Διπλός capuccino
Re: Διπλός capuccino
Στα πλείστα cafe βάζουν μονό lungo στην κούπα και μετά τη γεμίζουν με αφρόγαλα. Ο κανόνας των τριών τρίτων δεν ισχύει πουθενά όπως προείπε και ο Χρήστος. Οι κούπες στις πιο πολλές καφετέριες είναι περίπου 180-200 ml και σε αυτές μπαίνει καφές Lungo περίπου 50 ml. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καφές κοντέυει στην αναλογία 1/3 με 1/4 καφές και το υπόλοιπο αφρόγαλα αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και ωραίο το αποτέλεσμα γιατί η βάση (lungo) δεν πίνεται.
Εγώ προσωπικά στο σπίτι όταν θέλω καφέ με γάλα τότε φτιάχνω στην κούπα του capuccino (200 ml) διπλό εσπρέσο (50ml) και συμπληρώνω με γάλα. Με μονό espresso δεν με γεμίζει.
Ο capuccino σε κανονική κούπα μονού, που παρασκευάζεται με διπλή δόση espresso ονομάζεται flat white.
Εγώ προσωπικά στο σπίτι όταν θέλω καφέ με γάλα τότε φτιάχνω στην κούπα του capuccino (200 ml) διπλό εσπρέσο (50ml) και συμπληρώνω με γάλα. Με μονό espresso δεν με γεμίζει.
Ο capuccino σε κανονική κούπα μονού, που παρασκευάζεται με διπλή δόση espresso ονομάζεται flat white.
Re: Διπλός capuccino
WBC ορισμός του cappuccino ως αποδεκτός για σερβίρισμα.
25-30ml espresso (μονή δόση δηλαδή) και γεμίζουμε την υπόλοιπη κούπα με γάλα σε μορφή ελαστικής κρέμας (αφρόγαλο όπως λέμε εμείς οι Έλληνες ταβερνιάρηδες) όπου η κούπα πρέπει να είναι από 150 εώς 180ml αυστηρά!
Τώρα για το διπλό, κάντε διπλασιασμό!
25-30ml espresso (μονή δόση δηλαδή) και γεμίζουμε την υπόλοιπη κούπα με γάλα σε μορφή ελαστικής κρέμας (αφρόγαλο όπως λέμε εμείς οι Έλληνες ταβερνιάρηδες) όπου η κούπα πρέπει να είναι από 150 εώς 180ml αυστηρά!
Τώρα για το διπλό, κάντε διπλασιασμό!
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Διπλός capuccino
Προσωπικά εγώ βάζω έναν διπλό εσπρέσσο (50-60ml ανάλογα τον καφέ) και μετά περίπου 150ml αφρόγαλα κάπου ανάμεσα σε τέρμα αφρό και γάλα για latte art.
Αυτό μου αρέσει περισσότερα μετά από δοκιμές. Δοκιμάστε και αποφασίστε, τα WBC και Italian Espresso είναι για τα μαγαζιά, για αυτό έχουμε όλο τον εξοπλισμό σπίτι μας, για να κάνουμε ότι μας ικανοποιεί.
Αυτό μου αρέσει περισσότερα μετά από δοκιμές. Δοκιμάστε και αποφασίστε, τα WBC και Italian Espresso είναι για τα μαγαζιά, για αυτό έχουμε όλο τον εξοπλισμό σπίτι μας, για να κάνουμε ότι μας ικανοποιεί.
- dimach
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
- Όνομα: Αχιλλέας
- Μηχανή:: ECM Classika
- Μύλος:: Timemore Sculptor78s
- 2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
- Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
- Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη
Re: Διπλός capuccino
+1000
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός capuccino
Διαφωνώ μαζί σας. Οι ορισμοί έχουν σημαντικό ρόλο ύπαρξης (το νήμα εδώ αυτό διαπραγματεύεται και όχι πως τον πίνουμε σπίτι μας). Bοηθάνε τον κόσμο να συννενοείται καλύτερα. Άμα εγώ αυθαίρετα ορίσω τον διπλό espresso 120ml θα είναι σαν να μιλάμε διαφορετική γλώσσα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Διπλός capuccino
Χρήστο συμφωνώ μαζί σου, απλά σχολιάζω πάνω σε αυτό που κάνω παράθεση από πάνω. Αν δηλαδή σου αρέσει κάτι και δεν είναι cappuccino per se, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Σε πολλά μαγαζιά το διπλό καπουτσίνο είναι μια τεράστια κούπα με γάλα με άρωμα καφέ. "Σωστό" διπλό καπουτσίνο λοιπόν δεν νομίζω ότι υπάρχει, το κανονικό υπάρχει σαν ορισμός, το διπλό λίγο πολύ βασίζεται στα γούστα του καθενός.siva έγραψε: Ρωτάω γιατί το έχω δει να τον σερβίρουν και επειδή μου αρέσει παρα πολύ ο capuccino το πρωί αλλά ο ένας δεν φτάνει..!
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Διπλός capuccino
Ιωσήφ μακάρι να ήταν τα WBC για τα μαγαζιά.Ειδικά σε όλα αν γινόταν.Θα πίναμε πολύ καλύτερο καφέ.
Οι ορισμοί υπάρχουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς.Είναι στο χέρι του καθενός όμως πως θα κάνει τον δικό του καφέ.
Φαντάζεσαι να ήθελες να πιείς ένα ριστρέτο σε μαγαζί χωρίς να υπήρχε η λέξη;Τι θα ζητούσες;Ένα εσπρέσο των 20ml;
Δεν μου άρεσε ο σχολιασμός προσωπικά.Μου φαίνεται λίγο προσβλητικός.Ίσως να το διαβάζω εγώ έτσι.
Off topic:
Πάντως τα παιδιά που αγωνίζονται δεν το κάνουν μόνο για την δουλειά τους,αλλά όπως εμείς γιατί το γουστάρουν.
Οι ορισμοί υπάρχουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς.Είναι στο χέρι του καθενός όμως πως θα κάνει τον δικό του καφέ.
Φαντάζεσαι να ήθελες να πιείς ένα ριστρέτο σε μαγαζί χωρίς να υπήρχε η λέξη;Τι θα ζητούσες;Ένα εσπρέσο των 20ml;
Δεν μου άρεσε ο σχολιασμός προσωπικά.Μου φαίνεται λίγο προσβλητικός.Ίσως να το διαβάζω εγώ έτσι.
Off topic:
Πάντως τα παιδιά που αγωνίζονται δεν το κάνουν μόνο για την δουλειά τους,αλλά όπως εμείς γιατί το γουστάρουν.
Re: Διπλός capuccino
τον καπουτσινο τον φτιαχνω με 50 ml εσπρεσσο δηλ. διπλη δοση καφε (17 γρ) και συμπληρώνω γαλα και αφρο αλλα 120 ml. Αυτο που με νοιάζει ειναι ο αφρος να ειναι οσο το δυνατον σφιχτος δηλ. να μην βυθιζεται το κουταλακι μεσα στην κρεμα. Με την παλια μηχανη το καταφερνα παρα πολλες φορες.
Με την νεα μηχανη ακομα δεν εχω ασχοληθει αφου ακομα ψαχνω για τα παρελκομενα
Με την νεα μηχανη ακομα δεν εχω ασχοληθει αφου ακομα ψαχνω για τα παρελκομενα
- xrhstaras
- Δημοσιεύσεις: 264
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2011 6:12 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto MK3
- Μύλος:: Mazzer mini E
- Οι καφέδες μου:: Cuba Serano Superior
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Διπλός capuccino
οι ορισμοί έχουν βγει και για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αλλιώς δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Για τα μαγαζιά και wbc απλά γελάω. Ούτε κατά διάνοια το 90% να έχει ιδέα .. και το άλλο 10% το κάνει για αυτό που είπες γιατί το έχει μεράκι και το έχει κάνει επάγγελμα. Πάντως στο σπίτι είναι αυτό που σε ευχαριστεί εσένα , όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.Βαγγελης ο καφετζης έγραψε:Ιωσήφ μακάρι να ήταν τα WBC για τα μαγαζιά.Ειδικά σε όλα αν γινόταν.Θα πίναμε πολύ καλύτερο καφέ.
Οι ορισμοί υπάρχουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς.Είναι στο χέρι του καθενός όμως πως θα κάνει τον δικό του καφέ.
Φαντάζεσαι να ήθελες να πιείς ένα ριστρέτο σε μαγαζί χωρίς να υπήρχε η λέξη;Τι θα ζητούσες;Ένα εσπρέσο των 20ml;
Δεν μου άρεσε ο σχολιασμός προσωπικά.Μου φαίνεται λίγο προσβλητικός.Ίσως να το διαβάζω εγώ έτσι.
Off topic:
Πάντως τα παιδιά που αγωνίζονται δεν το κάνουν μόνο για την δουλειά τους,αλλά όπως εμείς γιατί το γουστάρουν.
Υ.Γ. έχετε δει καφετέρια για μονό καφέ να χρησιμοποιεί μόνο καλαθάκι ; Μέχρι τώρα εγώ 1 .
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Διπλός capuccino
Και ο espresso που φτιάχνουμε δεν είναι του εθνικού ινστιτούτου ιταλικού εσπρέσσο, οπότε βρίσκω λογικό και ο καπουτσίνο να διαφέρει ανάλογα, και σημαντικό να έχει ΔΙΠΛΟ εσπρέσσο μέσα.