Flair Espresso Maker

Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
Απάντηση
wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Σάβ Μαρ 27, 2021 6:52 pm

Έχεις το brazil blend, εκει δεν παίρνω καθόλου οξύτητα !
Γενικά όσες φορές το πήρα, μου έβγαζε μια σχετικά ουδέτερη γεύση λιγο απο όλα όπως λέει στο προφίλ, αλλα χωρίς οξύτητα
Στο προφιλ γράφει: Sweet caramel, chocolate, big body, red fruits, nutty, raisin, rich mouth feel, light acidity

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Σάβ Μαρ 27, 2021 7:08 pm

Στο βίντεο που εχει η flair φαίνεται οτι εχει πιο χαμηλή ροη, αρα και πιο ψιλό κοψιμο ( με δεδομένο οτι έχεις το gauge η πίεση σου ειναι σωστή )
https://youtu.be/DqMe1SCs6So

alex2468
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Σάβ Μαρ 27, 2021 7:14 pm

Σε αυτό το βίντεο όμως φαίνεται σαν να μην βάζει καθόλου πίεση δηλαδή σαν να παίζει στα 4-5 bar έτσι όπως έχει το χέρι του. Με το κόψιμο που ήδη έχω αν βάλω την ίδια πίεση δεν θα βγει τίποτα νομίζω :lol: :lol:

Τέλος πάντων θα δοκιμάσω πιο ψιλό κόψιμο και ότι γίνει τα λέμε αύριο λοιπόν!!

Ευχαριστώ Θοδωρηηηη

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Σάβ Μαρ 27, 2021 7:23 pm

Θέλει λιγο υπομονή στην αρχη να βρεις την ρουτίνα που θα σε βολέψει,
Ειναι σίγουρο οτι με το πιο ψιλό κοψιμο θα φύγει η οξύτητα, έτσι κ αλλιώς τα 40 γρ ρόφημα ειναι παρά πολλα και θέλει πιο ψιλό κοψιμο για να μειωθούν

alex2468
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Σάβ Μαρ 27, 2021 7:36 pm

Θα επανέλθω αύριο σε ευχαριστώ και πάλι

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Κυρ Μαρ 28, 2021 10:30 am

Σε όλες τις μηχανές ισχύει το παρακάτω:

Ενοχλητική οξύτητα & ξινίλα = υπό εκχύλιση ή χαμηλή θερμοκρασία

Πίκρα ή καμμένη γεύση = υπέρ εκχύλιση ή υψηλή θερμοκρασία

Για να μπορούμε να κρατάμε σταθερά τα αποτελέσματα αλλάζουμε μόνο μια παράμετρο, όποτε κάνουμε πάντα το ίδιο περίπου preheat και στοχεύουμε περίπου στο ίδιο brew ratio. Ουσιαστικά αυτό που αλλάζουμε ειναι το κόψιμο

alex2468
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Κυρ Μαρ 28, 2021 12:40 pm

Έφτασα σε τόσο ψιλό κόψιμο που στα 9-9.5 bar έβγαινε ο καφές σταγόνα σταγόνα με 10-15 δευτερόλεπτα preinfusion στα 2 bar.
Και πάλι ο καφές μου βγήκε όξινος.

Και το brew chamber πάνω στο μπρίκι προθέρμανση με ατμό 2 λεπτά έφτασε 95 βαθμούς θερμοκρασία δεν μπορούσα να αγγίξω την σιλικόνη που λέει ο λόγος και μέσα έριξα νερό αμέσως μετά τον βρασμό.

Άρα αν και με αυτά βγήκε όξινο δεν μπορεί να έχω υπό εκχύλιση. Κανονικά δεν θα έπρεπε να βγει πικρό το αποτέλεσμα έτσι όπως έβγαινε σταγόνα σταγόνα;;

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Κυρ Μαρ 28, 2021 2:17 pm

Ελπίζω να τα δει ο Γιώργος (todoornot) που εχει ακριβώς την ίδια μηχανή, ώστε να συγκρίνεται γραμμάρια εισόδου, γραμμάρια εξόδου, χρόνο preinfussion, χρόνο infusion και θερμοκρασίες

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Δημοσιεύσεις: 91
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 18, 2020 4:15 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Cafelat Robot
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Kinu M47 Phoenix
2ος Μύλος:: Graef CM 802

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από giorgoscha » Κυρ Μαρ 28, 2021 3:03 pm

Ο καφές που δοκίμασες δύσκολα βγαζει οξύτητα, πιο εύκολα πικρό τον κάνει κανείς. Μήπως κάτι δεν πάει καλα με το νερό που χρησιμοποιείς;

alex2468
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 4:49 pm
Μηχανή:: Flair Signature
Μύλος:: Mazzer SJ

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από alex2468 » Κυρ Μαρ 28, 2021 3:09 pm

Δοκίμασα και με νερό βρύσης και με εμφιαλωμένο Ζαγόρι το ίδιο περίπου βγήκε

Απάντηση