Flair Espresso Maker
-
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
- Μηχανή:: Flair Signature
- Μύλος:: Mazzer SJ
Re: Flair Espresso Maker
Εννοείται έχω ψάξει απλώς δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνω λάθος για να το διορθώσω για αυτό και ανέβασα εδώ τι κάνω και πως για να με συμβουλέψει κάποιος που μπορεί να έχει κάνει τα ίδια λάθη με εμένα.
-
- Δημοσιεύσεις: 129
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
- Όνομα: Θοδωρης
- Μηχανή:: Flair espresso pro
- 2η Μηχανή:: Graef es850EU
- Μύλος:: Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred
Re: Flair Espresso Maker
Δυσάρεστη οξύτητα σημαίνει υποεκχυλιση ή χαμηλή ταχύτητα. Επειδή κανεις πολυ καλή προθέρμανση η θερμοκρασία σου ειναι καλή ( ίσως και υψηλή) όποτε έχεις υποεκχυλιση. 40 γραμμάρια πιστεύω οτι ειναι πολλα, όποτε δοκίμασε να κόψεις αρκετά πιο ψηλά. Εγω παίρνω ratio περίπου στο 1.7-1.8 δηλαδή :
Γραμμάρια ροφήματος = 1.8 χ γραμμάρια εισόδου
Όποτε για αρχη δοκίμασε να κόψεις πολυ πιο ψηλά, όταν βγαίνει ο καφές πρέπει να ειναι πυκτος, σαν να θυμιζει ζεσταμένο μελι να τρέχει. Επίσης κρατά σταθερά τα γραμμάρια καφε που βάζεις ώστε να διορθώνεις μια παράμετρο, απο την στιγμή που η signature παίρνει 12-18 γραμμάρια, βάλε 15 και κρατά τα σταθερά για αρχη. Απο tamping θέλει light tamping, ίσα ίσα λιγο δύναμη ώστε να ισιώσει ο καφές
Γραμμάρια ροφήματος = 1.8 χ γραμμάρια εισόδου
Όποτε για αρχη δοκίμασε να κόψεις πολυ πιο ψηλά, όταν βγαίνει ο καφές πρέπει να ειναι πυκτος, σαν να θυμιζει ζεσταμένο μελι να τρέχει. Επίσης κρατά σταθερά τα γραμμάρια καφε που βάζεις ώστε να διορθώνεις μια παράμετρο, απο την στιγμή που η signature παίρνει 12-18 γραμμάρια, βάλε 15 και κρατά τα σταθερά για αρχη. Απο tamping θέλει light tamping, ίσα ίσα λιγο δύναμη ώστε να ισιώσει ο καφές
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wowthodoris την Σάβ Μαρ 27, 2021 6:15 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
- Μηχανή:: Flair Signature
- Μύλος:: Mazzer SJ
Re: Flair Espresso Maker
Οκ θα δοκιμάσω ακόμα πιο ψιλό κόψιμο αλλά νιώθω ότι αν κόψω λίγο πιο ψιλά ακόμα ίσως μπουκώσει. Επίσης στους light roast καφέδες δεν είναι καλύτερο να μεγαλώνουμε το ratio? Αυτό έχω διαβάσει δηλαδή.
-
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
- Μηχανή:: Flair Signature
- Μύλος:: Mazzer SJ
Re: Flair Espresso Maker
Επίσης το βίντεο Θοδωρη πως σου φαίνεται; Δείχνει υπό εκχύλιση;
-
- Δημοσιεύσεις: 129
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
- Όνομα: Θοδωρης
- Μηχανή:: Flair espresso pro
- 2η Μηχανή:: Graef es850EU
- Μύλος:: Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred
Re: Flair Espresso Maker
Δεν το είχα προσέξει ο είχες βαλει βίντεο τώρα το είδα,
Με δεδομένο οτι κρατάς και αρκετή ώρα την εκχύλιση θα περίμενα το αντίθετο, να σου έδινε υπέρχυλιση , δηλαδή καμένη γεύση
Απο την στιγμή πολυ έχεις ανεπιθύμητη ξυνιλα έχεις υποεκχυλιση ή χαηλη θερμοκρασία. Θα σου έλεγα με βάση την γεύση να πας σε πιο ψιλό κόψιμο, δες και το βίντεο:
https://youtu.be/euGL6mRvWi8
Το preinfusion βοηθά να μην μπουκώσει η μηχανή
Με δεδομένο οτι κρατάς και αρκετή ώρα την εκχύλιση θα περίμενα το αντίθετο, να σου έδινε υπέρχυλιση , δηλαδή καμένη γεύση
Απο την στιγμή πολυ έχεις ανεπιθύμητη ξυνιλα έχεις υποεκχυλιση ή χαηλη θερμοκρασία. Θα σου έλεγα με βάση την γεύση να πας σε πιο ψιλό κόψιμο, δες και το βίντεο:
https://youtu.be/euGL6mRvWi8
Το preinfusion βοηθά να μην μπουκώσει η μηχανή
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wowthodoris την Σάβ Μαρ 27, 2021 6:28 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
- Μηχανή:: Flair Signature
- Μύλος:: Mazzer SJ
Re: Flair Espresso Maker
Οκ πιο ψιλό κόψιμο και κάτι άλλο αλλαγή; Στην δόση στον χρόνο πίεσης στο preinfusion??
-
- Δημοσιεύσεις: 129
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
- Όνομα: Θοδωρης
- Μηχανή:: Flair espresso pro
- 2η Μηχανή:: Graef es850EU
- Μύλος:: Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred
Re: Flair Espresso Maker
Στο preinfussion θες να δεις σταγόνες όπως στο βίντεο σου, εγω κάνω για 15 sec
Για χρόνο εκχύλισης στην pro κάνω 30 sec, ώστε η άλλη διαδικασία να ειναι 15+30= 45 sec
Το σημαντικότερο ειναι να καταλήξεις σε μια ρουτίνα για αρχη, ώστε να αλλάζεις μια παράμετρο την φορά, αν μπορείς να κρατήσεις τους χρόνους που έχεις και να αλλάξεις μόνο το κοψιμο ώστε να δεις αν βελτιώνεται η γεύση
Αν βάλεις 15 γραμμάρια σε κόκκο πρέπει να στοχεύεις περίπου στα 27 ρόφημα ή ίσως κ σε λιγο λιγότερο ( 40 ειναι υπερβολικά πολλα)
Το blend cup 10 σε εμένα δεν βγάζει καθόλου οξύτητα.
Γενικά σε καφέδες υπαρχει η ωραία οξύτητα που βγάζει άρωμα και επίγευση απο φρούτα ή ανθούς που ουσιαστικά το διαβάζεις κ στο αναμενόμενο profile , και η άσχημη οξύτητα όπου σημαίνει οτι κατι δεν πάει καλά
Για χρόνο εκχύλισης στην pro κάνω 30 sec, ώστε η άλλη διαδικασία να ειναι 15+30= 45 sec
Το σημαντικότερο ειναι να καταλήξεις σε μια ρουτίνα για αρχη, ώστε να αλλάζεις μια παράμετρο την φορά, αν μπορείς να κρατήσεις τους χρόνους που έχεις και να αλλάξεις μόνο το κοψιμο ώστε να δεις αν βελτιώνεται η γεύση
Αν βάλεις 15 γραμμάρια σε κόκκο πρέπει να στοχεύεις περίπου στα 27 ρόφημα ή ίσως κ σε λιγο λιγότερο ( 40 ειναι υπερβολικά πολλα)
Το blend cup 10 σε εμένα δεν βγάζει καθόλου οξύτητα.
Γενικά σε καφέδες υπαρχει η ωραία οξύτητα που βγάζει άρωμα και επίγευση απο φρούτα ή ανθούς που ουσιαστικά το διαβάζεις κ στο αναμενόμενο profile , και η άσχημη οξύτητα όπου σημαίνει οτι κατι δεν πάει καλά
-
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
- Μηχανή:: Flair Signature
- Μύλος:: Mazzer SJ
Re: Flair Espresso Maker
Οκ έχεις δοκιμάσει τους καφέδες που έγραψα; Μήπως όντως είναι έτσι το γευστικό τους προφίλ και απλά εμένα με ξενίζει;
-
- Δημοσιεύσεις: 129
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
- Όνομα: Θοδωρης
- Μηχανή:: Flair espresso pro
- 2η Μηχανή:: Graef es850EU
- Μύλος:: Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred
Re: Flair Espresso Maker
Στο cup 10 δεν παίρνω οξύτητες
Στην Βραζιλία παίρνω οξύτητα αλλα με την θετική έννοια
Γενικά μου αρέσουν οι καφέδες που βγάζουν φρούτα περισσότερο απο τις σοκολάτες και τους ξηρούς καρπούς.
Προφίλ :
Brazil Daterra Full Bloom= Ripe stone fruits blueberry caramel
Brazil Daterra Yellow Bourbon= Citrus, Creamy, Sweet (Bourbon Yellow has intense citrus and floral characteristics on the break with soft fruity and citrus acidity, with an overlay of honey-caramel sweetness and texture)
Αν έχεις την 2η λογικό ειναι να έχεις κάποια οξύτητα κίτρου αλλα δεν πρέπει να ειναι ενοχλητική
Στην Βραζιλία παίρνω οξύτητα αλλα με την θετική έννοια
Γενικά μου αρέσουν οι καφέδες που βγάζουν φρούτα περισσότερο απο τις σοκολάτες και τους ξηρούς καρπούς.
Προφίλ :
Brazil Daterra Full Bloom= Ripe stone fruits blueberry caramel
Brazil Daterra Yellow Bourbon= Citrus, Creamy, Sweet (Bourbon Yellow has intense citrus and floral characteristics on the break with soft fruity and citrus acidity, with an overlay of honey-caramel sweetness and texture)
Αν έχεις την 2η λογικό ειναι να έχεις κάποια οξύτητα κίτρου αλλα δεν πρέπει να ειναι ενοχλητική
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wowthodoris την Σάβ Μαρ 27, 2021 6:49 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
- Μηχανή:: Flair Signature
- Μύλος:: Mazzer SJ
Re: Flair Espresso Maker
Την Monte alegre