Αφρόγαλα ....απορία

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
aris

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από aris » Τρί Δεκ 07, 2010 9:45 am

Alex_Under έγραψε:Με τον φόβο να ακουστούν ολίγον υπεροπτικά αυτά που θα πω, θα παρακαλούσα να μη με παρεξηγήσετε αλλά θα τα πω.

Μου φαίνεται πλέον τόσο εύκολο να κάνω πάρα πολύ καλό αφρόγαλα που δεν ξέρω αν βοηθάει η ελάχιστη (εκ)παίδευση μου ή η Silvia.

Απλά σκέφτομαι (προφανώς κρίνοντας εξ' ιδίων τα αλλότρια) ότι εφόσον είναι τόσο εύκολο να γίνει καλό αφρόγαλα ποιός ο λόγος να καταφεύγουμε σε "μαραφέτια" τέτοιου είδους.
Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι δύο πράγματα:
1) Ή οι εκάστοτε μηχανές είναι τόσο "σάπιες" σε αυτόν τον τομέα
2) Ή οι εκάστοτε home-baristas δεν έχουν κάτσει 10-20 λεπτά να πειραματιστούν και να βρουν την σωστή τεχνική.

Έχω πιει καπουτσίνο με αφρόγαλα από aeroccino, έχει ένας συνάδελφος εδώ στην δουλειά. Δεν νομίζω ότι μπορώ να το συγκρίνω με το αφρόγαλα που κάνει κανείς με ακροφύσιο. Σαφώς κατώτερο (το aeroccino).

Γι' αυτό σας λέω, προσπαθήστε μόνοι σας. Αφιερώστε ελάχιστη ώρα και διαβάστε καμιά συμβουλή. Η ανταμοιβή της προσπάθειας θα κάνει τους καπουτσίνο σας ποιο "γλυκόπιοτους", πιστέψτε με... :oneup:
Δεκτές όλες οι απόψεις
Παρ' όλα αυτά εγω με την δικιά μου gaggia,αλλά και με krups και με saecco στο περελθόν,δεν κατάφερα ποτέ να το φτιάξω τόσο καλά οσο με το aeroccino.Και συγκρινοντάς το με το αφρόγαλο που φτιάχνουν οι Ιταλοί (και που πίνω συχνά),είναι αυτό που μοιάζει πιο πολύ
Για μένα λοιπόν το μαραφέτι είναι πλέον αναγκαίο :oneup:
Απο κει και πέρα περί ορέξεως...

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Τρί Δεκ 07, 2010 1:20 pm

Christos έγραψε:Εγώ πάντως που είμαι άσχετος με το θέμα στις 5-6 φορές που δοκίμασα με την Silvia την πρώτη φορά δεν τα κατάφερα και πήρα ένα ζεστό γαλατάκι και τις υπόλοιπες ήμουν στον αντίποδα με πολύ παχύρευστο αφρόγαλα. Τέλειο για κλασικό cappuccino αλλά μάλλον πολύ πηχτό για latte art.
Για γάλα χρησιμοποιώ Νουνού Family το πλήρες.
Χρήστο το γάλα μια χαρά είναι. Εγώ φτιάχνω και με φρέσκο Όλυμπος. Το σημαντικό είναι να ακολουθείς την διαδικασία που αναφέρει και ο φίλος ως προς την θερμοκρασία και την βύθιση του ακροφυσίου:
apolitana έγραψε:Aν δεν εχεις εξοικειωθεις θα σε βοηθουσε πολυ ενα θερμομετρο...Τοποθετησε το ακροφυσιο στο γαλα ελαφρως βυθισμενο και προσπαθησε να δημιουργησεις λιγο αφρο αρχικα κ να πετυχεις στροβιλισμο στη συνεχεια...μολις η θερμοκρασια φτασει στους 100F βυθισε ακομα περισσοτερο το ακροφυσιο και συνεχισε μεχρι να φτασεις στους 140-160F.Χωρις θερμομετρο σταματα τη διαδικασια οταν δεν μπορεις να κρατησεις το χερι σου στον πατο της κανατας πανω απο 2 δευτερολεπτα..Λιγη εξασκηση χρειαζεται!
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Δεκ 07, 2010 9:16 pm

Αντώνη τα παραπάνω είναι πολύ υπεραπλουστευμένα και ακόμα και εγώ που είμαι άσχετος εννοείται ότι τα κάνω (έχω θερμόμετρο) αλλά υπάρχουν και άλλα κολπάκια που δεν αναφέρονται. Πχ πόσο χρόνο το αφήνεις να κρυώσει μετά; 20s , 30s, πόσο καλά πρέπει να αναδεύσεις το αφρόγαλα ώστε να είναι ομοιογενές; Μην ξεχνάς ότι μιλάω για αφρόγαλα κατάλληλο για latte art που έχει συγκεκριμένη ρευστότητα (σαν πλαστικό χρώμα - μπογιά) και όχι για κλασικό cαppuccino. Τεσπά η παρέμβαση μου είχε να κάνει περισσότερο με τα προηγούμενα σχόλια για το "παχύρευστο" του αποτελέσματος στο κλασικό vs aeroccino αφρόγαλα. Θέλω να πω δηλαδή ότι το πολύ παχύρευστο αποτέλεσμα δεν είναι απαραίτητα επιθυμητό σε όλες τις περιπτώσεις αλλά όταν είναι επιθυμητό είναι πανεύκολο να παρασκευαστεί με μια μηχανή τύπου Silvia ακόμα και από κάποιον χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Τρί Δεκ 07, 2010 9:28 pm

εμένα άλλες φορές πετυχαίνει καλά (το πλαστικό χρώμα που λες, έτσι το θέλω) και άλλες φορές μόνο η επιφάνεια και κάτω κάτω κανονικό γάλα. δε ξέρω αν έχει να κάνει με την ποσότητα που βάζω, την λάθος τεχνική μου ή τη μηχανή (modded με το ακροφύσιο του Δημήτρη woodsman)

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Πέμ Δεκ 16, 2010 10:06 pm

είναι διαφορετικός ο τρόπος παραγωγής αφρόγαλου με την HX ?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Δεκ 16, 2010 10:17 pm

Άμα έχει μονή τρύπα το steam wand η βασική τεχνική θα είναι ίδια. Άμα έχει περισσότερες αλλάζει μόνο η τοποθέτηση του στο pitcher. πχ κέντρο από πλάι. Φυσικά θα θέλει και καλύτερη τεχνική από μέρους σου γιατί πλέον δεν έχεις μία αναιμική μηχανή άρα οι χρόνοι που κάνεις το αφρόγαλα συμπιέζονται.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Πέμ Δεκ 16, 2010 11:15 pm

έχει 2 τρύπες, δεξιά κ αριστερά :a058:
τι αλλάζει ? :e014:
να το χω στο κέντρο μέχρι να πιάσει 100F και το κατεβάζω προς τα κάτω μέχρι τους 160 ?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Δεκ 16, 2010 11:27 pm

Απ΄οτι είδα και το 2-hole αλλά και το 4-hole τα δουλεύεις κανονικά στο πλάι.
http://www.youtube.com/watch?v=D2dE8kvDLfk

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Πέμ Δεκ 16, 2010 11:54 pm

στα περισσότερα how to λένε ότι μετά τους 100F κατεβάζεις πιο κάτω το wand μέσα στο pitcher αλλά στα video δε βλέπω να το κάνει κανείς. άσε που τραβάνε από γωνία και δε φαίνεται πόσο βαθιά το βάζουν μέσα :a030:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Παρ Δεκ 17, 2010 12:06 am

Στο cappuccino είμαι άσχετος. Καμία φορά δεν πέτυχα το αφρόγαλα να επιπλέει και να κάνει latte art. Μάλλον το youtube θα σε βοηθήσει εάν δεν βρεθεί κάποιος εδώ με καλή τεχνική που να μπορεί να την περιγράψει. Εναλλακτικά όταν πας για κανένα καφέ στο Taf προσπαθείς να υποκλέψεις καμιά πληροφορία από τα παιδιά εκεί.

Απάντηση