Προσπάθεια για Latte Art

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
luckyb

Re: Προσπάθεια για Latte Art

Δημοσίευση από luckyb » Κυρ Μαρ 20, 2011 7:52 pm

Off topic:
τώρα, άμα σου πω ότι κοιτάω αγγελίες .....!!!

τι να κάνω, έχω δοκιμάσει τα πάντα
...δεν γίνεται τίποτα :a058:

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Δευ Μαρ 21, 2011 4:29 pm

Εαν βγει το αφρογαλα οπως πρεπει για Latte Αrt , πρεπει να γινει και κατι μετα ??
1)Δηλαδη παιζει ρολο το στομιο της γαλατιερας??
2)Το γαλα το ριχνουμε σιγα σιγα η γρηγορα και απο ποσο υψος??
Δηλαδη αν εχει καποιος πεπειραμενος , καποιες συμβουλες να μας δωσει μετα ομως απο την παρασκευη του αφρογαλου μεχρι να κανουμε το pour στο φλυτζανι!

luckyb

Δημοσίευση από luckyb » Δευ Μαρ 21, 2011 8:10 pm

το ξέρω είναι στ'Αγγλικά αλλά είναι πολύ παραστατικός:

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Τρί Μαρ 22, 2011 1:30 am

Πολύ καλό video. :P

Μια παρατήρηση για τους συμπάσχοντες στη προσπάθεια για Latte Art, από τη μικρή μου εμπειρία. Είναι αρκετά πιο αποδοτικό να ξεκινά κανείς τη "ζωγραφική" με το γάλα, σε καφέ που έχει μόλις εκχυλιστεί και που μάλιστα παράγει αρκετη κρέμα(= απαραίτητα φρέσκος ή Robusta 8-) ). Έτσι το microfoam ενσωματώνεται πιο ομαλά με τη κρέμα και ευνοεί το σχεδιασμό. Αν o καφές περιμένει για περισσότερο από 1-2 λεπτά η κρέμα του λεπτένει και κάθεται. Βεβαίως και πάλι μπορεί κάποιος να κάνει latte art απλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. :|

Με τη Ariete που είχα (thermoblock) αν και είχα σχετικά γρήγορα παραγωγή ατμού, καθυστερούσα πολύ να παράγω αφρόγαλα με αποτέλεσμα να χάνεται αρκετή κρέμα από τον espresso. Με την Isomac τα πράγματα είναι πιο απλά λόγω περισσότερου ατμού και ταυτόχρονης εκχύλισης-παρασκευής αφρόφαλου.

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Τετ Μαρ 23, 2011 10:25 am

Έχοντας πάρει τη μικρή κανάτα των 350ml η οποία παρεπιπτόντως είναι ιδανική πιστεύω για ενα διπλό καπουτσίνο έχω το εξής πρόβλημα τώρα τελευταία.Μου βγαίνει πολύ πηχτό με αποτέλεσμα το αφρόγαλα να κάθεται στην επιφάνεια του καφέ.Τι κάνω λάθος?Στη κανάτα βάζω 170gr περίπου , χρησιμοποιώ θερμόμετρο, ρουφηχτά φιλάκια κτλπ.Μήπως μετά απο ένα σημείο και μετά πρέπει να το βυθίζω μέσα το steam wand, μήπως να μη κάνω τόσο πολύ στροβιλισμό, μήπως φταίει το κανατάκι που είναι μικρό?Δε μου βγαίνει μισό πηχτό μισό νερουλό αλλά είναι ομοιόμορφο πηχτό.
Υπόψιν έχω χρησιμοποιήσει πράσινο Όλυμπος και Φάγε 10
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Τετ Μαρ 23, 2011 11:31 am

Εμενα παρολο που βγαινει αραιο σαν μπογια δεν καθεται πανω για να ζωγραφισω...Μαλλον κανω κατι λαθος οταν το ριχνω στην κουπα...

KostasSideris

Δημοσίευση από KostasSideris » Τετ Μαρ 30, 2011 1:15 am

boltsis δίνε όγκο, αέρα δηλαδή στην επιφάνεια του γάλατος μέχρι η γαλατιέρα να φτάσει τη θερμοκρασία του χεριού σου, όχι παραπάνω(έτσι σου τσιμεντώνει) και μετά βάλε βαθιά το ακροφύσιο στο γάλα σε ένα σημείο που θα βρεις ώστε να στροβιλίζει όλο το γάλα και να μη βαράει ο ατμός σε μία συγκεκριμένη περιοχή μόνο. 60-70C και είσαι ΟΚ, κλείνεις ατμό και μετά με κοπάνημα κάτω της γαλατιέρας αν σου έχει μείνει καμία φυσαλίδα και μετά πριν ρίξεις το γάλα σου το ανακατεύεις με κυκλικές κινήσεις ώστε να σου ομογενοποιηθεί και να σου γίνει ελαστικό όπως λέμε.
Μετά στο pouring η βασική αρχή είναι από ψηλά δε γράφει το γάλα, από κοντά γράφει, keep practicing!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μαρ 30, 2011 1:28 am

focus έγραψε:Πολύ καλό video. :P

Μια παρατήρηση για τους συμπάσχοντες στη προσπάθεια για Latte Art, από τη μικρή μου εμπειρία. Είναι αρκετά πιο αποδοτικό να ξεκινά κανείς τη "ζωγραφική" με το γάλα, σε καφέ που έχει μόλις εκχυλιστεί και που μάλιστα παράγει αρκετη κρέμα(= απαραίτητα φρέσκος ή Robusta 8-) ). Έτσι το microfoam ενσωματώνεται πιο ομαλά με τη κρέμα και ευνοεί το σχεδιασμό. Αν o καφές περιμένει για περισσότερο από 1-2 λεπτά η κρέμα του λεπτένει και κάθεται. Βεβαίως και πάλι μπορεί κάποιος να κάνει latte art απλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. :|
Κώστα λαμβάνοντας υπόψιν την παραπάνω παρατήρηση του Γιώργου και τις δυνατότητες μιας μηχανής όπως η Silvia, τι θα πρότεινες σαν ακολουθία παρασκευής, αφρόγαλα - καφές ή καφές- αφρόγαλα;
Πόσο χρόνο μπορούμε να έχουμε στην διάθεση μας για να κάνουμε τον espresso εάν έχουμε κάνει ήδη το αφρόγαλα;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
After
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa

Δημοσίευση από After » Τετ Μαρ 30, 2011 10:36 am

Eννοειται σε μηχανες με ΕΝΑ boiler, ΠΑΝΤΑ πρωτα τον καφε και αφοτου εχουμε τελειωσει με ΟΛΟΥΣ τους καφεδες, ΜΕΤΑ το αφρογαλα
;)
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Τετ Μαρ 30, 2011 5:06 pm

Ευχαριστώ kostasideris για τη συμβουλή σου!!Λογικά εκεί πρέπει να είναι το προβλημά μου αφου μπορώ και το κάνω τόσο πηχτό το αφρόγαλα..
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Απάντηση