Σελίδα 14 από 16

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 13, 2021 2:30 pm
από wowthodoris
Ουσιαστικά πρέπει να αρχίσεις με μια ρουτίνα όπου όλα να ειναι σταθερά και στην είσοδο ( γραμμάρια καφε, είδος καφε, ταμπ, χρόνος εκχύλισης, προεκχυλιση, προθέρμανση, πίεση ) και στην έξοδο ( γρ. Ροφήματος), και το μόνο που θα αλλάζεις ειναι το κοψιμο στο, καφε ώστε να παιρνεις τα επιθυμητά γραμμάρια ροφήματος στον επιθυμητό χρόνο). Σε ποιο πάνω συζήτηση είχε δίκιο ο φίλος που ελεγε οτι μετράει τα γραμμάρια καφε και κατα την εκχύλιση μετράει τα γραμμάρια ροφήματος, και τροποποιούμε το κοψιμο ώστε να γίνει αυτό στον επιθυμητό χρόνο. Αρα το μόνο που αλλάζει ειναι το κοψιμο και ίσως λιγο ο χρόνος.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 16, 2021 3:13 pm
από Akala
Καλησπέρα και από εμένα,μια βδομάδα τώρα πειραματίζομαι και εγώ με την classic μου.
Ως τώρα προσπαθώ να κάνω όσο πιο πετυχημένο εσπρέσσο μπορώ με ένα καφέ που έχω απο παλιό φίλο καφεκόπτη στην Πάτρα.
Είναι ο καφές που έβγαλα τα φοιτητικά μου χρόνια με αυτόν και συνειδητοποιώ ότι είναι λίγο πιο dark από τα γούστα μου πλέον αλλά πίνω πολύ ευχάριστα και με αναμνήσεις καφεδάκια που ιδιαίτερα απολαμβάνω.

Στα πρακτικά τώρα...

Βράζω νερό στον βραστήρα βάζω κύλινδρο σε κούπα με το νερό μόλις είναι έτοιμο.

Κόβω καφέ,14-15 γρ εξαιρετικό σώμα ωστόσο την καλύτερη γεύση μέχρι τώρα την πέτυχα με 13γρ και από τότε την κυνηγάω θυσιάζοντας λιγο από το σώμα του εσπρεσσο.

Ετοιμάζω portafilter και βάζω τον κύλινδρο ξανά σε φρεσκοβρασμένο νερό.

Με ένα μικρό preinfusion ετοιμάζω τον καφέ και αναλόγως τον χρόνο και την αντίσταση ρυθμίζω τον μύλο για τον επόμενο καφέ και πάλι απο την αρχή.

Πέριμένω συμβουλές για βελτίωση και επίσης πρόταση αγοράς για ζυγαριά ακριβείας αλλα οικονομική να χωράει στην flair γιατί δυστυχώς η δικιά μου παραείναι μεγάλη οπότε στην εκχύλιση ουσιαστικά δουλέυω πιο πολυ ογκομετρικά.
Καλή συνέχεια.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιούλ 19, 2021 12:43 pm
από todoornot
Akala έγραψε:
Παρ Ιούλ 16, 2021 3:13 pm
...και επίσης πρόταση αγοράς για ζυγαριά ακριβείας αλλα οικονομική να χωράει στην flair γιατί δυστυχώς η δικιά μου παραείναι μεγάλη οπότε στην εκχύλιση ουσιαστικά δουλέυω πιο πολυ ογκομετρικά.
Καλή συνέχεια.
https://www.skroutz.gr/s/4214254/Joe-Fr ... 0-1gr.html

Αυτή έχω. Την βάζω στο πλάι και λίγο στριμωχτά αλλά την κάνει τη δουλειά της. Την χρησιμοποιώ χωρίς το δισκάκι που φαίνεται στις φωτό.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιούλ 19, 2021 2:49 pm
από wowthodoris
Εγω χρησιμοποιώ μια σαν και αυτήν
https://www.skroutz.gr/s/5501480/Επαγγε ... -01gr.html
Ή αυτήν https://www.skroutz.gr/s/4418813/Επαγγε ... -01gr.html
Έχω και μια μικρότερη αλλα δεν βρίσκω Λίνκ.
Τις έχω πάρει απο eBay. Γενικά δεν χρειάζεται κατι εξτριμ, απλα να χωράει απο κάτω

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 20, 2021 12:28 pm
από Akala
Σας ευχαριστώ πολύ αμφότερους.
Πιστεύω θα κάνει μεγάλη διαφορά μια ζυγαριά ώστε να είναι πιο ακριβή τα δεδομένα της κάθε εκχύλισης.

Επειδή σκέφτομαι να συνεχίσω τους πειραματισμούς,ποιά είναι τα άνω και κάτω όρια δόσης καφέ που έχετε βρει επιτυχία?

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 20, 2021 3:09 pm
από todoornot
Να πω ότι αρχικά είχα ζυγαριά σαν αυτές που δείχνει ο Θοδωρής, αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος, με κύριο θέμα ότι έσβηνε πολύ γρήγορα, ακόμα και εν μέσω της διαδικασίας. Πρέπει και να αργούσε αρκετά να δείξει τη μέτρηση αλλά αυτό δεν το θυμάμαι καλά. Μπορεί και να έφταιγε η συγκεκριμένη που είχα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν το δοκίμασα άλλο με αυτού του τύπου και πήρα την απόφαση να πάρω λίγο ακριβότερη. Αυτή που έδειξα έχει ένα μειονέκτημα ότι είναι λίγο σκληρά τα κουμπιά να πατηθούν - απλά κάτι που θα προτιμούσα να είναι αλλιώς.

Για δόση, οι σημειώσεις μου λένε για max 14,5 ως 17 ανάλογα με τον καφέ. Το min δεν το έχω εξερευνήσει, στο home barista έχω διαβάσει να κάνουν και μονούς με την classic, πχ 7, αλλά δεν έχω δοκιμάσει.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 02, 2021 12:04 am
από wowthodoris
Για όποιον ενδιαφέρετε giveaway
flairespresso.com/flair-giveaway/

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 20, 2021 2:47 pm
από smike
Καλησπέρα , θα ήθελα τα φωτα απο τους γνωστες. Εχω ενα θεμα με τις οξυτητες. Οι περισσοτεροι καφεδες που εχω δοκιμασει βγαινουν ...ξυνοι με εξαιρεση τον taresso supremo . πχ με taf competition και με taf hacienta ka minita βγαινουν με πολλες οξυτητες. Οι εκχυλίσεις που ακολουθω ειναι 20gr in με 50gr out σε χρονους 45-50 sec με preinfusion στα 10 sec , 2-3 bar. Για αυτους τους χρονους κανονικα θα επρεπε να παιρνω πικριλα και οχι οξυτητα φανταζομαι . Μαλλον συμβαινει κατι απο τα 3

1. Εχω θεμα με θερμοκρασια και οτι και να κανω μου δινει υποεκχυλισεις ?? Γεμιζω το πιστονι 3 φορες με νερο που βραζει.
2. Επειδη βαζω πολυ καφε γινεται chanelling και αυτο ταμπερδευει ολα??
3. Μπερδευω τη πικριλα με τη ξυνιλα??

Ακουω προτασεις

Παντως νομιζω πως επειδη το basket ειναι πολυ βαθυ και στενο οι κλασσικες συνταγες στα 25 sec δεν παιζουν καλα στη flair.

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 20, 2021 5:05 pm
από wowthodoris
Δοκίμασε να ανεβάσεις θερμοκρασία κάνοντας πιο πολλές προθερμάνσεις. Οξύτητα συμβαίνει όταν έχουμε υποεκχυλιση ή χαμηλή θερμοκρασία. Με 20 γρ καφε σε 50 γρ ρόφημα δεν έχεις υποεκχυλιση, αρα θες μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Γενικά υπαρχει η ευχάριστη οξύτητα και η δυσάρεστη, πχ μια αιθιοπια βγαζει οξύτητα, όμως ίσως αυτή η οξύτητα ίσως να μην ειναι κοντά σε αυτό που θα περίμενες.
Εγω προθερμάνω βάζοντας βραστό νερό στον κύλινδρο κ το αφήνω για περίπου 30 δευτερολευτα, και μετα επαναλαμβάνω μέχρι η ταινία θερμοκρασίας να δείξει την επιθυμητή θερμοκρασία. Τώρα το καλοκαιρι θα βάλω το λιγότερο 3 φορές βραστό νερό και το χειμώνα τουλάχιστον 4.
Γενικά το channeling μπερδεύει τις γεύσεις, καλο ειναι να ανακατεύεις το καφε στο καλαθάκι πριν κανεις tamp, ώστε να ειναι ομοιομορφος, Πάντως όντως τα 20 γρ για την pro 2 δεν ειναι πολλα. Εγω συνήθως στον pro (την αρχική) βάζω 18.5 ( ίσως να το κάνω 18 ή 19 αν ξεχαστώ ή για οποιοδήποτε λόγο δεν αλλάξω μικρό - ρύθμιση στο μυλο), όποτε τα 20 δεν ειναι πολλα.
Τα 25 -30 Sec (περιλαμβάνουν την προεκχυλιση ) των κλασικών μηχανών ειναι λίγα, εγω κάνω 15 sec προεκχυλιση κ μετα περίπου 30 εκχύλιση, όποτε μιλάμε για 45 sec ή κ λιγο παραπάνω ώστε να πετύχω το ratio

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 20, 2021 9:28 pm
από smike
Ευχαριστω Θοδωρη για τις συμβουλες! θα δοκιμασω να το τσεκαρω και με θερμόμετρο
Παντως αυτο το βιντεο με μπερδεψε λιγακι

https://www.youtube.com/watch?v=7VeW-_IAFyc

Ο τυπος ενω εχει υποεκχυλιση το κοβει ποιο coarse γιατι λεει πως με το λεπτοτερο κοψιμο τραβααει πολυ ο χρονος εκχυλισης και μειωνεται αρκετα η θερμοκρασια. Παραλληλα αυξανει το ratio . Ειναι λιγο περιεργο.