La Pavoni EP

Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
Απάντηση
Gratzos121
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 28, 2021 7:11 pm

La Pavoni EP

Δημοσίευση από Gratzos121 » Σάβ Αύγ 28, 2021 7:24 pm

Καλησπέρα! Έχω ψηθεί αρκετά ώστε να αγοράσω μια la pavoni europiccola (μάλλον), αλλά έχω 2 απορίες οι οποίες δν μου έχουν λυθεί όσο και αν έψαξα στο φόρουμ.
1. Απ' ότι έχω καταλάβει η μηχανή βγάζει σχετικά μικρές δόσεις. Είναι εφικτό να βγει από τη μηχανή δόση 60ml για να γίνει φρέντο? (Όσο να ναι το καλοκαίρι κάποια στιγμή θα έχει τόση ζέστη που θα θέλω κρύο καφέ επειγόντως)
2. Πώς καταλαβαίνεις τι πίεση ασκείς στην europiccola χωρίς το μανομετρο που έχει η pro? (πρώτη φορά χρήση τέτοιου είδους μηχανής πως θα καταλάβω αν ασκώ πίεση πχ 5 bar ή 10 bar? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Zen308
Δημοσιεύσεις: 432
Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2020 2:38 pm
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: La Pavoni EP

Δημοσίευση από Zen308 » Κυρ Αύγ 29, 2021 2:11 pm

Gratzos121 έγραψε:
Σάβ Αύγ 28, 2021 7:24 pm
Καλησπέρα! Έχω ψηθεί αρκετά ώστε να αγοράσω μια la pavoni europiccola (μάλλον), αλλά έχω 2 απορίες οι οποίες δν μου έχουν λυθεί όσο και αν έψαξα στο φόρουμ.
1. Απ' ότι έχω καταλάβει η μηχανή βγάζει σχετικά μικρές δόσεις. Είναι εφικτό να βγει από τη μηχανή δόση 60ml για να γίνει φρέντο? (Όσο να ναι το καλοκαίρι κάποια στιγμή θα έχει τόση ζέστη που θα θέλω κρύο καφέ επειγόντως)
2. Πώς καταλαβαίνεις τι πίεση ασκείς στην europiccola χωρίς το μανομετρο που έχει η pro? (πρώτη φορά χρήση τέτοιου είδους μηχανής πως θα καταλάβω αν ασκώ πίεση πχ 5 bar ή 10 bar? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα.

Το μανόμετρο που έχει η pro δεν δείχνει την πίεση που ασκείς στο μοχλό αλλά την πίεση του boiler.
Υπάρχει σετ για να κάνει αυτό που λες αλλά νομίζω κοστίζει 200+ ευρώ.

Αυτές οι μηχανές απαιτούν μια περίοδο εκμάθησης μεγαλύτερο από τις ημιαυτόματες.
Κάνοντας καφέδες μέρα με τη μέρα θα μάθεις τη μηχανή,την πίεση που πρέπει να ασκείς κλπ...για παράδειγμα στην αρχή υπολογίζεις περίπου σε 25" να έχει φτάσει ο μοχλός από το άνω όριο στο κάτω,απο κει και πέρα πειραματίζεσαι ανάλογα το κόψιμο,το basket,τον καφέ κλπ...

Gratzos121
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 28, 2021 7:11 pm

Re: La Pavoni EP

Δημοσίευση από Gratzos121 » Κυρ Αύγ 29, 2021 2:50 pm

Άρα για να βγάλει κάποιος 60ml από τη μηχανή χρειάζεται πιο χοντροκομμένο καφέ ή εκ κατασκευής το chamber έχει μικρότερη χωρητικότητα σε νερό που καθιστά αδύνατη τέτοια ποσότητα? Επίσης, στην περίπτωση του πιο χοντροκομμένου καφέ υπάρχει περίπτωση να σου βγει καμμένος ή απλά χάνεις σε γεύση και κερδίζεις σε ml?

Akala
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: Τρί Μάιος 04, 2021 11:56 am
Μηχανή:: flair classic
Μύλος:: eureka mignon filtro

Re: La Pavoni EP

Δημοσίευση από Akala » Κυρ Αύγ 29, 2021 4:23 pm

Δεν έχω εμπειρία απλά ως παρατηρητής έχω δει να εφαρμόζεται το "fellini pull" σε τέτοια μηχανή νομίζω για παραπάνω νερό αλλά δεν είμαι και σίγουρος.

Αν όντως ενδιαφέρεσαι και ψάχνεσαι γενικά φαντάζομαι θα καταλάβεις παραπάνω πράγματα απο εμένα.

Gratzos121
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 28, 2021 7:11 pm

Re: La Pavoni EP

Δημοσίευση από Gratzos121 » Δευ Αύγ 30, 2021 1:52 am

Εντάξει, σευχαριστω πολύ!

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 395
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: La Pavoni EP

Δημοσίευση από cosini » Πέμ Αύγ 04, 2022 6:29 pm

Για 60ml πού θέλεις δυστυχώς ὀχι δεν βγάζει λόγω κατασκευής.
Μπορείς να βγἀλεις αλλα με τα 14 /15γρ. καφἐ που βάζεις θα σου βγεί ήδη πολύ "ελαφρύς" ως εσπρέσσο με
συνέπεια ως φρέντο ακόμη πιο ελαφρὐς δλδ θα χάνει κ στην γέυση .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Απάντηση