρασκευης!
4)Ανοιγουμε τερμα τον ατμο και αφηνουμε το ακροφυσιο στην επιφανεια ωστε να ακουμε εναν βαρυ παφλασμο , και να βλεπουμε την μυτη του ακροφυσιου να ρουφαει τις φυσαλιδες..Το ποσο θα το κρατησουμε εξαρταται απο την δυναμη του ατμου , την τεχνικη μας , το ποσο κρυο ειναι το γαλα κλπ ..Αυτο που λενε οτι στους 40 βαθμους βυθιζουμε το ακροφυσιο ολο , δεν το ακολουθησα ποτε , απλα το κραταω στην επιφανεια μεχρι να ρουφηξει ολες τις φυσαλιδες απο την επιφανεια ..Αυτο μπορει να γινει στους 35C η 40c η 45C ..
5)Μετα γερνουμε την γαλατιερα , βουταμε το ακροφυσιο μεσα και βρισκουμε μια γωνια ωστε το γαλα μας να στροβιλιζεται ...Το αφηνουμε ετσι μεχρι τους 55C-60C!
(Το αφρογαλα στην τελικη του μορφη πρεπει να ειναι αρκετα υδαρο και ΟΧΙ πηχτο, οποτε αν μασ βγει πηχτο αλλαζουμε λιγο την τεχνικη μας και δοκιμαζουμε να αφησουμε λιγοτερο χρονο το ακροφυσιο στην επιφανεια)
6)Οταν ετοιμαστει το αφρογαλα , ριχνουμε την μιση ποσοτητα σε ενα αλλο σκευος(το κανουμε για να σπασουμε οσες φυσαλιδες εχουν μεινει) και χυνουμε το γαλα στον καφε μας απο την γαλατιερα(την τεχνικη για καθε σχεδιο μπορειτε να την δειτε σε βιντεακια στο youtube) !Μετα ξαναχυνουμε απο το 2ο σκευος το γαλα στην γαλατιερα μας και απο την γαλατιερα στο φλυτζανι!
7)Θελει επιμονη , υπομονη και πολυ εξασκηση!
Αυτα που εγραψα δεν ειναι κανονας αλλα προσωπικη εμπειρια , διαβασμα και συμβουλες απο τα παιδια στο ΤΑΙLOR που με εχουν βοηθησει!
Ελπιζψ να βοηθησα καποιους που τους ενδιαφερει το Latte Art!
Christo αν δεν ηταν το φορουμ δεν θα γνωριζα την "βοηθεια του κοινου" (after) ...
Εγω προσωπικα δεν εχω κατασει να γραψω τυφλοσουρτη για Latte Art γιατι εχω παρατηρησει διαφορες στην παρασκευη του γαλακτος απο μηχανη σε μηχανη , ακομα και στην δικη μου μηχανη κανω διαφορετικα το αφρογαλα αν ξεκινησω την παρασκευη του γαλαkτος στους 152C(βαθμοι που δειχνει το PID) και αλλιως αν το ξεκινησω στους 165C(βαθμοι στο PID)
Κατι που μπορω ομως να γραψω για να βοηθησω :
1)Παιζει τεραστιο ρολο η γαλατιερα και ιδιαιτερα η "μυτη" της!Καλο θα ειναι η μυτη να ειναι "ανοιχτη" και να κεκιναει απο την μεση της γαλατιερας!
2)Πριν ξεκινησουμε την παρασκευη του espresso γεμιζουμε την γαλατιερα και την αφηνουμε στην καταψυξη μεχρι να ερθει η ωρα να κανουμε το αφρογαλα!
Την γαλατιερα την γεμιζω μεχρι εκει που ξεκιναει η "μυτη" της γαλατιερας (σε 500cl motta)
Oσο πιο κρυο ειναι το μεταλλο και το γαλα τοσο περισσοτερο χρονο θα μας δωσει να διορθωσουμε τυχον λαθη!
3)Αν εχουμε PID , τσεκαρουμε την υψηλοτερη θερμοκρασια που παει οταν παταμε το κουμπι του ατμου και ξεκιναμε την παρασκευη του γαλακτος 12-15C πιο πριν
πχ Στην μηχανη μου οταν παταω το κουμπι του ατμου το PID φτανει μεχρι τους 166 βαθμους , αλλα εγω ξεκιναω στους 152 περιπου ..Αυτο μου δινει πιο δυνατο ατμο και μεγαλυτερη θερμοκρασια σε ολη την διαρκεια της παρασκευης!
4)Ανοιγουμε τερμα τον ατμο και αφηνουμε το ακροφυσιο στην επιφανεια ωστε να ακουμε εναν βαρυ παφλασμο , και να βλεπουμε την μυτη του ακροφυσιου να ρουφαει τις φυσαλιδες..Το ποσο θα το κρατησουμε εξαρταται απο την δυναμη του ατμου , την τεχνικη μας , το ποσο κρυο ειναι το γαλα κλπ ..Αυτο που λενε οτι στους 40 βαθμους βυθιζουμε το ακροφυσιο ολο , δεν το ακολουθησα ποτε , απλα το κραταω στην επιφανεια μεχρι να ρουφηξει ολες τις φυσαλιδες απο την επιφανεια ..Αυτο μπορει να γινει στους 35C η 40c η 45C ..
5)Μετα γερνουμε την γαλατιερα , βουταμε το ακροφυσιο μεσα και βρισκουμε μια γωνια ωστε το γαλα μας να στροβιλιζεται ...Το αφηνουμε ετσι μεχρι τους 55C-60C!
(Το αφρογαλα στην τελικη του μορφη πρεπει να ειναι αρκετα υδαρο και ΟΧΙ πηχτο, οποτε αν μασ βγει πηχτο αλλαζουμε λιγο την τεχνικη μας και δοκιμαζουμε να αφησουμε λιγοτερο χρονο το ακροφυσιο στην επιφανεια)
6)Οταν ετοιμαστει το αφρογαλα , ριχνουμε την μιση ποσοτητα σε ενα αλλο σκευος(το κανουμε για να σπασουμε οσες φυσαλιδες εχουν μεινει) και χυνουμε το γαλα στον καφε μας απο την γαλατιερα(την τεχνικη για καθε σχεδιο μπορειτε να την δειτε σε βιντεακια στο youtube) !Μετα ξαναχυνουμε απο το 2ο σκευος το γαλα στην γαλατιερα μας και απο την γαλατιερα στο φλυτζανι!
7)Θελει επιμονη , υπομονη και πολυ εξασκηση!
Αυτα που εγραψα δεν ειναι κανονας αλλα προσωπικη εμπειρια , διαβασμα και συμβουλες απο τα παιδια στο ΤΑΙLOR που με εχουν βοηθησει!
Ελπιζψ να βοηθησα καποιους που τους ενδιαφερει το Latte Art!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Νίκο αναφέρεις πολλές και πολύ χρήσιμες πληροφορίες
οπότε πιστεύω ότι είναι καλύτερα να είναι αυτόνομο post.
οπότε πιστεύω ότι είναι καλύτερα να είναι αυτόνομο post.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Σε ευχαριστω πολυ Χρηστο!
Εδω τραβηξα ενα βιντεακι με τη βοηθεια της για να δειξω στην πραξη αυτα που εγραψα!!(Ειχα και λιγο αγχος που με τραβαγε με τo κινητο γιαυτο δεν βγηκε πολυ καλο το σχεδιο!!!
Εδω τραβηξα ενα βιντεακι με τη βοηθεια της για να δειξω στην πραξη αυτα που εγραψα!!(Ειχα και λιγο αγχος που με τραβαγε με τo κινητο γιαυτο δεν βγηκε πολυ καλο το σχεδιο!!!
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Νίκο τώρα έβλεπα και το δικό σου!Τυχαίο;..
Το είδα με μεγάλη αφοσίωση και να σου πώ την αλήθεια με έκανες να πάρω τελικά θερμόμετρο.
Δεν τα πάω πολύ καλά με το γάλα και κάτι πρέπει να γίνει.
Πολύ διδακτικό το θέμα και το βίντεο!
Το είδα με μεγάλη αφοσίωση και να σου πώ την αλήθεια με έκανες να πάρω τελικά θερμόμετρο.
Δεν τα πάω πολύ καλά με το γάλα και κάτι πρέπει να γίνει.
Πολύ διδακτικό το θέμα και το βίντεο!
Spoiler: show
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Άψογος Νίκο. Της υπομονής βέβαια η Baby, δεν έχεις έλεγχο του ατμού;
Επίσης δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να κάνεις την μεταφορά στο δεύτερο motta, δοκίμασες απλά να το χτυπήσεις 2-3 φορές και να το στροβιλίσεις λίγο;
Επίσης δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να κάνεις την μεταφορά στο δεύτερο motta, δοκίμασες απλά να το χτυπήσεις 2-3 φορές και να το στροβιλίσεις λίγο;
Re: Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Η μεταφορά στη δεύτερη κανάτα είναι πολύ χρήσιμη όταν θέλεις να φτιάξεις 2 καπουτσίνο.
Μοιράζεται η κρέμα του γάλακτος ομοιόμορφα.
Διαφορετικά ο ένας βγαίνει πιο λάτε
Μοιράζεται η κρέμα του γάλακτος ομοιόμορφα.
Διαφορετικά ο ένας βγαίνει πιο λάτε
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Λουκά άλλο αυτό που λες εσύ, εγώ κατάλαβα για να σπάσουν οι φυσαλίδες ότι το κάνει ο Νίκος.
Re: Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Γιατι της υπομονης?επειδη αργει ??Τι να κανει και αυτο το ερμο το boiler των 80ml???afonic έγραψε:Άψογος Νίκο. Της υπομονής βέβαια η Baby, δεν έχεις έλεγχο του ατμού;
Επίσης δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να κάνεις την μεταφορά στο δεύτερο motta, δοκίμασες απλά να το χτυπήσεις 2-3 φορές και να το στροβιλίσεις λίγο;
Εχω ελεγχο του ατμου φυσικα ...
Την μεταφορα στην δευτερη κανατα την κανω για να σπασουν καλυτερα οι φυσαλιδες και για να ανακατευτει ομοιομορφα το γαλα μιας και εχει αποκτησει αλλη πυκνοτητα στον αφρο και αλλη στον πατο , και νομιζω οτι το κατω μερος ειναι πιο ομογενοποιημενο ...
Ξαναλεω αυτο ειναι προσωπικη αποψη και οτι "εχω δει-μου εχουν πει τα παιδια στο Tailor"...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nikp81 την Τρί Ιαν 31, 2012 12:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Χρήσιμες συμβουλές για Latte Art.
Θα το δοκιμάσω και εγώ λοιπόν.
Πρέπει να δεις τι δύναμη έχει η Classic με το PID... Σε 20 δευτερόλεπτα μετρημένα είναι έτοιμο το αφρόγαλα.
Πρέπει να δεις τι δύναμη έχει η Classic με το PID... Σε 20 δευτερόλεπτα μετρημένα είναι έτοιμο το αφρόγαλα.