Προσπάθεια για Latte Art

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
luckyb

Re: Προσπάθεια για Latte Art

Δημοσίευση από luckyb » Δευ Φεβ 20, 2012 6:26 pm

After έγραψε:Δυστυχως δεν μπορεσα να ολοκληρωσω γιατι γεμισε το φλυτζανι :f010:
Φέρτε του παιδιού έναν καμβά από τους μεγάλους. να εκφραστεί. Αυτός δεν του φτάνει :a016:

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Δευ Φεβ 20, 2012 8:55 pm

Πολυ καλο Γιωργο...την αλλη φορα περιμενουμε ολοκληρωμενο το σχεδιο, Πικασο:p

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Παρ Φεβ 24, 2012 12:05 am

Πιστεύω είμαι σε καλό δρόμο, το πρώτο μου "σχέδιο" θα έλεγα που πέτυχα, ξεκίνησε καλά αλλά στο δρόμο το έχασα.Θέλω να μου πείτε αν μπορείτε όσοι έχετε τη Silvia κατα πόσο ανοίγετε τη στρόφιγγα του ατμού?Υπόψιν βάζω 170gr γάλα για ένα καπουτσίνο.Μετά όλοι σας βυθίζετε τo steam wand και αν ναι στους πόσους βαθμούς?
20120223_083524.jpg
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Παρ Φεβ 24, 2012 9:48 am

Απο οσο μπορω να διακρινω επρεπε να κρατησεις το ακροφυσιο λιγο ακομα στην επιφανεια να τραβηξει λιγο αερα ακομα ...Και οταν ριχνεις το γαλα , να "σπας" περισσοτερο τον καρπο , για να εχεις μεγαλυτερη κινηση στο γαλα ωστε να σχεδιασεις τα φυλλα...

Υγ-Για την Silvia δυστυχως δεν ξερω να σε βοηθησω!

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Παρ Φεβ 24, 2012 10:15 am

Θα το δοκιμάσω αυτό που λες!Πάντως απο ότι κατάλαβα , πέρα του ότι πρέπει να πετύχεις το κατάλληλο αφρόγαλα, όταν ξεκινάς να ρίχνεις το αφρόγαλα πρέπει έχεις κλίση στο φλυτζάνι και να ρίχνεις το αφρόγαλα στο πάνω μέρος (προς το πάτο δηλαδή) ώστε να συσσωρευτεί γρήγορα το αφρόγαλα και μετα σιγά σιγά ισιώνεις το φλυτζάνι και να σχεδιάσεις!Πιστεύω το όλο σημαντικό είναι αυτό και το πιο δύσκολο, να βγάλεις το αφρόγαλα στην επιφάνεια γρήγορα ώστε να προλάβεις να σχεδιάσεις.Αυτό έχω παρατηρήσει σε όλα τα βίντεο που έχω δει!

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Παρ Φεβ 24, 2012 11:04 am

Ναι το φλυτζανι ειναι καλυτερα να ειναι κυρτο στην αρχη γιατι "καθεται" καλυτερα το γαλα ...
Το πιο δυσκολο ειναι να πετυχεις το microfoam που πρεπει , για να ανεβει το γαλα γρηγορα στην επιφανεια και να σχεδιασεις!!
Eπισης πολυ σημαντικο ειναι να μην ξεπερασεις τους 65oC γιατι από αυτή την θερμοκρασία και μετα περιορίζετε η γλυκύτητα του γάλακτος λόγω της διάσπασης της γαλακτόζης, και απελευθερώνονται αέρια από τις πρωτείνες με αποτέλεσμα το γάλα μας να μην εχει τη μορφη που θελουμε και να γινεται παχυρευστο!

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Πέμ Μαρ 08, 2012 8:51 am

Kαλημέρα σας!Σήμερα πιο πετυχημένο σχέδιο ακόμη πιστεύω, ίσως θέλει να σπάω ακόμη περισσότερο το καρπό όπως είπε και ο nikp8!Αυτό έγινε σε κανάτα ZEUS 350ml με 168gr γάλα Όλυμπος 1,5% λιπαρά!Είχα 5-6 μέρες γάλα Όλυμπος πλήρες και δε μπορούσα να φτιάξω καλό αφρόγαλα :a014: , σήμερα δοκίμασα με 1,5% και μου βγήκε το παρακάτω!
20120308_083439.jpg

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Πέμ Μαρ 08, 2012 9:15 am

Πολυ καλη προσπαθεια..μου φαινεται οτι αργησες να φτιάξεις το αφρογαλα μετα τον εσπρεσσο;
Και νομιζω επρεπε να φουσκωσεις λιγο περισσοτερο το γαλα για να ανεβει πιο ευκολα πανω...

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Πέμ Μαρ 08, 2012 9:51 am

Δε νομίζω να άργησα , έκανα τα προβλεπόμενα δηλαδή περίμενα το λαμπάκι να σβήσει (αφού ενδιάμεσα είχα τραβήξει νερό απο το steam wand μέχρι να βγεί ατμός) , τώρα ναι ίσως ήθελε να φουσκώσει λίγο περισσότερο το γάλα!

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Πέμ Μαρ 08, 2012 10:16 am

Φαινεται οτι εχει κατσει πολυ η κρεμα..ισως αργησες να κανεις τις ρυθμισεις στην φωτογραφικη μηχανη..χεχε.. :respekt: παντως πολυ καλο..keep practice...

Απάντηση