Προσπάθεια για Latte Art
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Re: Προσπάθεια για Latte Art
Αυτό το νήμα με πονάει...

Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- boltsis
- Όνομα: Ηλίας
- Μηχανή:: La San Marco 95E
- 2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: La San Marco SM 90/T
- 2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
- Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
Kαι μενα Χρήστο , πολύ!Η κλέβουνε τις φωτό που βάζουνε η εμείς χρειαζόμαστε μανταλάκια
!
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..
- Faunos
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef CM 81
- Οι καφέδες μου:: Στο ψάξιμο...
Βρε παιδιά, με τη σαπουνάδα που (εξακολουθώ να) βγάζω μπορώ να κάνω latte art;
Χαχα!
Αστειεύομαι, απλά βλέπω τις φωτογραφίες σας και ζηλεύω...
Χαχα!
Αστειεύομαι, απλά βλέπω τις φωτογραφίες σας και ζηλεύω...
-
nikp81
Διαβασε τον οδηγο που υπαρχει στο φορουμ και κανε πολυ πολυ εξασκηση ...Καλο θα ηταν να εξασκεισαι με νες-καφε και σαπουναδα αν δεν θες να χαλας γαλα ...Μη περιμενεις να μαθεις απο 1-2 καφεδες που πινουμε την μερα γιατι θα σου παρει 2 χρονια!! 
- Faunos
Σκέφτομαι να εγκαταλείψω το ακροφύσιο και να στραφώ στο κλασικό μιξεράκι. Έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρω πιο εύκολα να φτιάξω το γάλα κρεμώδες και όχι...σαπουνάτο!
Αν και, οφείλω να ομολογήσω ότι, γευστικά ο καφές που φτιάχνω με ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό. Δεν έχω όμως σημείο σύγκρισης, άρα δεν γνωρίζω και πόσο ακόμα μπορώ να τον βελτιώσω.
Αν και, οφείλω να ομολογήσω ότι, γευστικά ο καφές που φτιάχνω με ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό. Δεν έχω όμως σημείο σύγκρισης, άρα δεν γνωρίζω και πόσο ακόμα μπορώ να τον βελτιώσω.
- boltsis
- Όνομα: Ηλίας
- Μηχανή:: La San Marco 95E
- 2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: La San Marco SM 90/T
- 2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
- Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
Με τη σαπουνάδα μπορείς να κάνεις σχέδιο? 1-2 φορές που δοκίμασα το κάτω μέρος ήτανε αραιό.
Με το γάλα δεν έχω πρόβλημα ιδιαίτερο ,απλά μου βγαίνει πιο πηκτή η κρέμα με αποτέλεσμα να κάθεται πιο πολύ στην επιφάνεια του καφέ, αυτό είναι το πρόβλημα μου.Τα gr του γάλα που βάζω είναι 165 και η ένταση στη μέση της στρόφιγγας.
Με το γάλα δεν έχω πρόβλημα ιδιαίτερο ,απλά μου βγαίνει πιο πηκτή η κρέμα με αποτέλεσμα να κάθεται πιο πολύ στην επιφάνεια του καφέ, αυτό είναι το πρόβλημα μου.Τα gr του γάλα που βάζω είναι 165 και η ένταση στη μέση της στρόφιγγας.
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..
-
nikp81
Για να ειμαι ειλικρινης με σαπουναδα δεν εχω κανει προσπαθεια αλλα εχω κανει με νες και αφρογαλα...να ξερεις οτι θελει πολυ προσπάθεια και πειραματισμους για να πετυχεις το microfoam ,γιατι καθε μηχανη ειναι διαφορετικη !και δευτερον να βρεις την τεχνικη σου στο free pouring μετα!
Θα σε βηθησει πολυ αν κατσεις και παρακολουθησεις πολλα βιντεακια απο youtube..μην κοιτας το σχεδιο ομως, αλλα ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ τη στιγμη που ριχνουν το γαλα...
Αυτα ειναι οτι μπορω να σου πω για να σε βοηθησω...
Θα σε βηθησει πολυ αν κατσεις και παρακολουθησεις πολλα βιντεακια απο youtube..μην κοιτας το σχεδιο ομως, αλλα ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ τη στιγμη που ριχνουν το γαλα...
Αυτα ειναι οτι μπορω να σου πω για να σε βοηθησω...
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Θάνο αν έχεις το αρχικό ακροφύσιο της Classic, χωρίς έστω να κατεβάσεις ένα αυλάκι κάτω το κόκκινο λαστιχάκι, μόνο σαπουνάδα θα κάνεις.
Ο λόγος είναι ότι από τις εγκοπές που έχει βάζει υπερβολικό αέρα μέσα στο γάλα και με λάθος τρόπο, που σαν αποτέλεσμα έχει μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Επίσης να χτυπάς αρκετές φορές το αφρόγαλα και να το στροβιλίζεις μέσα στην κανάτα αφού το κάνεις για να φύγουν οι περισσότερες φουσκάλες.
Ο λόγος είναι ότι από τις εγκοπές που έχει βάζει υπερβολικό αέρα μέσα στο γάλα και με λάθος τρόπο, που σαν αποτέλεσμα έχει μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Επίσης να χτυπάς αρκετές φορές το αφρόγαλα και να το στροβιλίζεις μέσα στην κανάτα αφού το κάνεις για να φύγουν οι περισσότερες φουσκάλες.
- Faunos
Φίλε Ιωσήφ,
το αρχικό ακροφύσιο έχω, δεν έχω αλλάξει κάτι. Όταν πρωτοέβαλα το panarello στο ακροφύσιο, δεν το είχα τοποθετήσει σωστά (αρκετά χαμηλά και χωρίς σφίξιμο, απλά το έσπρωξα λίγο), δεν έκανε και τίποτα. Μάλιστα, μετά από 3-4 φορές έφυγε, πετάχτηκε δηλαδή από την πίεση του ατμού. Στη συνέχεια, έτυχε να δω ένα βιντεάκι για το πώς τοποθετείται και το έβαλα αρκετά ψηλά. Επίσης, το έσφιξα αυτή τη φορά καλά. Δεν έχω όμως κατεβάσει το κόκκινο λαστιχάκι έτσι όπως λες.
Όσες προσπάθειες κι αν έχω κάνει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο περίπου κάθε φορά: ζεστό γάλα κάτω και σαπουναδίτσα πάνω. Για να πω την αλήθεια, γευστικά μου αρέσει. Μου θυμίζει κάτι καπουτσίνους που έπινα στη Νάπολη πριν 10 χρόνια (τότε πρωτοδοκίμασα καπουτσίνο και "κόλλησα"!). Θα ήθελα όμως να δοκιμάσω τον καφέ και με πιο κρεμώδη υφή στο γάλα. Γι' αυτό σκέφτομαι να καταφύγω στο απλό μιξεράκι και να καταργήσω το ακροφύσιο από τη μηχανή.
Εσύ είδα ότι έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά στο ακροφύσιό σου. Ωραίος!
Εγώ δεν ξέρω αν έχω αυτή τη στιγμή το χρόνο και τα κουράγια να ασχοληθώ περαιτέρω με το ακροφύσιο...
το αρχικό ακροφύσιο έχω, δεν έχω αλλάξει κάτι. Όταν πρωτοέβαλα το panarello στο ακροφύσιο, δεν το είχα τοποθετήσει σωστά (αρκετά χαμηλά και χωρίς σφίξιμο, απλά το έσπρωξα λίγο), δεν έκανε και τίποτα. Μάλιστα, μετά από 3-4 φορές έφυγε, πετάχτηκε δηλαδή από την πίεση του ατμού. Στη συνέχεια, έτυχε να δω ένα βιντεάκι για το πώς τοποθετείται και το έβαλα αρκετά ψηλά. Επίσης, το έσφιξα αυτή τη φορά καλά. Δεν έχω όμως κατεβάσει το κόκκινο λαστιχάκι έτσι όπως λες.
Όσες προσπάθειες κι αν έχω κάνει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο περίπου κάθε φορά: ζεστό γάλα κάτω και σαπουναδίτσα πάνω. Για να πω την αλήθεια, γευστικά μου αρέσει. Μου θυμίζει κάτι καπουτσίνους που έπινα στη Νάπολη πριν 10 χρόνια (τότε πρωτοδοκίμασα καπουτσίνο και "κόλλησα"!). Θα ήθελα όμως να δοκιμάσω τον καφέ και με πιο κρεμώδη υφή στο γάλα. Γι' αυτό σκέφτομαι να καταφύγω στο απλό μιξεράκι και να καταργήσω το ακροφύσιο από τη μηχανή.
Εσύ είδα ότι έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά στο ακροφύσιό σου. Ωραίος!
Εγώ δεν ξέρω αν έχω αυτή τη στιγμή το χρόνο και τα κουράγια να ασχοληθώ περαιτέρω με το ακροφύσιο...