Flair Espresso Maker

Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
Απάντηση
alex2468
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:01 pm

Εννοείται έχω ψάξει απλώς δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνω λάθος για να το διορθώσω για αυτό και ανέβασα εδώ τι κάνω και πως για να με συμβουλέψει κάποιος που μπορεί να έχει κάνει τα ίδια λάθη με εμένα.

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
2η Μηχανή:: Graef es850EU
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:09 pm

Δυσάρεστη οξύτητα σημαίνει υποεκχυλιση ή χαμηλή ταχύτητα. Επειδή κανεις πολυ καλή προθέρμανση η θερμοκρασία σου ειναι καλή ( ίσως και υψηλή) όποτε έχεις υποεκχυλιση. 40 γραμμάρια πιστεύω οτι ειναι πολλα, όποτε δοκίμασε να κόψεις αρκετά πιο ψηλά. Εγω παίρνω ratio περίπου στο 1.7-1.8 δηλαδή :
Γραμμάρια ροφήματος = 1.8 χ γραμμάρια εισόδου
Όποτε για αρχη δοκίμασε να κόψεις πολυ πιο ψηλά, όταν βγαίνει ο καφές πρέπει να ειναι πυκτος, σαν να θυμιζει ζεσταμένο μελι να τρέχει. Επίσης κρατά σταθερά τα γραμμάρια καφε που βάζεις ώστε να διορθώνεις μια παράμετρο, απο την στιγμή που η signature παίρνει 12-18 γραμμάρια, βάλε 15 και κρατά τα σταθερά για αρχη. Απο tamping θέλει light tamping, ίσα ίσα λιγο δύναμη ώστε να ισιώσει ο καφές
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wowthodoris την Σάβ Μαρ 27, 2021 6:15 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

alex2468
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:14 pm

Οκ θα δοκιμάσω ακόμα πιο ψιλό κόψιμο αλλά νιώθω ότι αν κόψω λίγο πιο ψιλά ακόμα ίσως μπουκώσει. Επίσης στους light roast καφέδες δεν είναι καλύτερο να μεγαλώνουμε το ratio? Αυτό έχω διαβάσει δηλαδή.

alex2468
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:17 pm

Επίσης το βίντεο Θοδωρη πως σου φαίνεται; Δείχνει υπό εκχύλιση;

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
2η Μηχανή:: Graef es850EU
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:26 pm

Δεν το είχα προσέξει ο είχες βαλει βίντεο τώρα το είδα,
Με δεδομένο οτι κρατάς και αρκετή ώρα την εκχύλιση θα περίμενα το αντίθετο, να σου έδινε υπέρχυλιση , δηλαδή καμένη γεύση

Απο την στιγμή πολυ έχεις ανεπιθύμητη ξυνιλα έχεις υποεκχυλιση ή χαηλη θερμοκρασία. Θα σου έλεγα με βάση την γεύση να πας σε πιο ψιλό κόψιμο, δες και το βίντεο:

https://youtu.be/euGL6mRvWi8

Το preinfusion βοηθά να μην μπουκώσει η μηχανή
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wowthodoris την Σάβ Μαρ 27, 2021 6:28 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

alex2468
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:27 pm

Οκ πιο ψιλό κόψιμο και κάτι άλλο αλλαγή; Στην δόση στον χρόνο πίεσης στο preinfusion??

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
2η Μηχανή:: Graef es850EU
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:36 pm

Στο preinfussion θες να δεις σταγόνες όπως στο βίντεο σου, εγω κάνω για 15 sec
Για χρόνο εκχύλισης στην pro κάνω 30 sec, ώστε η άλλη διαδικασία να ειναι 15+30= 45 sec
Το σημαντικότερο ειναι να καταλήξεις σε μια ρουτίνα για αρχη, ώστε να αλλάζεις μια παράμετρο την φορά, αν μπορείς να κρατήσεις τους χρόνους που έχεις και να αλλάξεις μόνο το κοψιμο ώστε να δεις αν βελτιώνεται η γεύση
Αν βάλεις 15 γραμμάρια σε κόκκο πρέπει να στοχεύεις περίπου στα 27 ρόφημα ή ίσως κ σε λιγο λιγότερο ( 40 ειναι υπερβολικά πολλα)
Το blend cup 10 σε εμένα δεν βγάζει καθόλου οξύτητα.
Γενικά σε καφέδες υπαρχει η ωραία οξύτητα που βγάζει άρωμα και επίγευση απο φρούτα ή ανθούς που ουσιαστικά το διαβάζεις κ στο αναμενόμενο profile , και η άσχημη οξύτητα όπου σημαίνει οτι κατι δεν πάει καλά

alex2468
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:41 pm

Οκ έχεις δοκιμάσει τους καφέδες που έγραψα; Μήπως όντως είναι έτσι το γευστικό τους προφίλ και απλά εμένα με ξενίζει;

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
2η Μηχανή:: Graef es850EU
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:44 pm

Στο cup 10 δεν παίρνω οξύτητες
Στην Βραζιλία παίρνω οξύτητα αλλα με την θετική έννοια
Γενικά μου αρέσουν οι καφέδες που βγάζουν φρούτα περισσότερο απο τις σοκολάτες και τους ξηρούς καρπούς.
Προφίλ :
Brazil Daterra Full Bloom= Ripe stone fruits blueberry caramel
Brazil Daterra Yellow Bourbon= Citrus, Creamy, Sweet (Bourbon Yellow has intense citrus and floral characteristics on the break with soft fruity and citrus acidity, with an overlay of honey-caramel sweetness and texture)

Αν έχεις την 2η λογικό ειναι να έχεις κάποια οξύτητα κίτρου αλλα δεν πρέπει να ειναι ενοχλητική
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wowthodoris την Σάβ Μαρ 27, 2021 6:49 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

alex2468
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:49 pm

Την Monte alegre

Απάντηση