Σελίδα 15 από 16

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 20, 2021 11:22 pm
από wowthodoris
Αυτό που καταλαβαίνω απο το video ειναι οτι διορθώνει με αλλαγή του ratio, που όντως ισχύει. Παλιότερα πήγαινα κυρίως με τον χρόνο και όχι με το ratio, όποτε αν έπαιρνα οξύτητα κράταγα την εκχύλιση λιγο παραπάνω, ώστε να το διορθώσω. Για παράδειγμα αν η προθέρμανση σου ειναι σωστή και παλι παιρνεις οξύτητες , τότε μπορείς να κρατήσεις λιγο παραπάνω την εκχύλιση ώστε να πάρεις 54 ή 55 γρ ρόφημα.
Σε μια συζήτηση στο νήμα του Cup10, είχε γράψει για το ποσόστο απο υδατοδιαλυτα στοιχεία πρέπει να εχει το ρόφημα, οποτε υποθέτω οτι κάπως έτσι έβγαλε το προτεινόμενο ratio. Ίσως αν βρω χρόνο να προσπαθήσω να βγάλω καποιο προτεινόμενο ratio για την flair pro με βάση τα υδατοδιαλυτα και να δω αν συμπίπτει με το ratio που χρησιμοποιώ ( 18.5 γρ —>32 γρ ρόφημα )

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 20, 2021 11:42 pm
από wowthodoris
Είχε γράψει ο M.speciality ( Cup10 ) στις 15-1-20 στο νήμα του Cup10 :
M.speciality έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2020 1:32 pm
brexei έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 am
Σε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!

Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
Μιλάμε για την αντίσταση που βρίσκει το νερό να μπει στα κελιά και να παρασύρει τα υδατοδιαλυτά στοιχεία!!!!και όχι την αντίσταση που βρίσκει από το πακ!!! Ο χρόνος, τα γραμμάρια, το πάτημα, τα γραμμάρια του ροφήματος και η θερμοκρασία δεν πρέπει να αλλάξουν!!! Αν πάμε σε ποιο λεπτή άλεση θα έχουμε υπέρ εκχύλιση!!! Στόχος είναι τα ολικά διαλυτα σταθερά ( TDS) να είναι στο 20% και να είναι τα επιθυμητά ( καλή γεύση ) ΟΧΙ ξινά (υπό εκχυλίσματα) ΟΧΙ πικρά(υπερ εκχυλισμενα)

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 23, 2021 10:32 am
από smike
Βασικα ειχα μια βελτιωση με αλλαγη του ratio , μειωσα της δοση με το ιδιο out και τα πραγματα ηταν σαφως καλυτερα. Με θερμομετρο παντως μεγαλυτερη θερμοκρασια απο 94 δεν μπορω να πετυχω με γεμισμα με βραστο νερο . Ναι στο video ηταν λογικο πως ανεβασε το ratio , απο την αλλη χοντρυνε το κοψιμο που λειτουργει στην αντιθετη κατευθυνση και αυτο με μπερδεψε. Θα περιμενα να αυξησει την αναλογια αλλα με το ιδιο κοψιμο για να προχωρησει σε περισσοτερη εκχυλιση .

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 28, 2021 7:06 pm
από Akala
Καλησπερίζω και έρχομαι με δύο ερωτήσεις.

Πλέον ζεσταίνω τον κύλινδρο μέσα σε μικρό μπρίκι με νέρο πάνω σε χαμηλή φωτιά γιατί δεν μου άρεσε η σπατάλη σε νερό που έκανα γεμίζοντας 2-3 κούπες για κάθε προθέρμανση καφε.
Θεωρείται λάθος ή προβληματική αυτή η μέθοδος γιατί νομίζω πως έχω καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης εδώ και αρκετό καιρό που που πλέον μετράω τις αναλογίες και δεν έχω αλλάξει χαρμάνι παρατήρησα ότι σε σχετικα μεγάλο φάσμα αναλογιών ο καφές μου ήταν αρκετά ευχάριστος.
Δηλαδη από 1-1.5 μέχρι σχεδόν 1-3 ενώ πηγαίνει "αναμενόμενα" από πιο όξινος σε πιο πικρός παραμένει αρκετά απολαυστικός.
Φταίει που είναι πιο dark,έτσι είναι το συγκεκριμένο χαρμάνι,το κάνουν αυτό γενικά οι καφέδες ή δεν ξέρω τι μου γίνεται?

Καλούς καφέδες.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 31, 2021 3:20 pm
από todoornot
Ό,τι θερμαίνει και σε οδηγεί και σε αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί, καλό είναι - δεν υπάρχει λάθος. Δεν είναι λίγο προβληματικό από άποψη πρακτικότητας να το ψαρεύεις από το μπρίκι; Τσιμπίδες; Αν δεν έχεις διαβάσει πιο πριν στο νήμα, η λύση της βάσης του moka pot που είναι στενότερη κι έτσι κάθεται επάνω και θερμαίνει με τον ατμό είναι αυτή που με έχει βολέψει - προφανώς αν δεν έχεις, θέλεις κάτι με την κατάλληλη διάμετρο αλλά και επίπεδο ώστε να μην διακινδυνεύεις ατυχήματα.

Στο δεύτερο ερώτημα, η μόνη απάντηση που μπορώ να αποκλείσω είναι πως το κάνουν αυτό γενικά όλοι οι καφέδες :P

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 21, 2021 10:10 pm
από smike
Τελικα ειμαι πολύ ευχαριστημένος με τη μηχανη αλλα και τον χειροκινητο μυλο της flair . Πλέον εχω και σταθερο αποτελεσμα και πολυ γευστικο αποτέλεσμα , η εγώ βελτιωθηκα απο τις πολλες δοκιμές ή έστρωσε και ο μυλος . Εχω πολυ καλο αποτέλεσμα για φρεντο κυριως με τον taresso supremo και τον jacobs selezione. Taf competition δεν μου εκατσε καλα αν και θα ξαναπροσπαθησω.
Εφοσον μαθεις την διαδικασία και την επαναλαμβανεις με ακριβεια τελικα δεν παιρνει πολυ χρονο ακομα και για δυο καφεδες συνεχομενα.
Πλεον ακομα και η γυναικα μου που με κοροιδευε πως φτιαχνω ...πικροζουμια , απολαμβανει τον φρεντο σπιτι :lick:

100% ευχαριστημενος με την αγορα .

Θα αρχισω να πειραματιζομαι με tigrato οταν θα βαρεθω λιγο τον supremo.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 25, 2021 1:15 pm
από Akala
Εδώ και λίγο καιρό έχω βελτιώσει πάρα πολύ την "συμπεριφορά" του καφέ κατά την ώρα τησ εκχύλισης.
Κόβω τον καφέ μου σε ποτηράκι τον κουνάω λίγο για τυχόν σβόλους και μετά μέσα.
Και εδώ είναι το βήμα που νομίζω έχει κάνει την διαφορά...πριν κάνω tamp κουνάω πάλι τον καφέ να κατανεμηθεί σωστά αλλα δεν χτυπάω καθόλου στο τραπέζι το "portafilter" που το έκανα πιο παλία να κατακαθήσει ο καφές και πλέον σχεδόν πάντα είναι σε μία ροή και χωρίς τσανελινγκ.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 25, 2021 1:22 pm
από Akala
Ξέχασα βέβαια να αναφέρω ότι η δόση μου είναι 12γρ όποτε συνήθως δεν χρειάζομαι να έρθει σε χαμηλότερο ύψος ο καφές για το tamp.
Ίσως να μην είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά σε εμένα που χρησημοποιώ στενά ποτήρια με έχει βοηθήσει αρκετά.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 13, 2022 3:53 pm
από tuneralexvas
Καλησπέρα στην παρέα!! Υπάρχει κάποιος να γνωρίζει από που μπορούμε να προμηθευτούμε τις flair γιατί δεν βρίσκω τίποτα!

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 13, 2022 6:42 pm
από barista.gr
Καλησπέρα σας

Οι flair θα είναι διαθέσιμες απο την εταιρεία μας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είμαστε πλέον ο επίσημος αντιπρόσωπος για την Ελλάδα.

Με εκτίμηση

Βασίλης Τάρταρης
barista.gr